Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia meloformis

6. 4. 2007

                               Euphorbia meloformis Aiton

 Obrazek

Fotografie 1:

1. Samčí rostlina ( Male plant).

2. Mladý semenáček ( Young seedling).

3. Samičí rostlina ( Female plant).

4. Semenáček ( Seedling).

...........................................................

O euforbiích se toho v různých botanických periodikách napsalo docela dost a pravděpodobně odborněji, tak si trochu lámu hlavu, jak napsat něco o rostlině Euphorbia meloformis, aniž byste po krátké chvíli začali znuděně zívat. Přetěžký oříšek, tak budu alespoň doufat, že článeček dočtete do konce. Proč jsem si vybrala právě E.meloformis? Jak bývá dobrým pravidlem našeho skoroherbáře, udála se s ní v současných dnech významná změna – nakvetla. Měla bych však začít od začátku. Tento pryšec tvaru jablka či melounu, jak by se také dalo přeložit jeho latinské jméno, pochází z jižní Afriky a náleží do čeledi Euphorbiaceae. Jak si sami můžete na fotografiích zkontrolovat, tvarem těla velmi připomíná své americké sukulentní kolegy kaktusy, protože se tak dokonaleji přizpůsobil dlouhým obdobím sucha ve své domovině. Navíc jeho tělo obsahuje účinnou zbraň před případnými mlsnými ochutnávači : mléčný latex s jedovatými alkaloidy. Povrch těla je členěn na žebra a na vrcholu kulovitého těla rostlina nasazuje květy. Nejsou to vlastně klasické květy, které byste si naaranžovali do pugétu, jsou to nepříliš vzhledná zelená cyathia. Rostlina je dvoudomá, proto ke sprášení potřebujete maminku a tatínka. Cyathia rostou na dřevnatém stvolu, který se po dobu kvetení prodlužuje a když dozrají semeníky a vystřelí kulatá semena daleko od rostliny, zůstává nadále na rostlině. Díky tomu E.meloformis nevypadá tak docela nevinně, pokroucené zaschlé stvoly z ní dělají od pohledu nebezpečné stvoření. Když budete mít štěstí nebo ještě lépe dostatek filipa a šikovným trikem (vata, gáza, dámská punčocha) se vám podaří zachytit semena, doporučuji neotálet dlouho s jejich vysetím, čerstvá klíčí docela spolehlivě.

E.meloformis není příliš náročná na substrát, stačí klasický kaktusový: kompostovka, písek (1:1), nezapomenout na drenáž na dně nádoby a zbytečně rostlinu nepřemokřovat. Od podzimu do jara kropáček s vodou klidně ukliďte, rostlina vydrží spolehlivě na sucho. Je dobré umístit ji na světlé chladnější místo (kolem 10 stupňů). Její odpočinek se vám vyplatí, když bude spokojená, provede vám to, co ty dvě moje mně, ale to už si prohlédněte na fotografiích… R.

Summary:

An article about growing of african succulent Euphorbia meloformis.

Fotografie 2:

1. - 2. Samčí cyathia ( Male cyathias).

3. - 4. Samičí cyathia ( Female cyathias).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

semena

(bogo, 10. 4. 2007 23:55)

je pravda ze niektoré ale len niektore ! čerstvé semená euph. klíčia hned po dozrení, ale potom nastáva asi podobná dormancia ako u semien mesemb a klíčivost klesá a zase stúpa tak po 1 roku....tak to je len moja maličkosť...pa