Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lesní klub 3-7 let

Lesní klub Blátivé děti je určen dětem ve věku od 3 do 7 let. Skupina 14 dětí je doprovázena dvěma průvodci.

 

Rytmus dne:

8:15 - 8:30 lektoři přebírají děti v lese blízko zastávky tramvaje Poštovka (po,čt) nebo Hotel Golf (viz Kontakty)
8:30-8:45 skupinku lze dohnat po cestě
8:45 ranní přivítání
9:30 svačina
10:00 - 12:00 volná hra, nabídka programu
12:00 hygiena, oběd v zázemí
13:00 - 13:45 odpočinek v zázemí (čtení knihy, kreslení)
13:00-15:00 vyzvedávání v zázemí, volná hra, výtvarný, hudební program, angličtina
 

Svačina i oběd vlastní, v pondělí - čtvrtek pro zájemce dovážený. Dodržujte, prosím, při chystání jídla zásady zdravé stravy. Svačiny dávejte dětem do krabiček (lze je znovu uzavřit, v lese nevzniká odpad).

Vybavení pro děti: batůžek s pitím, svačinou a pláštěnkou; oběd; náhradní oblečení do zázemí.

Možnost adaptace dětí - pobyt ve školce s rodičem. Na formě adaptace se domluvíme.

V průběhu roku chodíme na výlety, v zimě do divadel a muzeí. Pořádáme slavnosti pro rodiče s dětmi, přespání ve školce, školku v přírodě pro rodiče s dětmi, příměstské tábory.

 

Ukázka ze vzdělávacího plánu:

Pedagogický přístup
 
Pedagogický přístup průvodců vychází z respektujícího přístupu k dětem. Průvodci vytvářejí bezpečné prostředí pro rozvoj dětí a pomáhají dětem zajistit jejich základní potřeby. Pravidla a hranice se snaží vytvářet spolu s dětmi a průvodci vyžadují jejich dodržování. Učí děti hledat společné řešení v případě neshod a pomáhají jim se zvládáním emocí. Zajišťují program a aktivity, do kterých se děti mohou zapojit a v případě potřeby dětem pomáhají při rozběhnutí volné hry. Podporují u dětí rozvoj samostatnosti, zodpovědnosti a sebedůvěry. Nepodporují soutěživost, poskytují dětem zpětnou vazbu a pomáhají se sebehodnocením. Snaží se být dětem dobrým vzorem."
 

Pedagogický program pro předškoláky:

Příloha č. 2 Předškoláci.docx

Pedagogický plán

Vzdělávací program LK Blátivé děti.pdf

 

Ukázka ze zápisů dne, ptačí týden

 

pondělí 25.11. Děti měly z víkendu hodně zážitků a v ranním kruhu se s námi o ně podělily. Prohlédli jsme si bludiště s ptáky a jejich potravou. Podle potravy se dá odhadnout, zda pták odlétá či zůstává. Z klacků jsme postavili ptačí hnízdo. Z. navrhla stopovat kachny. Šli jsme si je prohlédnout, řekli si, co jedí, pohráli si u vody. Poté následovala velká oslava narozenin. F. s E. slavily čtyři roky. Moc děkujeme za dobroty.  

úterý 26.11. Po kroužku jsme podnikli výpravu k rybníku, s kopce jsme se dokonce tahali na laně. U rybníka jsme vylepšovali už postavené velké hnízdo a hráli si na ptáky. Do zázemí jsme se vrátili trochu dřív, cestou jsme obdivovali čisticí vůz, který zametal cesty v parku. Na kroužku jsme hráli na ptáčky a sbírali žížaly. Také jsme se byli podívat na obří štěpkovač, který pracoval v lese.

středa 27.11. Skákání panáka, kopání pastí, honičky, výroba krmítka, klacková pravidla, angličtina, vození štěpky. Na kroužku jsme malovali barvami na velký papír.

čtvrtek 28.11. Povídání o ptáčcích, kdo odlétá na zimu pryč a kdo zůstává. Prohlíželi jsme si knížku o ptácích a poslouchali, jak zpívají. V sadu na kopci svítilo sluníčko a tak jsme si tu hráli až do oběda. Někdo kreslil křídou, děti běhaly z kopce dolů. Hráli jsme hru na ptáčky. V zázemí jsme si četli pohádku o Špačkovi knihomolovi.

pátek 29.11.  Při ranním zpívání Bude zima bude mráz, jsme běhali podle stanovišť, kam se ptáček schová. U domečků jsme pěkně opravili oba domečky. Pak jsme si povídali, kteří ptáčkové odlétají na zimu, prohlíželi si knížky o ptáčcích. Pak jsme hledali budky a krmítka pro ptáčky na stromech. U zázemí jsme nasypali ptáčkům do krmítka. Vyráběli jsme dárečky pro všechny paní z KC, které po nás minulý týden přichystaly divadélko. Pak jsme pomáhali vozit štěpku do záhonů, to byla práce!