Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chov oblovky žravé

PopisJejí ulita dorůstá délky až 20 cm, průměrně však kolem 12 cm. Dožívá se 5 – 7 let, v zajetí i 10 let. Pohybuje se pomocí svalnaté nohy, která při natažení může být až o 10 cm delší než ulita. Barva může být různá, od krémové po tmavě hnědou. Zbarvení ulity je variabilní v závislosti na podmínkách a potravě, nejčastěji je však ulita hnědá se světlými pruhy. 

Terárium:Pro chov achatin je vhodné terárium a už méně plastový box, neboť nedochází ke správné cirkulaci vzduchu. Jako nejsnazší podestýlku do dané ubikace lze použít: lisovaný kokosový substrát,který zadržuje potřebnou vlhkost nebo listovou hrabanku z lesa. V nejzazším případě lze použít i rašelinu, kterou je nutno smíchat s mletým dolomitem, nebo vápencem (kvůli její kyselosti). Jako další by neměl chybět přísun vápníku, v našich podmínkách ho doplňujeme sépiovou kostí, mletým vápencem. Poměrně dost důležitou podmínkou pro spokojený život je šneky rosit rozstřikovačem na pokojové rostliny nebo jim zajistit přísun k pitné vodě (mistička, popískované jezírko). Dále lze použít i dekoraci v podobě větví, mechu, břečťanu popínavého (v teráriu i zakoření), české lesní kapradiny v tlejícím dřevu, kůru všech stromů, listy. V žádném případě se nedoporučuje dávat do ubikace kameny, jelikož se ulita o ně může poškodit.

Potrava: Hlavní složku jeho potravy činí shnilé listy a spadané ovoce. hroznové víno,meloun,broskev,meruňka,třešeň,banán, ananas, papája, salát, okurka, mrkev (pokud možno nastrouhaná),kopr, petržel, pórek, čínské zelí atd.

mce32e163_shutterstock_39747961-1-_cat.jpg