Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak si myšky ochočit?

Čerstvě přinesené myšky budou nejspíš pěkně vystresované, proto je třeba je nechat den či dva se rozkoukat a seznámit s novým prostředím. V okolí ubikace se chováme tiše a nevykonáváme prudké pohyby. Po dvou dnech se můžeme začít s našimi malými kámoškami seznamovat. 

Jak s myší manipulovat

Existuje několik způsobů, jak myšku uchopit. 

Základním způsobem je vzít myš opatrně za kořen ocasu a pod tlapky jí dát co nejdříve druhou ruku, jelikož myši neradi ,,létají" a nemít pod nožičkami oporu jim vadí.

Myšku můžeme i chytnout za volnou kůži za ušima, ale tohle příliš nedoporučuji, jelikož mé myši tento způsob nošení nesnáší (nemají oporu pod tlapičkami)

Ochočenou myš můžeme bez problému podebrat dlaní nebo nám na ruku dokonce sama vyskočí (moje Brambora to dělá pořád, i když nechci :-) 

Jak myš ochočit

Je jasné, že se nás myšky ze začátku budou bát (zvlášť ty ze zverimexu), pokud je zvedneme, budou sebou škubat a hlasitě pískat. Proto je důležité se jim věnovat, minimálně půl hodiny denně a zvykat je na naší přítomnost, aby pochopily, že jim nechceme ublížit.

Ze všeho nejdřív bychom je měli nechat navyknout na váš pach. Je dobré pořídit si takovou ubikaci, která má otvor z boku a ne ze shora - ruka z vrchu myším evokuje dravce a budou se víc bát. Položme vždy na pár minut svou ruku do ubikace a nehýbejme s ní. Myši se možná na začátku poběží schovat, ale poté je zajisté přemůže zvědavost a začnou vás očichávat. 

Po chvíli si na vás možná i položí přední tlapičky, zadní však nechávají stále na podestýlce. To je dobré znamení. Myška vám začíná věřit.

Toto opakujte, dokud si na vás jednoho dne nevyleze celá. Poté pomalu ruku zvedneme z klece. Nemusíte se bát, že vám myš uteče. Myši totiž neskáčou do ,,hloubky", takže vám z ruky neseskočí (může se však stát, že to myšce uklouzne a z vaší ruky spadne, proto je potřeba být ostražitý a rychle zareagovat).

Nechte jí po sobě lézt a ,,prozkoumat" vás. Pokud je myška viditelně vyděšená, hodí se jí schovat do dlaně a přitisknout k tričku, čímž nasimulujete pelíšek. To myšku uklidní a dodá jí pocit bezpečí. Pravděpodobně vás myška i označkuje trusem a močí, na to si však musíte zvyknout, jelikož má rychlý metabolismus a vylučuje prakticky neustále. Také můžete začít myšku jemně hladit bříšky prstů po hřbetě, bocích a za ušima, abychom jí zvykali na dotek. Hlazením těchto míst evokujeme přirozené sociální chování, kdy si myšky vzájemně s láskou olizují a češou srst. Tímto chováním vyjadřujeme náklonnost. 

Pokud se budete myškám věnovat každý den, brzy zjistíte, že jsou k vám myšky smělejší. Když přijdete k jejímu obydlí, poběží vám naproti a pokud do ubikace strčíte ruku, začnou po vás šplhat. A jednoho dne při hlazení vám možná i začnou olizovat ruku - to znamená, že vás také ,,čistí" a vyjadřují tak svou lásku k vám. Pravda, ne každá myš bude mít ráda hlazení, ale některé jej přímo milují. 

Zde máte tipy na zabavení myšek. 

Jak myš vychovat

Myš sice není pes, ale i tak je třeba je naučit, že některé věci se nesmí. Častým problémem třeba bývá okusování prstů. Myši sice moc nekoušou, ale při očichávání občas věc okusí i zoubky, zda je to jedlé. V takovém případě je třeba dát myši najevo, že vás to bolí a že to nesmí pomocí slovíčka NE a na myšku jemně fouknout. Toto je třeba opakovat, dokud toho myš nenechá nebo nezačne být opatrnější.

Jak své myši seznámit s novou myší 

Jak jsem již zmiňovala, pokud plánujete myši chovat jako mazlíčky, pořiďte si výhradně samičky. Dva samečkové, nezáleže na tom, jestli jsou příbuzní nebo ne, se budou prát, což pravděpodobně skončí smrtí toho slabšího. Samičky, zvláště pak pokud umístíte novou myš do jejich obydlí, se také mohou ze začátku prát (což je v pořádku, musí si ujasnit hierarchii), ale neměly by si způsobit vážnější zranění. Je třeba jejich počáteční interakce pečlivě sledovat a pokud rvačky příliš vyeskalují, myši oddělit a zkusit to po nějakém čase znovu ( mně se osvědčilo při problémovém seznamování umístit na pár hodin původní myš do přepravky a když jsem jí vrátila zpět do ubikace, nebyl již žádný problém)

Mladé myšky

Tato varianta bývá nejjednodušší. Pokud jsme si koupili mladé myšky a chceme jim přikoupit další kamarádky, necháme myši se spřátelit na neutrální půdě (tzn. mimo ubikaci), případně novým myším namazat pod ocásek na pachovou žlázu olivový olej (neutralizuje to ,,cizí" pach a původní myšky tak na novou nezaútočí). Pokud se myšky prvních pár hodin perou a nezpůsobují si vážnější zranění, nezasahujme, myšky si přirozeně ujasňují postavení a za pár hodin by se měly uklidnit. 

Starší myš a mladá myš

Pokud se do ,,stádečka" starších myšek rozhodneme pořídit nové členy nebo naší původní myšce odejde kamarádka do věčných lovišť, můžeme jí přikoupit kámošku novou. Je však třeba být ostražitý. Starší myši jsou hůře přizpůsobivé a ne vždy novou myš přijmou. Opět je třeba myši seznámit na neutrální půdě, abychom předešli větším šarvátkám, případně nové myši pomazat oblast pod ocáskem olivovým olejem. Seznamování bedlivě sledujme a pokud potyčky vyeskalují, měli bychom myšky oddělit.

Upozornění: Veškerý obrazový a textový materiál patří myšinetu, pokud není uvedeno jinak. Pokud byste tedy chtěli cokoliv kopírovat, musíte tak učinit s patřičným odzdrojováním.