Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulentní orchideje – zbožné přání nebo realita

20. 11. 2011

 

Sukulentní orchideje – zbožné přání nebo realita

a-orchideje-1s.jpg

    

Fotografie R. Matulové ze sbírky J. Mauleho:

1. Eulophia gramminea

2. Eulophia petersii

3. Laelia fournieri

4. Laelia mixta

............................................................

Kdysi k nám zavítal do čerstvě postaveného skleníku jeden plzeňský pěstitel se zapnutou fotokamerou (místní jistě tuší, o koho jde) a všetečným požadavkem na rtech: Tak mi teď volnými slovy něco řekněte do kamery o těch svých kytkách. A hlavně přirozeně a dělejte jako bych tu nebyl….Docela bych se někdy na ty naše bláboly po letech podíval, téměř nic si z nich nepamatuji, jen jeden můj tehdejší nesmysl mi v těchto dnech tane na mysli. Plácal jsem tehdy něco ve smyslu, že jsem pěstitel ve vývoji, na cestě od někud někam a stále objevuji nové skupiny zajímavých kytek. A že možná jednou budu pěstovat i orchideje. Tenkrát to měl být příklad maximálního absurdna, ale jak tak koukám na touhy, které mě momentálně obestírají, jistá skupina orchidejí v nich hraje významnou roli.

Zatím se orchideje u sukulentářů valného zájmu netěší, pokud vezmu časopisy, tak jeden článek v ročence Adenium od Honzy Gratiase, letos krásný článek Evy Smržové tamtéž a něco bylo ve Světě exotických rostlin (určitě aspoň Ludisia discolor). V knížkách taky nic moc, i když v encyklopedii Sukulenty pánů Ježka a Kunteho je představeno 10 druhů z 10 různých rodů čeledi Orchideaceae, bohužel víceméně epifytických i když pohledných a sukulentních k tomu. A potom jsem ještě trochu nečekaně našel 3 stránky textu a 6 fotografií sukulentnějších orchidejí v Encyklopedii kaktusů od pánů Říhy a Šubíka. Ve sbírkách sukulentářů, případně v prodejních částech jejich výstav taky bída. Klasická Ludisia discolor (která tedy zrovna příliš suchu odolávající není), občas Eulophia petersii, Coelogyne cristata a v posledním čase vlaštovky Oeceoclades decaryana.

Hezké přísloví je- …hloupého trkni! Mě takhle letos v létě trknul přítel Milan, když mi vrazil do ruky napůl uschlý trsík mexické orchideje Laelia mixta, že jsem si mu o ni kdysi říkal. Vrazil jsem ji do pemzy, jak jsem zvyklý zakořeňovat a nechal květináč venku ve stínu. Nic, ani koříneček, až teprve koncem léta se objevily vedle starých seschlých a bezkořenových pahlíz nové malé pahlízky, které kořeny tvořil začaly. Ano uhádli jste, požil nápoj umixovaný z radosti i hrdosti, a omámený se pustil do studia. Co jsou to Laelie, kde rostou, jak se pěstují, a pak se to už začalo rozbíhat nějak samo. Pěkně jsem se přikrmil informacemi i rostlinami u p. Vondruše ve sbírce, pak jsem i pár dalších druhů Laelií objednal (hloupě před zimou – však jsem taky dostal vynadáno) a pídil se po dalších informacích. Například, že jedna skupina brazilských Laelií, kterým se říká rupikoly, je zatraceně sukulentní, že je pár odborníků u nás zdárně pěstuje a jeden z nich o nich dokonce vydal i knížku.

Samozřejmě, už jsem toho naprohlížel i nastudoval víc a začínám tušit, že v téhle čeledi na mě čeká spousta dobrodružství a zřejmě i pokusů s pěstováním. Prostě, kromě čistě epifytických druhů jsou i terestrické, od vyloženě stínomilných (pralesních i lesních) orchidejí jsou i sluncemilné a vedle druhů, které nesmí přeschnout, rosí se a stále vegetují ve vlhku, jsou skupiny vyloženě tvrdých rostlin, které nadbytečnou vlhkostí spolehlivě zabijete a které se třeba i překvapivě dlouhé zimní měsíce nezalévají vůbec!

Budu se dál pídit po informacích, zkušenostech i rostlinách a o úspěších i neúspěších budu psát. Kromě zmíněného velezajímavého rodu Laelia jsou potenciálně výrazně sukulentní další druhy z těchto rodů: Cattleya, Encyclia, Sophronitis, Brassavola, Masdevallia, Maxillaria, Bulbophyllum, Eulophia a jistě i další madagaskarské druhy Oeceoclades. Možná, že něco se ukáže jako špatný předpoklad a některé další sukulentnější rody v tomto výčtu budou chybět, ale možná, že čtenáři ZL konečně jednou překvapí a zahrnou mě komentáři plné svých zkušeností a oprav chyb v mém textu. Budu jen rád.

A možná, že i když jsou sukulentní orchideje v našich sbírkách zatím pořád zbožné přání, může to být brzo jinak a stanou se stejně běžnou realitou, jako například odolné druhy tillandsií. J.

Fotografie Petra Tureckého z vlastní sbírky:

1. + 3. Laelia fournieri na kameni

2. Laelia lucasiana na kameni

a-orchideje-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Laelia mixta

(Milan Kůrka, 28. 11. 2011 9:08)

Zdar,
tu L. mixta jsem koupil na výstavě orchidejí v Praze před skoro 5 lety. Prodávající mi říkal, že je brazilská. Ale třeba mexická je správně. Letos v létě ji něco opylilo a visí na ní velikánský (v poměru k rostlince) plod. Kdybyste znali někoho, kdo by s nním věděl jak naložit a chtěl to udělat, dám ho k dispozici jakmile uzraje.

Re: Laelia mixta

(Petr Turecký, 8. 12. 2011 22:21)

S plodem by dovedl naložit pan Václav Klát z Hradce Králové. Určitě myslím by mohl mít zájem.
tady má stránky:
http://www.orchidey.estranky.cz/

sukulentní orchideje

(Petr Turecký, 8. 12. 2011 22:20)

Doporučuju číst stránky Aleše Dvořáka

http://www.blackorchids.cz/pestovani/
http://www.blackorchids.cz/2011/11/05/laelia-skalni-oranzova/

on mě navedl taky právě na možnost sukulentního pěstění některých masdevalií. Výrazně sukulentní je třeba masd. semiteres. nebo picea, které pěstuji. Jinak jsou masd. považovány za jednoznačně vlhkomilné rostliny. Je ale mezi nimi spousta druhů rostoucích třeba na holých kamenech.
Obě sukulentní. Nevydrží tolik sucha jako rupicoly, ale jejich habitus je velmi sukulentní.
Aleš Dvořák má tyto masdevalie ve stejné směsi jako rupicoly.

Kdyby někdo chtěl sehnat rupicoly (a vůbec cokoli), tak rozhodně doporučuji pana kacerovského z tábora.
sežene cokoli :)
http://www.pokojovky.cz/e-obchod/eshop/20-1-ORCHIDEJE

protože jinak se tyto silně sukulentní rostliny docela těžko shánějí.
Každoročně se ale dají koupit samozřejmě na velké orchideové výstavě v Drážďanech.

Mea maxima culpa

(Jirka, 28. 11. 2011 11:13)

Kaju se! Je to chyba, opravdu je L.mixta brazilská. K plodu blahopřeji, snad bude obsahovat zdravá semena. Ale výsev bych nechal raději na odbornících.