Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 13.4.2 Znesvěcení kněze - kontakt s mrtvým a truchlení za mrtvého

Kněz כֹּהֵן se nesmí znesvětit, tj. rituálně znečistit kontaktem s mrtvým člověkem nebo kvůli mrtvému člověku, neboť je psáno: יהוה řekl Mojžíšovi: Mluv ke kněžím, Áronovým synům: Nikdo z kněží se nesmí poskvrnit kvůli mrtvému ve svém liduNesmí se však poskvrnit kvůli příbuzným své manželky; tím by se znesvětil. (3M 21:1-4)
Kněz by neměl otevřeně vyjadřovat smutek tím, že si roztrhne svůj oděv, nechá rozcuchat vlasy nebo jakoukoli jiným tradičním projevem vyjadřujícím smutek. 
Kněz se smí znesvětit, tj. rituálně znečistit pouze kvůli nejbližšímu příbuznému, jak je psáno: …  jedině kvůli svému nejbližšímu příbuznému. Smí se poskvrnit jen kvůli matce, otci, synu, dceři a bratru, také kvůli své sestře, panně, která neměla muže. (3M 21:2-3)
Za tyto nejbližší příbuzné smí truchlit tím, že otevřeně vyjádří svůj smutek.
Hebrejský výraz bratr a sestra zahrnuje i nevlastní bratry a sestry (toto téma bude podrobně popsáno v části věnované incestu).

Velekněz כֹּהֵן הַגָּדוֹל se nesmí na rozdíl od běžných kněží znesvětit, tj. rituálně znečistit ani kontaktem se zesnulým nejbližším příbuzným tzn. otcem nebo matkou.  
Velekněz se nesmí otevřeně vyjádřit smutek ani kvůli nejbližšímu příbuznému, tzn. otci nebo matce, neboť je psáno: Kněz, který je mezi svými bratry nejvyšší, ten, na jehož hlavu byl vylit olej pomazání a který byl pověřen nosit svatá roucha, si na znamení smutku nesmí rozcuchat vlasy ani roztrhnout své roucho. Nepřijde k žádnému mrtvému, nesmí se poskvrnit ani kvůli otci nebo matce. (3M 21:10-11)

 

Komentář k § 13.4.2

Kněz a truchlení za zesnulou manželku

Rabíni talmudistů zastávají názor, že je přípustné, aby běžný kněz truchlil za zesnulou manželku.
Karaimští učenci v souladu s prostým smyslem biblického textu Pešát
פְּשָׁט považují za nepřípustné, aby běžný kněz truchlil za zesnulou manželku. *

 

כתר תורה o 3M 21:2