Celozrnné kaiserky
Suroviny:
250 g celozrnné mouky
250 g hladké mouky
2 lžičky soli
1 lžička cukru
300 ml mléka
20 g čerstvého droždí
25 g sadla
1 vejce na potření
sezamové semínko, lněné semínko na posypání
Postup:
Mléko si ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Pak si polovinu vlažného mléka dame do mísy přidáme cukr a rozdrobíme si droždí.
Do zbytku mléka dáme rozpustit sádlo.
Do vykynutého droždí pak přisypeme mouku se solí pak přilijeme mléko se sádlem a vypracujeme měkké těsto a dáme jo kynout.
Nakynuté těsto pak rozdělíme na 10 kusů. Zformujeme kulaté bochánky a potom je tvořítkem n kaiserky protlačíme až k podložce.
Pak je otočíme vzhůru nohama a znovu je necháme kynout po utěrkou asi 15 minut.
Potom kaiserky znovu otočíme původní stranou nahoru dáme je na plech s pečícím papírem, potřeme je vajíčkem a posypeme semínky.
Pečeme je ve vyhřáté troubě na 200°C zhruba 20 minut. ©