Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 8.1 Jak víme, že se během Dne smíření musíme postit

V Písmu svatém se dočteme, že máme během Dne smíření pokořovat své duše (3M 23:27); nenajdeme zde ale žádný výslovný příkaz postit se. 
Takový výslovný příkaz není nutný, neboť výraz pokořovat duši je synonymem půstu.
To vyplývá z četných použití výrazu napříč Písmem svatým.
Například v knize Izajáš (Izajáš 58:3) se dočteme: Proč se postíme, když se na to nedíváš? Pokořujeme své duše (hladem), a ty si toho nevšímáš?
Bůh odpovídá jak na otázku týkající se půstu, tak na otázku týkající se pokořování duše jedinou odpovědí, která očividně reaguje pouze na půst: Jen se podívejte v postní den si děláte, co chcete, všechny své dělníky ale honíte. (Izajáš 58:3)
A protože Bůh ve své odpovědi na obě otázky reaguje pouze na půst, je logické, že pokořování duše je synonymem půstu.

Ačkoli výraz pokořovat duši ve většině případů odkazuje na půst, může někdy odkazovat i na jednání jiného typu, a to v případě, že to vyplývá z kontextu nebo je to upřesněno jiným způsobem.
Například v biblických dobách lidé přísahali nebo slibovali, že budou pokořovat svou duši nebo se jinak omezovat.  
Také v případě smluv a slibů používá Písmo svaté výraz pokořovat duši, jako například ve verši: Jakýkoli slib nebo přísežný závazek, že bude pokořovat svou duši (tj. že se bude nějakým způsobem omezovat), potvrdí, anebo zruší její muž. (4M 30:14)

 

Komentář k § 8.1

Uvedené verše Písma svatého slouží spíše jako podpůrný důkaz tvrzení, že pokořování duše je synonymem půstu, než jako důkaz jednoznačný a nesporný.
Hlavním zdrojem této definice je židovská lingvistická tradice.
Obecně řečeno, význam textu vychází z naší znalosti hebrejštiny, ne naopak, tj. význam slov jazyka nevychází z textu (viz Komentář k § 2.1)
To je důvod, proč neuvádím všechny výklady uvedené v knize
אדרת אליהו a dalších karaimských zdrojích vysvětlující spojitost pokořováním duše s půstem.
Zmíněny jsou například verše: Já, když byli nemocni, jsem chodil v rouchu žíněném a pokořoval jsem se postem. Ale moje modlitba se mi do klína vrátí (Žalmy 35:13) a V slzách, když jsem se trápil postem, měli pro mě jen posměšky (Žalmy 69:11).