Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návod

Vtipné motivační video, o učení se na bambusový saxofon, se jmenuje: Learn to Play an Instrument in 7hours and 38mins a najdete jej na: www.youtube.com/watch?v=7uL8eCpSt24

Rozsah nástroje

„a“ (220 Hz), resp. „h“ (247 Hz) až „d2“ (587 Hz)

Standardně při zakrytí dírek devíti prsty je základním tónem nástroje tón „h“ (nejspodnější dírka zezadu nástroje zůstává odkrytá).

Pozn. Po přelepení nejspodnější dírky zezadu nástroje a zakrytí všech dírek prsty, zazní nejnižší tón „a“ (220 Hz), ale "přijdeme" tak o tón „h“.

Pokročilí hráči mohou zkusit zahrát i vyšší tóny než „d2“ tzv. přefukováním, když nejhornější dírka zezadu nástroje bude jen částečně přikryta palcem levé ruky.

Prstoklad

palec levé ruky - zakrývá nejhornější dírku zezadu nástroje

dalších osm prstů shora, nejprve levá ruka, pak pravá ruka zakrývá dírky zepředu nástroje

palec pravé ruky „nehraje“ a přidržuje nástroj

Půltóny (zvýšené tóny „cis“, „dis“, „fis“, „gis“ a „ais“) zazní při částečným zakrytím příslušné dírky vyššího tónu nebo kombinací zakrytých a odkrytých dírek –  fantazii a improvizaci při tvorbě tónů a různých variant prstokladů se meze nekladou :o). Obrázek s prstokladem je součástí balíčku, spolu s podrobnějším návodem, včetně tipů a triků, jak správně foukat a tvořit tón.

Popis nástroje

bambusové tělo – po hře je dobré jej vytřít například hadrem nebo vytěrákem na flétnu do sucha. Mráz, vlhkost a slunce mu příliš nesvědčí, jinak je ale bambusové tělo odolné a tvrdé,

alt saxofonová hubička – hubička je nasazena na trubici, která je omotána páskou, ideální je, když hubička jde nasadit lehkým tlakem a zároveň dost pevně, aby se neotáčela a neucházel vzduch mezi hubičkou a trubicí (nejlepší je nějaká pružná lepící páska). Při použití jiné hubičky, než je k nástroji dodána, může dojít k rozladění nástroje (použití jiné hubičky je potřeba otestovat ladičkou, zda nástroj i nadále ladí), po hře sundejte hubičku z trubice a trubici vytřete dosucha (je z kovu, tak aby nezačala oxidovat).

saxofonový plátek - součástí nástroje je saxofonový plátek o tvrdosti 1 ½ nebo tvrdosti 2 (lze použít tenorový nebo lze i altový plátek). Náhradní lze koupit za cca 100 Kč (např. Vandoren nebo RICO – označení tvrdostí plátků jsou u různých výrobců různé, např. 1 ½ může odpovídat 2 – je potřeba zkusit, jaká tvrdost Vám bude vyhovovat). Před hraním plátek navlhčíme. Plátek nasadíme na hubičku tak, aby byl zarovnán konec plátku s koncem hubičky a upneme strojkem. Po hře plátek z hubičky vyjmeme, omyjeme vodou, osušíme a dáme do plastového pouzdra (vydrží nám tak déle a nebude se časem kroutit),

upínací strojek – pozor neutahujte moc, ale zároveň dost silně, aby se plátek nehýbal,

klobouček – když nehrajete, vždy nasaďte klobouček, který chrání hubičku i plátek před poškozením (hubičky se vyrábí z tvrdého, ale dost křehkého materiálu).

Tip na songy pro začátek např. „Fly Me to The Moon“ – viz Noty

Přeji super zábavu s Bamboo Saxem ! :o)

P.S. Jakékoliv případné fotky, videa, zvuky, dotazy, připomínky, náměty, recenze mi pište na Facebookové stránky: Ros Cech (Bamboo Sax)