Jdi na obsah Jdi na menu
 


§ 2.6 Stanovování počátku nového měsíce - způsobilost svědků a osob posuzujících svědectví

§ 2.6.1 Přípustnost vydání výnosu na základě výpovědi jediného svědka

 

Je psáno, že je potřeba vydávat soudní výnos pouze na základě svědectví dvou nebo tří svědků:
Nepovstane jen jediný svědek proti někomu v jakémkoli zločinu, v jakémkoli prohřešku a při jakémkoli hříchu, jehož se někdo dopustil. Soudní výrok bude vynesen podle výpovědi dvou nebo tří svědků. (5M 19:15)

 

V případě stanovení počátku nového měsíce lze vycházet se svědectví jediného svědka; a to hned z několika důvodů.

 

Za prvé, z verše vyplývá, že se jedná o nepřípustnost svědectví jedné osoby vůči jiné osobě: Nepovstane jen jediný svědek proti někomu (tedy proti jiné osobě).
Stanovení počátku měsíce není obviněním jedné osoby osobou druhou; netýká se mezilidských vztahů, proto nelze tuto podmínku uplatnit.

 

Za druhé, stanovení počátku měsíce není ani výnosem týkajícím se hrdelního zločinu; neboť dvou a více svědků je potřeba právě v případě hrdelního zločinu, například v případě obvinění z modloslužby, neboť je psáno:
Ten, kdo má zemřít, bude usmrcen na základě výpovědi dvou nebo tří svědků. Nebude usmrcen na základě výpovědi jediného svědka. (5M 17:6)

 

Za třetí, nejedná se ani o spor týkající se života či peněz, kdy se stává, že se jedna nebo obě strany snaží zvrátit rozhodnutí na svou stranu pomocí falešného svědectví nebo podplacením svědků protistrany.
V případě stanovení nového měsíce z výpovědi svědka neprofituje na úkor ostatních žádný jednotlivec nebo skupina, protože se takto stanoveným měsícem řídí celá komunita.
Samozřejmě existují určité výjimky, například v případě osob, o kterých je obecně známo, že jsou rády středem pozornosti a u kterých hrozí, že by mohly nepravdivě ohlásit zpozorování nového měsíce pouze proto, aby upoutaly pozornost komunity.

 

 

§ 2.6.2 Způsobilost svědků

 

Svědkem může být muž nebo žena, který/á splňuje tato kritéria:

 

1) Je osobou svéprávnou, duševně zdravou a schopnou pozorovat měsíc.
2) Je osobou, jejíž názor na stanovování nového měsíce se neliší od názoru našich učenců. To je důvodem, proč není možné přijmout svědectví talmudisty. Nicméně rav Levi zastává názor, že bychom měli přijímat svědectví každého, o kom je obecně známo, že je důvěryhodný a pravdomluvný (včetně talmudistů). V případě stanovení počátku nového měsíce lze přijmout svědectví muslimů, neboť v naprosté většině případů se jimi stanovený počátek měsíců shoduje s námi stanovenými počátky měsíců. *
3) Je osobou, která bere vážně
מצוות
4) Není osobou sebestřednou a sobeckou, u které hrozí, že může
přinutit jiné k vydání falešného svědectví pouze proto, aby uspokojila své ego.
5) Není osobou, o které je obecně známo, že je ráda středem pozornosti, a u které hrozí že vydá svědectví nepravdivě pouze proto, aby upoutala pozornost komunity.
6) Není osobou, o které je obecně známo, že lže.

 


* V současné době muslimové nestanovují počátek nového měsíce na základě pozorování novoluní pouhým okem; pro stanovení nového měsíce používají astronomické pomůcky či dokonce armádní letadla; tím se shoda ve stanovení počátku nového měsíce stává mnohem méně jednoznačná – poznámka překladatele.

 

Nelze připustit svědectví popisující astronomicky nemožné jevy. **
V případě, že se osobě posuzující svědectví nezdá svědectví dostatečně přesvědčivé (například z astronomického hlediska), musí si vyžádat další údaje.
Požádá svědka o doplňující informace jako je přesný čas a přesná poloha srpku měsíce na obloze; na základě těchto doplňujících informací vyhodnotí, zda lze svědectví připustit či ne.

 

** Například viditelnost novoluní o několik dní dříve, za absolutní oblačnosti nebo v části oblohy, kde to v dané době a/nebo lokalitě není možné – poznámka překladatele.

 

 

§ 2.6.3 Vydání svědectví o viditelnosti novoluní v době Šabatu

 

Osoba, která zpozorovala nový měsíc nesmí znesvětit Šabat tím, že by vydala vydat svědectví o viditelnosti nového měsíce.
V tomto případě by měl být počátek nového měsíce stanoven na základě metody odhadu (a následně zpětně upřesněn).