Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stapelia flavopurpurea

2. 11. 2013

 

Stapelia flavopurpurea Marloth (1907)

s.-flavopurpurea-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Stapelia flavopurpurea s poupětem

2. Rostlina dnes

...........................................................................................

Předsevzetí je jedna věc, skutečnost druhá. I když si v poslední době s Jirkou stokrát opakujeme, že nebudeme sbírku rozšiřovat, protože se nám to rozsahem už docela vymyká z rukou, stejně tu a tam podléháme pokušení a zařazujeme do sbírky nové přírůstky. Naštěstí většinou jen v jednotkových počtech. Vždy, když stojíte před nabídkou přebytků Jirky Hadamovského, onomu pokušení odoláváte jen velmi těžko. U řady druhů „asklépek“ najdete i květ (jak to ten Jirka dělá) a jste rázem ztraceni, v mém případě i zatraceni, protože víte, že pro novou rostlinu budete jen horko těžko hledat důstojné místo. Květy stapeliovitých rostlin v mých očích patří na roveň květům orchidejí, jsou krásné i šílené zároveň, tudíž vlastně jedinečné a neopakovatelné – barvami, vzory, stavbou, nakonec i odérem, zkrátka vším tím dohromady. Vyvažuje se tím jistá uniformita zelených těl stapeliovitých rostlin.

Vloni jsem takto podlehla pokušení v podobě řízku rostliny Stapelia flavopurpurea. Toto selhání jsem si omlouvala tím, že se nejedná o žádnou obludu, jak tělem, tak květem. Rostlina měla poupě, které mi doma záhy vykvetlo. Pro znalé rostlin rodu Stapelia se zeptám tak trochu lidově: na smrdutku dobrý, že? Květ měl asi 3 cm v průměru, barva zvrásněných laloků byla netradičně žlutá, tónovaná do růžovočervena. Pro stapelky tak typické brvité červené chlupy byly tentokrát přítomné na bílém prstenci kolem vnitřní korony (snad to říkám botanicky správně). Díky pokročilé roční době a nedostatku tepla se květ neotevřel úplně do krajních poloh, ale vydržel na rostlině docela dlouho. Letos rostlina nekvetla, ale k jednomu zelenému stonku přidala několik dalších, Květ proto očekávám až v následující sezóně.

Před více než sto lety tento druh Marloth našel v jihoafrické provincii Severní Kapsko, další nálezy pocházejí i z okolních zemí – z Namíbie a Botswany. Rostliny jsou to drobné, výškou do 10 cm, čtyřžeberné stonky mají v průměru kolem 1 cm. Starší části mají sklon ke kornatění.  Květy jsem již popsala, přičemž se připouští i formy s jinak tónovanými laloky, dokonce i čistě tmavočervenými.

Umím si snadno představit čistě asklepiovitou sbírku, jen by bylo potřeba mít mnohem více místa a pěstitel by se musel připravit na věčný boj s občasnou hnilobou a hladovou vlnatkou či kořenovkou. Neměl by zapomenout ani na silné a účinné odvětrání své sbírky... Ale o tom už jsme určitě psali v předchozích článcích o podobných rostlinách. R.

Fotografie 2:

1. + 2. Květ S. flavopurpurea

s.-flavopurpurea-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Stapélia

(Ivana Šlézarová, 11. 7. 2014 18:30)

Dobrý den ,já už dlouho sháním nějaký druh Stapélie .Mám doma Stapélie variegata a grandiflora,chci poprosit pokud by jste měli kousek S.flavopurpurei ,tak bych měla zájem odkoupit (popř.i jinou) moc díky za odpověď-email- iivuse@seznam.cz

!!!

(Jirka Kytička, 4. 11. 2013 15:14)

To je bombička, já chci taky... Kde sehnat nabídku pana Hadamovského? Není to ten, co byl na kolokviu letos? Prosím o info...

Re: !!!

(Jiří Hadamovský, 4. 11. 2013 23:04)

Ano, na kolokviu jsem letos byl. Když mi napíšete na caudex@volny.cz, nabídkový seznam Vám pak pošlu.

dotaz

(Eva Egertová, 4. 11. 2013 8:15)

Kde stojíte před nabídkou pana Hadamovského, má nějaký web? Děkuji za informaci, ta stapelie je skvostná. Eva Egertová

Re: dotaz

(Jiří Hadamovský, 4. 11. 2013 22:58)

S Radkou se často potkáváme na sukulentářských akcích, kde potom vidí moji nabídku takříkajíc naživo, když tam prodávám svoje přebytky jako právě výše zmíněnou flavopurpureu. Mimochodem letos mi na jedné rostlině rozkvetlo devět květů naráz a to už je potom nejen vizuální, ale i velmi výrazný čichový zážitek. Nutno podotknout že veskrze pozitivní, protože tento druh je jeden z mála druhů stapeliovitých, který nesmrdí, ale voní.
A co se týká webu, snad se mi ho letos konečně podaří dát nějak dohromady.

Kvíz a příslib

(Radka, 2. 11. 2013 22:40)

Bodejť by nebyly 2 třetiny, když ho určitě chystal nějaký filuta jménem O. M.. Jinak si myslím, že už bychom měli pomalu ale jistě chystat další pamětní plaketu pro nejzdatnějšího komentátora :-).

Re: Kvíz a příslib

(Otík, 3. 11. 2013 0:26)

No jo, ale když ona není žádná konkurence. Máte tu 316 000 návštěv, ale nikdo se nevyjadřuje. Měli byste vypustit fámu, že nejplodnější komentátoři získají nejen morální ocenění, ale i hmotné statky...

!

(Otík, 2. 11. 2013 22:32)

Ano, Hadamovský je pokušitel. Ale na zahradě ještě máte místo, čím déle budete s výstavbou nového skleníčku váhat, tím víc budete litovat (až ho postavíte), že jste ho nepostavili dřív! To je rada, co? Radím dobře, radím rád. Co bych pro rozšiřování sukulentů neudělal. Například:
Na letošní vánoční open schůzi pražských kaktusářů a sukulentářů 19.12. se má stát něco nevídaného : v tradičním vědomostním testu (o hodnotné ceny) prý bude dvě třetiny otázek ryze sukulentářských! Navštivte.