Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to středověk?

10. 6. 2018

Velmi populární je datováním vziku islámu dospět k názoru, že ONI vlastně teprve teď dospěli do středověku. Málokdo ovšem dodá, že podle stejné logiky bychom ve srovnání se vznikem židovství my sami museli nyní žít asi tak v době bronzové.

Tak. Kdy že to v západních zemích i v té naší získaly ženy rovnoprávnost včetně volebního práva? A odkdy se učitelky smějí vdávat? Byl to konec středověku, nebo od té doby uplynulo jen pár desetiletí?

Co nám říkají - namátkou - romány Divá Bára nebo Řek Zorba (vesnice zabije vdovu, která se znovu zamilovala, navíc do cizince)? Byly to reálie středověku? A je to tak dávno, co vdané ženy na našem venkově bez šátku nevyšly ven?

Neobelháváme se? Není to všechno naší době mnohem blíže, než jsme ochotni si přiznat? Nechceme se my sami pouhopouhým nálepkováním pasovat do role těch civilizovaných a vzdělaných?

Můj dědeček se narodil na vesnici nedlouho před koncem devatenáctého století. Ještě mu zhnisanou ránu na noze léčila (a úspěšně) vesnická kořenářka. Do učení jezdil sedm kilometrů na kole. Vzpomínal na to, jak po sobě při klukovských válkách házeli láhve s navlhčeným karbidem, které pak explodovaly. Jak seškrabovali hlavičky zápalek do dutých klíčů a jak to pak pěkně bouchalo. Jak chodili do cizích zahrad na ovoce.

Barnevernet by mého dědečka určitě odebral do náhradní péče a hnutí metoo by jej za jeho pozdější chování k děvčatům asi ostrakizovalo jako odporného sexistu. A jak by asi dopadl v očích dnešních pravdozvěstů básník Jaroslav Seifert, který prý jednou nostalgicky vzpomínal na to, jak coby kluci nafukovali žáby? Inu, to víte, to byl ještě středověk...

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář