Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eva Pešáková,


je olomoucká výtvarnice, která studovala na pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci výtvarný obor s češtinou, pokračovala postgraduálním studiem s výtvarným zaměřením a doktorátem.


Celou svoji profesní dráhu věnovala tomu, aby přiblížila a ovlivnila vnímání dětí a studentů výtvarným světem, náručí barev a krásou umění.
Jako ředitelka Základní umělecké školy Miloslava Stibora v Olomouci organizovala přehlídky výtvarných prací, výstavy, zájezdy za uměním a malířské pobyty.


Začala vystavovat od r. 1980, její práce jsou zastoupeny v několika českých a zahraničních sbírkách v Německu, v USA.
Zabývala se textilem, zabývá se smaltovaným šperkem, smaltovanými objekty a malbou obrazů technikou enkaustiky.
Pravidelně vystavuje na Trienále smaltu ve Frýdku Místku.


Velkoformátové malby v obrazech zachycují odlesky reálného i imaginárního světa, často inklinují k minimalismu, převažuje v nich velkorysá barevnost červení, žlutí, tyrkysu, modří a zelení. Dávají prostor naší představivosti, strhávají nás do víru pomyslného tance, do šelestu trav a především do náruče barev.


Enkaustika je prastará náročná malířská technika, známá v antice od 4. st. před Kristem v umění helenistickém a egyptském. Technika enkaustiky je založena na vmíchávání barevného pigmentu do včelího vosku. Obrazy malované touto technikou mají zvláštní průzračnou neměnnou barevnost a pastozní výraz. Jejich barvy si uchovávají sytost a zářivost.