Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poklona minilexikonu

6. 7. 2007

Poklona minilexikonu.

 

Abych splatil jeden ze svých dávných dluhů knížkám a jiným publikacím, které pro mě koncem 80. a začátkem 90.let otevřely zcela nový svět, musím se sklonit s uznáním před drobným dílkem původem z Bratislavy z roku 1992 (to jsme byli ještě jeden stát). Jsou to dva sešítky malého formátu – „Obrázkový minilexikon sukulentov 1. a 2. diel“. Autorů je jako ročních období čtvero – pánové Július Matis, Roman Staník, Alexandr Lux a Igor Dráb, co jméno to pojem ve světě sukulentním i kaktusovém. Znalci,Obrazek cestovatelé, pěstitelé ale hlavně autoři a propagátoři.

Za tehdejších 2x49,-korun ještě československých se dalo pořídit nadčasové dílko, které novátorským způsobem – jen pomocí 206 fotografií (bohužel černobílých) – zmapovalo v podstatě celou škálu tehdy 45 čeledí s výskytem sukulentních druhů a pomocí malých symbolů (tzv. piktogramů) definovalo základní podmínky pěstování uveřejněných rostlin.

Výběr typických i vzácných rostlin je velmi podařený. Ve druhém díle minilexikonu se lze dočíst autory fotografií i místa (sbírky) fotografovaných rostlin, všechny jsou focené v kultuře a jen velmi málo jich pochází ze zahraničí. U několika málo rostlin je zřejmě z důvodu nedostupnosti rostliny v typické dospělé podobě fotka nahrazena názornou černobílou kresbou.

Nebudu svou chválu nějak přehánět, jenom bych opět svým slabým hláskem (nic takového on nemá J) doporučil: potkáte-li někde v přehledech antikvární literatury některý ze dvou dílů Obrázkového minilexikonu, bez obav investujte! Najdete v něm spoustu kvalitních informací v koncentrované podobě. J.

 

Summary:
Review of  second-hand two books publication Picture minidictionary of succulents from Slovakian authors Matis, Stanik, Lux and Drab.

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář