Jdi na obsah Jdi na menu

Mene tekel

22. 3. 2020

A totoť jest písmo na stěně napsané: מְנֵא מְנֵא תְּקֵל וּפַרְסִין - Mene, mene, tekel, ufarsin, [totiž: Sčetl jsem, sčetl, zvážil a rozděluji.] Tento pak jest výklad slov: Mene, sčetl Bůh království tvé, a ke konci je přivedl. Tekel, zvážen jsi na váze, a nalezen jsi lehký. Peres, rozděleno jest království tvé, a dáno jest Médským a Perským. V touž noc zabit jest Balsazar král Kaldejský. Darius pak Médský ujal království v letech okolo šedesáti a dvou.

Biblický příběh vypráví o nerozumné rozmařilosti krále Balsazara (viz A. Greenspan: „irrational 290px-rembrandt-belsazar.jpgexuberance“…) a jeho potrestání. Varovné znamení, které nakonec vyložil prorok Daniel, se objevilo na stěně paláce několikrát, avšak vládnoucí elity nezareagovaly. Poté následoval kolaps.

Historie se málokdy opakuje, zato se často rýmuje, prohlásil kdysi Mark Twain. Může být dnešní koronavirózní panika tím posledním Mene tekel pro současnou euroatlantickou civilizaci?

 

Nasvědčuje tomu mnohé. Akciový index S&P 500 zaznamenal pokles o zhruba 33%, širší Russell 2000 dokonce 42% z maxima v září minulého roku.schranka-2.png

Rychlost a brutalita pádu svědčí o tom, že ještě zdaleka nebude u konce. Shiller P/E ratio má hodnotu 22 při mediánu 16, trh je tedy stále příliš drahý. Hypotetické úrovně obratu ukazuje diagram RIA Pro:sp500-correction-potential-031620.png

Ve spojení s trendovou čárou z předchozího grafu vychází nejpravděpodobněji cenová hladina 1 000 až 1 500 $, což by znamenalo korekci o 60-70% z letošních maxim. To ovšem v případě, že FED či Trump nevytáhnou nějakého králíka z klobouku. Moc jich tam už ovšem nezbylo. Zatím spadly krátkodobé sazby do rozpětí 0 – 0,25% a FED vrhá na trh neuvěřitelné množství dolarů ve snaze zajistit jeho likviditu, viz: https://www.youtube.com/watch?v=uyj-unafl4A&list=LLuv7hev9FrgDx5f64bLjuwA&index=6&t=0s.

Že by se mu to nějak zvlášť dařilo, se nedá říct. Spekulativní dluhopisy jsou katastrofa,jnk.pngfiremní dost podobně,lqd.png

jenom dlouhodobé vládní bondy se jakžtakž drží (pozn.: u všech grafů 1 svíčka = 1 týden).tlt.png

Nicméně přes úsilí centrálních bankéřů úroky na dluhopisech rostou. Jakmile se zdražování peněz promítne do reálné ekonomiky, je vymalováno. Dluhopisový trh se zhroutí a dojde konečně k jeho narovnání. Prozatím začínají potíže u hedgeových fondů: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-19/before-fed-acted-leverage-burned-hedge-funds-in-treasury-trade.

Pravidelný čtenář a posluchač článků, videí a podcastů uveřejňovaných na těchto stránkách nemůže být současným vývojem nijak překvapen a jeho investiční portfolio je v nejlepší kondici. Především proto, že již nějakou dobu nemá žádné pozice ani v akciích, ani v dluhopisech. Pokud snad, přes všechny analýzy ukazující skutečný stav věcí, riziko podcenil, zbývá jistá možnost nápravy. Akciový trh je nyní krátkodobě silně přeprodaný a měl by prodělat reflexivní zpětný pohyb vzhůru, než se definitivně vydá na jih. U dluhopisů to však může být jinak; jsou sice rovněž krátkodobě přeprodané, avšak tento segment trhu zjevně nereaguje na masivní kvantitativní uvolňování tak, jak by teoreticky měl. Tedy snižováním výnosů a zvyšováním ceny. Což je dalším signálem, že se situace vymyká kontrole.

Podrobnou analýzu aktuálního stavu a dopad na portfolio management si můžete přečíst v článku Everyone Wanting To Buy Suggests The Bear Still Prowls: https://realinvestmentadvice.com/everyone-wanting-to-buy-suggests-the-bear-still-prowls-full-report/.

Historie nás učí, že je celkem jedno, proč vládnoucí elity nejsou nikdy schopny adekvátně reagovat. Zda díky ignoranci neumějí problém rozpoznat, nebo nenaleznou a neuplatní patřičná řešení. Případně je jim to fuk. Aktuálním výsledkem je fakt, že přirozené ekonomické cykly jsou v současné době vychýleny nade všechny meze, jako nikdy dříve v historii. Zpětný ráz udeří odpovídající silou, se všemi společenskými a sociálními důsledky. Nicméně deflace finančních aktiv, kterou nyní prožíváme, bude zároveň znamenat nákupní příležitost nastávající jednou za sto let…

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář