Jdi na obsah Jdi na menu

Čtenářský deník

NEVÍTANÝ HOST- SHARI LAPENA                             19.9.2019

D odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostu. Gven a její kamarádka ERijen, páry Jan a Lauren,. Mathev a Dana, Beverly a Jana, púroslulý obhájce Hanry, David, a staropanmenská spisovatelka candice. Poté co dorazí udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny a veškertého komtaktu s vnějším světem.

Hned první noc dojde k tragické nehoděm, jeden z návštěvníku spadne ze schodu a zabiije se. Byl to ale nezaviněný pád. Atmosféra houstne, baterie mobilu se vybíjejí a nedůvěra mezi hosty přichází v paranolu, dalkší smrt na sebe nenechá dlouho čekat, tentokrát už je to nepochybně vražda,

 

 

 

LVICE Z MAROKA- JULIA DROSTEN                           29.8.2019

Sibyla Spencerová, dcera zámožného Londnského obchodníka, je sebevědomá mladá žena s vlastním názorem, což odrazuje nápadníky. Přesto je pro nmí snatek jedinou možností, jak uniknout přísnému dohledu své rodiny. Při první přílůežitosti se provdá za otcova zaměstnance Benjamína Hopkinse, Jeho kariéra tím strmě stoupá a zanbedlouhbo společně odjedou do Maroka, kde Benjamín nasdtoupí místo obchodního zástupce v městečku Magadoru. v té době je už Sibyla těhotná.

je nadšená novým prostředím,. studuje místní zvyky a učí sde arabsky, Benjamínovi se naopak profesně nedaří. Časem fatálně selůže nejen jako obchodník., ale i jako manžel a otec, a je dokonce uvržen za zakázané obchody s otroky do vězení.

na audienci u sultána se Sibyla setká  s Francouzem André Roustounem,  který žil dlouho mezi berbery a nyní má na sultánově dvoře výsadní postavení. sibyla se poprvé doopravdy zamiluje.  A bohužel ne do svého muže.

MAROKO 1836

Mladáý Sibyla Hopkinsová přijíždí s manželem do severoafrické země aby tu společně rozšířili obchodní imperium jejího otce.

Sibuili exotická kultura fascinuje., Naplno prožívá pestrý ruch v bazarech, ciozíé vuně a chvějící žár, nad pouští.

Nemá sebemenší pochybnodti o tm, že zdejší život je tisíckrátz lepší než v prudérní, chladné evropě.

Ale když se její muž zaplete do nekalých obchodu a ona se zamiluje do francouzského obchodníka Andrého, musí prokázat svou sílu a rozhodnost,.

 

 

 

 

VETERINÁŘKA- GILIAN HICKOVÁ                         1.8.2019

Přežije mladá veterinářka na Irském venkově? Jedině se smyslem pro humor!

At už Girými se v práci jako čerstvě promovaná veterinářka setklává.lijen Hicková kastruje koně v Dublinu nebo odřezává rohy skotu na Wiklenskovském venkově, zachranuje venkovské kočky před podvratáky nebo se potýká se zdrogovanými hlídacími psy, humor jí nikdy neopouští.

Je jim také protkaná tato kniha. Jenž je jakýmsi záznamem náročných situací, se krterými se jako čerstvě promovaná veterinářka setkává. nejen že musí pomoct zvířatům od jejich neduhu, ale misí se vypořádat i s lidskými nástrahami, v podobě dohazopvačských matek nebo šovinistických far,ářu, kteří se neustále ptají- a kde je ten opravdickej veterinář.

 

 

 

KNIHKUPECTVÍ NA BYLINKOVÉM NÁMĚSTÍ- ERIK DE KALMER

Vstupte do knihkupectví na bylinkovém náměstím, iniciační cesta do země knih začíná.

Natálie a Nathan vychovávali dvě děti a ocitají se ve věku, kdy je důležité společně začít novou společnou životní etapu, tak se rzhodnou pro odvážný krok,

 

 

 

HORTENZIOVA ZAHRADA- MARIE LAMBALLE                       28.2.2019

Kniha se odehrácvá ve dvou časových obdobích, během druhé světovbé války a v součanosti ve Velké Británii. Na místech opředených bájnými legendam,i s bájnými postavami- o králi Artušovi a jeho ryttířích, kulatého sto,lu a mnoha dalších. Dpo života dvou rodin Lahazifu a Tabarlyu, nečekaně zasáhne válkja. Francii obsadí němci, muži odcházejí bojovat a ženy a dívky se musí postarat o hospodářství. Ale i v této těšžké době prožívají dvě dívky- sama a Marie, své milostné příběhy, krásné ale io tragické.

Druhá část knihy hje zasazena do současnosti. Mladá sochařka Gizela je prověřena matkou představenou zrekonstruovat zchátralý klášter. V pruběhu svého pusobení se seznámí s Yanikem a oba společně odkrývají skryté tajemství a dozvídají se příběh jenjich rodin.-   .

.

 

 

CROHNOVA CHOROBA, ULCEROZNÍ KOLITIDA- PAVEL KOHOUT                     8.2.2019

Motto- Co je to normální? uznáteli definici, že za normální lze označit funkci orgánu, pronbíhající nejdokonalejki shledáme s hruzou, že u žádného člověka nejsou všechny funkce dokonalé. Dospějeme k tomzu, že normální vůbec neexistuje, to pak vede k paradoxu, že normální je to co je lehce nenormální.

Chtěl bych navázat na citát pana profesora Vondráčka, protože medicína často vede pacienty k představě, že jsou nemocní že nepatří mezi ostatní populaci. Není to pravda, O co je normálnější člověk bez jakéhosi choroby, který propadl alkoholu, o co víc je normální člověk, který sice netrpí žádnou lékařsky definovanou chorobou, ale nic v životě ho nezajímá a po ničem netouží. O to víc pokládáím za normálního člověka, který sicve onemocněl, ale snaží se v životě něco dokázat, být prospěšný druhým.

Knížky edice Dieta se už po čtyři roky snaží vysvětlit nemocným podstatu jejich onemocnění, omezení která musí dodržovat, aby byli schopni žít plnohodntotným životem. Nespecifické střevní záněty, Crohnova choroba a ulcerozní kolitida jsou nemoci, které= provázejí pacienta po celý život, jejich pruběh tvoří zklidnění stavu a opakovaná vzplanutí. Přesto při správné léčbě i dietních opatření lze některým komplikacím předejít.

Našim cílem je pacvienta vzdělávat a nabídnout mu spolupráci při jeho léčbě.

 

 

 

PŘEDMLUVA

Motto- Lidé mění své zvyky, zábavy a kroj. Mění svůj vkus, názory životní a umělecké, mění jídlo i nápoj postupem času. O čem se před časem nikomu nesnilo, dnes jako lavina převalí se přes celí svět. Histiorie ilustrovaných dopisnic, byciklu a jiných věcí jest toho zřetelným důkazem.

Nejhorším lidským utrpením je zajisté nemoc, zvláště těžká. Lze právě na nemocech lze dobře studovat, jak poměry jejím podléhají stejným zákonum, jako jiné zjevy člověka. Také nemoci se postupem čaasu mění, a to zpusobem několikerým.

Od prvního vydání knihy uplynulo osm let a pacienty byla zcela rozebrána.

 

 

 

ENCYKLOPEDIE PSU                         2.2.2019

Lidé si svého nového domácího mazlíčka vybírají především podlcee vzhledu. pokud však chcete se svým čtyřnožcem uzavřít trvalejší přátelství je jeho charakter jistě stejně duležitý.

Tato encyklopedie se zabývá více jak  22plemeny přikteré jsou důležité pro vás, čemž duraz je kladen především na vlassdtosti, které jsou důležité pro vás, jakou povahu má příslušný pers? Je toto plemeno vhodné do rodiny s dětmi? kolik pohybu určité plemeno potřebuje? Je vhodné pro některé psí sporty? kolik času týdně si musím vyhradit pro péči o srst a jak to dělat co nejlépe? Jak mám co nejuspěšněji vychovat toto plemeno? Z jaké země vlastnmě pochází, jak bude pes velký, a v jakých barvách se toto plemeno šlechtí?

Tto a ještě mnoho dalších otázek vám odpoví tato kniha. pokud stojíte před obtížným rozhodnutím vybrat si před velkou paletou plemen, je tato kniha nepostradeltnou pčříručkou. Ale i zkušený majitel psa zde najde hodnotné informace.

Tato encyklopedie se zabývá více jak 225plemeny, přičemž duraz je kladen především na vlastnosti, které jsou důležité prov vás. povaha a množství, pohybu a péče, společenská charakteristika, způsob výchovy a výcviku, to vše je jasně a srozumitelně uspořádáno v této knize.

Díky vynikajícím fotografiím, s můžete udělat představu o vzhledu psa,. pokus stjíte předobtížým rozhodnutím vybrat si z široké palety plemen, je tato kniha nepostradatelnou příručškou.

 

 

BASENJI ANEB ZAPOMENTE NA NUDU                                 14.1.2019

Nudíte se? Pořidte si basenjiho!

vážení přátelé, zaujal vás africký pejsek basenji?

Basenji je pejsek přiměřené velikosti, ani velký ani příliš malý. neštěká ale není němý. Ovládá celou škálu zvukových projevu, od vrčení a knučení, ažý po užasné pozdravné vytí až po jakýsi výhružný štěk, pokus si to situace žádá. Je nenáročný na udržbu, naprosto postrádfá veškerý psí pach a o svou srst pečuje jako kočka. Dožívá se věku kolem 14 vlet a nemá zdravotní potíže. Velmi dobře se sžívá s dětmi a ostatními zvířecími členy domácnosti. Je vynikající společník, goučový povaleč i nadšenbý lovec. plně si uvědomuje svou krásu a eleganci. vysokou inteligenci využívá zejména při výcvbiku svého páníčka.

Než se rozhodnete pro koupi této rasy, přečtete si prosím tuto knížečku, aby jste věděli do čeho jdete. Souhlasím se svou kamarádkou Jarkou, že není od věco potenciálního zájence o basenji řádně vyděsit, šlabší povahy odpadnou, a púak zbudou už jenom nadšenci, kteří kouzlu tohoto plemene propadnou jako my a kterým ta naše štěňátka budem moci svěřit do péče.

Normální pejskaři si o basenjistech nutně musí myslet, že jsme nenormální. Protože, kdo normální se nechá několik hodin děně vláčet na vodítku, kdo pravidelně platí za sousedovic potrhané slepice, kdo neustále opravuje překousaná vodítka, kdo nemůže na návštěvu ke svým kamARÁDUM BASENJISTUM-  prtotože by se jejich mazánkovíé navzájem sežrali-. kdo nejezdí na dovolenou protože babička, ač ještě plná síly, toho desetikilového provoklkatéra prostě nezvládne,

Když spolu potkátwe čtyřikráýt těžšího rotvajlera a basenjik ho chce zakousnout. Na druhou stranu je ovšem vidět pár basenjiku běhat na volno dovádět je velkým zážitkem a pokud po tom běhání ještě púřiběhnout na zavolání, pak už je opravdu majitel tohoto afrického povstalce na vrcholu blaha.

Jejich inteligence, schopnost řešit problékmy a elegance, smysl pro humor a nezávislost je obdivuhodná.- Basenji jsou jedineční a protože u nich jednozmnačně převažují klady nad zápory jejich páníčkové je milují a odpouštějí jim rošťárny. Bwez těch roštáíren by totiž basenji nebyl basenji.

Nejprcv si udělejte testík a popravdě odpovězte na všechny otázky-

- Očekáváte že vás bude pes vždy poslouchat? Ne. Tráví rodina většinu dne mimo domácnost? Ne. Máte někoho, kdo bude basenjíka hlídat v době vaší nepřítomnosti? Ano. Jsou pro vás nepřijatelné všechny upravxy interiéru bytu a vašeho auta? Ne. Jste ochotni změnit usedlý styl vašeho života? Ano. Souhlasí s koupí štěněte bez výhrad ce,lá vaše rodina včetně babiček a dědečku? Ano. Jste fyzicky zdatní? Ano. Jste tolerantní a psychicky vyrovnaní? Ano.

Pokud se vaše odpovědi shodují s uvedenými v závorce za otázkasmi, můžete o koupi štěněte basenjiho uvažovat. Jestliže jste shody nedosáhli, čiv vás dokonce některé otázkly nemilw překvapili, poohlédnět se raději po nějakém jiném psím kamarádovi.

 

 

JAK JSME K BASENJIKUM PŘIŠLI MY?

Aglická basetka Claudie byla dlouhá léta členem naší rodiny a když jsme se s manželem odstěhovali od rodiču a Claudinku do vlastního bytu, pes nákm chyběl. samozřejmě že jsme také chtěli baseta, ale po zvážení pro a proti jsme uvážili, že pořízení tak velkého psa do našich podmínek, by nebylo to nejlepší.

A pak jsem v jedné knize objevila zajímavého pejska. Neštěká,.to neslintá to, nepáchá to, muže to běhat po schodech a má to přiměřenou velikost, vysokáí inteligence a ideální do bytu, Hofmane mákm pro nás psa. Ovšem mé nadšení poghklaslo, když jsem se začala pídit po chovatelích. Poslední možnost koupit štěnátko v Čechách mi před nosem vyfoukla nějaký Vanková v Plzni. Ale já jsem se nevzdala a poněkoili peripetiích,. téměř dva roky poté, co jsem basenjiho poprvé uviděla, přišel domu lístek z dalekého Holandska oznamující, že si můžeme přijet pro fenečku. Má rasdost neznala mezí. Manželova také,m ale v jaksi negativním slova smyslu, protože jsem musela popravdě oznámit, kolik to naše psí miminko vlastně stojí.

Nakonec vše dobře dopadlo a roku 1990 do naší rodinky přišla Kačenka. Byla kouzelná a všechny kolem si rychle získala. NMejvíxc ovšem manžela a a tak jsme na jeho popud po roce dovezli Dropíka.

Dropík to zpočátku neměl nikterak snadné. Naše milá Kačenka byla totiž toho názoru, že druhý pes u nás prostě nebude. Trvalo na tom tak dukladně, že to bylo pro Dropíka téměř životu nebezpečné. Naštěstí tenkrát zashládla basetka Claudie a ta Kačenku přesvědčila, že Dropík je téměř milí a není určen k zakousnutí. Ve psí smečce se rozhostil mír.

Zatímco Kačenka byla odjakživa intelektuálka a fyziologicky založená psí osobnost, Drobík byl neskutečné, energií přetékající, neunacvné potrhlé třeštidlo. Zatímco Kačenka co byštěně tu a tam někde v koutě ukradla plyšovou hračku a někde v koutku jí užužlala ucho, Dropík kradl ve velkém. Zaměřoval se na rozdíl od Kačenky na hračky z umělé hmoty, dřevěné kostky, autíčka a lego.

Zatímco Kačenka dodržovala po svačince siestu a spokokojeně sib hodinku zdřímla, Dropíček svačinku schlamstl a odcválal dělat další vylomeniny dokazujíc, že spánek evidentně nepotřebuje. Zatímco Kačenka již při příjezdu na výstavu již před vstupní bránou dávala jasně najevo, jak jí filozofklu tyto přízemní akce obtěžují a unavují, Dropíček bylů vždy radostí bez sebe,. popral se už na parkovišti,. vyprovokoval a posléze kousl nejbližšího psa při veterinární přejímce, srřvbal každého kdo se k něm,u jen přiblížil, cenil zuby před váýstavním kruhem na konkurenci, šklebil se na ní i na výstavním kruhu a jako zlatý hřeb dne se pokusil zakousnout rozhodčího. Pro donbrodruha Dropíka zase jednou užasně prožitý den. Ti kteří nazažili neuvěří, Ti kteříé mají po Droúpíčkovi doma podobně střeleného synka či vnuka, ví o čem je řeč.

Kačenka se Dropíkových akcí většinou nezúčastňovala, neboť nebývali na té intelektuální váýši. kterou by si omna představovala. Ovšem, našli se i vyjímky. Jednou z nich byli lovy sousedovic koček či slepic. Jestliže někdo z rodiny nedopatřením šopatně zavřel vrata,m pso okamžitě vylétli ven do volného prostranství, kde se páslo asi dvacet slepic a statný kohout, Nebudu zacházet do podrobností, znáte to všichni z přírodovědeckých filmu, lev a lvice- stádo gazel- bleskový utok a jedna gazela je odnášena do ustraní. kde si na ní členové smečky pochutnávají. u nás to bylo stejné- bleskový utok- Kačenka přejídá vedení akce a Dropík sekunduje,. po pár vteřinách ukrutného slepičího kraválu, létajícího peří a oblak pracghu se objevuje Kačenka v tlamě s kophoutem, a za ní rozesmátý Dropíček.

Ani bych nespočítala, kolikrát jsme tomu kohoutovi zachránili život a je pravda, že svůj celkem dlouhý život prožil bez ocasu, protože mu nestačil dorůstat,. Ale také je pravda, že všechny Kačenky ulovky jsme nezachránili a některé skončili v hrncio na paprice, Stejně jako společně rádi lovili, tak nikdy Kačenka neváhala pomoci Dropíkovi zmlátit z kdejakého z jejich pohledu drzého štěkavého vořecha, který se jim nelíbil. Nad veliokostí protivníka se nikdy nepozaSTAVILI,  naopak jsem měla vždy pocit, že se drží hesla čímj větší tím menší.

časem naší psí smečku opustila Claudinka a Kačenka, obě v necelých deseti letech těžké nemoci. aby nám a Dropíkovi nebylo smutno, přišli k nám další dvě basenji slečny. Z Norska Polynka a rok po ní z Německa trikolorní Nanuškla. Se svými nbasenbjiky jsnme absolvovali spoustu výstav a s láskou odchovali spoustu krásných štěnat.

Pio letech strávenými s nimi jsme zoceleni, zažili jsme mnoho dobrého a zlého a víánme, že bez nich by to nebylo ono. Každý z našich basenji má jinou povahu, ale přitom shodné charakteristické povahové rysy pro toto plemeno, samostatnost, inteligence a lovecký um.

 

 

LVICE Z MAROKA- JULIA DROSTEN                             29.12.2018

Sibyla Spencerová, dcera zámožného londýnského obchodníka, je sebevědomá mladáí žena s vlastním názorem,. což odrazuje nápadníky. Přsto je pro ní snatek jedinou možností, jak uniknout přísnému dohledu své rodiny.

Př první příležitosti se provdá za otcova zaměstnance benjamina Hopkinse. Jeho kariéra tím strmě stoupá, záhy společně odjedou do Maroka, kde Bernjamíjn nastoupí na místo obchodního zástupce. v té době je už Sibyla těhotná. Je nadšená novým prostředím, studuje místní zvyky a učí se arabsky. Benjamínovi se nijak profesně nedaří. Časem fatálně selže nejen jako obchodník, ale i jako manžel i otec, je dokonxce uvržen za zakázané obchody s otroky do vězení.

Na audienci u sultána se Sibyla setká s Francouzem Andree Roustounem, kteráý žil dloéuho mezi berbery a nyní má na sultánově dvoře výsadní postavení. Sibyla se poprvé doopravdy zamiluje a bohužel ne do svého muže,.

MAROKO 1836

mladá Sibyla Hopkinsová přijíždí s manželem do severoafrické země, aby tu společně rozšířili obchodní impé=rium jejího otce.

Sibylu exotická kultura fascinuje. naplno prožívá pestrý ruch v bazarech, cizí vuně  a chvějivý žár nad pouští. Nemá sebemenší pochybnosti o tom, že zdejší život je tisíckrát lepší než v prudérní, chladné Evropě.

ale když se její muž zaplete do nekalých obchodu a ona se zamiluje do francouzského důstojníka Andrého, musí prokázat svou sílu a rozhodnost.,

 

 

SIRÉNA- KIERA CASOVÁ                  22.11.2018

LÁSKA JE VŽDYCKY RISK A ZISK

Oceán zachránil Kahlen před smrtí. je to už dávno co jí nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem láká berzpúočet neznámých do hlubin moře, aby tak splatila dluh. Může se pohybovat tak na zemi mezi lidmi, ale protože by i jedináým slovem, mohlA ZPUSOBIT SMRT,  musí držet jazyk za zuby. dívbá se jak žijí obyčejný lidé a těší se, až bude taky smět hlasitě mluvit, smát se a svobodně žít. 

Je smířená se samotou až do konce služby ale pak se seznámí s Akalim. je to kluk který má všechno o čem kdy snila, Vypadá dobře, je vtipný, srdečný a bezprostřední, zajáímá ho nejenom její krása, Všemožně se s ní snaží komunikovat, užasně si rozumějí a vztah mezi nimi rychle přetoste kamarádství. At chtějí nebo ne jsopu spojeni poutem lásky.

Jsou tu však pravidla daná Oceánem a zamilovat se do člověka? To by jistě žádná siréna neměla. Budde ho muset opustit. Žádný člověk nesmí v životě poznat mořský svět sirén. Jenže po letech poslušnosti je Kahlen rozhodovat následovat jeho hlas.

Na tohle jsem čekala neuvěřitelněc dlouho. A čekala bych zase znovu kdybych musela. Mělo to tak být, že mně tenhle kluk bude držet v náručí a bude mně líbat. Všechnu zdrženluivost jsem necvhala stranou a přitáhla si ho k sobě, abychom  byli ještě blíž-  Byli jsme hvězdami, byli jsme hudbou, byli jsme celou věčností.

Dívbka plná tajemství, kluk jejich snu- mezi nimi oceán.

 

 

NATAŠHA ILLUM BERG- PROUDY Z ČERVENÉ ZEMĚ                      22.9.2018

Napínavá kniha plná zážitku s hořkosladké milostné aféry s Afrikou a současně neobyčejný portrét neobyčejně silné ženy. 

Natašha nabízí poutavý příběh, v němž líčí kus svého života od chvíle, kdy jako osmnáctiletá poprvé vstoupila na červenou africkou půdu, aby se stala profesionální lovkyní. poutavě vypráví o životě v Tanzánii, všímá si života domorodcu, citlivě popisuje africkou přírodu a její obyvatele, epizody z lovu a setkání s loveckými hosty,.

hluboce a veklmi racionálně rozebírá pojmy ochrana přírody a ochrana zvířat,. najednou se africkým slonum dostává lásky od lidí- z celého světa, protože viděli v televizi něco o tlužkokožcích. v běžném životě máme naopak málo pochopení pro přirozenou rovnováhu a nejsme ochotni se obětovat pro jiné biologické druhy, Člověk se o zachování zvířat nezajímá, pokud nějakým druhem ohrožují jeho existenci. Slony máme rádi jen tehdy, kdyžý s nimi nemusíme žít.

Celý text prolíná její téměř posvátná úcta k přírodě, zvířatům i lidem. Nepřehlédnutepné je i jejíé líčení boje s mužským šoubiznismem. Nejde mi o feminismus, nýbrž o humanismus, o právo milovat to, co jako ostavní v mé branži právo žít z toho, o právo najít své vlastní hranice. A především žít jako člověk ne jako žena.

ukazuje svět profesionálních lovcu, kteráý není ani krutý, ale ani příliš romatický, A přestože se tomu možná trochu brání, dívá se na vše očima ženy, což činí její vyprávění zvláš přitažlivý.

Byla jsem v učení u tří profesionálních lovcu v Tanzánii,. Lišáka, šakala a Starého psa. Potřebovala jsem skoro pět let, než jsem obdržela licenci profesionální lovkyně, frustrace a nepopsatelné krásy.

Trvalo to tak dlouho protože jsem žena,  jediná žena v loveckém světě v Tanzánii tak proto. Ale namlouvám si že tvrdošíjnost, chut do života a fakt, že jsem nikdy neutekla před dobrým bojem, mně dostaly tam kde jsem dnes.

Předpokládám že budou následovat další bitvy, dokud budu chtít žít a lovit jako žena v tanzánii v zemi, kde je člověk bohužel ještě tvořen především muži a ženami a teprve potom lidmi. Ale to není tak zlé, protože dokud můžu za něco bojovat, jsem na tom lépe než většina ostatních.

Cíl, sen muže být bod na obzoru, k němuž směřujeme. At je to cokoli, co chci nebo čím se stanu, až diosáhnu určitého místa, o kterém jsem tak dlouho usilovala- at pro mně bude hodně důležité vytáhnout svou lodku na pevninui, stejně je tím nejduležitějším cvesta. A v tm spočívá naděje. 

Tato kniha popisuje něco z toho, co mně během let mého života v Tanzánii přimělo k zastavení, popisuje věcin nebo i jen odstíny, u nichž se mi zdálo důležité, abych si je zapamatovala. Přitom jsem si vědoma toho, že budu vědět až mnohem později nebo také vůbec nikdy zda muj mladý pohled dokázal posoudit, co se vyplatilo zapamatovat a co jsem měla raději vyhodit.

 

 

RUDOLF DESENSKÝ- PES PŘÍTEL ČLOVĚKA

Nová kniha známého kynologa a psychologa psu Rudolfa Desenskýho obsahuje rady ohledně výběru vhodného psa a přípravy na jeho příchod do nového domova, zabývbá se výchovou štěněte a podrobněji socializací mladého psa, vyvracíé vzdálené představy o některých plemenech a věnuje pozornost některým praktickým otázkám ( předcházení úrazum, zabránění potenciálnímu útěku psa). Především pak problémovému chování psu- ničení věci nebo bázlivost. Jednotlivé kapiroly jsou ilustrovány psími příběhy z vlastní smečky Rudofa, v nichž překládá vlastní příběh konkrétního psa, kterého měl na převýchově nebo který byl nebo je součástí jeho smečky.

Stejně jako mé předchozí knihy vám i tato pomuže lépe pochopit psí duši. Snaží se poskytnout jakýsi návod k tomu, jak se chovat tak, aby vám pes rozuměl a vy rozuměli jemu a aby jste dokázali rozeznat, které vaše požadavky na psa jsou splnitelné, a které jdou proti jeho přirozenosti. Jedině tak si s ním můžete užít co nejvíc radosti a nejmíň starostí, a podobně on s vámi. Najdete zde nejen rady pro řešení různých problému ale i postupy, jak jim předcházet,. I zde vycházím z vladtních poznatku a postupu. podělím se s vámi o příběhy několika psu z mé smečky kteří ovlivnili muj život a pomohli mi pochopit, jak psi uvažují. 

 

 

BETTY MAHMODYOVÁ- BEZ DCERKY NEODEJDU         29.8.2018

Exotická manželství, když si bystrá a energetická Američanka Betty, ze státu Misichen, brala v nejkrásnějších letech svého života svého ošetřujícího lékaře, neláíkala jí vidina na výslunníé tehdější společenské smetánky. A vůbec se už nedala svést Iránským původem svého partnera, milovala ho upřímně, ani tři roky upřímného vztahu k tomuto amerikazinovanému peršanovi jí sebeméně nenaznačili, jak trpkou příchut pro ní bude mít orient, až ho zakusí doslova na vlastní kůži. Na sklonku čtrnáctitýdenní dovolené v Teheránu, u manželovi rodiny shledala že nejen jí, ale i její pětiletou dcerku s poetickým jménem Mahtob- měsíční svit- čeká netušené a absurdní podanství v naprosto cizím ovzduší, ve zcela vzdálené kultuře. Celé dlouhé měsíce jí trvá, než v celé přísné kultuře islámu najde nové přátelé, kteří jako by vystoupili z perských hrdinských legend, a kteří jí posléze pomohou podniknou dramatický unik. povině zahalena čádorem, v krutých podmínkách války s Irákem,. stíhána nepochopením a sama často těžko chápající, nachází Betty nA SVÉ DOBRODRUŽNÉ cestě z iráckého zajetí nesmírnou podporu ve své dcerce, bez níž by nebyl svět svobodnáý a uplný.

Betty tedy měla vlastně štěstí, ale naprosto to nebyl hapyend. Napsala tento nevšední, přesto zcela autentický příběhm, aby bylů varováním pro ostatní, jako jeden z tiasícovky podobných osudu, které evidují často bezmocní- pracovníci amerického velvyslanectví,

Dnes žike v USA, v skrytu pod cizím jménem,. v nekončícím strachem před odvetou Moddyho, kdysi milence a manžela, milujícího otce malé Mahtob.

 

 

RUDOLF DESENSKÝ- JAK POZNAT PSÍ DUŠI               23.8.2018

Pes je tvor hrdý, vlídný, statečný, tolerantní a přátelský. Nezná faleš ani přetvářku. Pokud ho ovšem člověk nezkazí. Aby se tak nestalo a našich pochybení bylo co nejménbě, vznikla tato kniha.

Odborník v oboru psychologie psů Rudolf Desenský, se nezabývá jen psí psychikou, deprivačním syndromem, strachem nebo agresivitou. poradí i s praktickou výchovou, při níž zohlednuje nejen přání majitele psa, ale zároveň je spravedlivým zastáncem zvířecího druhu. Sdělí nám mnoho zajímavého ze psího života. co třeba víme o hierarchii smečky, s níž je uzce spojena otázka, jakého psa si vůbec pořídit? Když ho učíme základním povelum a chuzi na vodítku, čistotnosti a samostatnosti. Osvojili jsme si správnou metodiku?

Autor nepřikazuje, jež upřímně sděluje své poznatky, z více než dvaceti let života ve psí společnosti. Uváídí osobní zkušenosti, příběhy z odborné praxe, příklady nejruznějších vztahu člověka a psa vysvětluje příščiny psího chování, nabízí možná řešení. Jeho krédem je myšlenka, že jaký je pán takový je i jeho pes. Trápí mně svěřuje se, když se dozvím v mediích že utratili psa, protože někoho pokousal. Vždy říkám- ten pes za to nemůže. On se nenarodil proto, aby někoho kousal. Může za to člověk který ho špatně vychoval. mnohé tedy máme ve vlastních rukou.