Jdi na obsah Jdi na menu

 


O rekordu

 

Dana Staňková je členkou klubu Sběratelů kuriozit v ČR .

V roce 2016 byla její sbírka  zapsaná jako největší sbírka solniček a pepřenek v České republice do České knihy rekordů, kterou  vede Agentura Dobrý den z Pelhřimova a o rok později , tj. v roce 2017  získala dekret Sběratelka roku.

Z dostupných pramenů není známo, že by někde u nás anebo ve světě existovala  stejně rozsáhlá nebo větší sbírka párových solniček a pepřenek. V České republice existuje druhá sbírka slánek pouze při Městském úřadě ve Slaném, kde i Dana Staňková přispěla svými přebytky a která na počátku roku 2018 čítala celkem  2656 jednotlivých kusů.

S ohledem na tyto skutečnosti by zřejmě bylo zcela reálné uvažovat i o zapsání Sbírky párových solniček a pepřenek Dany Staňkové do Guinesovy knihy rekordů. Sběratelka se chystá provést celkovou klasifikaci solniček a pepřenek podle zvolených kritérii a především podle jejich výrobců, pokud jsou značené. 

Jsou mezi nimi jak staré renomované porcelánky z naší republiky nebo ze světa, ale i novější kusy vyrobené na zakázku v jediném exempláři pouze pro tuto sbírku.

O sbírce  Dany Staňkové bylo napsáno několik článků a lze říci, že v současné době jde nejen o raritu, ale i zdroj poučení. S rozsahem její sbírky, rozmanitostí motivů tvarů i materiálu a základním rozdělením se můžete seznámit i na tomto portálu.

certifikat.jpg

 

Příspěvky

Informace o rekordu na jiných stránkách

21. 10. 2023

Certifikát o vytvoření rekordu

21. 10. 2023

Dne 12.09.2023 byla sbírka zaregistrována u Agentury Dobrý den v Pelhřimově jako největší sbírka párových solniček a pepřenek v České republice a byl vystaven certifikát o rekordu. 

 

Video o rekordu

27. 6. 2018