Jdi na obsah Jdi na menu
 


V komentáři schvaloval teroristický útok. Dostal 6 let vězení (aktualizace 30. 5. 2021)

Vzpomínky na minulost...

article preview

   Vzpomínky na minulost...

 

V komentáři schvaloval teroristický útok: mladík ze Znojma dostal 6 let vězení

 

3.jpg

 

článek zveřejněný 16. 3. 2021 na serveru znojemsky.denik.cz (ZDE)

 

   Jak jim chutná jejich medicína??? Dobrá práce!?? Takto okomentoval dvaadvacetiletý mladík ze Znojma video s drastickým teroristickým obsahem na veřejně přístupném serveru. Krajský soud v Brně ho za jeho výrok v úterý odsoudil k 6 letům ve vězení. Muž se proti verdiktu odvolal.

 

 

   Absolvent učebního oboru puškař na Střední škole v Uherském Brodě byl obžalován ze zločinu podpory a propagace terorismu. Hrozil mu pobyt ve vězení v rozmezí 5 až 15 let. Krajský soud v Brně muže odsoudil k 6 letům. "Obžalovaný nepopíral, že komentář napsal. Tím veřejně schvaloval spáchaný teroristický čin," uvedl předseda soudu Michal Zámečník.

   V březnu roku 2019 se mladík pod uživatelským jménem SSMAN na veřejném serveru zvraceny.cz tímto způsobem vyjádřil ke článku o teroristickém útoku na Novém Zélandu. Součástí online příspěvku bylo video, na kterém tehdy 29letý muž v době pátečních modliteb vtrhnul do místní mešity a postřílel 51 přítomných modlících se muslimů a 49 jich vážně zranil. Novozélanďana za plánovaný teroristický útok odsoudili k doživotnímu trestu. Mladík se svým komentářem dopustil schvalování teroristického trestného činu skrze veřejně přístupnou počítačovou síť.

 

5.png

 

   Server obsahující drastické záběry, pornografii a armádní zákroky muž pravidelně navštěvoval od střední školy. Svého činu ale lituje. "Mrzí mě, že jsem to napsal. Nesouhlasil jsem s tímto trestným činem, ani s jiným vražděním. Komentář jsem myslel spíše jako kritiku," obhajoval se.

   Podle státní zástupkyně Petry Lastovecké je nutné podobné případy nepodceňovat. "Nebezpečnost těchto činů spočívá v tom, že nikdy nevíme, jak je člověk daleko od slov k činům. Lidé si obecně myslí, že internet je veřejné fórum, kde se mohou vyjadřovat k čemukoliv, jakkoliv a bez limitů. Ono to tak není," zdůraznila odpovědnost lidí za své vyjadřování na veřejně dostupných sítích.

   Rozsudky tohoto typu padají převážně v Praze. Pro brněnský soud je to jeden z prvních. Většinou jsou tresty podmíněné v rozmezí tří až čtyř let. "V našem případě se jednalo o osobu, která v minulosti byla trestána a chovala se agresivně, verbálně i fyzicky. Proto bylo nutné udělit trest nepodmíněný," objasnila Lastovecká.

 

4.png

 

Aktualizace 30. 5. 2021

 

   Soudům zbyla špetka soudnosti...

 

Za podporu terorismu změnil soud mladíkovi šestileté vězení na podmínku

 

článek zveřejněný 20. 5. 2021 na serveru novinky.cz (ZDE)

 

   Současný režim se snaží zastrašit obyvatele. Tímto pro mě definitivně přestal být legitimní.

 

   Dvaadvacetiletý B. Č. ze Znojma, obžalovaný za to, že v internetové diskuzi schvaloval teroristický útok, který se stal před dvěma lety na Novém Zélandu, do vězení nepůjde. Vrchní soud (VS) v Olomouci mu ve čtvrtek snížil trest z původních 6 let vězení na tříletý trest s podmíněným odkladem na dobu čtyř let.

 

   Proti verdiktu brněnského krajského soudu z letošního března se odvolal nejen obžalovaný, ale i státní zástupce Petr Šereda, a to ve prospěch obžalovaného. Žádal snížení trestu na spodní hranici trestní sazby, která v tomto případě činí 5 až 15 let.

"Odvolací soud dospěl k názoru, že trest uložený soudem prvního stupně je nepřiměřeně přísný," řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

   Případ se týká útoku z března 2019, kdy 29letý pravicový extremista vtrhl na Novém Zélandu v době pátečních modliteb do dvou mešit ve městě Christchurch a střílel do přítomných. Zemřelo 51 mužů, žen i dětí. Dalších 49 lidí útočník zranil. Později byl odsouzen k doživotnímu vězení.

   Muž z Česka pod přezdívkou Ssman na jeho čin reagoval v internetové diskusi na veřejně přístupném serveru, kde byla nahrávka řádění teroristy zveřejněna, slovy: "Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!"

   Policistům se podařilo zjistit jeho totožnost, následně byl obviněn a později obžalován z podpory a propagace terorismu skrze veřejně přístupnou počítačovou síť.

   Komentář se podle obžaloby objevil na serveru, kde uživatelé publikují drastická videa a komentují je. Č. podle svých slov tuto stránku navštěvoval už dlouho a neviděl na tom nikdy nic špatného. U soudu autorství komentáře nepopíral. Vyjádřil přitom lítost, uznal, že byla hloupost něco takového napsat, když ho to dostalo až před soud, ale odmítl, že by tím projevoval sympatie či útok schvaloval.

"Nesouhlasím s tím činem, ani jiným vražděním. Byl to komentář na to, že teď se karty obrátily a najednou je tu jiný psychopat, který střílí na muslimy. Komentář jsem myslel spíše jako polemiku," uvedl muž s tím, že to vyjádřil interpunkcí na konci věty.

   Soudci odmítli, že by šlo o polemiku. "Odmítáme se bavit, zda jde o větu oznamovací, zvolací, tázací, klíčové je zasazení výroků do kontextu celé situace. Tento soud nepřesvědčil (obžalovaný) o tom, že by tímto příspěvkem chtěl vyjádřit polemiku, jednoznačně vyjádřil sympatie, o tom je tento senát skálopevně přesvědčen," uvedl předseda senátu VS Milan Kaderka.

   Podle soudců VS sice Č. spáchal trestný čin, pro který byl obžalován, ale trest vynesený u krajského soudu byl podle nich nepřiměřeně přísný. "Senát dospěl k závěru, že na obžalovaného je možné působit ještě trestem, který není spojen s přímým výkonem odnětí svobody," konstatoval Cik.

"Byl ohrožen trestní sazbou 5 až 15 let za jednání, že na internet pověsil dvě věty. Pachatel dokonaného teroristického útoku je přitom ohrožen sazbou 3 až 12 lety, je tady nevyváženost mezi sankcemi a jednáním," poznamenal Kaderka.

   B. Č. není prvním, který se za vyjadřování k teroristickému útoku na Novém Zélandu dostal v ČR před soud. Líčení vždy skončilo maximálně uložením podmíněného trestu.

   Například loni v srpnu soud potvrdil V. K. tříletý podmíněný trest za slova "Dobrá práce" na adresu novozélandského vraha. Soud uložil loni dvouletý podmíněný trest také Renátě Pelikánové, která zase chválila teroristu slovy: "Tak tohle je velký frajer, kéž by nás takových bylo víc."