Jdi na obsah Jdi na menu

Dopisy čtenářu

ČESKÉ DĚTI MLUVÍ STÁLE HUŘ                       6.6.2019

Mohu potvrdit že české děti mluví stále huř. Ze začátku jsme věděli, že poze jednotlivci docházeli postupně na logopedii. při mém odchodu do duchodu v roce 2015 chodila na logiopedii většina dětí. Pouze několik jedincu ze třídy problém s řečí nemělo. Po devadesátých letech se řeč dětí začala prudce zhoršovat. Puvodně se dět dívali na poctivé pohádky ( Rumcajs, křemírek a vochumurka, Krkonošské pohádky a jiné), které přímo hladili po duši. po nich následovaly pohádky a seriály, kde hrdinové utíkají, padají a řvou, házejí věcmi nesmírně rychlé akce- při kterých dět nestačí zaregistrovat tok řeči, vše jim splývý v jeden zvuk.

Doba se zrychlila, vstoupili nám do života nové technologie a ne vždy to je přínosem. Nyní vidím matky, které v přítomnosti dětíé soustavně kontrolují mobili, telefonují a děti při jejich otázkách odbývají., Batolata mají v ruce tabletym, jsou odložena k obrazovkám televizoru, někdy s tablety i usínají, takže komunikace v podstatě žádná. Tyto technické vymoženosti je třevba dávkovat na určuitáý časový usek, třeba 20minut, nejlépe ve společnosti ródiču. Pravda dětzi mají í. ispoustu kroužku a zážitku, aler to souzmnění s rodiči a individualita se vytrácí,. Vše je zrychlené, uspěchané a nervní. A to dětem opravdu neprospůívá.

Dnes se ví, že klíčové období je do šesti let a že do třetího roku je schopnost mozku učit se a rozvoj řeči 5x větší než v pozdějším věku. Proto je cílem najít způsob, jalkým je dítěti dát vše co je pro něj dobré, právě do těšch tří let. Ve svém rozhovoru podstatě poukazuju na problémy, na které jsem poukázala já- špatná řeč, instenzuivně se věnovat svým dětem, omezovat nové technologie, i když je třeba s nimi děti seznamovat.

 

 

VLÁDA

Vládou śchválené zvýšení rodičovských příspěvku je sice vítané sAMA MÁM TŘI DĚTÍ A VÁÍM CO STÁLY,  sotva přišly na svět. Uvažuji však nad motivy, které k této upravě vedly. Pokud šlo o záměr pomoct rodinám v jejich někdy skutečné nouzi, budiž vláda velebena.

Někteříé politici ovšem od toho očekávají zvýšení populace a to je důvod k rozpakům. Penězi lze možná populac i zvýšit jen v urščitých sociálních skupinám- obvykle nemajících ani slušné bydlení. Stát by měl tedy nejprve zajistit byty, jesle a školky, dostupné dětské lékaře apod. Ani jedno z toho si totiž za zvýšen ý příspěvek nekoupí. Vždyt i vrabec nejprve vystaví hnízdo  a teotrv pak do něj začne snášet vajíčka. Tak dobře zplodíme děti., koupíme jim o pár plyšáku nebo čokolády víc, ale co je to nejduležitější?

 

 

REALITKA                         9.5.2019

Článekj o tom že není realitka jako rwealitka, byl uplná bomba. Domečky pro ježky a jiná zvířátka. pánbíček požehnej panu Dobrému je výborný.

Ač neustále kecáme o ekologii, vztah člověka k jiným tvorum a sobě k sanmému- je čím dál tím nbezutěšnějším. Mému přítelu zjera už čtvrtá rok přiléta na okení paratek párek havranu. Samozřejmě je krmí. A samozřejmě tajně, protože havrani jsou dbes přijímáni huž mjež teroristé. Proto je naučil přilétat již po čtvrté ráíno, kdy je ještě nikdo nevidí a večer po setmění. Bojí sec sousedu. Když ptáci iopbčas pustí trus na chodník, utíká ho jako vul setřít, neb jeho sousedé jsou hygienicky založení.

Kam jsme to došli?  Každý se dnmes cítí být uvědomělýkm ochráncem přírody, ale když mu vlétne moucha do bytu, volá odchytovou službu neno hasiče. Jako pomocná vědecká sila jsem se podílel, mezi žáky vědeckých devátých tříd. Měl podat obraz o jejich zvířecích znalostech. Většina nedokázala popsat rozdíl mezi krávou a volem, málo z nich vidělo zblízka ovci nebo kozu, ani jediný žák osla. Z hmyzu znali tolko mouchy, sluníčka a jiné hmyz. Pěnici neurčil nikdo vrabce poolovina. V některých městech se pořádají ruzné trhy,. Více než terhy přitahují návštěvníky ohrádky s živou kozou, ovcí, malým telátkem. Na vlastní oči jsem vioděl stát frontu dětí na kohouta. To je krásný slepička říkali.

Není včak třeba sociologického pátrání, abychom odhalili příčiny této hruzy,. zcela jsme odvbrátili vztah města k vesnici. Nejsou tam VIP ani oliacrchoví,. tak co s ní. Městákn i na vekoně co je pravda, občas zakoupí chalupu, ale pul roki předtím jezdí očuchávat, zda neucíztí vepřín , kravín nebo drůbežárnu. Jeden pražský ekolog si koupil chalupu v Dobré vodě. Jel tak když pršelo pak když nepršelo, když zafoukal vítr jestli odněkud nepřinese smrad. Nakonec chalupui koupil ale nejezdí tam. Ráno o páíté ho práý nesnesitelným kdákáním budí kohout,. No kohout nekdáká ale někteří lidé bohužel ano.

 

 

 

Vážená pani Bednářová, děkuji za milí a laskavý článek v Květech, příběh mně dojal a pohladit tělo, lidé jako byla pani Benešová, si zaslouží uznání a respekt. Přeji hezké dny.

 

 

Dobrý den,

posílám vám upozorněním na chybu, která se objevila v Květech. V rychlém přehledu zázračných bylinek je u měsíčku lékařského fotka pampelišky zahradní.

 

 

Vážení moc se mi líbil článek o by\linkách. Před heřmánkem smekni, před bezem klekni vypovídá o všem, navíc bylinky měla v oblibě moje maminka, která jimi zásobovala ( také uspěšně léčila) celíou naší vesnici. Jen bych chtěla upotzornit na malou chybičku, kteráý se vám vloudila mezi obrázky.

Dvakrát se opakuje obrázek pampelišky lékařské, jednou je omylem přiřaqzena o povídáním o měsíčku lékařském. moje manminka zrovna na měsíček nedala dopustit. sama si vybírala nejen měsíček na měsíčkový krém, používala hon nejen na plet,. ale i na zranbění ruzného druhu.

 

 

FOTBALOVÝ MASAKR                       27.4.2019.-

Dbrý den nedá mi to, abych i já nezareagoval na poslední fotvalový masakr v Plzni. Opět jsem, se přesvědčil, jak trisktí následky muže mít obyčejná hra, barbarství rozeřvaných fandu, ktří se na ní koukají. Když si spočítáme příspěvky samosprácv a sponzoru, takové trojčení stojí hodně peněz. A příští rok, i když Babiš pořád deklaruje uspory, t má být ještě víc. Málokdo si ale uvědomuje, že i k takto velké částce musíme přčíst ještě velké náklady na policejní ochranu veřejného pořádku ( kéž by jí měli třeba i staří lidé, kteří se bojí večer vycházet z domu), samotných hráču, fandu, diváku, chulignu a náhodných chodcu, majetku. Stovky policistu, dokonce na koních tak stojí další miliony. A přitom je vyhazujeme na to, aby jedni hráli a druzí se dívali a třeba u toho řádili jak Hunové v raučí. Jak dlouho ještě budeme z těch tvrdě vymakaných daní tsxyto poplatky ještě platit,.

Snad nejsem demagog, ale když sleduji osudy třeba těžce zdravotně postižených dětí, který pojištovny odmítají platit i některé základní zdravotní potřeby, nedávný případ stoleté stařenky, které stát neposkytl ani chosdítko, protože je prý soběstačná a zdravá, podobné dalčí případy je mi z tho těžko. At si sporovci hrají at si na ně fanoušci koukají, ale za své.

A ta běsnící hovada at jdou sedět a tvrdě makjat. Česši se ted naučili jen nad vším, mávnout rukou. Že to už je taková doba. Takhle jsme si to nepředstavovali. Ale co s tím naděláme. Ale doba nepadáí z nebe, tu na njás neposáílají padlí andělé. tu dobu jsme si udělali a děláme sami.

 

 

CHUDOBA

Dovolte poznámku k článku pana Mrázka o české chudově.- V tomt případě nejde jen o minimální mzdu, alr také o mimunmální duchody, názory jak se máme nejlépe, co jsme se kdy měli neobstojí. Česši si za ten svůj blahobyt vypujščili va miliony korun. Za ně máme byty, nová auta, bytová zařízení, za ně jezdíme za hranice všedních dnu, stravujeme se bio a kupujeme dětské pleny. Jenže ono je všechno naje jen na oko. Stejně jako je celá ta spotřební zámožnost, než jí jednou možná splatíme.

A protože z toho mnohé naopříkladf elektronika, vydržív sotva do záruřní doby, splácímesvuj blahobyt ještě dlouho poté, co je užř dávno nefunkční.

 

 

 

POKLADY

Dnbrý den mám velice ráda tipy květu na cestování po našich krajích, a tak mně potěswil článek o pokladech v našich krajích. Když jsem byla mladá, ještě na studiích jsem byla na archeologické brigádě, kdy jsme při vykolávkách objevili části nějakého pradávného nádobí a ještě dnes, po tolika letech si dokážu vybavit to nadšení, kterému jsme tenkrát všichni propadli. Šlo více méně o střepy ale my měli pocit, že jsme našli opravdový poklad.

 

 

VELKÁ OPRAVÁRENSKÁ REVOLUCE                       12.4.2019

Já pamatuju dobu, kdy každý správný muž uměl doma opravit, co bylo třeba a později se říkalo co čech to kutil. Dnes už to neplatí. Co se roýzbije to se vyhodí a koupí nové. )

Před týdnem mi moje 20let stará pračka, začalA JAK SE LIDOVĚ ŘÍKAT SKÁKAT. Jsem ze staré školy, nedala jsem na rady koupit si novou. pozvala jsem opraváíře řekl, že výrobek je kvalitní a po opravě mi bude opravdu dlouho sloužit. Do táýdne jsem mohla k mé spokojenosti na mé staré pračce prát. Važme si těch, kteří mají zručnost opravit staré výrobky už jich moc není.

 

 

 

VACHRLATOSTVIRTUÁLNÍCH ANKET

Nejsem volič KSČ -ČSL. Neodtítm jí kvůli programu, ale spíš kvůli Ba\rtošovické agresicvní politické aroganci a veterinárnímu cinismu božího dítěte, Pavla Bělobrádka.

 

 

 

VŠECHNO MÁ SVUJ ČAS                              1.4.2019

Dr. Pitonákovi musím dát za pravdu, že všechno má svůj čas.

Nejsem gay ani odborník, vyrusrtal jsem v jiných sociálních a náboženských podmínkách, než jsou ty stávajívcí. Vím však že lidská pospolitost od začíátku své kultarizace homofobní nebyla. Za pžříklad můžeme vzít třeba starý Řím, t nebyla zpustlost top byla norma. Proč se později všechno vyvíjelo tak, jak se vyvíjelo je ténmaqtem historiku.

Nikdo ani dnes není tak dobrým prognostikem aby mohl tvrditm, že status quo je nesmrtelnbý, mimo jiné se nebudou měnit i oficiální partnerské vztahy. Opravdu to však chce svůj čas. Proto mi vadí, jakým revolučním utokem homosexuálové své= rovnoprávnění vzali. Nejde jim o vývoj, ale o co nejrychlejší změnu tady a ted, změnu zdravou a vyděračskou, někdy až nechutnou a vnucující se všem možnámi lidsko právními prostředky.

 

 

ČESKÉ DĚTI MLUVÍ STÁLE HUŘ

Podle mého je nejduležitější poslední věta- že děti opakojuí co slyší kolem sebe. A co sklyší? Rodiče jsou s nimi v kontaktu velmi málo- bud jsou v práci nebo děti ve škole, v drtužinách a na kroužcích. Navíc mnozí tatínkové a maminky už dávno převzali slovník, kteří kdysi používali jen uhrovití pubertáci, takže místo Jeníčku oslovují synka vole.

Škola už s dětmi komunikuje víc. Kluci z Pražské základní školy 7třídy natočili, ( já vím že se to nemá), část vyučovaví hodiny matematiky. Za jazyk púana učitele by se mohl styděti nadopovaný dlaqždic. A nejvíc podle mého ovlivnují řeč dětí media.- To že se už v nich dávno změnila čestina spiosovná za obecnou a ta zase na hovorovou, dnes už nikoho nepřekvapí. Leč někteří komici, lkteří v médiích vysrtupují nahrAZUJÍ I TU,  tu čestinu kanálovou.

Poslouchat moderátora s hlasem jako cirkulárka je stejně neunosné jako moderátorA  který navíc sykáý a prská, zprávy posluchačum doslova krká, polyká slabiky, neužívá správné sposdoby souhlásek. vzpomínám jak kdysi jena paní Ema v televizi, mluvila afektovaně a s anglickým přízvukem.

 

 

ČESKÉ DĚTI MLUVÍ STÁLE HUŘ                   21.3.2019

V článku je věta.- rodiče a učitelky v mateřskáých školách by proto na děti neměli šišlat a nebo mluvit příliš rychle.

v době kdy jsem já skládala talentové zkoušky na pedagogickou školu, zkoušející komise se keromě jiných věcí soustředila také na výslovnost uchazeček o totu školu. Kdo měl vadu výslovnosti měl smulu nebyl přijat. Všem bylo jasné, že učitelka je vzoprem pro výchovu řeči- nejen po gramatické a obsahové stránce, ale i ve výslovnosti. Doufám, že při jazykových zkouškách na pedagogické školy toto i nadále platí. V matečských školách jsou učitelky pedagigicky vzdělané, připravují děti na vstup do základní školy, ale pokládají základy pro další život.

Kdo sec o tuto oblast nezajímá řekne- ty se mají vždyt si ve školce jen hrají. Jenže děti se hrou jen učí a není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Možná by jste mohl trochu zapáítrat a zjistil by jstem, kolik učitelek jste po absolvování pedagigoxmjké školy navštzěvovalo logopedický kurz a kolik se jich věnuje zlepšování výslovnosti dětí. Určitě se ve škole naučili, jak s dětmi mluvit a nemusíte jim připomínat, že nemají mluvit rychle a šišlat. Pokud se chcete zabývat českým jazykem a a jeho upadáním, mám, pro vás tip. Poslechněte si, jak mluví při rozhovorech v teklevizi mladší herci. Stačí si jen všimnout, zda umí tvořit 7pád ve větách. O dalších nedokonalostech při používání čestiny v médiích psíát nebudu, to nechám jiným. Květy si kupuji každý týden, články jsou zde zajímavé a věřím, že i nadále budou. Přeji všem v redAKCI HODNĚ ZAJÍMAVÝCVH NÁPADU A pro další psaní.

 

 

 

LÉKAŘI ZUSANTE

Proč nutit lékaře zustat v zemi a postupovat jinak u absolventu či učitelu. Z citového hlediska je to však otázka do pranice. utečou li u vás třeba učitelé, budemeli nanejvýš blbí ale utečouli lékaři., umřeme. A co se týče sester- za minulého režimu jsme z nemiocic vyhnali řádové sestry, často dost brutálně. Když je na svém oddělení prosazovat prímař Táborsklé nemocnice chirurgie, Zdeněk Pražák, byl pod malichernou záminkou odejít. Řádové sestry nemají děti a nebyli vdané, nepečovaly o choré děti, nepečovali o dům padajíc jim nba hlavu, nechodili třikjrát deně venčit jezevčíky. Jejich světem byla kaple a modlitba, občas svaté přijímání a pacienti. ŽEny s běžnými závazky je nikdy nemohli a nemohou suplovat.. A když už dnes chceme sestrám přiznat tolik mimiořádných výhod, nemělo by to být plošně. ale jako odměna za zvláštní obětavost a um.

Na vlastní kuži jsem zažil, když mi ani jedna ze dvou mladých bakalářek toho učenlivého sesterství nedokázali zavést žilní kanylu a rozpíchali mi ruce k uzoufání. Neum,ěli to snad proto že měli malý plat. Na první pokud to však dokázal obyčejný sanitář, který by to však oficiáílně nesměl dělat,.

A co se týče výsluh, ( jakýchkoli pro kohokoliv), s pisatelem zcela souhlasím.- Největším paradoxem doby je, že výsluhy dosud stále pobírají bývaláí dustojnícu bývalé Varšavské smouly a STB- Pokud už nežijí, značné výhody mají i jejich manželky, třeba u převodu bytu do osobního vlastnitví za co? Za to že bojovali s vnitřním nepřítelem, a chystali se za případný boj s zeměmi NATO. Legislativu EU bych však ani do jednoho z těchto témat nepletl. To byla někdy ještě stupidnější než ten náš samet. Také inženýr a taklé zemědělství.

 

 

 

DOKTOŘI ZUSTANTE                               8.3.2019

Dobrý den, připojuje se k vačšem článku o chmurní současnosti zdravotnictví, medicíně nerozumím, její aktuální personální problémy nechápu. Vyjádřit se ale mužu k organizaci, kteráý ale mého názoru potřebuje překopat motyčkou, ale doslova bagrem. Vedu podnik zaměstnávající asi padesát dělnic. Snažil jsem se přijímat ty starší, ze zkrachovalých textilek kteréb nikdo nechtěl. Máme pásóvou výrobu v kolektivní ukolové mzě, což znamená závisklost jedné na druhé. Ženy pracují skvěle, v tomto věku však už trpí ruznými neduhy a je jim třeba doktoru. Polikliniky přestaly existovat, ordinace jsou roztroušené po cek,ém městě i mimo něj, na některáý vyšetření musí jezdit až do Ústí.

Obvodáci zrušili časenky, čekající doba je u nich 2-3hodiny, jeden ordinuje tady druhý tam, třetí až někde v pr.. rengen je na jednom konci města, lanboratoč na druhém.

Od obvodáka do těchto zařízení a zase zpátky k němu. A snměna je v háji. Někteří odborní lékaři sice časenky dávají, ale cesta k nim je ještě komplikovanější než do té laboratoře nebo na rengen. zubařka má zase vyvěšenou ceduli, že ordinační časi opbjedání jsou orientační a pořadí pacientu uruije lékAŘ,  jistš když jí ráno příjdou třeba dvě neobjednané oteklé huby, vše se posune třeba o dvě hodiny. Víte co to znamená pro pásovou výrobu?

Na komoře mi řekli, že podle zákoníku práce mohu vyžadovat, aby zaměstnanci v neakutních případech doktory navštěvovali po pracovní době. Jenže lékaři už po pracovní době neordinují. Dokonce končí dřív než my. Kam by tedy chuděry šly. Někde bývá ordinační doba prodloužená ve středu, ale to už je tam tak narváno, že kolem třetív sestry zamxykají čekárny. Býval poliklinikou zavedený systém,. vše v jednom. byla nepřetržitá akutní pohotovostní služba pro akutní případy, A bývaly ty časenky.

Kdybych se tenkrát jako zaměstnanec tehdá u národního podniku zdržel u doktora dýl, mistrová už telefonovala jestli tam na mně nezapoměli. Pravda chyběli některé léky protože nesxistovaly, chyběly některé vyšetřovavcí metody, protože se ještě nepoužívaly. Ale nechyběl řád. Spexcializovaný zdravotnická zařízení někde v tramtáriu ho nanahradí.

 

 

PRIMÁRNÍ BILIÁRNÍ CIRHOZA                          12.2.2019

Dobrý den! Nedávno jsem četla váš článek o vzácných onemocněních. Před deseti lety mi zjistili autoimunní onemocnění jater- primární biliární cirhózu. Zjistili mi to z krve. Musím říct že to byl pořádný šok po zjistění diagnozy. Předtím mi pani obviodní doktorka několikrát zjistila špatné jaterní testy. Poslali mně na oddělení gastro do naší nemocnice, udělali mi všechny možné rozbory krve a všechna možná vyšetření. Paní doktorka mi řekla, že mám nemocná játra ale že to nic není. Dva roky jsem chodila po pul roce na kontrolu, vždy jsem měla špatné jaterní testy, ale doktorka s tím nic nedělala, říkala že se to urovná.

To už jsem měla i jiné potíže, měla jsem strašné svědění těla, byla unavená a pořád bych spala. Pak jsem zničehonic zkolabovala, odvezli mně do nemocnice kde mně zjistili zánět jater. Po sérii všech možných vyšetření a rozboru krve mi jiná pani doktorka sdělila tuto diagnozu- primární biliární cirhózu. hned mi na to nasadila lék Ursosan, po n ěm se mi hned ulevilo, zmizelo hrozné svědění celého těla, přešla unava. Od té doby chodím k té pani doktorce do fakultní nemocnice v Hradci Králové. U ní je to uplně jiný přístup.- Osm roku jsem měla tuto nemoc v klidu, na léky jsem zareagovala výborně., zkrátka játra byla v klidu. Posklední dva roky se mi začaly ucpávat malé žlučové kanálky, nemoc se začala príojevovat. K Ursosanu jsem dostala ještě jeden prášek na ovlivnění imunity. Tak snad se to trochu zklidní.

Musím říct že když ze mně šok trochu opadl, tak jsem si řekla že se nesmím vzdávat., Vše jsem si o této nemoci přečetla, ptala jsem se doktorky na dietu, řekla mi že u této nemoci dieta moc vliv nemá. Ze začátku nemoci jsem si občaqs dala jednu sklenici vína, ale ted už mám alkohol uplně zakázaný.

Takže vzkaz pro všechny nemocné s touto diagnozou- nevzdávejte se dá se s tím žít, hlavně poslouchejte rady lékaře.

 

1.2.2019

Vážená redakce z celého srdce vám moc děkuji, za reportáž s mladými lidmi. Kteří se snaží šířit dobro v čecháích ,  a doufám že jich bude přibývat, a to nejen mezi mladými. Dobro je totiž inspierující, inspirující a nesmírně důležité vždym, ale v současně době obzvlášt, naše země sice prožívá největší blahobyt v současnosti, ale nárada českého národa tomu neodpovídáí.