Jdi na obsah Jdi na menu
 


Exotická návštěva v Giardini Ravino na ostrově Ischia

12. 11. 2010


Exotická návštěva Giardini Ravino na ostrově Ischia

Nedá se říct, že bych měl cestování příliš v lásce. Ke spokojenosti mi léta stačila Šumava a její krásné lesy. Ale jednou za pár let se mi začnou opakovat sny o moři a začne mě to táhnout jako tažné ptáky před zimou někam na jih. Na nějaký ostrov, kde je moře, slunce, kde je to už trochu jiné než v Čechách a při tom to není zase až tak moc daleko.

Když už tam jsem, užívám si nejen to moře a slunce, ale věrný své zelené „úchylce“ koukám i po všech rostlinách, které se tam kolem mě vyskytují.

ObrazekI letos mě to už od zimy táhlo na jih a i když ani přesně nevím proč, vyhrála to mezi dostupnými ostrovy italská Ischia. A této volby v žádném případě nelituji. I kvůli dvěma krásným botanickým zahradám, které jsem tam navštívil a které bych vám chtěl představit.

Ta, kterou jsme navštívili jako první se jmenuje Ravino, v italštině Giardini Ravino. Nachází se v turisty oblíbeném místě Foriu u hlavní silnce, kterou projíždějí autobusy ostrovní hromadné dopravy. Zeď zahrady je hustě porostlá podražcem, jehož velké hnědé květy jistě upoutají pozornost každého, kdo jen trochu kouká po kytkách kolem sebe. Když trochu zafouká vítr, roznáší ty právě spadané po silnici.

Jen co vejdete dovnitř, je vám jasné, jaké  rostliny má pan majitel zahrady a zároveň i jejich pěstitel, pan Giuseppe D´Ambra v oblibě. Ano, tato botanická zahrada je dílem tohoto pána a padesáti let, ve kterých se věnoval sbírce sukulentů a především kaktusů.

Takových a možná i zajímavějších sbírek sukulentů a kaktusů je, dalo by se možná oprávněně namítnout, ale tato sbírka má něco, co mnoha jiným chybí. Ideální podmínky a místo pro růst ostnatých, trnitých a jiných sukulentních oblíbenců pana Peppeho. Slunce, teplo, relativní dostatek srážek a úrodná půda sopečného původu zajišťují vše potřebné.

Kaktusy, sukulenty, cykasy, palmy a další se tady předvádějí ve své kráse a mohutnosti, kvetou, plodí, prostě je na nich patrné, jak dobře se jim zde daří.

Rostou zde i nesukulentní rostliny. Například ibišky. A i když jsem ibiškům nikdy nepropadl, jeden místní s obrovským lila květem okouzlil i mě.

V zahradě je i klec s pávy, jsou zde i jiná zvířátka a rybníčky s rybkami. Je tu i výstavní síň ve které v tomto čase byla instalována výstava fotografií. Nechybí ani kavárna, přímo uprostřed zahrady. Ta nabízí i specialitu- kaktusový drink.

Kdyby si někdo chtěl tohoto místa užít víc, než jen na pár hodin, hned u zahrady je krásný dům s bazénem a možností ubytování.

Ale na Ischii jsou téměř u všech hotelů tak krásné zahrady, kde roste tolik zajímavých a často sukulentních rostlin. Na tomto ostrově se zřejmě všem kytkám a zřejmě i lidem daří.  

 J.K.

 

Foto © Martin Hetto, http://picasaweb.google.com/fototrilobit

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář