Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komunita sester

V Kájově Milosrdné sestry sv. Kříže působí od října 2012. Věříme, že nás sem přivedl skrze naše představené dobrý Bůh, který se zde o nás stará a pod Jehož vedením se Mu snažíme zde sloužit a být trochu užitečné.

Od roku 1990 se zde začalo s napravováním škod způsobených převážně nezájmem komunistického režimu o církevní stavby. Kostel v Kájově byl s podporou sbírky ze zahraničí opraven, avšak klášter chátral dál.  Pomoc přišla  ze zahraničí, a to v roce 1999, kdy se v Kájově usídlila malá skupina čtyř řádových sester Vincentek z Německa (Mnichova). Za jejich přítomnosti byla farní budova rekonstruována na klášter. Rekonstrukce byla provedena našimi firmami za podpory řádu sester, přátel z Německa a Česko-německého fondu budoucnosti. Nový vzhled dostala i klášterní zahrada. Ve spolupráci s obecním úřadem se podařilo opravit sousoší tří světců Tadeáše, Josefa a Antonína Paduánského.

Sestry pečovaly o kostel, přijímaly poutníky, zajišťovaly komentované prohlídky pro výpravy turistů, studující a další návštěvy z celého světa, především ale z Německa a Rakouska. Pomáhaly při práci s mládeží, připravovaly s dětmi např. oslavy Dne matek, Velikonoc a na Vánoce již tradiční Živý Betlém. Organizovaly i malý pěvecký sbor. Naučily se velmi dobře porozumět naší nesnadné češtině. Sestry navštěvovaly také staré a nemocné lidi z Kájova i okolí, ať už doma, nebo v nemocnici.

Při jejich náročné službě i jim však ubývaly síly a z důvodu nemoci se musely v říjnu 2012 vrátit do své vlasti. Již předem však hledaly, kdo by v jejich službě zde pokračoval. Na jejich místo přišly také řádové sestry, a to z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže, které se snaží v jejich započatém díle podle svých sil a možností pokračovat.

V současné době zde působí sestra Karmela, od října 2020 sestra Pia, a teď opět i sestra Tobia. Ta však současně pracuje pro naši provincii jako provinční rádkyně a asistentka provinční představené, takže je často na cestách.

 

sestra-pia-3.jpg