Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maria Gugging aneb z Tullnu do Lurd za 15 minut

3. 4. 2018

Maria Gugging aneb z Tullnu do Lurd za 15 minut

Tulln má všechno. Tulln má školy, střední školy i univerzitu, Tulln má nemocnici i výstaviště známé po celé Evropě. Je tu přístav i jachtový přístav, je tu sportovní hala, aquapark i tenisové kurty, máme jeviště na Dunaji i muzea, jsou tu dvě nádraží i jedno letiště, jsme městem kvetoucím, městem zahrad a parků a máme také v největší zahradě Tullnu rozhlednu. Ale to není zdaleka všechno, my máme i vlastní Lurdy.

Dobrá, tak musíte jet  15 minut autem, ale to je ve zdejším krásném kraji víceméně odměna. Můžete se kochat přírodou a ačkoliv jedete na Vídeň, silnice se vlní kolem luk, polí a lesů, konkrétně projíždíte Vídeňským lesem. Projedete St. Andrä-Wördern, serpentinou kolem Hagenbachklammu, přírodního parku plného romantických zákoutí a než vjedete do Maria Gugging, je po levé straně nenápadná, lehce přehlédnutelná odbočka. Pokud se vám zadaří a nepřejedete ji, dorazíte po pár metrech na lesní parkoviště.

V tu chvíli jako by se otevřel vlastní svět. Uvítá vás šumění stromů, zurčení potůčku a tisíce ptačích trylků. Na začátku je cedule zakazující hlasité mluvení, hlasité zvonění telefonu či telefonování i doprovod psů. Ale upřímně si myslím, že ta cedule je zcela zbytečná. Neumím si představit nikoho, že by na tomto kouzelném místě byl stavu halekat a řešit „životně důležité věci“ po telefonu. To je místo, kde jste najednou sami sebou, stres odložíte ještě před vstupem na posvátné místo a otevřete vaši duši. My věřící ji otevíráme Bohu. Ale věřím, že i když se tam zatoulá nějaký ateista, bude v tu chvíli cítit spojení s vlastní duší. Pro někoho je to Bůh, pro někoho mocný vesmír … ale jedno je jisté, tady každý najdeme sami sebe.

Je to dáno více faktory. Jedná se o magické místo v lese plné mystické atmosféry, kde vyvěrá léčivý lurdský pramen. Je to místo spojené s mnoha zázraky a desítky i stovky děkovných tabulí jsou němými svědky příběhů, kdy víra v Boha dokázala více než zázraky medicíny.

Je to místo, kam nedoléhá zvuk aut ze silnice a kam civilizace zasáhla jen minimálně. Třeba tu nenajdete jedinou reklamu. A to jako fakt! Jsme v 21. století a vy nikde nenajdete jediný neonový nápis „Ježíš – simply clever“ nebo „Madonna – let's dance“, „Always lurdský pramen“ … a ještě lépe „Tento pramen sponzoruje Mattoni, váš dodatel minerálních vod“, „Lurdský pramen – nově s příchutí malina a zelené jablko“ … prostě nic takového tam není.

Je tam jen Bůh a vy a stříbrné klokotání pramínku, který už tolika lidem navrátil zdraví a ještě více lidem dal a dává naději na zázrak. A naděje není nikdy dost. Jedno je ovšem jisté, ať jste věřící či nikoliv, ať vyšlete tichou modlitbu vzhůru k Bohu a k nebesům či se jen ponoříte do svých myšlenek, ať už smočíte rty v pramenité vodě nebo se jen na chvilku zastavíte a dopřejete klid svému nitru, budete toto místo opouštět vyrovnaní, plni klidu, pohody, vnitřní spokojenosti a pocitu štěstí.



dscn7230.jpg

dscn7208.jpg

dscn7216.jpg

dscn7237.jpg

dscn7254.jpg

dscn7268.jpg

dscn7245.jpg

dscn7269.jpg

dscn7246.jpg

dscn7256.jpg

dscn7251.jpg

dscn7219.jpg

dscn7263.jpg

dscn7239.jpg

dscn7279.jpg