Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novinky v rodu Massonia plus jedna oprava k tomu

30. 12. 2016

Novinky v rodu Massonia plus jedna oprava k tomu

massonia-1s.jpg

   

Fotografie:

1. Massonia depressa, Kamieskroon, RSA

2. Massonia obermeyerae, Darlington Dam, RSA

...................................................................................

Je to už nějaký ten rok, kdy jsem slíbil slovenskému kolegovi Igorovi Drábovi, že mu dodám do jeho časopisu Cactaceae článek o rodu Massonia včetně posledních novinek. Nakonec k tomu z několika důvodů nedošlo a dost možná, že ten hlavní byl v tom, že zrovna v posledních 5-6 letech došlo právě v tomto rodu k malé (a možná i větší než malé) erupci nových taxonů.

Shodou okolností k tomu přispěl i můj známý (a možná i přítel) z Rakouska Michael Pinter, který spolu s kolegy z univerzity v Grazu a dalších botanických pracovišť v Evropě našli zalíbení v tomto rodu a pustili se s vervou do jeho přeorávání. Ještě v roce 2007 jsem na Zelných listech psal o šesti platných druzích a ejhle – od roku 2010 přibylo 12 nových popisů massonií a kdo ví, jestli je té popisovací smršti vůbec nějaký konec. Asi se ukazuje, že v té jižní Africe je botanické práce na moc a moc let, jenom si tu svoji nadobyčej bohatou přírodu nesmí zničit dřív, než se jí podaří poznat do větší hloubky i šířky. Kdokoliv se zaměří na nějaký trochu okrajový rod a vyrazí do terénu JAR i dalších okolních zemí, tak může popisovat a popisovat do alelujá.

Pro případné zájemce o tento rod to vezmu letecky a v časovém sledu:

2010 – M. sempervirens, M. wittebergensis (jedna z mála letních massonií!)

2013 – M. citrina (úžasnost se žlutým květem), M. mimetica

2014 – M. amoena, M. dentata

2015 – M. bakeriana, M. roggeveldensis, M. obermeyerae (o té ještě dále v textu), M. pseudoechinata

2016 - M. saniensis, M. thunbergiana

To je nadělení, viďte? Ten, koho tyto cibuloviny zajímají více, si další informace a podrobnosti dohledá (chytrému stačí napovědět). Já jen na konci článku opravím jeden omyl, nebo spíš přesměruji jednu kytku, o které jsem psal na Zelných. V roce 2011 jsem publikoval článek o Massonia depressa s netypickým květem s lokalitou Darlington Dam. Po jeho zveřejnění se na mě obrátilo několik evropských specialistů na africké Hyacinthaceae s tím, že to M. depressa určitě není. A právě M. Pinter z Rakouska předpověděl, že půjde o nový druh, což se v roce 2015 stvrdilo popisem. Takže nafocená kytka je Massonia obermeyerae, jejíž aktuální fotky přikládám, a správná M. depressa je na dalších fotkách. Její květ má opravdu zcela odlišnou architekturu.

To je můj poslední letošní článek. Nebudu to natahovat (lidi nemají rádi dlouhé texty) a tak jen - snad jsem něčím na poslední chvíli do cibulového kotlíku roku 2016 přispěl. Přeju všem cibulářům i sukulentářům, kteří občas na nás web zabloudí, vše nejlepší v Novém roce 2017. J.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář