Slané dobroty
Chleba na špejli
Seznam surovin:
- 1,5 sáčku sušeného droždí (10 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu
- 420 g tmavé pšeničné chlebové mouky (nemusíte spotřebovat všechnu)
- hrst černých oliv, odpeckovaných a nasekaných nahrubo
- olej na vymazání mísy
- pesto k podávání
Postup:
1. Do mísy dejte 300 ml vlažné vody, droždí, sůl a med a dobře promíchejte. Po částech za stálého míchání zapracujte mouku, aby vzniklo přiměřeně měkké nelepivé těsto. Na pomoučněném válu ho hněťte 8–10 minut dohladka. Zapracujte olivy a vložte ho do olejem vymazané mísy a zakryjte navlhčenou utěrkou. Nechte v teple kynout asi 50 minut, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
2. Troubu předehřejte na 200 °C. Z těsta vyválejte válečky dlouhé 25–30 cm a silné 1,5 cm. Naviňte je na špejle na kebab nebo čínské bambusové hůlky na jedno použití (pro jistotu je můžete napřed na 30 minut namočit do vody) a na konci dobře přitiskněte. Pečte 20–30 minut dozlatova. Můžete je i opékat nad rozehřátým venkovním grilem – stále je obracejte a grilujte 10–15 minut. Podávejte horké s pestem.
Růžičky s kari
Seznam surovin:
NA TĚSTO
- 480 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli + 1 lžička krupicového cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 vejce + 1 prošlehané na potírání
- asi 250 ml mléka, vlažnéh
NA NÁPLŇ
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička soli
- 2 lžičky koření garam masala
- 400 ml smetany na vaření (12%)
- 350 g kuřecího masa, vařeného a natrhaného na kousky
- 4 čerstvé zelené chilli papričky, zbavené semen a nasekané
- 3 lžíce nasekaného koriandru
Postup:
1. Všechny ingredience na těsto včetně většiny mléka dejte do mísy a vypracujte hladké pružné těsto (nejlépe to půjde v robotu s hnětacím hákem). Pokud bude těsto suché, přilijte další vlažné mléko. Nechte asi hodinu kynout.
2. Připravte náplň. Cibuli opékejte na másle, dokud nezměkne a nezesklovatí. Zaprašte moukou a zamíchejte. Přisypte sůl a koření garam masala, promíchejte a pomalu za stálého míchání vlévejte smetanu. Provařte tak, aby směs začala houstnout, vmíchejte kuře, chilli papričky a koriandr. Odstavte z plotny a nechte zchladnout.
3. Těsto rozdělte na 15 menších dílů a každý stočte do kuličky. Vyválejte z nich kulaté placky. Ty na čtyřech protilehlých místech nařízněte zhruba do poloviny poloměru. Doprostřed dejte lžíci náplně (obr. 1). Vezměte jednu část naříznutého těsta a stočte ji kolem náplně tak, aby se rohy skoro dotýkaly (obr. 2). Zopakujte s protilehlým cípem a poté se zbylými cípy těsta. Tak vám postupně vznikne z těsta růžička (obr. 3). Troubu předehřejte na 180 °C. Složené růžičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a pečte 15–20 minut dozlatova.
Pizza větrníky
Seznam surovin:
- 1 balení listového těsta
- 6 lžic omáčky (např. rajčatové)
- 100 g plátků šunky
- 100 g nastrouhaného čedaru
- 1 vejce
- 1 lžíce sušeného oregana nebo jiných sušených bylinek
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180 až 200 °C. Listové těsto rozválejte na tenký plát a rozetřete na něj již hotovou omáčku. Pak na ni naskládejte plátky šunky a posypte je nastrouhaným sýrem.
2. Poté těsto opatrně a pevně srolujte do tvaru šišky, aby se nerozjelo, a vložte na 10 minut do lednice. Po vychladnutí šišku nakrájejte na tenké plátky (vzniknou malé větrníky), potřete je rozšlehaným vejcem, posypte bylinkami a vložte do rozpálené trouby. Pečte 12–15 minut.
NĚCO NAVÍC:
Podávejte teplé, nebo vychladlé a s bílým vínem.