Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzeum naftového dobývání a geologie - Hodonín

7. 9. 2022

Muzeum naftového dobývání a geologie se nachází v blízkosti vlakového nádraží, v areálu bývalých malých kasáren v Hodoníně. Jediné muzeum naftařiny v České republice, je otevřeno od roku 2006 a je provozováno díky dobrovolníkům a nadšencům spolku téhož jména.

 

Muzeum je tvořeno vnitřní expozicí a venkovním Technologickým parkem v okolí muzea. Vnitřní expozice mapuje geologické, historické a technologické aspekty spojené s dobýváním a zpracováním ropy na Hodonínsku, kde se ropa a zemní plyn těží již více než sto let. Návštěvníci zde naleznou stroje a nástroje používané k dobývání a zpracování černého zlata, ukázky hornin, minerálů, fosilií a také modely vrtných věží a soustav. Součástí venkovního Technologického parku jsou nepřehlédnutelná čerpadla na ropu tzv. kozlíky, produkční kříže, kompresory, separátory či vrtná dláta. Venkovní expozice je nově rozšířena o Geopark hornin vídeňské pánve, naučný okruh mapující základní typy hornin, které se nacházejí v podloží hraničního regionu, a to včetně paleontologických záznamů.

V roce 2019 bylo při muzeu vybudováno Kontaktní turistické centrum, kde nabízíme informace o technických památkách regionu, doprovodné služby a je zde možné zhlédnout miniexpozici Cesta ropy.

Mypaleoshop doporučuje toto muzeum . Kromě perfektně zpracované expozice zde naleznete i vstřícný personál a pohodu jihomoravského maloměsta :-) .

V expozici naleznete i karbonské zkameněliny které jsme muzeu darovali.

Oficiální stránky muzea naleznete zde :

http://muzeumropy.cz/muzeum-ropy/

o-muzeu-historie.jpg

o-muzeu-mineraly.jpg

o-muzeu.jpg

o-muzeu-2.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář