Jdi na obsah Jdi na menu
 


vybavení myšího domova

28. 7. 2018

Jak jsem již zmiňovala, zdravé myši jsou obvykle velmi aktivní (pokud zrovna nespí - což ony spí hodně a zejména přes den) a potřebují spoustu rozptýlení a prostoru, aby se zabavily a rozvíjely. Proto je dobré jim toto umožnit. Nyní se budeme věnovat tomu, co by myší obydlí nemělo postrádat.

Miska na krmení

Mezi základní vybavení klece patří samozřejmě miska na krmení. Bytelná, snadno omyvatelná, těžká (aby se nepřevrhla) a nejlépe keramická/kameninová. Plastové příliš nepodporuji, myši je rychle rozkousají, což pro ně není nic zdravého, jsou lehké a snadno se převrátí. Je třeba dbát na její čistotu a zbytky krmení každý den odstraňovat.

Více informací o myší potravě zde.

Kromě klasických krmných směsí doporučuji dát myším do obydlí ještě minerální kostku, které prodávají v chovatelských potřebách. Taková kostka mívá dlouhou životnost a myši si jejím hryzáním brousí zuby i doplňují důležité minerály. 

(https://mlsnejmazel.cz/z30352-miska-krmitko-keramicke-20cm)

Voda

Jako zdroj pitné vody můžete zvolit buď misku nebo napáječku. Nevýhoda misky spočívá v jejím snadném  a častém znečištění. Pokud tedy zvolíte misku, doporučuji kameninovou/keramickou o průměru zhruba 3 cm, která se nepřevrhne. Je však třeba jí kontrolovat, čistit a doplňovat, a to i několikrát denně. Voda v misce by měla být pokojové teploty, pokud možno bez chloru, na který jsou myši citlivé. Další možností je napáječka. Voda v napáječce vydrží déle, neznečistí se ani nepřevrhne. Tady však pozor - ne každá myš z ní umí pít! Proto je důležité, zakoupíte - li pro své miláčky novou napáječku, pozorovat, zda z ní myši umí pít - proto se ze začátku hodí dát myším do klece i misku s vodou. Bylo mi řečeno, že myši moc nepijí. Já si však dovolím tvrdit opak - pijí hodně a často! A podle toho bychom se měli zařídit. 

(https://www.uzlatehoretrivra.cz/misky-napajecky-1/napajecka-sklenena/)

Domeček

Místo, kde myšky spinkají a zároveň bezpečný úkryt, je nezbytný. Nabízí se nám široká paleta možností - od domečků dřevěných z chovatelských potřeb, přes keramické, květináče s dírou v boku, kokosové skořápky či papírové krabičky a domečky z plastu. Ty však zase nejsou příliš ideální, snadno se zapaří, myši při hryzání plast pozřou... Také bych se vyvarovala domečků s podlahou - velmi špatně se čistí. Já osobně myším kupuji malé dřevěné domečky, které vyhodím, když je rozkoušou. Je důležité umožnit myším si obrušovat zuby hlodáním, což dřevěný domeček bezpečně umožňuje. 

Umístěte myším do klece roztrhaný toaletní papír, záchodové ruličky a trochu sena. To vše použijí vaši miláčci ke stavbě útulného pelíšku. Co se sena týče, nikdy jsem neviděla své myši jej žrát, jen si z něj staví hnízdo a pak jim moc hezky voní srst :-)

(https://www.akvamex.cz/domecek-apollo-pro-mysi/?gclid=CjwKCAjw-5v7BRAmEiwAJ3DpuIxVfqQM6ebtnElOrSDFbv8Rm5NaJMa46JqrLRUhrOLRnvgRffa4WBoCEgMQAvD_BwE)

Kolečko na běhání

Jeden z vhodných druhů zábavy pro vaše myšky. Nejlepší je nerezové kolečko na malé hlodavce (myši, křečky, pískomily...). Prodávají se i plastová, ale těm se z výše uvedených důvodů doporučuji vyvarovat. Mé myšky tráví v kolečku hodně času a tak se občas stane, že kolečko začne nepříjemně skřípat, což lze vyřešit několika kapkami olivového oleje (který myšky začnou pravděpodobně požírat..:-)

(https://www.forpet.cz/kolotoce-zebriky/kolotoc-pro-hlodavce-kovovy-15cm)

Prolézačky, žebříčky, houpačky, větve

Myšky jsou velmi aktivní, zvědaví a hraví tvorové, kteří rádi šplhají nahoru a dolu. Proto je vhodné myším obydlí zpestřit několika čistými větvemi z ovocných stromů, již zmíněnými ruličkami či různými žebříčky a prolézačkami. Je to jen na vaší fantazii. Lze také použit hračky pro ptáky, ty si myši také oblíbí. 

(https://www.superzoo.cz/prolezacka-small-animals-kmen-dreveny-5x15cm/)

Přepravka

Určitě doporučuji pořídit pro myši přepravku pro převoz, oddělení těhotné samice nebo jako dočasné útočiště pro myši při čištění jejich ubikace. Přepravka by měla být světlá, prostorná, uzavíratelná a měla by obsahovat větrací průduchy. Při přepravě myší vystelte dno přepravky stelivem, kapesníky a senem, aby si myšky mohly udělat pohodlí. Případně přidejte nějaký pamlsek pro zabavení. Nedoporučuji s myškami cestovat za hranice naší země, jelikož veterinární předpisy jsou složité a přísné. Pokud odjíždíte na prázdniny do zahraničí, najděte si vhodné hlídání po dobu vaší nepřítomnosti.

Pokračování: hygiena a čištění obydlí

(https://prepravky-domky-hlodavce.heureka.cz/ferplast-aladino-prepravka-36x26x23-cm/)

Upozornění: Veškerý obrazový a textový materiál patří myšinetu, pokud není uvedeno jinak. Pokud byste tedy chtěli cokoliv kopírovat, musíte tak učinit s patřičným odzdrojováním.