Jdi na obsah Jdi na menu

Recepty

KAPR PO VALTICKU                       17.10.2019

1kg kapra, 1lžíce mleté sladké papriky, špetka mleté pálivé papúriky, sůl, pulka citronu, 4stroužky česnmeku, 1lžíce másla, 4plátky anglické slaniny, 15ÉML BÍLÉHO VÍNA,  80g vlašských ořechu, nakrájená pažitka.

kapra opláchneme, osušíme a rozřežeme na porce. Naskládáme je do mísy, posypeme oběma druhy mleté papriky, osolíme, poklademe citroneme a poklademe plátky česneku. Mísu přikryjeme potravinovou folií, dáme alespoň na dvě hodiny do chladu. Odleželé maso dáme na plech púotřený máslem, posypeme slaninou nakrájenou na proužky a vložíme do trouby\ vyhřáté na 200stupnu. Asi po 1éminutách tepůotu stáhneme na 150stupnu kapra podlijeme vínem a pečeme dalších 10minut. Na závěr přidáme na plech nahrubo nasekané ořechy a kapra dopečeme dozlatova a dokřupava. Ryní porce rozdělíme na talíře, přelijeme je výpekem z plechu, posypeme ořechy a pažitkou.

 

 

KOKTEJL- ASIAN BLOSSOM

20ml růžového sirupu, 15ml citronové štávy, 80ml džusu z liči, čaj basimur jasmín, plátek citronu, okvětní lístky růže.

Šejkr naplníme ledem,, přidáme štávu a sirup,. dus a dukladně celá obsah protřepeme. Připravenou směs nalijeme do připravené sklenice a dolejeme vychlezeným čajem. Ozdobíme plátkem citronu a plátkem růže.

 

 

 

BYLINKOVO CELEROVÝ DETOX                           14.10.2019

1jablko, 1mrkev,  3stvoly\ řepíkatého celeru, půlka červené řepy  i s natí, hrst petržele, hrst koriandru, 3m zázvoru. 

Jablka\,  řepu a mrkev oloupeme,. hrst koriandrun  nahrubo nastrouháme nas tenčí plátky. Zázvor talé.- všechno pořádně rozmixujte.

 

 

 

 

 

 

RIZOTO S HOUBAMI                             10.10.2019

40g slaniny, 1cibule, 1lžička oleje, 200g vepřového masa, 200g hub, 250g rýže, sůl, mletý černý pepř, vývar, lahůdková cibulka s natí.

Drobně nasekanou slaninu a cibuli zpěníme na oleji, přidáme na malé kousky nakrájené maso, opečeme ho ze všech stran. Do směsi vložíme očistěné nakrájené houby, promícháme a ještě chvíli podusíme. asi po 15minutách přisypeme dobře propláchnutou rýži, osolíme a opepříme. Zalijeme vývarem, aby jeho hladina byla nad verstvou rýže, dusíme velmi zvolna doměka. Ozdobíme jemně nasekanou cibulovou natí.

 

 

 

POMAZANKA- ŠEDESÁTIVTEĚŘINOVÁ ČOKOLÁDA

100g kešu oříšku, 25g medu, datlí nebo sirupu z agáve, 25g slunečnivového oleje, 1lžička kakaa.

Všechny suroviny vložíme do mixéru a rozmixujem na hladkou pomazanku. Naplníme do skleniček a mažeme na pečivo, palačinky nebo sušenky. Můžeme skladovat v lednici maximálně 3dny.

 

 

ZELENINOVÝ KOLÁČ                        8.10.2019

1cibule, 225g hub, 3cukety, 3lžíce olivového oleje, 225 taveného sýra, 6vajec, štvrt šálku smetany, 2stroužky česneku, 1hrst bazalkových lístku, sůl, mletý černý pepř,. 2šálky nastrouhaného čedaru,. 2balení Bendouele Bon menu. na pánerv Provencale, 1hrst hladkolisté petrželky-

Nakrájenou cibuli, houby a cuketu restujeme 10minut na rozpáleném oleji. Tavený sýr, vejce, smatanu, prolisovanbý česnek a nasekaniou bazalku smícháme v míse,. Osolíme a opepříme. Přidáme restovanou zeleninu a houby bez výpeku, nastrouhaný sýr a obě balení omáček Bonduele a promícháíme.- Směs nalejeme do dortové formy vymazané olejem a vyložené pečícím papírem zakryjemwe púapírem a pečeme v troubě předehřáté na 180stupnu asi hodinu. Poté alobal sejmeme a pečeme další hodinu, dokud se nevytvoří zlatavá krusta. Upečený koláč necháme asi 10minut odpočinout, posypeme ho sýrem a nasekanou petrželkou.

 

 

 

MUŠLE S BYLINKAMI A ZELENINOU                      19.9.2019

400g slávek, 100ml olivového oleje, 1šalotka, 2stroužky česneku, 1stonek řepíkatého celeru, svázaný se snítek tymiánu a rozmarýnu, 200ml suchého bílého vína, 10šery rajčat, 100g másla, 1citron, 100g plocholisté petrželky.

Mušle řádně očistíme a propáchneme ( pokud jsou již otevřené tak je vyhodíme), na olivovém oleji orestujem šalotku, česnek a bylinky s řepíkatým celerem. Přidáme mušle, zalijeme vínem a podusíme 2minuty. Zamícháme, přidáme rajčata a dusíme další 2minuty. poté mušle vybereme do zahřáté mísy a štávu zredukujeme, odstavíme z plotýnky a zašleháme do ní máslo. Nalijeme na mušle v míse, posypeme hrubě nasekanou petrželkou, pokapeme a opzdobíme citronem.

 

 

 

KOKTEJL- MELOUNOVÉ OSVĚŽENÍ S BUBLINKAMI

1lžička strouhané citronové k§ůry, 6lžící moučkového cukru, 500g vodního melounu., 1láhev sektu Bohémia sekt demi sec.

Citronovou kůru snmícháme s cukrem a zalijeme vodou. Vaříme dokud se cukr nerozpustí, Maloun zbavíme jadérek, nakrájíme na kousky a rozmixujem. Smícháme s vychladlým sirupem, vložíme na 2hodiny do lednice, poté směs alespoň na 4hodiny za pravidelného míchání mrazíme. Hotovým sorbetem do poloviny naplníme vinné sklenice a dlijeme sektem vychlazeným na 5stupnu.

 

 

 

ROLÁDA Z MLETÉHO MASA                         17.9.2019

600g mletého masa ( mox vepřového a hovězího), 2vejce, sůl, 3lůžíce strouhanky, mletý černý pepř, 200g eidamu, 100g mraženého hráškul., 1červená paprika, 100g plátku anglické slaniny, 400gmalýcgh brambor, 400g kasrotky.

Masoé promícháme vejci a srouhankou, solí a peřem. Na pracovní desku rozprostřeme potravinářskou folii, a rozetřeme na ní masovou hmotu.

Maso pospeme po celém vrchu sýrem nastrouhaným nahrubo. Pak na něj rozprostřeme hrášek a papriku pokrájenou na malé kostičky.- pomocí folie z jedné strany plát zarolujeme, obalíme folií a necháme v lednici odležet 30minut,.

Roládu pak rozbalíme z folie, obalíme jí na celém povrchu slaninou a vložáíme do pekáče. Pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 20minut.

Mezitím omyjeme brambory a mrkev. Zeleninu nakrájíme podélně na polovinu a dobře osolíme. Vše přidáme k roládě a pečeme společně ještě 30minut.

 

 

 

ČEVABČIČI S TZATZIKY

500g mletého vepřového masa, 150ghlávkové kapusty, 3stroužky česneku, 2vejce, 1cibule, trpoška majoránky, lžíce mleté papriky, špetka soli, mletý černý pepř, 4lžíce rostlinného oleje.

Tzatziky- 400g salátových okurek, 250g tučného bílého jogurtu, 1stroužek česneku, 1lžíce nasekaného kopru, sůl, mletý černý pepř. i

V míse promícháme mleté maso s kapustou nakrájenou na kousky. Prolisovaným česnekem, vejci, najemno nakrájenou cibulí, majoránkou a paprikou. Dle chuti osolíme a opepříme.

Z připravené masové hmoty vytvarujem podlouhlé válečky, které můžeme napíchnout na špejle ( předem namočené ve voddě), smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji, 8m,inut z kAŽDÉ  strany.

Okurku nastrouháme nahrubo a osolíme, opepříme a promícháme v míse s jogurtem, prolisovaným česnekem a koprem. Čevabčiči podáváme s okurkovým salártem a chlebem pital.

 

 

 

KUŘECÍ BURGERY

600g mletého kuřecíhio masa, 2lžíce kaparu, mletý černý pepř, sůl, 1červená paprika,  1žlutá paprika, 100g majonézy, 1lžíce rajčatového protlaku, 10lístku bazalky, 4hamburgrové bulky, hrst rukoly. 

Maso smícháme s nasekaným kapari a ochutímev solí a pepřem. Papriky opčistíme a nakrájíme na větší kousky.

Maso rozdělíme na 4stejné části a vytvarujeme vysoké placky, který rozpropstřeme na plech vyložený pečícím papírem, spolu s paprikami. Pečeme v troubě vyhřáté na 230stupnu 15minut. Zhruba minutu před konce pečení vložíme dop trouby k masu i podélně rozkrojené bulky.

Majonézu smícháme s protlakem a najemno nasekanými listky bazalky. Nakonec dochutíme solí.

Teplé bulky vyndáme z trouby, spodní díly namažeme majonézou, na které dáme upečené maso. Na něj navrstvíme papriky s rukolou. Přikklopíéme vrškem bulky a ihned podávákme. . Můžeme ještě dozdobit kapari.

 

 

 

KYNUTÉKOLÁČE S BORUVKAMI

100ml mlékA,  1/2kostky droždí, 60g krupicového cukru, 250g hladké mouky,. špetka soli, 2vejce, 80g másla, 250g borůvek.

Drobenka- 50g hrubé mouky, 40g krupicového cukru, 40g mletého kokosu, 40g másla.

Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru, dobře promícháme a za stálého míchání nechákme vzejít kvásek.

Mouku vsypeme do mísy, přidáme zbylí cukr, špetku soli a promícháme,. Pak přilijeme kvásek, vejce a nakonec vychladlé rozpuštěné máslo. Vypracukjeme hladké nelepivé těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 45minut.

Z těsta postupně odkrajujeme kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky. Rozložíme je na plech s pečícím papírem a uprostřed každého dílku vyhloubíme dulek..

Na drobenku propracujeme mouku s cukrem, kokosem a máslem. Okraje koláčku rozetřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed naneseme část očistěným borůvek, nakonec posypeme drobenkiou. Pečeme v troubě vyhřáté na 160stupnu 30minut.

 

 

MRAMOROVÝ CHLEBÍČEK

4vejce, 140g hladké mouky, 1/3lžičky jedlé sody, 1/2sáčku vanilkového pudinkového prášku, špetka soli, 100g krupicového cukru, máslo, 20g kakaa, 40ml rumu.

Dokončení- 2lžíce másla, 100g hořké čokolády.

Oddělíme žloutky od bílku. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se sodou a pudinkovým práškem.

Z bílku, soli a poloviny cukru vyšleháme pevný sníh. Ze žloutku a zby,lého cukru vyšleháme hustou pěnu, do které střídavě zapracujeme sníh a sypkou směs.

Polovinu těsdta nalijeme do formy na chlebíček vymazané másle a vysypané moukou. D zbylého těsta zapracujeme kakao smíchané s rukmem. Nalijeme ho na světlé těsto ve formě a pomocí špejle vytvoříme mramorování. Pečeme v troýubě vyhřáté na 170stupnu 35minut. Necháme vychladnout a pak vyklopíme z formy.

Čokoládu rozpustíme a smícháme s rozpuštěným máslem a ihned nalijeme na povrch vychladlého chlebíčku. Necháme vychladnout a rozkrájíme na porce.

 

 

MŘIŽKOVÝ KOLÁČ

200g másla,  4žloutky, 100g moučkovéhio cuklru, 1/2lžíčky jedlé sody, 4lžýíce vaječného likéru, 450gpolohrubé mouky, špetka soli, 250g jahodového džemu, 1lžíce kukuřičného škrobu.

Máslo nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Propracujeme ho se sžloutky a solí, cukrem ., sodou a moukou, likérem a špetkou soli. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme odležet v chladu alespoň 60minut,. nejlépe přes noc.

Dvě třetiny těsta rozválíme na plát,  vložíme ho na plech s vyším okrajem, vyložíme pečícím papírem. Lehce ho propíchneme vidličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 15minut.

Zbylé těsto rozválíme na tenký plát a vyválíme z něj tvar lístečku nebo jiné tvary.

Džem peromícháme se škrobem a rozetřeme ho na předpečený korpusd. Na nápln poklademe vykrájené kousky těsta a dopékáme při 170stupnu 10-15minut. Necháme vychladnout, nakrájíme na porce, a před podávání lwehce pocukrujeme.

 

 

 

KREVETOVÁ POLÉVKA S KARI                           16.9.2019

200g loupaných krevet, 1stonek citronové štávy, 1lžíce olivového oleje, 2lžíce žluté kari pasty, 1lžičku mleté sladké papriky, 800g kokosového mléka, sůl, 120g šery rajčat, štávu z 1/2limetky, mletý pepř.

Na ozdobu- hrst koriandru, 4celé krevety,

Krevety opláchneme a necháme okapat,. Bílou část z citronové trávy nasekáme najemno.- V hrnci zpěníme olej a zpěníme v něm kari pastu.

Pak přidáme krevety a nasekanou citronovou trácvu., Zamícháme a přisypeme mletou papriku. Zalijeme studenou vodou as kokosovým mlékem.

Dobře promícháme, dlůe chuti osolíme a přivedem,e k varu. Mezitím oloupeme rajčátka a překrojíme je na poloviny,

Polévku vaříme 10minutm, pak přidáme rajčátka, ochutíme limetkovou štávou vaříme dalších 10minut. NAKONEC OPEPŘÍME,  ozdobíme lístky koriandru a uvařenými celým,i krevetami.

 

 

RIZOTO S PLODY MOŘE

4lžíce olivového oleje, 400g rýže, 2šalotky, 200ml bílého vína, 400g plodu moře, 1SRDÍČKO ŘEPÍKATÉHO celeru, 2stroužky česneku, 250ml drůbežího vývaru, 100g parmazánu, 80g másla, sůl, mletý černý pepř, rukola.

V hrnci rozpálíme 2lžíce olivového oleje a rýži na něm krátce orewstujem. Pak přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vodou a zmíríme plamen na minimum.

V pánvi rozpálíme zbytek oleje, vložíme na něj mořské plody, pak přidáme očistěný, najemno nakrájený řepíkatý celer a utřený česnek. Každou surovinu chvíli restujeme a pak teprve přidáme do pánve další. Nakonec směs zalijeme vývarem a všechno vmícháme do rýže,.

Na mírném plameni rizoto dál podléváme horkou vodou nebo vývarem, dokud není rýže uvařena na měka. Pak odstavíkme z ohně, vmícháme parmazán a másllo. Dle chuti opepříme a osolíme, Zakryté necháme chvilku odpočinout, podáváme posypané rukolou.

 

,

 

 

 

SÝROVÝ DORT S HOUBAMI                          12,.9.,2019

1balení listového těsta, 40g másla, 50g hladké mouky, sůl, 250ml mléka, 200g nastrouhaného sýra Gran Morávia, 150g hub, 2vejce.

Listové těsto rozválíme a vyložíme jim formu až po okraj, tak aby se do ní dala rozprostřít nápln. Máslo rozpustíme, přisypeme mouku a špetku soli a připravíme světlou jíšku. Zalijemwe jí horkým mlékem a necháme pár minut povařit. Když zhoustne, přidáme sýr a houby. Nakonec vmícháme 2žloutky a následně sníh ze 2bílku. Nápln nalijeme na těsto ve formě a pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 25minut.

 

 

KUŘECÍ ŠPÍZKY

1červená paprika, 1žlutáí mini cuketam, 1zelená minu cuketa, 100g kuřecích srdíček, 100g kuřecího masa.

Očřistěnou papriku nakrájíme na proužky, cukety na plátky. Napúichujeme střídavě se srdíčky a masem na jehlyci a opečeme na grilu z obou stran do hněda.

 

 

 

LASAGNĚ Z BRAMBOROVÉHO TĚSTA A KAPUSTY                        6.9.2019

1menší kapusta, sůl, 60g másla, 60g hladké mouky, 650ml mléka, mletý černý pepř, špetka muškátového květu, 1balení bramborového těsta v prášku, 6lístlui bazalky, 80g strouhaného parmazánu, 80g strouhaného ementálu.

Kapoustu očistíme, rozebereme na listy, zbavíéme je silných žeber, vložíme do vroucí osplené vody a krátce povaříme. ihned je zprudka zchledíme ve studené vodě a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme máslo, zakryjeme ho moukou, za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme jí polovinou studeného mléka, rozšleháme dohladka a za stálého míchání přivedeme k varu. Přilijeme zb\ylé mléko, osolíme a opepříme, přidáme muškátový květ a zvolna vaříme 30minut. Zapůékací mísu vytřeme máslem.

Bramborové máslo připravíme dle návodu na obalu a rozdělíme ho na 3díly. Každý rozválíkme na plát o rozměru formy. Do připraveného bešemelu přimícháme nakrájenou bazalku a na dno formy rozetřeme tenkou vrstvu. Přidáme plát těsta, potřeme ho znovu bešamelem,. zakry\jeme listay kapusty, lehce posypeme oběma druhy sýra a zunovu zakryjeme těstem. Takto postupzujeme dokud nezpracujeme všechny druhy těsta, Pislední potřeme jen vrstvou bešamelu a posypeme zbylím sýrem. Lasagne vložíme do trouby vyhřáté na 150stupnu pečeme asi 40minut dozlatova.

 

 

MÍCHANÝ NÁPOJ- LORD GINGER

40ml staré myslivecké žitnmé reservé, kostky ledu, zázvorové pivo, osmina limetky, plátek zázvoru,.

Do vysoké sklenice nalijeme žitnou a zasypeme až téměř po okraj ledem. Přilijeme zázvorové pivo. Limetku vymačkáme a přidáme do sklenice. ozdobíme plátkem zázvoru.

 

 

 

HRNKOVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU                         30.8.2019

3hrnky polohrubé mouky, 1hrnek krupicového cukru, 1sáček kypřícího prášku do pečiva., 1hrnek oleje, 3vejce, 1hrnek kysaného mléka, tuk, hrubá mouka, 1a puil kg švestek.

Drobenka-  120g hrubé mouky, 100g másla, 100g cukru.

V míse asmícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidáme olej a vejce a vše promícháme. Vzniklé těsto zředíme kysaným mlékem. nalijeme ho na vymazaný a vysypaný plech, povrch trochu poprášíme moukou, aby nelepil, Švestky omyjeme a rozpulíme, vypeckujeme, rozložíme je řeznou stranou dolu na povrch koláče a posypeme na ně drobenku. koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 35minut.

Drobenka- všechny přísady na drobenku smícháme a promícháme.

 

 

 

LETNÍ OVOCNÁ BOWLE

1láhev sektu Rotkaphin sec, 500ml jablečného džusu, 250g jahod, 250g malin, 250g borůvek.

Všechny suroviny vychladíme. Ovoce omyjeme a vložíme do mísy, jahody rozpulíme, boruvky a maliny mužem použít vcelku. Do mísy nalijeme sekt a džus promícháme. Bowli můžeme ozdobit květy.

 

 

 

PALAČINKY SE SKYREM                         23.8.2019

350g skyr natur, 4vejce, 2lžíce cukru, 6lžýic hladké mouky, špetka soli, olej, půl lžičky vanilkového extraktu.

Skyr a vejce rozšleháme dohladka, přdáme zbývající suroviny a rozšleháme dohladka. Z těsta upwečeme na pánvi srozpáleným olejem tenké palačinky. podáváme je teplé, ozdobené skyrem a ovocem.

 

 

 

KREVETY NA VÍNĚ S BAMBURKAMA                     22.8.2019

600g středních syrových krevet, 200g malých brambor, 3jarní cibulky, 4stroužky česneku, 1čili paprička, 2bobkové listy, 1/4lžičky hořičných semínmek. 50ml bílého vína, 100g másla, 1citron, hrubě mletý černý pepř, hrubá mořská sůl.

Krevety opláchneme a osušíme. Brambory pečlivě omyjeme, dáme do hrnce s osolenou vroucí vodou, vaříme zhruba 10minut do měka. poté je scedíme. Cibulky očistíme a opláchnmeme. Bílou část podélnbě rozpulíme, zelenou nat nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme. ČIli papričku opláchneme.

D kastrolu nalijeme vodu, přidáme bílé části cibulek, stroužky česneku, čili papričku, bobkový list, hořčičná semínka a bílé víno. Přivedeme k varu a krátce svaříme. Pak do kastrolu vloýíme polovinu másla a krevety. vaříme 3-4minuty, krevety vyjmeme a přidáme k nim vařené brambory,.

Citrony omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme zbylé máslo, kolečka citronu na něm opečeme a i s máslem je přidáme ke krevetám s bramborami. Posypeme zelenou natí jarní cibulky, opepříme a dle chuti osolíme.

 

 

BUJABÉZA

1platýz, 200g mořských plodu ( vyloupaných krevet a mořských slávek), 2cibule, 3stroužky česneku, 2větší mrkve, 2řepíky celeru, sůl, asi 4lžíce olivového oleje, 200g loupaných rajčat z konzervy, 100ml bílého vína, drcený černý pepř, několik blizen šafránu.

Rybu očistíme, vykucháme a zbavíme jí hlavy, ploutve a kostí. Z filetu odstraníme kuží a nakrájíme je na větší kousky\, Mořské plody také očistíme.

Cibule oloupeme, jednu z nich nakrájíme nadrobno, druhou necháme v celku nebo jí přepulíme., Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev a celer očistáíme a nakrájíme.

rybí kosti a odřezky, popřípadě hlavu a ploutve, vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme celou cibuli, polovinu mrkve, celeru a sůl, Vše vaříme 30minut. Pak vývar přecedíme.

V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět civbuli. Přisypeme česnek, který necháme lehce zezlátnout.

Do hrnce přilijeme rajčata z konzervy, víno a rybáí výva\r.ů základ na polévku opeříme. Přdáíme do něho šafrán a zbylou zeleninu a zvolna necvháme vařit 10minut.

Do polévky přisypeme pokrájené rybí filety, krevety a slávky. Vaříme jí dalších 10minut. Pak jí dochutíme a odstavíme.

 

 

 

SALÁT Z CHOBOTNIČEK

400g malých chobotniček, sůl, 1citron, 1čili paprička, 2lžíce velkých kaparů, 2lžříce olivového oleje, 3lžíce vinného octa, 2fíky, 2kaktusové fíky ( opuncie).

chobotničky dukladně očistíme a omyjeme., Vložíme je do osoplené vroucí vody a vaříme je do měka. Pak je propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a dáme do salátové mísy.

Citon omyjeme a osušíme, z pulky vymačkáme štávu, zbytek nakrájíme na plátky,. Čili papričku zba\víme semínek, nasekáme nadrobno a přisypeme k chobotničkám. Přdáme okapané kapary a olej, ocet a citronovbou štávu. Vše dobře promícháme,. de chuti osolíme a dáme vychladit do lednice.

Fíky a opuncie očistíme a nakrájíme na menší kousky, salát s chobotniček rozděláíme na talíčře a podáváme s fíky.

 

 

 

 

KOKTEJL-  MROŽ DAIGURI                     13.8.2019

45g jashodové dřeně mrož, 40ml rumu Havana, 1-2lžičky vanilkového cukru, 20ml vymačkané citronové štávy, jahoda.

Všechny ingredience vložíme do mixéru a krátce rozmixujem, aby se vše propojilo a nápoj nebyl příliš tekutý. Přeůlijeme ho do vychlazené sklenice a ozdobíme jahodou.

 

 

 

BORUVKOVÝ KOLÁČ Z GRILU                            7.8.2019

250ml polotučného mléka, strouhaná kůra z poloviny citronu, strouhaná kůra z poloviny pomeranče, 50g krupice, špetkla soli, máslo, 3 vejce, 90g cukru moučka, 250g borůvek.

Do mléka nasypeme kůru z obou citrusu a přivedeme k varu. Přidáme krupici, sůl a za stálého míchání vaříme 1minutu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Pánev vymažeme máslem. Žloutky oddělíme od bílku a přidáme je do krupicové kaše. Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu, ten zapracujeme do kaše se žloutky a směd vlijeme do pánve. P/osypeme borůvkami, přikryjeme poklicí na grilování a grilujeme v troubě 25minut,.

 

 

ZMRZLINA S BÍLÍM JOGURTEM

450g bílého jogurtu z Valašska, sezónní ovoce, med nebo javorový sirup.

Jogurt s ovocem rozmixujem do hladka. Směs dochutíme medem nebo javorovým sirupem a naplníme jí formičky na zmrzlinu. Vložíme nejlépe přes noc do mrazáku.

 

 

 

MASOVÉ KOULE S JOGURTOVOU OMÁČKOU                                19.7.2019

7plátku toustového chleba, 500g krutíhjo mletého masa, 2vejce, sůl, mletáý černý pepř,. tmián, bazalka, 50g strouhanéh parmazánu, 15gbílého jogurtu, 4žíce plivového oleje, 1cibule 2stroužky česneku.

Omáčka- 25g bílého jogurtu, 1lžíce citronové štávy, 1llžíce olivového oleje, půl stroužku utřeného česneku, sůl, mletý barevný pepř, pažitka petrželka a kopr.-

Tustový chleba natrháme na kousky a rozmixcujem. Mleté maso dobře vymícháme s vejcem, osolíme a opepříme, přidáme tymián a nasekanou bazalku, parmazánj a jogurt, rozmixovanou strouhanku z toustového chleba, Směšs dobře promícháme a ruka namočenýma v oleji vytvoříme koule. Zbylý jogurt rozmícháme se zbylím vejcem a špetkou solí. Masové koule dukladně ze všech stran namočíme v jogurtové směsi a pak je obalíme v rozmixovaném toustovém chlebu. Naskládáme je na plech, vyloženým pečícím papírem, pečeme při 180stupnu 40-4minut. Hotové posypeme nastrouhaným sýrem a necháme na vypnuté troubě několik minut stát. Podáváme s jogurtovou omáčkou.

Omáčka- Všechny ingredioence dobře rozmícháme v misce a přidáme nasekanou perželku, pažitku nebo kopr

 

 

 

KOKTEJL- FRAGOLINI                          8.7.2019

Jahodové pyré, Bohémia sekt Denmi Sec, led, jahoda.

Do šejkru vložíme 1díl jahodového pyré a dolijee 3díly sektu. Přidáme led a dukladně protřepemwe. Vlijeme do nachlazených sklenic a ozdobíme očistěnou jahodou.

 

 

 

KOKTEJL- SPRSSO TONIC                     29.6.2019

Led, 40ml flor de cana Spreso, thomas henry tonic Water, plátky limetky, zrnková káva.

Sklenici naplníme ledem, přilijeme spreso, doplníme tonikem, a zlehka promícháme. Přidáme limetku a ozdobíme kávovými zrnky.

 

KROUPOVÉ RIZOTO                     21.6.2019

350g krup, 1cibulůe,2 stroužky česneku, 1větší mrkev, 300g cukety, 2lžíce rostiného oleje,m 100g kukuřice, sůl, mletý černý pepř, 2snítky tymiánu, 100ml bílého vína, 40g másla.

Kroupy několikrát propláchneme vodou. Znovu je zalijeme tak aby byli zcela ponořené, necháme je namočené do druhého dne,

Pak je přivedeme k varu a vaříme 15minut do poloměka. Slijeme přebytečnou vodu a kroupy uvhovánme v teple.

Cibuli a česnek, mrkev a cuketu očistíme a vše nekrájíme na kostičky. Na pánvi rozwhřeheme olej a nakrájenou zeleninu i s kukuřicí krátce a rychle orestujem.

Pak přidámwe předvařené kroupy, podlijeme vodou a vínem, směs okořeníme solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Vaříme přibližně 15minut, dokud kroupy zcela nezměknou. Nakonec přimícháme a rozpustíme máslo.

Rizoto rozdělkíme na talíře a můžeme dozdobit majoránkou nebo smaženou cibulkou,.

 

 

 

MOUČNÍK S RYBÍZOVÝM SIRUPEM

Těsto- 200gmásla, 110g krupicového cukru, 5vajec ( žloutky a bílky zvlášt), špetka soli, 280g polohrubé mouky, 1lžička jedlé sody, 1lžička mleté skořice, 20g kukuřičného škrobu.

poleva- 250g rybízového džemu.

Změklé máslo vyšleháme dvěma třetinami cukru do stálé pěny. Poté do ní postupně zašleháme bílky.,

Bílky vyšleháme se špetkou soli a zb\ylím cukrem do tuha. Mouku promícháme se sodou, skořicí a škrobem.

Do žloutkové pěny střídav+ě zapracujem sníh z bílku a sypkou moučnou směs,.

Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pak jí naplníme připraveným těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 170stupnu 50minut. Upečenou bábovku necháme zchladnout a pak jí vyklopíme z formy,.

Rybízový džem dáme don kastrulku a pozvolna přivedeme k varu. Pak kastrulek odstavíme a džem promasírujem přes jwemné sítko. Hotovýnm sirupem potřeme bábovku a necháme jí zchladnout. Před podáváním můžem,e dozdobit rybízem.

 

 

CITRONOVÁ DOBROTA S BORUVKOVOU POLEVOU

Těsto- 200g másla, 120g krupicového cukru, 4vejce ( žloutky a bílky zvlášt), 200g měkého tvarohu, špetka soli, 180%g polohrubé mouky, 1lžičkla jedlé sodym 1sdáčej vanilkového pudinkového prášku, 50g borůvek, 40ml citronové štávy.

Poleva- 1/2citronu, 50g moučkového cukru, 2lžíce másla, 4lžíce borůvkového džemu.

Změklé máslo vyšleháme s 2/3curu do pěny,. Postupně do ní vyšleháme bílky a nakonec vmícháme tvaroh.

Báílky vyšleháme se špetkou soli a zbylím cukrem dotuha,. Mouku promícháme se sodou a pudinkovým práškem.

Do žloutkové pěny zapracujem sníh, sypkou směs, boruvky a citronovou štávu.

Fprmu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pask jí naplníme připraveným těstenm. Pečeme v troubě vyhřáté na 170stupnu 50minut.

Z poloviny citronu vymačkáme štvu a mírně jí zahřejeme. Přisypeme cukr a vymáícháme dohladka Do polevy zamícháme rozehřáté máslo a boruvkový džem. Polevu třeme dohladka. Nalejeme jí na vychladlou bábovklu a můžeme dozdobit borůvkami.-

 

 

MAKOVOTVAROHOVÁ POCHOUTKA

Těasto- 200g másla, 180g krupicového cukeru, 6vajec ( žloutky a bílky zvlášt), 260ml smetany ke šlehání, 1lžička vanilkového extzraktu, šopetka soli, 300g polohrubé mouky, 1/2lžičky jedlé sody,.

Nápln- 200g měkého tvarohu, 2vejce, 40g krupicového cukru, 50g mletého máku.

Poleva- štáva z 1/2citronu, 80h nmoučkového cukru, 4lžíce malinového džemu.

popuštěné máíslo vyčšleháme s žloutkem do pěny, Postupně do ní zašleháme žloutky. Smetanu dukladně vyšleháme a poté jí vmícháme s vanilkovým extraktem do žloutkové pěny,

Bílky vyšleháme se špetkou soli a zby,lím cukrwem do tuha,. Vzniklá sníh potom střídavě s molukou smíchanou se sodou zapracujem do těsta,.

Na nápln prmícháme tvaroh s vejci, cukrem a mákem.

Foru vynažeme máslem a vysypeme moukou. Naplníme jí nejdřív polovinou těsta, na něj rozetřeme makovou nápln a navrdch nalijeme zbylé těsto. Pečeme tv troubě vyhřáté na 170stupnu 50minut.

Citronovou štávu nalijeme do kastrulku a mírně zahřejeme spolu s džemem. Přisypeme cukr a vymícháme dohladka,. polevu nalijeme na povrch báíbovky a přiměřeme posyperme mákem.

 

 

 

ZELENINOVÉ KARI S RYŽÍ                       21.6.2019

280g jasmínové rýže, 2lžíce rostlinného oleje, sůl, 2čili papričky, 2cm zázvoru, 2strozžky česneku, 300g cukety, 100gžampionu, 3mrkve, 4jarní cibulky, sůl, mletý černý pepř, 1lžička kari kořní, 26ml kokosového mléka, hrst koriandru.

Jeden hrnek rýže krátce orestujem na oleji. Pak jí osolíme a zalijeme vodou. Přiverdeme k varu a vaříme tak dlouho, než je měká. Hotovou rýž načechráme vidličkou, aby se zcelas vypařila a dál se nevařila.

Na pánvi krátce orsdtujem najemno čili papričky, zázvor a česnek. Pak k nim přidáme na kousky nakrájenou cuketu, žampiony a mrkev. Společně restujeme dvě minuty.

Zeleninu osolímer, opepříme a dochbutíme mletým kari kořením. Vše zalijeme kokosovým mlékem. Zeleninu v omáčce dusíme jen 5minut, aby nebyla blátivá.

Hotové zeleninové kari naservírujeme na talíře, ba závěr posypeme nasekanou jarní cibulkuou a koriandrem. Podáváme s rýží, kterou dáme každému do zváštní misky.

 

 

PLNĚŃÁ RAJČVATA

4velká rajčatam 1cibule, 1striouřwekj česneku, 1červená paoprika, 300g cukety, 4lžíce rostlinného oleje, 2lžíce rajčatovéhon protlaku, sůl, mleý černý pepř, 2snítky tymiánu, 2snítky oregana, 100g balkánského sýra.

Rajčata očitáíme a odkrojíme vršky, lžičkou vydlabeme dužnatý vnitřek jablíček.

Cibuli a česnek,. červenou papriku a cuketu, očstíme a nakrájíme na driobné kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a nakrájenou zeleninu restujeme 5minut.

Přdáme rajčatový protlak a osolíme, operpříme a ochutíme tymiánem a oregánem. Do směsi rozdrobíme balkánbský sýr a už jen krátce povaříme.

Připravená vydlabaná rajčata vyplníme zeleninovou směsí se sýrem,. pečeme v troubě vyhřáté na 18stupnu po dobu zhruba 15-20minut.

 

 

 

 

 

 

SMETANOVÝ JAHODOVÝ DEZERT                             20.6.2019

1balíček dětských piškotu, 2kelímky smetany na šlehání, 4kelínky zakjysANÉ smetany, 8lžic krupicového cukru, 1vanička jahod, jahody a šlehačka, pistáciové oříšky.

Dno kulaté rpzevíratelné formy pokladem,e piškoty těsně vedle sebe, aby zakrývali ce,lé dno. vychlaszenou smetanu ušleháme. zakysanou promícháme s cukrem a vše spojíme, až vznikne krém. Jahody zbavíme stopek, omyjeme, necháme odkapat a nakrájíme na plátky. Část připraveného krému nalijeme nalijeme na piškoty ve formě. pomoci stěrky ho opatrně rozetřeme, uhladíme a pohlademe hustě připravenými plátky jahod. Jahodovou vrstvu poklůademe piškoty, zalijeme krémem a pokračujeme opět jahodami a piškoty. Hotový dezert necháme 24hodin tuhnout v lednici. Před podáváním formu opatrně otevbřeme a DEZERT OTEVŘEME ŠLEHAČKOU,  jahodami a nasekanými pistáciemi.

 

 

KROKETY Z HALUŠKOVÉHO TĚSTA

1balení halušek, bylinky, sůl, 35O ml vody, olej.

Směs na halušky promícháme s bylinkami ( pažitka, cibulková nat, dobromysl a bazalka), osolíme, přidáme vodu a promícháme. Z připraveného těsta vytvarujeme kuličky, usmažíme je dozlatova v rozpáleném oleji.

 

 

KOKTEJL- SPRNG BREEZE                       13.6.2019

20ml medové vody, 10ml citronové štávy,  1lžička vanilkového cukru, 150ml minerálky matonky, 6lístku petrželky.

Do sklenice nalijeme medovou vodu, ochutíme jí vymačkanou citronovou štávou, přisypeme vanilkový cukru a dobře promícháme. Sklenici dopúlníme matonkou a ozdobíme petrželkou.

 

 

 

MALINOVÉ NANUKY                        7.6.2019

300g mražených malin, 80g zakysané smetany, 1lžíce citonové štávy, 75g cukru krystal, 75ml vody,.

Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Vaříme 5minut, aby se všechen cukr rozpustikm, Necháme zchladnout.

Mezitím rozmixújem maliny ( mražené nejdřív necháme povolit), pak je propasírtujem přes síto. Smícháme se zakysanou smetanou, citronovou štávou a zchladlým sirupem. hmotu nalijeme do tvořítek na nanuky necháme ztuhnout 3hodiny,

 

 

PALAČINKOVÝ ŠPÍZ S OVOCEM A JOGURTOVÝM DIPEM

10lžic hladké mouky, 4lžíce třtinového cukru, mléko či kefírk, 1vejce, špetka soli, olej, 1balení bílého jogurtu, 250g jahod, 2banány.

Do mísy dáme mouku, lkžíci třtinového cukru a vejce, sůl a za stálého míchání přiléváme mléko či kefír. VBznikne řídké těsto. Ideálně pečeme na sucho nebo smažíme s minimálním množstvím oleje. Děláme malé palačinky.

Omyjeme jahody a necháme je okapat. Banány oloupem,e a nakrájíme je na kolečka. Rozmícháme jogurt se zbytkem cukru. Na špejli střídavě napíchneme palačinky namazané s dipem a ovocem.

 

 

LENTILKOVÉ SUŠENKY

125g másla, 225g polohrubé mouky, 100g hnědého cukru, 125g cukru krystal, 1baleníé vanilkového cukru, 1vejce, 1balení kypúřícího prášku, špetka soli, 150g lentilek.

Na pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme cukry a jaknele se rozpustí, vklepneme do směsi vejce,. Přidáme mouku kypřící prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jakjo poslední vmícháme lentilkjy. Vznikne hutné těsto, z něhož vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečíécím papírem. ¨Pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 10minut.

 

 

DĚTSK0 BOWLE S OVOCEM

1/2sklenky jablečného moštu, 2citrony, třtinový cukr, 1láhev sodovky, malé kousky ovoce ( žlutá a červená jablka, mandarinky, hroznocvé víno, třešně).

Do jablečného moštub přecedíme štávu z citronu, trochu jí přisladíme třtinovým cukrem a přidáme sodovku. Nalijeme do mísy a přidáme kousky ovoce.

Před podáváním necháme vychladit na příjemnou teplotu. Podáváme se lžičkami.

 

 

ŽEBRA S PIVEM                        24.5.2019

2cibule, 2mrkve, 4l vody, 1hlavička česneku, půl lžičky černého pepře, 1lžíce mleté pálivé papriky, 1lžička drcených čili papriček, 10kuliček nového koření, 10kuliček jalovce. 5bobkových listu, 5lžic sojové omáčky, 2kostky masoxu, 1lžička soli, 1lžíce krupicového cukru, 3kg vepřových žeber.

Omáčka.- 200g krupicového cukru, 500ml černého piva, 100g medu, 1najemno nasekanáý čili paprička, 1lžička mletého barevného pepře, 4lžíce sojové omáčky, 2lžíce viného octa, půl lžičky soli.

Očistěnou cibuli a mrkev nakrájíme na kusy, zalijeme vodou, přidáme oloupané nakrájené stroužky česneku, koření, sojovou omáčku, masox, slůl a cukr. Přivedeme k varu, přiodáme žebra a vaříme je 2hodiny téměř do měka. Uvařené maso necháíme ve vývaru zchladnouta odležet do druhého dne.

vyjmeme ho z vývaru, necháme odkapat a grilujem ho dozlatova ze všech stran na středně rozehřátém grilu. Na závěr potřeme omáčkou. )

Omáčka- Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr do světle hněda. Zalijeme jej pivem, přidáme med a koření, sojovou omáčku, ocet, osolíme a vaříme, než se tekutina trochu odpaří a omáčka trochu zhoustne. Dochutíme jí dle vlastní chuti. Pokud je moc hustá, můžeme jí zředit vývarem z žeber.

 

 

 

GRILOVANÁ KUŘÁTKA S MEDEM A ZÁZVOREM

2malán kukuřičná kuřata, 2lžíce olivového oleje, mletý pepř, sůl, 4brambory uvařené ve slupce do poloměka, 1lžýíce bylinkového másla, 4lžíce bylinkového másla, 4lžíce bílého vína, 1lžička medu, 1lžička nastrouhaného zázvoru.

Dip- 150g řeckého bílého jogurtu, mletý pepř, sůl, 1lžička olivového oleje.

kuřata omyjeme, odřízneme z nich prsní řízky i s kůží a křídélky, všechno maso potřeme olejem, a osolíme, opepříme a necháme v lednici hodinu odležet.

Připravíme sio 4čtverce alobalu. Do středu každého dáme osušenou bramboru, přidáme kousek bylinkového másla a trochu olivového oleje, osolíme, opepříme a každou bramboru do alonbalu dobře zabalíme. Na rozehřátý gril položíme nejoprv kuřeví stehna poté brambory po 10minutách přidáme prsíčka. Maso během grilování otočíme. Když je téměř hotové, začneme ho potírat směsí vínba, medu a zázvoru a dopečeme ho dozlatova.

Dip- Řecký jogurt promícháme se solí, pepřem a trovhou olivového oleje. Rozdělíme ho do malých misek, podáváme s grilovaným kuřetem a upečenými brambory.

 

 

 

EXOTICKÉ ŠPÍZY

4lžíce rozehřátého medu, 3lžíce pomerančové štávy, kura z om\tého pokmeranče, 1lžička mletého zázvoru, 1lžička rumu, 2-3banány, 1ananas.

Med, pomeranmčovou štávu a kůru, zázvor a rum povaříme asi 5m,inut do hustého sirupu. Banány a ananas nakrájíme na kousky a střídavě JE NAPÍCHNEME NA JEHLY.  Ovocné= špíly položíme na mřížku, potřeme je marinádou a grilujeme 5-8minut. Během grilování jednou otočíme.

 

 

LILEK PLNĚNÝ ZELENINOU A SÝREM

2lilky, sůl, 1malá cuketam, 2zralá tuhá rajčata, 1červená paprika, 120g eidamu, 100ml olivového oleje, 4stroužky česneku, pepř, bazalka, pažitka a petrželka,.

Lilky omyjeme, po délce rozpulíme a vydlabeme. Osolíme a vydlabanou dužinu, necgáme 10minut stát a vysajeme přebytečnou vodu. Vydlabané pulky lilku upečeme na grilu. Dužninu nakrájíme s ostatní omytou a očistěnou zeleninu na kostičky. Na pánvi s olivovým olejem opečeme plátky česneku a přidáme zeleninu včetně dužniny. Vše opečeme doměka a dochutíme solí a bylinkami. Směsí nmaplníme vydlabané pulky lilku, posypeme je sýrem a zapečeme v přiklopeném grilu.

 

 

 

TELECÍ PEČINKA NA ČESNEKU A ROZMARÝNU                      20.5.2019

100g slaniny, drcený černý pepř, několik snítek rozmarýnu, 1palice česneku, 1kg telecího masa z kýty nebo hřbetu, 2lžíce oleje, sůl, 2cibule.ru,

Polovinu slaniny nakrájíme na klínky obalíme v pepři smíchaným jemně nasekaným rozmarýnem. klínky slaniny a polovinu stroužku oloupaného česneku prošpikujeme maso a ovážeme ho provázkem do tvaru válečku. Váleček opečeme na olejem potřené pánvi ze všech stran a přeložíme na olejem vytřeného pekáče. Posypeme zbylým nasekaným česnekem, hrubě nakerájenou cibulí a na kostičky nakrájenou zbylou slaninou. Osolíkme a opepříme, trochu podlijeme a zakrté poklicí zvolna pečeme v troubě skoro doměka. Nakonec odlopíme a dopečeme v troubě doměka.

 

 

 

RICOTOVÉ POHÁRKY

30g směsi kandovaného ovoce, 50g lískových oříšku, 300g ricotty, 200g krupicového cukru, 30g čokoládových kapek, 10ml smetany na šlehání.

Ovoce nakrájíme nadrobno a oříšky nastrouháme. Ricotu promícháme s cukrem,  přidáme ovocxe,, čokoládové kapky a ořechy, Jemně vmícháme dotuha vyšlehanou smetanu, směsí naplníme poháry a chlůadíme v lednici 3hodiny. Podáváme ozdobené opvocem, ořechy a hoblinkami čokolády.

 

 

FOCACIA S CHERY RAJČÁTKY                       17.5.2019

300g hladké mouky. 4g sušeného droždí, 1/2lžičky soli, 100ml vlažné vody, 100ml olivového oleje, 200g šery rajčat, pepř, 1snítka rozmarýnu, 1snítka tymiánu.

mouku smíchejte s droždím a solí. postupně přidávejte vodui a olej a vytvořte lepivé těsto. Nechte 1hodinu kynout na teplém místě. plech vyložte pečícím papírem a na něj rozetřete lžíci oleje. Rozprostřete těsto. Prsty udělejte do povrchu dulky. PoklADTE HO ROZPULENÝMI  rajčaty, opepřete a posypte lůístky tymiánu a rozmarýnu. Zakápněte zbývajícíkm olejem. Pečte 30minut v troubě vyhřáté na 200stupnu. Vychladlé nakrájejte a podávejte.

 

 

 

MINI KOLÁČKY S BÍÍM CHŘESTEM

1rzválené listové těsto, 5g másla, 2stonky bílého chřestu, 80g šery rajčat, 1JARNÍ CIBULKAM , 80g anglické slaniny, 180g zakysané smetany, 1vejce, 40g sýra čedar, sůl, pepř, 4snítky tymiánu.

Z listového těsta vykrojte kolečka a formu vytřete změkným máslem. Těsto namačkejte na dno formy a propíchnete vidličkou. Chřest oloupejte, odlomte konce. Do forem vložte nakrájený chřestk, rakjčata, nasekanou cibulku a nakrájená rajčata,. Zaikysanou smetanu vyčšlehejte vejcem a nakrájeným čedarem, osolte a opepřete. Sm,ěsí zaliojte koláčky a ozdobte tymiánem. Vložte do trouby vyhřáté na 190stupnu, pečte 20minut.

 

SNĚHOVÉ PUSINKY DVOU BAREV                            15.5.2019

6bílku, 300g krupicového cukru, růžové barvivo, 1lžíce třtinového cukru,.

Troubu předehřejeme na 200stupnu. Po dosažení teploty nechte otevřené dvířka a teplotu stáhnete na 100stupnu. vyšlehejte bílky do poltuhého sněhu, z stálého šlehání přisypávejte cukr. Plech vyložte pečícím papúírem, a troškou sněhové hmoty přilepte rohyx pečícího papíru k rohu.

Připrvte si cukrářsklý sáček- barvivo rozmíchejte s rumem a pomocí štětce natřetwe na vnitřní strany s pruhy. Do takto připraveného sáščku vložte sněhovou hmotu a na připravený plech střáíkejte sněhové pusinky. Pusinky pečte v troubě s otevřenými dvířky hodinu.

 

 

 

MADLENKY S MALINAMI A KVĚTY

90g másla, 1hrst třešňových květu, 50g malin, 160g hladké mouky,. 1lžička kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 2vejce, 85g krupivového cukru, 1citron, moučkový cukr.

Troubu předehřete na 190stupnu. Formičky na madklenky vymažte máslem a do každé formičky vložte malinu a tzřešnový květ. Rzpustte zbývající máslo a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Do misky prosejte mouku s kypřícíém práškem a solí. Vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte nastrouhanou citronovou kůru,. Po třetinách zapracujte mouščnou směs a nakonec přilijte máslo. Vše vmíchejte dohladka a plnte formičky maximálně do 2/3. Nechte pár minut odležet. Lehce bouchněte plechem o kuchynskiou linku a vbyklepněte vzduchové bublinky. Pečte 12-15minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby nechte krátce odstát,. Madlenky vyklopte do misky s moučkovým cukrem. Ještě teplé je obalte a podávejte.

 

 

 

MÁJOVÝ DRINK PRO DÁMY

80ml růžového sektu, 20ml minerální vody, 10ml malinového sirupu, třešnové květy nebo jiné.

V šejkru smícháte sekt s malinovým sirupem a minerální vodou. Rzdělte do skleniček a opzdobte květy,

 

 

BLINY S UZENÝM LOSOSEM

80g pohankové mouky, 60g hladké mouky, 4g sušeného droždí, špetka soli, 120ml vlažné vody, 1vejce, 50ml slunečnicového oleje, 100ml zakysané smetany, 60g uzeného lososam, 2snítky kopru.

Oba druhy mouky smíchejte se sušeným droždím a solí. Ve vodě rozšlehejte vejce a postupně je zapracujte do moučné směsi. Nechte 1hodinu kynout na teplém místě. P/ánev vytřete olwejem a rozehřejte. Naběračkou rozlijte malá kolečka těsta a opečte z obou stran. Hotové bliny ozdobte smetanou, kouskem uzeného lososa a koprem.

 

 

ZAPEČENÁ FILÁTKA S CANDÁTA                    9.5.2019

4filetky z candátka., půlka citronmu, sůl, 8plátku anglické slaniny, 1cibule, 60ml oleje, 100ml bílého vína, 1bobkový list, špetka tymiánu,  200ml smetany, 800g oloupaných syrových brambor. )

Očistěné, omyté a osušené rybí filety pokapúeme štávou z citronu, lehce je osolíme, každý obalíme dvěma plátky anglické slaniny a necháme odležet v chladu. Oloupanou a na nudličky nakrájenou cibuli lehce opečeme na části rozehřátého oleje. Zalijeme jí bílím vínem, přidáme bobkový list a tymián, špetku nastroáuhané citronové kůry a smetanu. Oloupané brambory nakrájíme na tenké nudličky. Vše osolíme, promícháme a krátce podusíme. Když jsou brambory poloměkké, přeložíme směs do menšího pekáčku na zbylém oleji. povrch poklademe připravenými rybími filetami, pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 170stupnu a ryby s bram,borami pečeme 20minut, dokud není vše měké a slanina nezačne zlátnot.

 

 

BEZLEPKOVÉ VĚNEČKY                         2.5.2019

250ml vody, špetka soli,. 80g ztuženého tuku, 150g univerzální směsi bez lebku Labeta, 2vejce, 1lžička kypřícího prášku bez lepku Labeta.

Krém- 650ml mléka. 2sáčky pudinku s vanilkovou příchutí nbez lebku Labeta, 100g krupivového cukru, 125g másla.-

Do rendlíku nalejeme vodu a přisypeme sůl, tuk a necháme na středním plameni rozpustit., Vmícháme univerzáílní směs a vařečkou začneme koulet, - odpalovat těsto po hrnci. Propařujeme 5-7minut. Těsto není nelepivé jako tomu je u bezlepkového, dokonce pustí přebytečný tuk.  Přeložíme ho do mísdy a necháme zchladnout,. vychadlé těsto lechce promícháme šlehačem. Přidáme jedno vejce a dobře prošleháme, přidáme zbylé vejce a dobře promixujem. Přisypeme kypřící prášek, promícháme a těstem naplníme práíšek na zdobení. Na plech vyložený pečícím papírem nanášíme těsto do tvaru věnečku. Pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 15minut. Věnečky rozkrojíme, vychladlé naplníme krémem a necháme je přes noc vychladit v lednici.

Krém- Z mléka,  pudinkového prášku a cukru uvaříme hustá pudink a necháme ho zchladnout. máslo pokojové teploty vyšleháme a začnmeme postupně všlehávat vychladlý pudink.

 

 

HOVĚZÍ STROGANOV                       26.4.2019

1červená cibule, olivový olej,  1stroužek česneku, pul lžičky uzené papriky, 300g hovězího minutkového masa, sůl, mletý černý pepř, 20g másla, pár kapek brendy, 2lžíce majonézy Halmens, citronová štáva, 150g žampionu.

Cibuli zpěníme na oleji, přidáme česnek a papriku necháme krátce rozvonět. Maso nakrájené na nudličku necháme na tomto základu natáhnout. osolíme, opepříme a ještě chvíli opékáme. Přidáme máslo, brendy a majonézu, zakápneme citronovou štávou, přisypeme žampiony a chvíli povaříme. Vznikloiu jemnou krémovou omáčku dle potřeby osolíme a opepříme.

 

 

GREPOVÝ STŘIK

40ml aperitivu Metropol Blanco, 1citron, led, 150ml toniku.

Do koktejlové sklenice nalejeme aperitiv,  přidáme omytáý na plátky nakrájený citron, led a doplnbíme tonikem.

 

 

SALÁT COLESLAV                          20.4.2019

1malou hlávku zelí, 1cibule, 1větší mrkev, 1/4bulvy celeru. 200g majonézy, 100 ml smetany, sůl, cukr, ocet a pepř.

Zelí nakrájíme najemno, delší nudličky ještě překrojíme. Zelí prosolíme, necháme odstát a pak vymačkáme tekutinu. mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Celer očistíme a nmastrouháme najemno. cibuli nasekáme a zeleninu smícháme. Majonézu a smetanu smícháme, dochutíme solí a pepřem, cukrem a octem. Smícháme zeleninu a zálivku, poté uložíme do ledničky. salát podáváme vychlazený.

 

 

CELEROVÁ KREMOVÁ POLÉVKA

1celer,  1lžíce oleje, 100gslaniny, 100ml smetany, 1lžíce másla, 1větší cibule, 850ml vývaru, sůl, pepř, bobkový list a petrželka.

Na oleji orestujem pokrájenou slaninu, slaninu vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce vlijeme výpek ze slaniny, přidáme máslo a nasekanou cibuli. Orestujem cibuli a přidáme bobkový list, vsype,me pokrájený celer, opékáme 2minuty a pak zalijeme vývarwem.

Vaříme dokud celer nezměknwe, poté vyjmeme bobkový list. polévku rozmijeme dohladka a vlijeme smetanu, dochutíme solí a pepřem. polévku krátce zahřejeme,. podávákme s opečenou slaninou a snítkou petrželky.

 

 

 

CELEROVÉ PLACIČKY S BRYNZOVÝM DIPEM

600g celeru, 200g eidamu, 1lžíce sušeného lahůdkového droždí, 4vejce, olej, sůl, pepř, majoránku.

Dip- 1menší cibuli, 250g brynzy, 2lžáícer smetany, 40g másla, bylinky.

Celer očistíme a nastrouháme najemno. Sr též nastrouháme., Vše spojíme se zbytkem ingrediencí a dobře promícháme. Smažíme pomalu na rozpálené pánvičce.

Dip připravíme smícháním másla, brynzy a najemno nastrouhané cibulky. Směs rozředíme smetanou, dochutíme bylinkami. Placičky podáváme teplé s vychlazeným dipem.

 

 

 

CELEROVOBRAMBOROVÉ PYRÉ

700g oloupaného celeru, 500g oloupaných brambor, 2stroužky česneku, 15ml pomazánkového másla, 75g másla, sůl a pepř.

oloupaný celer a brambory nakerájíme na kostičky. Vsypeme do horké osolené vody a přidme oloupaná česnek. Vaříme 12 minut doměka. Slijeme vodu. Rzštoucháme a přidáme pomazankové a klasické máslo. Štoucháme dohladka, poté osolíme a opepříme.  Podáváme jako přílohu k masu.

 

 

VALAŠSKÝ BERÁNEK                          18.4.2019

5vajec.  250g cukr krstal, 50ML oleje, 50 ml vody, sůl,. 300g polohrubé mouky, 20gprášku do pečiva, 4g rozinek, 40g vlašských ořechu, 40ghořké čokolády, kůra\ z 1citronu,přidáme olej,  50g Pečeme shora i zespodu hery, 5g polohrubé mouky.

Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme olej, dobře promícháme a přilijenme vlažnou vodu. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny. mouku s kypřícím práškem púrosijeme přes síto do mísy a přimícháme rozinky, nasekáme ořechy, čokoládu a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme žloutkovou směs a postupnbě i pěnu z bílku. Vše dukladně vypracujem do těsta. Foprmu na beránkA VYMAŽEME A VYSYPEME MOUKOU,  zhruba do výšky dvou třetin nalijeme těsto a vložýíme do trouby vyhřáté na 155tupnu. Pečeme shora i zespodu 55-60minut. Po upečení necháme těsto vychladnout, teprve poté vyklopíme.

 

 

KOKTEJL- GREPOVÝ STŘIK

2grepy, 4snítky rozmarýnu, led, 1láhev sektu Rotkapin demi sec.

Štávu z grepu vymačkáme,. přecedíme přes jemné sítko a rozlijeme do čtyř sklenic. Druhý omyjeme teplou vodou, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Ty rozdělíme do sklenic, přidáme snítku rozkmarýnu, a led. Doplníme sektem.

 

 

 

VELIKONOČNÍ MINIMAZANEC                              16.4.2019

40g rozinek, 70g másla, 50g plátku mandlí, 50 ml amareta, 30g droždí, 80g krupicového cukru, 300g polohrubé mouksy, 80ml mléka, špetka soli, 1/2lžičky mletého muškátového očříšku, pár kapúek přírodbního vanilkovbého extraktu, 2velké žloutky, 1celé vejce.

Dohotovení- 50g plátků mandlí.

Rozinky a mandle namočíme přes noc do amareta. plátky mandlí namočíme do vody. Droždí rozdrobíme do misky, zasypeme ho lžiščkou cukru. lžičkou mouky, zalijeme vlažným mlékem, a necháme vzejít kvásek.

Mouku a cukr prosijeme do mísy, přidáme špetku soli a muškátový oříšek, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek, žloutky a vlažné ropzpuštěné máslo. Ze surofvin vypracukjeme hladké vláčné těsto. Nakonec do něj vmícháme rozinky s mandlemi a amarethem. Těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě kde není pruvan, necháme kynout 50minut,.

těsto rozvážíme na čtyři bochánky, které přendáme na plech vyložený pečícíém papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a na vrchu je nastřihneme do symbolického kříže. Nakonec je posypúeme scezenými mandlovými plátky, které jsme předtím nechála máčet ve vodě. Mazsnce potom necháme ještě na pláchu a papůíře ještě 15 minut na utěrce kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté 165 stuopnu 40minut dozlatova. Hotové minimazance nmecháme vychladnout před podáváním je lehce pocukrujem.

 

 

KYNUTÁ HNÍZDA

Těsto- 100ml vlažného mléka,. 30g droždí, 30g krupicového cukru, 350g hladké mouky, 40g másla, špwetka soli, 1vejce.

Nápln- 1200ml mléka, 15g vanilkového pudinku, 120g mletého máku, 5lžic švestkových povidel, 1lžíčka mleté= skořice, 30g krpicovéhio culru, 1lžíce medu.

Dokončení- 1vejce a bílí mák.

Z droždí, mouky a vlažného mléka zaděláme kvásek. Ze surovin zaděláme hladké těsto, které necháme alespoň 50minut kynout.

Nápln- krátce svaříme mák, mléko a pudink-. Pak vmícháme povidla, skořici a cukr a ještě 1minutu vaříme. Do zchladklé hmoty vmícháme med.

Těsto rozválíme na plát, který rozkrájíme na 5stejných pruhu, Na každý kousek těsta dáme část náplně a zavineme jako závin. Kještě přepulíme, stočíme do kruhu a na konci spíchneme párátkem. Hotová hnízda díme na plecgh, potřemwe rozšlešhaným vejcem, posypeme mákem a necháme 15minut vykynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 170%stupnu 40minut dozlatovca, Do každíého hnízda usadíme každé jedno malované vajíčko.

 

 

SLANÝ MASOVÝ VĚNEC                          14.4.2019

2stroužky česneku, sůl, 2jarní cibulky, 1cibule, 2lžíce rostlinného oleje,  500g hovězího mletého masa, 3lůžíce rajčatopvého protlaku, mletý černý pepř, 1větviřka rozmarýnu, 500g listového těsta, hladká mouka, 1vejce, hrubá sůl, sezamová semínka.

Očistěnou cibuli,. česnek a jarní cibulku nakrájíme najemno. Vše společnmě opékáme v pánvi na rozpáleném oleji, dokud zelenina nezměkne,. Pak přidáme mleté mnaso a restujeme ho, dokud nezhnědne,.

Pak k základu vmícháme rajčatový protlak, sůl, pepř a lístečky rozmarýnu. podlijeme trochou vody a dusíme 15minut.

listové těsto rozválíme na vále, posypeme trochou mouky, na tenký obdéůllníkový plát. Masopvopu směs pak rozprostřeme na okraj delščíé strany plátu těsta, Svineme do rolády, přečnívající těsto odřízneme ( necháme na ozdobení) a nakonec spojíme do kruhu.

Okraje těsta k sobě pevně přitisknbeme a věnec přeneseme na plech s pečícím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a sezamem.

Ze zbytku těsta vykrájíme tvary dle fantazie a položíéme je na povrch věnce. pečeme v troubě vyhřáté na 200STUPNU  20-35minut dozlatova. Upečený věnec necháme zchladnout a nakrájíme ho na porce.

 

 

 

 

ŠPENÁTOVÉ TOPINKY

200g žampionu, 1cibule, stroužky česneku, 200g baby špenátu, mletý černý pepř, sůl., 8menších plátku chleba, rostliný olej, 4lžíce piniových oříšku, 4lžíce nasekané hladkolisté petrželky, 20g másla.

Žampiony očistíme a překrájíme je na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a vše nakrájíme najemnno. Špenát namočšíme do vody, omyjeme a necháme okapat.

Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli a česnek na něm orestujem d sklovita. Ažý pustí cibulka štávu a rozvoní se, přidáme k ní nakrájené žampiony. Směs přisolíme, opepříme a houby krátce 2minuty na másle orestujem.

směws dusíme trochou vody 10minut, dokud žampiony nezměknou. Nakonec vmícháme špenát, necháme ho jen zavanout.

Plátky chjleba osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Hotové topinky necháme minutku ležet na rozpáleném oleji, na papírocvém ubrousku, aby\ se z nich odsál přebytečný tuk. Na každou topinku rozděláme špenátovou směs, posypeme opraženými piniovými oříšky a ozdobíme ještě petrželkou.

 

 

 

VELIKONOČNÍ MINIMAZANCE

40g rozinek, 70g másla, 50g plátku mandlí, 50ml amareta, 30g droždí, 80g krupicového cukru, 300g polohrubé mouky, 80ml mléka, špetka soli, 1/2lžičky mletého muškátového oříšku, pár kapek přírodního vanilkového extraktu, 2velké žloutky, 1vejce cel.é.

Dokončení- 50g plátku mandlí.

Roznky a mandle namočíme na noc do amareta. Plátky mandlí namočíme do vody, droždí rozdrobíme do misky, zasypeme ho lř

 

 

MLETÉ MEDAILONKY S KŘENOVOU OMÁČKOU                        11.4.2019

1rohlík, 80ml smetany, 80g sušených švestek, 200ml černého piva, 1lžíve medu, 200g mletého vepřového masa, 200g mletého hovězího masa, sůl, špetka mletého čili, mletý černý pepř, 80g uzeného kolena, olej. )

Omáčka- 40g másla, 40g hladké mouky, 500ml vývaru, 200ml mléka, 100g nastrouhaného křenu, 1lžíéce krupicového cukru, 120ml smetany, sůl, 1lžíce octa,.

Nakrájený rohlík namočíme do smetany, švestky zalijeme v kastrulky s pivem,. přidáme med, vše povaříme a necháme vychladit. Směs obou druhu vychlazeného masa a pul lžičky soli prohněteme rukama. Když se začne lepit, zapracujeme koření a namočené pivo se smetanou. Do směsi přimícháme namočené švestky a drobně nakrájené uzené koleno a necháme 15minut rozležet,. Vlhkýma rukama vytvarujem medajlonky a opwečemw je na pánvi na oleji při střední teplotě 10MINUT Z KAŽDÉ strany. Servírujeme s omáčkou.

omáčka- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme jí studeným vývarem, rozšleháme dohladka, za stálého míchání přivedem,e k varu a přiléváme mléko. Vaříme asio pul hodiny. Nastrouhaný křen zalijeme vodou, přidáme cukr a smetanu, osolíme, povaříme 20minut a přimícháme do omáčky. Povaříme a dochutíme solí, octem a případně cukre,m.-

 

 

 

SALÁT S KEFÍREM

1listový salát, 6šery rajčat, 1salátová okurka, 2lahudkový cibulky, sůl, citronová štáva, nízkotučné kefírové mléko,. pažitka, 2vejce natvrdo.

Zeleninu nakrájíme a osolíme, pokapeme štávou a polijeme kefírem. ozdobíme vejci a pažitkou.

 

 

CUKETA PLNĚNÁ ČOČKOU PO ORIENTÁLSKU                     29.3.2019

4menší cukety, 1cibule, 2lžíce oleje, 1,řhrnku červené čočky, 2lžíce koření,. garam masala, 1/2lžičky kurkumy, 1/2lžičky zázvoru, 1čili paprčška, 4dtroužky česneku, 2jarní cibulky, 1žlutí paprika, sůl, pepř.

Cukety opmyjeme, podélně rozřízneme a vydlabeme. Vnitřek cukety osolíme a opepříme, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180stupnu pečeme 15minut. Nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme kurkumu, zázvor, garam masalu, čili papričku a necháme rozvonět,. Přisypeme nakrájený česnek, žlutou papriku a restujem 3minuty. Přidáme propláchnutou čočku. Směs vaříme a přiléváme vodu, osolíme a opepříme. Hotovou čočkou naplníme cukety a vložíme do trouby, pečeme dalších 15minut. Ozdobíme nasekanou cibulkou a ihned podáváme.

 

 

 

BRAMBORY V ALOBALU

8středně velkých brambor, 250g tvarohu, 4lžíce zakysané smetany, petrželkam pažitka, olekj, česnek, sůl a pepř.

Brambory vaříme ve slupce v osolené vodě 10minut. Každou bramboru zabalíme zvlášt do alobalu,. který potřeme olejem. Pečeme v púředehřátév troubě při 180stupnu 40minut.

Meztím smícháme tvbaroh se smetanou, osolíme a opepříme, přidáme nasekané bylinky a česnek. Upečené brambory vyjmeme z trouby, otevřeme alobal, bra,bory nařízneme křížem a naplníme tvarohovou směsí a hned podáváme.

 

 

RIZOTO S DÝNÍ A PARMAZÁNEM

300g rýže, 1cibule, 1kg oloupané a očistěné dýně, 25ml bílého vína,. 70g másla, 80g parnmazánu, 100ml smetany, 1,5l kuřecího vývaru,  perželka, sůl a pepř.

cibuli pokerájíme na jemno a dýni na kostky. Máslo rozehřejeme na pánvi, řisypem,e cibuli, dýni a orestujem. po 10minutách přidáme rýži a víno. Víno necháme částečně odpařit a přilijeme vývar,. Směs vaříme a přiléváme vývar, dokud rýže není měká. Osolíme a opepříme,. vmícháme smetanu a necháme zhoustnout. Nakonec přidáme petrželku. Servírujem posypané parmazánem.

 

VAJÍČKOPVÝ SALÁT S MEDEVĚDÍM ČESNEKEM  AVOÁDEM

6vařených vajec,  2jarní cibulky, 1svazek medvědího česneku, 1avokádo, 1-2lžičky hořčice, 2lžíce tučného jogurtu, olivový olej, sůl a pepř.

Vajíčka pokrájíme, přidáme nasekaný medvědí česnek a cibulku. Dužina avokáda pokrájíme na kostky. Pokrájené ingredience vsypeme do misky, přidáme jogurt a hořčici. Přidáme trochu oleje, osolíme a opepříme, podáváme s pečivem.

 

 

 

PAMPELIŠKOVÉ TAŠTIČKY                          28.3.2019

200g pampeliškových listu, sůl, 1cibule, 1lžíce másla, 100g sýra balatácké zlato, 1žlourtek, špetka nastrouhaného muškátovéhon oříšku, mletý černý pepř, 1balení listového těsta, 1vejce, sezamová semínka.

Pampeliškové listy dobře omyjeme. Ve velkém hrnci ohřejeme 1,5l osolené vody, listy do ní vhodíme a necháme je minutu spařit. Scedíme je a peolijeme je ledovou vodou aby nezhnědli. Cibuli orestujeme na másle do zlatova, přidáme spařené a nasekané listy, krátce opečeme a necháme v misce vychladnout. Sýr nastrouháme spolu se žloutky vmícháme do listové směsi. Okořeníme je muškátovým oříškem a opepříme. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, vykrojíme kolečka, polovinu z nich potřeme náplní z pampeliškových listu a přikryjeme zbylými kolečky dobře přimáčkneme. Přesuneme na plech vyložený pečícím papírem,. potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme sezamem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180stupnu dozlatova.

 

 

 

DVOUBAREVNÉ SMOOTHIE

250g ovocné směsi Smoothy Dione- manbgo, maliny, rybíz, 400g kokosového mléka, 250g směsi smoothie Dione- špenát ananas, mango a jablko, 1lžíce javorového sirupu, několik mražených malin a černého rybízu.

Umixujeme směs manga, malin a rybízu s kokosovým mlékem a nalijeme do poloviny sklenice. Doplníme jí druhou, se zbylím mlékem rozmixovanou směsí a ozdobíme ovocem.

 

 

 

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA                           25.3.2019

1,2kg cibule, 1,5l zeleninového vývaru, 3lžíce másla, 150ml bílého vína, 100g parmazánu, 5plátku toustového chleba, tymián, sůl, pepř a petrželka.

Cibuli oloupeme a nakráhjíme na nudličky.. Restujeme na másle, dokud nezačne hnědnout. podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přidáme tymián, sůl a pepř, vývar a vaříme na mírném ohni 20minut. Tousty opečeme.

Polévku rozlijeme do misek, nahoru položíme toust, zasypeme sýrem a dáme do trouby 4minuty zaléct, ozdobíme petrželkou.

 

 

 

POLÉVKA VYCHISSOISE

3lžíce másla, 2lžíce olivového oleje, 1cibule, 400g porku, 1,2l kuřecího vývaru, 600g oloupaných brambor, 250ml smetany, 5plátku toustového chlebam sůl, bílí pepř, petrželka.

Rozehřejeme máslo, olej a cibuli lehce osmahneme.  Přisypeme na kolečka nakrájený porek a necháme zesklovatět, Vsypeme rozkrájené brambory a zalijeme vývarem. Vaříme 45minut do uplného změknutí. Odstavíme a rozmixujem dohladka. Necháme vychladnout, přimícháme smetanu, osolíme a opepčříme. Toustový chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme. Osmažíme kolečka porku na ozdobu.

Polévku lze konzumovat jak teplou tak studenou. Při servírování ozdobými opraženými kolečky porku a petrželkou. Krutony z toustového chleba podáváme zvkášt.

 

 

 

MINESTRONE

1,6kg rajčat, 1cibule, 3stroužky česneku, 2mrkve, půl menšího celeru, 1menší cuketam, 1malá konzerva hrášku, 1konzerva červených fazolí, 200g těstovin, 2lžíce oleje, 50g parmazánu, sůl, pepř, oregano, bazalka.

Na oleji orestujem cibuli s česnekem. Přidáme nakrájenou mrkev, celer a konzervu fazolí. Přilijeme vodui a necháme 15minut povařit. Vsypeme oloupaná naseklaná rajčata a popvařenou cuketu a vaříme 10minut. Přisypeme těstoviny a za občasného míchání povaříme. K těstovinám přidáme hrášek, osolíme a opepříme, dochutíme oregánem a nasekanou bazALKOU,

 

 

DUŠENÉ kUŘECÍ PALIČKY                         22.3.2019

8kuřecích paliček, sůl, mletý černý pepř, 100g másla, 2cibule, 200gmrkve, 300g malých brambor, 4snítky tymiánu, 500ml kuřecího vývaru, 100g mungo fazolí, 1svazek ředkviček.

Kuřecí paličky nařízneme a očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvio rozehřejeme máslo a maso na něšm pozvolna opečeme ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. Cibuli, mrkev a brambory očistímer,. Brambory a mrkve překrojíme na poloviny, cibuli na klínky. Všechnu zeleninu pak přidáme do pánvce k masu a společně krátce opečeme.

Do pánve vložíme snítky tymiánu, podlijeme vlažným kuřecvím vývarem, pod pokličkou dusíme do měka 45minut.

Mungo fazole uvaříme dle návodu na obalu doměkla. Pak je slijeme a necháme okapat. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky.  Společně s fazolemi je přidáme do hotové kuřecí směsi a krátce prohřejeme,

 

 

SVĚŽÍ SALÁT SHOVĚÍM MASEM

400g hovězího roštence, sůl, mletý barevný pepř, 4hrsti polničku, rostlinného oleje, 300g brambor, 1červená paprika, 4hrsti polničku, 2 hlávkové saláty, 100g lusku hrášku.

Dresink- 150g zakysané smetany, 2lžíce olivového oleje, 4snítky petrželky, štva z 1limetky.

Hovětí maso osolíme, opepříme a potřeme trochou oleje, Zprudka ho opečeme ze všech stran v pánvi na kapce rozehřátého oleje. Maso pak dáme dopéct do trouby Vyhřáté na 140stupnu 50minutl. Hotvé maso vyndáme z trouby, zakryjeme hjo a necháme ještě 20minut odpočinout.,

Brambor uvaříme ve slupce, slijeme je a schladké nakrájíme na klínky,. Společně na kousky nakrájenou paprikou je opečeme na pánvi. Saláty rozdělíkme na talíře.

Hršek minutu povaříme, prdce zchladíme a dáme na talíř k salátu. Na povrch položíme na plátky nakrájené maso a vše

zakápneme dresinkem smíchaným se smetany,. olivového oleje a limetkové štávxy a nasekané petrželky, Osolíme a opepříme.

 

 

GRATINOVANÉ BRAMBORY

1600g brambor, 50ml zeleninového vývaru, 400ml smetany ke šlehání, špetka šafránu, 1cibule, mletý černý pepř, 4snítky tymiánu, 1lžíce olivového oleje, 1červená paprika, máslo, 200g sýra goudy, 80%g černých a zelených oliv, bazalka,.

Očistěné brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. vložme je do hrnce a zalijeme vývarem a smetanou.

Přdáme špetku šafránu, sůl, pepř a tymián. Přivedeme k varu a na mírné varu vaříme do poloměkas.

Na rozehátém oleji orestujeme rozehřátou cibuli do zlatova. Pak přidáme na kousky nakrájenou papriku a ještě asi 2minuty společně opékáme. Potom vše promícháme s plátky brambor a směs přendáme do zaůpékací mísy vymazané máslem. Posypeme nastrouhaným sýrem a navrch rozložíme olivy, Pečeme v troubě vyhřáté na 160stupnu 45minut. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

 

 

 

MUFFÍNY ROZTANČENÉ RUSALKY

Těsto- 2zralé banány, štáva z 1/2citronu, 2vejce zvlášt vbílky a žloutky, 30g krupicového cukru, 75g másla, 3lžíce meu, 75g ovesných vloček, 15ml podmáslí, 200g hladké mouky, 1lžíce prášku do pečiva.

Krém- 150g másla, 2lžíce medu, 1sáček vanilkového cukru, zelená potravinářská barva, 50g strouhaného sušeného kokosu, 100g bílého fiondánu, 20g červeného fondánmu, cukerové kytičky.

Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme,. Pokapeme je citronovou štávou a promícháme aby nehnědli.

Bílkjy vyšleháme s polovinou cukru na pevná sníh,. Máslo nakrájíme na kousky a mírně nahřejeme. Přdáme k němu zbylí cur, med a žloutky a vše našleháme do pěny,. Pal lehce vmícháme sníh z bílku, ovesné vločy a podmáslí. Nakonec vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a rozmačkané banány. Hotovým těstem naplníme foru na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180stuopnu 20minut,. Upečené muffiny necháme vychladnout,

Změklé máslo utřeme s medem a vanilkovým cukrem do pěny,. Pak vmícháme trochu zelené potravinářské barvy, Povrch muffínu potřeme připraveným krémem,.

Kokos obarvíme na zeleno a naneseme ho na krém. Z bílého fondnu vytvoříme malé houbičky, dozdobíkme je malými puntíky nebo drobnýi kytičkami vymodelovanými z červeného fondánu. Připravené houbičky pak vmáčkneme do krému na vrch muffínů, Nakonec dozdobíkme cukrovými kytičkami a papůírovámi vílami.

 

 

 

 

 

KVAŠENÁ ZELENINA                          22.3.2019

1/4hlávky bílého zelí, 2mrkve, 2cibule, 1červená řepak, mořská sůl., 8kuliček nového koření, 4bobkovbé listícey, 10kuliček celého černého pepře.

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky nebo jí nastrouháme. Smícháme jí dohromady se solí, kořením a pořádně promačkáme, aby začala pouštět štávu. Potom  jí napěchuje,me do nádob tak, abvy se pokryli vlastní štávou a nakonec zatížíme třeba talířem.

Z nádb může během kvašení vytékat štáva., Zelenina by měla kvasit ideálně v temnu po dobu 4-6dní při pokojové teplotě.

Hotovou vykvačšenou zeleninu přendáme do zavařovacích sklenic a uchováváme v lednici, kde se proces kvašen í uplně zastaví.

 

 

ZELNÉ PLACIČKY S BRUSINKAMI

600g červeného kysaného zelí, 140g brambor, 3lžíce hladké mouky, 2vejce, 80g mražených brusinek, 80g loupaných mandlí, sůl, sádlo, 200g zakysané smetany, 30g křenu, mletý pepř.

Vymačkané zelí dáme do menší misky, přidáme najemno nastrouhané bramborsy a mouku, vejce a promícháme. Brusinky rozkrojíme napul a mandle nasekáme na menší kousky,. Přimícháme do zelné směsi a osolíme.

 

Rkama vytvarujem tenké placky a opékáme je na rozehřáítém sádle z každé strany 3minuty.

Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhaným křenem, osolíme, opepříme a podáváme se zelnými placičkami.

 

 

 

 

GRATINOVANÁ KAPUSTA SE SLANINOU                       21.3.2019

2lžíce olivového oleje, 150g anglické slaniny, 300g kapusty, 1cibule, 4stroužky česneku, sůl, mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, 150ml smetany ke šlehání, 100ml mlékA,  20g másla, 800g brambor, 200g ementálu.

Na rozehřátém olivovém oleji škvaříme na kousky nakrájenou slaninu 3minuty, poté přidáme omytou, natrhanou kapustu spolu najemno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem a opékáme další 2nminuty,. Osolíme a opepříme, přisypeme muškátový oříšek, přilijeme smetanu s mlékem a necháme zavařit.

Zapékacíé mísu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky bramvbor, na ně poskládáme kapustovou směs a vše posypeme nastrouhaným sáýrem. Opakujeme ještě s druhou vrstvou a takto připravené pečeme v předehřáté troubě při 180%stupnu 35minut.

 

 

 

KAPUSTOVÁ POLÉVKA S KLOBÁSOU

2lžíce sádla, 1cibule, 2stroužky česneku, 1pikantní papriková klobása, 1/2lžičky drceného kmínu, 2lžíce hladké mouky, 1l vývaru, 300g brambor, 1/2menší hlávky kapusty, sůl, mletý pepř, 15ml smetany ke šlehání.

Na rozehřátém sádle zpěníme nakrájenou cibuli, po 1minutě přidáme prolisovaný česnek, klobásu nakrájenou na tenkí kolečka, kmín a společně restujeme 2minuty.

Poté zapůrášíme moukou, zamícháme a zalijeme vývarem. Za stálého míchání necháme dojít k varu, vložíme na kostky nakrájené braMBORY  a vaříme 5minut.

Omyté lůisty kapusty nakrájíme na nudličky, přidáme je do polévky, osolíme a opepříme. Po 5minutách pomalu přilijeme smetanu a necháme krátce povařit. Můžeme podávat s opečenou nakrájenou slaninou.

 

 

PECENÝ BUČEK SE ZELNÝMI ŠPECLEMI

800g bučku s kůží bez kosti, 5stroužku česneku, sůl, mletý pepř, 2snítky rozmarýnu.

Zelné špecle- 2lžíce sádla, 1/2lžíčky celého kmínu, 1cibule, 350g bílého kysaného zelí, sůl, 400g špeclí.

Kůži bučku podélně nařežeme,. maso otočíme kuží dolu a nbožem vydlabeme několik otvoru don kterých vložíme rozpulené stroužky česneku. bUČEK pak osolíme a opepříme, posypeme lístky rozmarýnu, položíme do pekáčku kuží nahoru, podlijeme trodchou vody a pečeme přikryté v předehřáté troubě při 200stuopnu 60minut. Poé odkryjeme a dopékáme ještě 20-30minut. Během pečení maso přeléváme výpúekem.

Mezitím na rozehřátém sádle orestujeme kmín spolu s najemno nakrájenou cibulí a nechám,e zesklovatět. Přidáme překrájené zelí bez nálevu, osolíme a podlijeme trochou vody. Pomalu dusíme asi 15minut,.

Špecle uvaříme dle návodu, scedíme je a přidáme k zelí. Smícháme a můžeme podávat s plátky pečeného bučku.

 

 

 

KOLÁČ Z PEČENÉHO HLÁVKOVÉHO ZELÍ

500g bílého hlávkového zelí, sůl, 2vejce, 250ml mléka, 120g kukuřičné mouky, 120g rýžové mouky, 1/2sáčku kypřícího prášku do pečiva, 200g uzeného masa, 2jarní cibulky, 1/2lžičky drceného kmínu, 1/2lžičky mletého černého pepře, olej nebo sádlo.

Zelí zbavené koštálu nakrájíme na tenké nudličky, které spaříme na 2minuty v osolené vodě. Scedíme a dáme vychladnout,

V míse smícháme vejce s mlékem, přidáme oba druhy mouky, prášek do pečiva a pokrájené zelí, na kostičky nakrájené uzené maso a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Vše promícháme, přidáme kmín, opepříme a osolíme.

Tekutou směs nalijeme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 30minut. Hotový koláč můžeme podávat teplý a studený.

 

 

ZELNÉ ŹÁVBITKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM A RAJČATOVOU OMÁČKOU

1hlávka bílého zelí, sůl, 60g rýže, 600g mix mletéhon masa, 1vejce, mletáý peopř, 2lžícve roastliného oleje, 1cibule, 500g krájených rajčat, 200ml zeleninového vývaru.

Hlávku zelí zbavíme vrchních listu a ponoříme jí do vroucí osolené vody asi na 2minuty. Vrchní spařené listy oloupeme zelí dáme znovu povařit a zunovu oloupeme listy,. Tak to děláme dokud nemánme 8zelných listu.

Rýži vaříme zvlášt v osolené vodě 10minut, scedíme jí, necháme vychladnout a smícháme s mletým masem a vejci. Směs osolíme a opepříme.

Ze zelných listu odřízneme tlusté koštály, rozdělíme na ně masovou sm,ěs a zamotáme je do pevných balíčku. Svážeme je režnou nití.

Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli dozlatovca, přidáme rajčata a orestujem, přidáme vývar a osolíme,. Do omáčky vložíme závitky a pečeme v předehřžáté troubě při 170stupnu 30minut. Zelné závitky mužem podávat s pečeným bramborem posypaném pažitkou.

 

RATATOUILE                         21.3.2019

4rajčata, 1lilek, 2cukety, 1žlutá paprika, 1červená paprika, 1cibule, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, 3stroužky česneku, snítka tymiánu, 1bobkový list, krupicový cukr.

Spařená rajčata oloupeme a nakrájíme. lilek nařežeme na plátky a posolíme ho, aby pustil vodu, po 10minutách ho osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kostky. Každý druh zeleniny dáme do jiné mísy. Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji ve větším kastrolu. Vedle pánve připravujeme každý druh zeleniny zvlášt, postupně přidáváme do kastrolu na cibuli a vždy stáhneme z plamene, abvy se zelenina nevařila. Na oleji osmahneme osolené a osmažené lilky a přesuneme je do kastrolu. Stejným zpusobem orestujeme papriky, krátce cuketu. Nakonec opečená rajčata, ochutíme je rozetřeným česnekem a osolíme, opepříme a po 10minutách přesuneme k ostatní zelenině. Vše promícháme, přivedeme k varu, přidáme tymián a bobkový list, přikryjemer poklicí a necháme pobublávat 15-20minut.

 

 

APERITIV- ROSSO ON THE ROCKS

kostky ledu, 60ml cinzána Rosso, sodovka, plátek pomeranče a zelené olivy.

Do sklenice na kostky ledu nalijeme cinzáíno. Zastříkneme sodovkou, doplníme pomerančem a olivami nabodnutými na párátku.

 

 

KOKTEJL- JAMESON BLACK BARREL OLD FASHIONED                       14.3.2019

40ml whisky Barel, 5ml cukrového sirupu, 3střiky Anfgostra Bitera, plátek pomerančové kůry, koktejlová třešen.

Do sklenice nasypeme kostkx ledu, nalijeme na ně irskou whisky, přidáme cukrový sirup a zastříkneme angosturou. Koktejl ozdobíme plátkem pomerančové kůry a koktejlovou třešní.

 

 

 

DUŠENÁ ZELENINA S KNEDLÍČKY                        13.3.2019

400g batátu, 400g dýně, 3stonky řepíkatého celeru, 1čili paprička, 2červené cibule, 1/2lžičky drceného kmínu, 2stroužky česneku, 800ml zeleninového vývaru, 100g sýra feta, 100g hladké mouky, 50ml mléka, 4lžíce nadrobno nasekané pažitky, 2hrsti baby špenátu.

Batáty a dýni oloupeme a restujeme v hrnci na rozpáleném oleji 7minut. Pak přidáme na kousky nakrájený řepíkatý celer, očistěnou čili papričku, cibuli nakrájenou na kolečka, kmín a plátky česneku. Společně opékáme dalších 5MINUT  a poté zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme, dokud zelenina nezměkne.

Fetu nastrouháme nahrubo a snmícháme s moukou, mlékem a nasekanou pažitkou. Z hmoty vytvarujem kuličky, které vložíme do polévky, společně vaříme dalších 15minut. Nakonec do hrnce vmícháme listy špenátu a odstavíme. podáváme s chlebem.

 

 

PEČENÉ ZELÍ SE SLANINOU A SÝREM

1menší hlávka bílého zelí, olivový olej, sůl, mletý černý pepř, 200g anglické slaniny, 2stroužky česneku, 5snítek tymiánu, 10ml bílého vína, 80g parmazánu.

Hlávku i s kočtálem rozkrájíme na čtyři kolečka. Dáme je na plech a potřeme olejem, osolíme a opepříme. PaK JE PŘEDPEČEME 10MINUT VE VYHŘÁÍTÉ TROUBĚ  při 200stupnu.

Mezitím osmahneme kostičky slaniny na pánvi. Až pustí tuk, přidáme nadrobno nakrájený česnek a tymián. Vše společně smažíme až slanina zezlátne,. Pak přilijeme víno a na společném plameni vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje a nezhoustne.

Slaninovou směs pak rozdělíme na upečená zelná kolečka, každý ještě posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme tymiánem. Hlávky ještě se sýrem krátce zapečeme při 200stupnu 10minut.

 

 

KOBLIHY A POVIDLOVÝ ZÁVIN Z BRAMBOROVÉHO TˇˇESTA

Těsto- 250ml mléka, 2žloutky, 30g droždí, 3lžíce krupicového cukru, 750g hrubé mouky, 3větěší vařené nbrambory, šoetka soli, olej, 3lžíce rozpustěného másla.

Nápln- 600g švestkových povidel, 10%0g rozinek, 200g másla, 200g strouhaného perníku, moučkový cukr, 150g tvarohu.

Z mléka a droždí, cukru a trochu mouky připravíme kvásek, který necháme kynout 10minut.

Brambory oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přisypeme zbylou mouku, sůl, máslo, žloiutky a kvásek. Vypracujem pevbnější těsto, které necháme kynout v teple 45minut.

Třetinu těsta rozválíme na plát. Kulatým vykrajovátkem z něj vypíchneme malé koblihy, které naskládáme na plech s pečícím papírem necháme ještě 20minut kynout. Vykynutíé smažíme v oleji. Koblihy umístíme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk, nakonec je ozdobíme povidly, tvarohem a strouhaným perníkem.

Ze zbylých dvou třetin těsta vyválíme plát potřeme povidly, posypeme rozinkami a perníkem. Nádivku pokapúeme rozpuštěným máslem a těsto stočíme do závinu. Šišku přemístíme na plech s pečícím papírem a necháme jí pár minut kynout,. Pak jí potřeme rozpuštěným máslem Pečeme v troubě vyhříté na 170stupnu 45minut dozlatova. Závin necháme vychladnmout a před podáváním jej pisypeme moučkovým cukrem.

 

 

KYNUTÝ VANILKOVÝ VĚNEC

Těsto- 100g sušeného droždí, 120ml mléka, 2žloutky, 70g krupicového cukru, 250g hladké mouky.

Dokončení- 70g rozpuštěného másla, 70g krupicového cukru, 1vanilkový lusk.

Droždí rozdrobíme do tepléhjo mléka, přidáme cukr a mouku, promícháme a necháme vzejít kvásek,. mouku prosejeme do mísy. Promícháme s cukrem, pak přidáme žloutky a kvásek. Vypracujem hladké pružné těsto, které necháme kynout na teplém místě 45minut.

Vykynuté těsto rozválíme na tenký obdélníkovýá plát. potřeme ho rizopuštěným máslem a posypeme cukrem smíchaným s dření vanilkového lusku. Menší část rozpuštěného másla a cukru dáme stranou. Později jim věnec posypeme. Plát těsta rozdělíme podél delší strany na tři stejně široké pruhy které rozdělíme.

Z připravených tří copu uplwetem cop a stočíme ho do kruju jako věnec. Přčesunem ho na plech s pečícím papírem a necháme kynout 30minut. Pak ho potřeme zbylíém máslem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme v troubě vyhřáíté na 170stupnu 40minut.

 

 

 

ŽEMLOVKA SE SNĚHOVOU ČEPICÍ

500ml mléka,  5žloutku, 1lžička mleté skořice, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2-3lžíce krupicového cukru, 300g jablek, 10housek, štáva z 1citronu, máslo.

Sněhová krusta- 2bílky, 80g krupicového cukru, 1lžíce nastrouhané citronové kury,.

V mléce rozšleháme žloutky s cukrem a kořením,. Jablka zbavíme jadřincu, nakrájíme na malé kousky, zakápneme je citronbovou štávou aby nehnědla.

Zalpůékací mísu vymažemne máslem. Housky rozkrojíme podélně na poloviny, postupně je namáčíme v mléku se žloutky. Skláídáme je těsně jednu vedle druhé do mísy, až zakryjí dno. Na housky dáme vrstvu jablek a na ně naskládáíme opět jhousky namočené v mléce se žloutky. Žemlovku zapečeme v troubě vyhřáté na 170stupnu 30minut.

Mezitím z bílku a cukru ušleháme pevný sníh do kterého vmícháme citronovou kůru. Připravený sníh rozetřeme na vrch žemlovky, zapečeme při 110stupnu 20 minut.

 

HOVĚZÍ DUŠENÁ LÍČKA SE ZELENINOU                      13.3.2019

700g hovězích líček, sůl, 1lžička nového koření, 3lžíce rostlinného oleje, 200g kulatých šalotek, 2stroužřjy česneku, 2stonky řepíkatého celeru, 2středně velké červené řepy, 4snítky tymiánu, 2bobkové listy, 2mrkve, 200ml červeného vína, 2lžívce rajčatového protlaku, 800ml hovězího vývaru, 1plechovka máslových fazolí, mletý černý pepř.

líčka překrojíme na větší kostky. Posypeme je novým kořením a pak opečřeme v hrnci na rozpáleném oleji, až se maso zatáhne,. Vyjmeme ho a chováme v teple. Do hrnce s výpekem dáme na kostky nakrájenou mrkev spolu s celými šalotkami a plátky česneku. Vše krátce orestujem a poté k zelenině přidáme na kolečka nakrájený řepíkatý celer a pokrájenou oloupanou řepu. Ochutíme tymiánem, přidáme bobkový list a společně opékáme 5 minut.

Do hrnce vrátíme maso, vše zalijeme vývarem a přivedem ryvhle k varu. Pak plamen stáhneme a maso pomaklu dusíme pod pokličkou. Dokud se tekutina nezredukuje na polovičku. Dude to trvat 2hodiny.

Nakonec do hrnce v,ícháme protklal a přilijeme vývar. Pozvolna vaříme dokud maso nezměkne.

K měkému masu a zelenině přimícháme fazole a vaříme už jen 5minut. Dochutíme solí a pepřem a servírujem s bramborem či pečivem.

 

 

RYCHlÉ LÍVANCE                          8.-3.2019

¨1balkení halušek, 1sáček kypřícího prášku, 4vejce, 345ml mléka, olej, ovoce a džem.

Směšs na halušky smícháme s kypřícím práškem. vejci a mlékem. Těsto nabíráme lžící, rozetřeme na pánvi s rozehřáítým olejem,. a pečeme z obou stran dozlatova. Ozdobíme opvocem a džemem.-

 

 

JÁTRA S JABLEČNOU- HOŘCICOVOU OMÁČKOU

800g vepřiových nebo telecích jater, olej, 40g másla, drcený pepř a sůl.

Omáčka- 2jablka, 1menší cibule, 40ml slznečnicového oleje, 2lžíce medu, 1lžíce pálivé hořčice, špetka soli, 200ml bíléjho vína.

Játra zbavíme blan, nakrájíme na plátky a naklepeme je, potřeme olejem a opečeme z obou stran. Přeložíme je do pekáčřku, pokapeme rozpuštěným máslem,. a uložíme v troubě vyhřáté na 150stupnu. Podušenou omáčku propasírujem přes cedník do kastrulku, přidáme výpek z jater a odebereme polovinu podušených jablek a nechbáme krátce přejít varem. Játra před podáváním osolíme a polijeme omáčkou.

Omáčka- oloupaná jablka zbavíme jádřincu, nakrájíme je na kostky a spolu s očistěnou cibulí nakrájenou na drobno je lehce opečeme na pánvi na oleji. Přidáme med a za stálého míchání jablka opatrně dusíme doměka. Pak polovinu jablek odebereme, do pánve přidáíme hořčice, orestujeme a přidáme víno, osolíme, zakryjeme poklicí a zvolna dusíme.

 

 

POLSKÝ BORSČ S ŘEPNÝM KVASEM                          8.3.2019

Řepný kvas- 2l vody, 30g soli, bobkový list, nové koření, fenykl, peř, česnek, 1kg řepy, 100ml štávy z nekonzervovaného kyselého zelí.

Svařte vodu s kořením a s1menší ciolí. Oloupejte řepu a nakrájejte jí na plátky. Zalejte horkým nálevem a nechte vychladnout. Přilijte štávu ze zelí a zajistěte, aby všechny pevné části byli ponořené pod hladinu nálůevu, zakryjte kvasnou nádobu, aby do ní nic elítalo nebo nespadlo, nerchte při pokojové teplotě kvasit 6-8 dnmí. Posléze kvas sijte a uchovávejte v chladu. Řepu nastrouhejte a udělejte z ní pomazanmku nebo salát.

 

 

ARGENTINSKÁ EMPANADAS                            28.2.2019ř

1cibule, 1čili papričkja, 1stroužek česneku, malý svazeček koriandru, 2lžíce rostlinného oleje, 400g mletého hovězího masa, 2lžíce rajčatového protlaku, 2lžíce sladké mleté papriky., sůl, mletý černý pepř, 500g hladké mouky, 2lžíce kypřícího prášku do pečiva, 2vejce, 150g másla, hrubá sůl.

Cibuli, česnek, čili a koriandr očistíme, pokrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a krátcev na něm orestujem cibuli, česnek a čili. Pak přidáme mleté maso a za stálého míchání ho osmahneme dohněda,. Přimícháme protlak a papriku, sůl a pepř, podlijeme trochou vody a dusíme doměka 45minut. Nakonec vmícháme nasekaný koriandr, pánev stáhneme ze sporáku a necháme vychladnout.

Mezitím v míse smícháme hladkou mouku, kypřící prášek a vejce, máslo a trochu soli. vypracujeme hladké těsto, které necháme 60minut odležet v chladu.

Pak těsto rozválíme na plát a vykrojíme z něj čtyři větší kolečka. Doprostřed každého kousku dáme kousek náplně těsto přehneme přes nápln a okraje spojíme pomocí vidličky. Připravené taštičky přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí, pečeme v troubě vyhřáté na 200stupnu 20minut. Hotové můžem podávat s dipem se zakysané smetany nasekané čili papričky a koriandru.

 

 

ANGLICKÝ PASTÝŘSKÝ KOLÁČ

500g brambor, 1cibule, 2lžíce másla, 400ml mléka, 1stroužek česneku, sůl, 2lžíce rostlinného oleje, 400g mletého hovězího masa, mletý černý pepř, 3snítky tymiánu, 2lžíce rajčatového protlaku, 1lžíce worestru, 100g mrkve, 100g sterilovaného hrášku, 100g sterilované kukuřice, 250ml hov+ězího vývaru, 100g nastrouhaného sýra.

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměka. Pak je slijeme, přidáme k nim máslo a mléklo, sůl a ropzmačkáme je jako kaši.

Nadrobnko nakrájenou cibuli a česnek opékáme na oleji v pánvi až zesklovatí. Pak přidáme hovězí maso a sůl, pepř nasekaný tymián, za stálého míchání restujeme, až maso zhnědne. Poté vmícháme rajčatový protlak a worcestr, nadrobno nakrájenou oloupanou mrkev, hrášek a kukuřici-. Zalijeme vývarem a dusíme 10minut.

Na dno pekáčku dáme masovou směs a na ní bramborovou kaši. Posypeme jí strouhaným sýrem a vložíme do vyhřáté trouby,. Pečeme přoi 160stupnu 45minut. Před podáváním můžeme opzdobit tymiáne,.,

 

 

AMERICKÝ MASOVÝ CHLEBÍČEK

500g mletého vepřového masa, hrst strouhanky, 1cibule, 2striužky česneku, 150ml smetany na vaření,. 100g anglickjé slaniny, mletý černý peoř, sůl, 4snítky tym,iánu, 4vejce, 500g listového těsta, jarní cibulka a červená paprika.

Mleté maso smícháme se strouhankou, najemno nakrájenou cibulí a česnekem, smetanou a slaninou nakrájenou na jemné kostičky. Směs osolíme, promícháme a přimícháme tymián a dobře púromícháme.

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme je ve studené vodě a pak oloupeme,.

Plátem listového těsta vyložíme obdélníkovou formu tak, aby část těsta přečnívala, topu před pečením náplnk zakr\yjeme. Na těsto dáme třetinu masové směsi, doprostřed položíme vejce a kolem dokola je obložíme zby,lou směsí. Přečnívající těsto přeložíme přes nápln a dobře utěsníme okraje. Odřezky z těsta ozdobíme povrch. Chlebíček ozdobíme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170stupnu 45minut. Upečený chlebíček necháme krátce zchladnout ve formě a pak ho vyklopíme.

 

 

SVÁTEČNÍ DORT OVONĚNÝ ČERNÝM ČAJEM

3sáčky černého čaje, 1590g krupicového cukru, 6vajec, špetka soli, 220g másla, 170g hladké mouky, 50g polohrubé mouky, 1/2lžičky jedlé sody, kůra z 1citronu.

Krém- 800g ricotty, 400g mascarpone, 5lžic cukru moučky, štáva z 1citronu, 125g borůvek.

Dokončení- cukrové kuličky.

Čajové sáčky zalijeme horkou vodou a necháme je louhovat, dokud čaj nevychladne. Pak jej vyjmeme a silný extrakt použijeme do korpusu.

Máslo utřeme s cukrem do pěny. Pak do ní po jednom zapracujeme žloutky.  Z bílku, špetky soli a cukru ušlegháme sníh.  Obě mouksy púrosejeme se sodou. Do pěny zamícháme sypkou směs a sníh.- Jako poslední přidáme černý čaj a nastrouhanou citronou kůru.

Dortovou dformu vyložíme pečícím papírem, naplníme těstem a pečem,e v troubě vyhřáté na 170stupnu 45miinut.

Krém- ušleháme riccotu s mascarpone, cukrem a přidáme kapku citronové štávy.

Vychladlá korpus rozkrojíme podélně nadvakrát. Díly natřeme krémem,. posypeme borůvkami a dort sesadíme. Dort necháme ztuhnout 180minut v lednici. Pak ho ze všech stran potřeme krémem, posypeme cukrovými kuličkami a ihnbed podáváme.

 

 

 

MINI B´´ABOVKY S BORUVKAMI

200g másla, 120g krupicového cukru, 4vejce, 250g měkého tvarohu, 180g polohrubé mouky, špetka soli, 1/2lžička jedlé sody, 40ml vaječného likéru, 200g mražených borůvek, 40g kukuřičnbého škrobu, moučkový cukr.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně do ní zašleháme žloutky a tvaroh.

Z bílku, špetky soli a zbylého cukru připravíme pevná snmíh, který zapracujem střídavě do žloutzkové hmotyx s prosáítoáu mouku s promíchanou se špetkou soli a sodou. Nakjonmec do těsta lehce v,ícháme vaječný likér a boruvky obalené ve škrobu.

Malé´formičky na bábovky vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Pak je naplníme připraveným těstem, pečeme v troubě vyhřáté na 170stupnu 35 minut. Upečené bábovičky necháme krátce zchladnout a pak vyklopíme. Před podáváním je lehce posypeme moučkovým cukrem,.

 

 

 

MLÉČNÁ RÝŽE S OMÁČKOU

špetka soli, 40g máskla, 300g rýže, 200ml mléka, 200ml smetany na vaření,. 1vanilkový lusk, 4lžíce krupicového cukru.

Omáčka- 400g mraženého lesního ovoce, 40g krupicového cukru, 2lžíce kukuřičného škrobu.

Do hrnce nalijeme vodu, přidáme vodu a dobřev priopláxchnutou rýži. Přivedeme k varu a 10minut vaříme.

Přebytečnou vodu z rýže slijeme, do hrnce pak přilijeme mléko a smetanu, vmícháme zrníčka z vanilkového lusku, cukr a znovu přivede,e k varu, za občaqsnmého míchání vaříme 10-15minut doměka. Hrnec s hotovou ráží odstavíme a vmícháme máslo.

Ovoce vložíme do kastrulku a vaříme za stálého míchání 5minut. Poté přisypeme cukr, dobře promícháme a nakonec přilijeme k ovoci škrob rozmíchaný v malém množství vody. Za stálého míchání vaříme ještě 3 MINUTY a pak odstavíme.

Rýži přelijeme do misek a přelijeme omáčkou.

.

 

i

FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA                          24.2.2019

1,2kg cibule, 1,5l zeleninmového vývaru, 3lžíce másla, 150ml bílého vína, 100g parmazánu, 5plátku toustového chleba, tymián, sůl, pepř, petrželka.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na stejné měsíčky. Restujeme na másle, dokud cibule nezačne hněsdnoutl., Podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přidáme tymián, sůl a pepř, vývar a vaříme na mírném ohni 20minut tousty opečeme.

Polévku rozlijeme do misek, nahoru položíme toust, zasypúeme sýrem a dáme do trouby 4minuty zaléct, zdobíme petrželkou.

 

 

POLÉVKA VYCHISSOISE

3lžíce másla, 2lžíve olivového oleje, 1cibule, 400g porku, 1,2l kuřecího vývaru, 600g oloupaných brambor, 25ml smetany, 5plátku toustového chleba, sůl, bílí peopř, petrželka.

Rozehřejeme máslo, olej a cibuli lehce osmahneme. Pčisypeme na kolečka nakrájený porek a necháme zesklovatět. Vsypeme rozkrájené brambory a zalijeme vývarem. Vaříme 45minut do uplného změknutí, odstavíme a rozmixcujem dohladka. Necháme vychladnout, přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. Toustový chléb nakrájíme na kostičky a opražíme.

polévku lze konzumovat jak teplou tak studenou. Při servírování ozdobíme opraženými kolečky porku a petrželky. Krutony z toustového chleba podáváme zvlášt.

 

 

 

MINESTRONE

1,6kg rajčat, 1cibule, 3stroužky česneku, 2mrkve, pul menšího celeru, 1menší cuketa, 1malou konzervu hrášku, 1konzerva červených fazolí, 200g drobnějších těstovin, 2lžíce oleje, 50g parmazánu,. sůl, pepř., oregano, bazalka.

Na oleji orestujem cibuli s česnekem. Přidáme nakrájenou mrkev, celer a konzervu fazolí. Přilijeme vodu nercháme 15minut povařit. Vsypeme oloupaná a nasekaná rajčata, a pokrájenou cuketu a vaříme 10minut. Přisypeme těstoviny a za občasnméhop míchání povaříme. Když jsou těstoviny uvařené tak přidáíme hrášek, osolíme a opepříme, dochutíme oregánem a nasekanou bazalkou.

 

 

OSTRÁ THAJSKÁ POLÉVKA S POŠÍROVANÝM VEJCEM                        24.2.2019

2lžíce sezamového oleje, 2lžce ostré čili omáčky, 4stroužky česneku, 5vajec, 1malou cibuli, 1rajče, 1lžíčka rýžového octa, 1lžíci sojové omáčky, 1l zeleninového vývaru, 2balíčky rýžových nudlí, pul hrnku nasekaného koriandru, pul hernku nasekakané lahudkové cibulky, špetklu mletého pepře, sůl, trochu zázvoru.

Na oleji orestujem jemně nakrájenou cibuli, rajče a přidáme čili omáčku, dusíme 4minuty, pak vsypeme nastrouhaný zázvor, rozdrcený česnek, orestujem další 2minuty.

Přilijeme vodu a rozmixujem.

Ke směsi přidáme sojovou omáčku, zeleninový vývar a ocet. Rýžové nudle připravíme dle návodu.

Polévku povaříme 10minut na mírném ohni, osolíme a opepříme, vložíme uvařené rýžové nudle, vsypeme nasekanou jarní cibulku.

Zastřená vejce vaříme v mírně vroucí a osolené vodě se lžičkou octa. syrové vejce vyklepeme do naběračky a necháme opatrně sklouznout do vařící vody po 2minutách ho vyjmeme.

polévku rozdělíme do misek, přidáme pošírované vejcr a posypeme lístky koriandru.

ZAPEČENÉ KREVETY                          19.2.2019

3lžíce olivového oleje, 2cibule, 2lžíce nahrubo nasekané petrželky, půl lžíce krupicového cukru, 1stroužek česneku, 600g šery rajčat, 250ml suchého bílého vína, 16oloupaných krevet, sůl, 200g rozdrobeného sýra feta.

V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a pomalu jí osmahneme dozlatova. Přidáme petrželku a cukr, rozetřený česnek a minutu dopékáme. Pak přidáme opečená rajčata rozkrojená na pulky a krátce podusíme. Přilijeme víno a ještě dusíme 10minut, dokud se víno skoro neodpaří. Nakonec do kastrolu vložíme krevety a povaříme 30 minut. Vše přeložíme do pekáčku, lehce osolíme, lehce posypeme rozdrobenou fetou a necháme 3-5minut zalůíct v troubě zapnuté na gril na 250stupnu.

 

 

KOKTEJL- RASPBERY- COFFE COBLER

250g malin, 40ml cukrového rozvaru, 40ml vodky Absolut, kostka cukru, 15ml štávy z limetky, 15ml kávového likéru Kahlua, 40ml bílého rumu, drcený led, zrnka kávy.

Maliny rozmuixujem s cukrovým rozvarem a vodkou na pyré. Do sklenice vložíme kostky cukru, přilijeme limetkovou štávu, kávový likér, rum a přidáme malinové pyré. Vše zasypeme drceným ledem, zamícháme a otdobíme zrnkem kávy.,

 

 

LEDOVÝ VÍTR                       7.2.2019

10bílku, 350 cukru, 1polévková lžíce citronové štávy, 2kelínky smetany ke šlehání, 1sáček ztužovače do šlehačky,kiwsvařit. i nebo jiné ovoce.

Krém- 10žloutku, 2lůžíce cukru, 2sáčky vanilkového cukru, 2lžíce hladké mouky, 25ml mléka, 2lžíce kukuřičného škrobu, 250g másla, citronová kůra.

Bílky vyšleháme dotuha, postupně přišlwšháme cukr a vmícháme citronovou štávu. Směs rozetřeme na plech vy,loženbý pečícím papírem. Pečeme při 160stupnu 60minut. upečený vychladlý plát rozřízneme na tři části. Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, ovoce nakrájíme na plátky. Na bílkový plát naneseme vrstvu žloutkového krému, pokračujeme ve vrstvení v tomto pořadí, ovoce, bílkový plát a šlehačka, a tak pokračujeme, na závěr žloutkový krém.

Krém- Žloutky, oba druhy cukru a mouku zalejeme trochou mléka a rozkvedlaným škrobem a dobře promícháme,. Zbytek mléka dáíme svařit, Žloutkovou směs vlijeme do vroucího mléka a mícháme, dkud nezhoustne, Po vychladnutí vmícháme s máslem do pěny a dochutíme citronovou kůrou.

 

 

KOKTEJL- WINGSWORD VHISPER

200ml cideru Kingswot, 20ml Tulanmore, 10ml citronové štávy, 10ml cukrového sirupu, led, lístky máty a plátek jablka.

Všechny ingredience nalijeme na led do sklenice od whisky a lehce promícháme. Ozdobíme mátou a jablkem.

 

 

BRAMBOROVÉ ROSTU S TRHANÝM MASEM                        31.1.2019

500g brambor, 1žloutek, 3lžíce bramborového škrobu, 1lžíce nasekaných bylůinek, ( rozmarýn, tymián, šalvěj, petrželka), himalájská sul, sádlo, 380g trhaného mada z Hamé, bylinky.

Brambory oloupemw, nastrouháme nahrubo a vymyčkáme z nich přebytečnou vodu, Do mísy s bramborami přidáme žloutek a škrob, bylinky, sůl. vše dukladně promícháme. Na pánvi osmažíme sádlo a osmažíme na něm malé kulaté placky rasti d zežloutnutí. trhané maso ohřejeme dle návodu na obalu, rozdělíme ho na jednotlivé rosti. Ozdobíme bylinkami.

 

 

HORKÝ NÁP/OJ BERNARDÝN

150ml jablečného džusu, 4hřebíčky, kousek celé skořice, 40ml bylinkového bletenského likéru Wilder, plátek pomeranče.

Džus zahřejeme spolu s kořením. Do silnostěnné sklenice nalejeme likér, doplníme horkým džusem a ozdobíme plátkem pomeranče.

 

 

MAKOVÁ BÁBOVKA                     24.1.2019

6vajec, 180g krupicového cukru, 6lžic oleje, 120g hladké mouky, 120g mletého máku, 2lžičky perníkového koření, tuk a mouka,

Z bílku ušleháme tuhý sníh a pomalu do něj zašleháme cukr, dokud se nevytvoří pevní špičky. Přidáme žloutky, olej a prošleháme. Do žloutkové směsi vmícháme prosátou mouku. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. pečeme v troubě vyhřáté na 150stupnu 50minut.

 

 

BE PUNČ

40ml Becherovky, 10ml citronbové štávy, 90ml vody, 10ml pomerančové štávy, 20ml cukrového sirupu nebo grenadiny, plátek pomeranče, citronu a limetky.

Všechny tekuté ingredience zahřejeme v kastrulku, nalijeme do hrnku či sklenice z varného skla, ozdobíme plátky citronu, pomeranče a limetky.

 

 

KŘEHKÝ KOLÁČ S UZENOU RYBOU                 18.1.2019

200g hladké mouky, špetka soli, pul lžičky nagrubo umletéhjo pepře, 50g másla, 50g sádla, 3-5lžic vody, 1lžíce citronové štávy,  30g rukoly, 25g strouhanky, 25g nastrouhaného parmazánu, kůra z 1 citronu.

Nápln- 2g uzené ryby, 200ml plnotučnoého mléka, 1bobkový list, 2g másla, 25g hladké mouky, 2vejce, svazk cibulky.

Mouku promícháme se solí a pepřem, přidáme studené máslo a sádlo, nakrájené na kostičky a vše promícháme na drobenku. Přilijeme vodui se štávou, prohněteme a těsto necháme v lednici 30minut odpočinout. Rozválíme ho a vyložíme jim čtverhrannou formu tak, aby přečnívalo přes okraj. Propíchneme ho vidličkou, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho suchými fazolemi. Vložíme do tropuhby vyhřáté na 200stupnu a pečeme 15minut, pak vyjmeme papíčr se zátěží a pečeme 15minut. Korpus naplníme kousky ryby, posypeme rukolou a zalijeme omáčkou. posypeme strouhankou a parmazánem a nsstrouhanou citrusovou štvou a zapečeme dozlatova.

Nápln- Rybu povbyaříme s mlékem a bobkovým listem dvě minuty. mléko slijeme. V kastrolu rozehřejeme máslo, posypeme moukou a restujeme dvě minuty. ZAŠLEHÁME MLÉKO A RESTUJEME JEŠTĚ 3MINUTY NA HLADKOU OMÁČKU.  Vmíxháme do ní našlehaná vejce a nakrájenou cibulku. Z ryby odstraníme kůži a kosti a rozdělíme jí na kousky.

 

 

KANČÍ KÝTA S BRUSINKOVOU OMÁČKOU                     10.1.2019

4plátky srnčí kýty, sůl, mletý černý pepř, 1lžíce plnotučné hořčice,150g sterilovaných brusinek, 150g slaniny, olej, 1cibule, divoké koření, 700ml červeného vína, 1kostka masoxu, krupicový cukr.

plátky masa naklepeme a osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí smíchanou s jednou lžící sterilovaných brusinek. Každý plátekl stočíme do válečku, který převážeme nití. Slaninu naklrájíme na drobno a rozškvaříme v kastrolu na troše oleje. Přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání jí opečeme dorůžova. Pak přidáme divoké koření, vše zalijeme vínem., přidáme kostku masoxu a přivedeme k varu. Do kastrolu necháme dusit připravené maso pod pokličkou. Když je maso měké vyjmeme jho a udržujeme v teple. Do kastrolu přidáme zbylé brusinky, omáčku dochutíme solí, pepřem a vaříme do zhoustnutí. Na závěřr z omáčky vyjmeme koření a rozmixujem jí. Maso nakrájíme na plátky a upravíme na talíře, přelijeme omáčkou a ozdobíme brusinkami.

 

 

CARPAČIO Z ČERVENÉ ŘEPY                          10.1.2019

3červené řepy, 1citron, ocet balzamiko, drcený černý pepř, sůl, 100g měkého kozího sýra, pýniové oříšky.

Omytou řepu zabalíme do alobalu a upečem v troubě. Upečenou řepu oloupeme a nakrájíme na plátky, necháme jí vychladnout, pokapeme zálivkou z citronu, balzamika, pepřem a solí a posdypeme kozím sýrem, opraženými piniovými oříšky.

 

 

KAKI PEČENÉ S MLETÝM MASEM                           4.1.2019

300ml smetany ke šlehání, 200ml mléka, 3stroužkxy česneku, 2lžíce tymiánu, 2klžíce hořčice, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 2červené cibule, 500g mletého masa, 150g ementálu, 2-3kaki.

V kastrulku zahřwejeme smetanu a mléko s očistěným na kousky nakrájeným česnekem a jednou lžící tymiánu.- Pozvollna vaříme 10minut,. omáčka nesmí bublat. Poté vmícháme hořčici, osolíme a opepříme. Na pánvi na olivovém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidáme maso a zbývající tymián,. sůl a pepř a dusíme 20minut. Hotovou směs přesuneme do zalůékací mísy. Posypeme polovinou strouhaného sýra a zalijeme polovinou smetanové omáčky. Navrch položíme kaki nakrájené na plátky a posypeme zbytkem sýra a zalijeme zbytkem omáčky. Mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200stupnu 30minut.

 

 

HORKÝ SEKT

1pomeranč, 4hvězdy badyánu, 2lusky kardamomu, 6hřebíčku, 5kousku celé skořice, 10kuliček pepřwe, 1láhev Rockhapen sekt, 2polévkové lžíce krupicového cukru, 100ml hroznové štávy.

Pomeranč omyjeme a odstraníme kuru tak, aby její bílá vnitřní část zustala na pomerančí. K§ůru vložíme do hrnce, přidáme všechno koření a zalijeme sektem. PomALU ZAHŘEJEME NA 80STUPNU,  Po 10minutách přimícháme cukr, hroznovou štávu a mícháme ještě 5minut.

 

 

PEČENÁ VONAVÁ ŠUNKA                           28.12.2018

2lžíce medu, 1lžíce nastrouhaného zázvoru, 2stroužky česneku, šetka mletého čili nebo několik kapek tabasca. 1kg vepřové uzené plece, 1 mlžíce hřebíčku.

V míse smícháme med se štávou z nastrouhaného zázvoru, prolisovaným česnekem a čili. Kůži masa nakrojíme ostrým nožem šikmo v obouch směrech tak, abychom v ní vytvořili malé čtverečky. do ružku každého čtverečku napíchneme hřebíček, maso potřeme připravenou medovou marinádou, necháme 30minut odležet,. Pak masop přeložíme do pekáčku, zvolnA ZABALÍME aalobalem a pečeme v pekáčku asi hodinu v troubě vyhřáté na 160stupnu. Podle potřeby ho podléváme vodou nebo výpekem. Těsně před koncem pečení alobal odkryjeme a maso dopečeme dozlatova. Podáváme ho nakrájené na plátky a doplněné chlebem, pečivem nebo ruzně upravenými brambory.

 

 

 

MATONI RH

20ml džusu granini grep, 20ml grenadiny, 20ml citronové štávy, perlivá voda matoni, snítka rozmarýnu a plátek grepu.

Smícháme všechny ovocné složky, dolijeme perlivou vodou matoni a dozdobíme rozmarýnem a grepemn.

 

 

SMAŽENÝ KAPR NA ČESNEKU                              21.12.2018

6podkov z kapra, sůl, palice česneku, 2vejce, strouhanka, olej.

podkovy z kapra osušíme, ze všech stran je polovinou očistěných,. se solí utřených stroužku česneku a necháme chvíli rozležet. vejce rozšleháme, podkovy v něm namočíme a obalíme ve strouhance. Usmažíme je v pánvi s tukem. Zbylí česnek nakríjíme na lupínky. v malé pánvičce rozehřejeme trochu oleje a velmi krátce v něm opečeme česnekové plátky.- Před podáváním jim porce kapra posypeme.

 

 

RETRO LIKÉR

1,5l mléka,. 2pudinky s příchutí vaječného likéru a kokos, 1plechovka kondenzovaného slazeného zahuštěného mléka, 500ml rumu.

V mléce uvaříme pudink a mícháme ho do vychladnutí, aby se vytvořil škralou. Rozmixcujem ho s kondenzopvaným mlékem a rumem.

 

 

KAŠTANOVÉ ŘEZY                     17.12.2018

korpus- 150g hořké čokolády, 140g másla, nastrouhaná kůra z poloviny citronu, 7vajec,. 150g krupicového cukru, uvařené bílky, 16g hladké mouky, 50g mandlí.

Nápln- 250g uvařených kaštanu., 10g másla, 250g moučkového cukru, 100gčokolády, 50ml rzumu.

Poleva- 50ml smetany ke šlehání,. 80g hořké čokolády, 30g nepražené pistácie.

Čokoládu rozpustíme na d horkou vodní lázní, přidáme na kousky rozpuštěné máslo, nastrouhanou kůru, žloutky a vyšleháme do pěny. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, pak obě hmoty lehce spojíme a vnmícháme najemno nastrouháné bílky, prosátou mouku a mandle.

Hotové těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a púečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 15minut. Po upečení necháme vychladnout na papíře a pak z papíru opatrně odtrhneme a rozdělíme na tři dílxy.

Kaštany rozmixujem a vyšleháme se změklím máslem, cukrem a rozpuštěnou čokoládou do pěny. Nakonec ochutíme rumem. Nápln rozdělíme na tři díly. Každý korpus rozetřeme dílem náplně. slepíme k sobě a vložíme do lednice ztuhnout.

Smetanu svaříme, odstavíme z plotny apřidáme na malé kousky nakrájenou čokoládu. Mícháme dokud se čokoláda nerozpustí. Pak polevu rozetřeme na ztuhlý koláč řezu a nwež ztuhne posypeme jí nasekanými pistáciemi. Po stuhnutí nakrájíme na řezy,

 

 

ANÝZOVÉ ŠTRUPLE

Těsto- 125g tuku, 125g moučkového cukru, 2vejce. 1lžička jemně utlučeného anýzu, 350g hladké mouky.

Dhotovení- 1vejce, barevný cukrový máček.

Tk nakrájíme na kousky a zpracujem s cukrem, vejxi, anýzem a moukou na pevné těsto. Necháme v chladu odležet 60minut.

po rozložení těsto rozválíme na plát a nakrájíme na proužky. Pružky těsta natočíme na kovové tyčky na kremlole. Pov rch tsta potřeme rozšlehaným vejcem posypeme cukropvým máčkem, anýzem a pečeme v předehřžáté troubě při 170stupnu 10minut. po upečení necháme na trubičřkách krátce vychladnout a ještě teplé opatrně sundáme.

 

 

OPILÍ IZIDOR150g ukr

Korpus- 15g másla, 15g krupicového cukru, 4vejce, 20g kakaa, 120g vlašských ořechu, 70g hrubé mouky, 1balíček kypřícího prŽlouty vy\šleháme naášku do pečiva.

Ořechová nápln- 200g vlašských ořechu, 200g moučkového cukru, 200g rumu.

Čokoládová poleva-. 4žloutky, 100g krupicového cukru, 50g čokoláídy na vaření, 250gmásla.

Máslo utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny,. Bílky vyšleháme se zbylím cukrem na pevnáý sníh. Pak obě hmoty lehce spojíme a vmícháme kakao, najemno nastrouhané ořechy a nakonec prosátou mouki s kypřícím práškem.

Hotové těsto rozetřeme na plech s vyším okrajem, vymazaný a vysypaný a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupnu asi 12minut. Po upečení necháme vychladnout na plechu.

Ořechy nastrouháme najemno, smícháme s cukrem a rumem. Nápln rozetřeme nba vychladlý korpus.

Žloutky vyšleháme nad horkou vodní lázní s cukrem do husté pěny. Odstavíme, přidáme na kousky nakrájenou čokoládu, a mícháme dokud se nerozpustí. Přidáme nakrájené máslo a utřeme do hladka.

polevu rozetřeme na povrch ořechové náplně a odložíme do lednmice na 4hodiny ztuhnout. poté nakrájíme na kostičky a ozdobíkme kouskem vlašského ořechu.

 

 

BEZE SKOŘAPKY

Beze- 100g bílku, 15G KRUPICOVÉHO CUKRU, 1lžíce citronbové štávy, 50g moučkového cukru.

Nápln- 15g másla, 1balíček vanilkového cukru, 150gčokolůády na vaření, 5g kakaa.

Bílky nejdřív ušleháme nad horkou vodní lázní s polovinou krupicového cukru až se cukr rozpustí. Pak sundáme z vodní lázně, přidáme citonovou štávu a rozšleháme. Postupně přidáváme cukr a vyšleháme na pevná  sníh, pak lehce vmícháme prosátá moučkový cukr.

Hmot naplníme do cukrářského sáčku a na plehy vy,ložené pečícím papírem nastříkáme pzusinky. Pečeme je v předehřáté troubě při 120stupnu 50minut. Poté troubu vypneme a necháme je v troubě dosušit.

Mezitím nakrájíme máslo na kousky a utřeme s vanilkovým cukrem rozehřátéu čokoládou a kakaem na hladký krém. Studené pusinkly pak krémem spojíme k sobě.

 

 

SÁLOVKY PLNĚNÉ DŽEMEM

Těsto- 170g hladké mouky, 10g moučkového cukru, 60g kakaa, 150g sádla.

Dohotovení- 200g maliniového džemu.

Mouku púrosejeme s moučkovým cukrem a kakaem, přidáme změklé sádlo a vypracujem pevné těsto, které necháíme 30minut odležet v chladu. Pak těsto rozdělíme na malé kousky a vymodelujeme kuličky.

Kuličky vyložíme na plechy vyložené pečícím papírem, d středu vym,áščkneme jamku a pečeme je v předehřáté troubě při 170 stuonu 10minut. Po upečení vyndáme na kovovou mřížku a nechzáme vychladnout.

Džem dáme do kastrulku, rzvaříme a naplníme hotové sádlovky.

 

 

 

MASARYKOVA KOLEČKA

Těsto- 300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 20g kakaa, 200gmásla, 1žloutek, 180g vlašských ořecvhu-

Mouku prosejeme s moučkovým cukrem a kakaem, Přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutek a nahrubo nasekané ořechy. Vše zpracujem na púevné těsto, ze kterého uděláme dva válečky.

Každá váleček zabalíme do alovbalu, necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Pak rozbalíme a nakrájíme na tenké plátkxy, rozložíme na plechy a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupnu 12minut. Po upečení necháme krátce vychladnout a posypeme cukrem,.

 

 

 

ZÁZVORKY S KOKOSOVÝM KRÉMEM                     14.12.2018

Těsto- 500g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 1/ělžíce mletého zázvoru, polovina kypřícího prášku do pečiva, 200g tuku, 2lžíce smetany na vaření, 2vejce.

Nápln- 100ml smetany ke šlehání, 60g krupicového cukru, 80g kokosu, 150g másla.

Dohotovení- 50g bílé čokoládové polevy, barevný cukrový máček.

Mouku prosejwme s moučkovým cukrem, zázvorem a kypřícím práškem. Přidáme na kousky nakrájený tuk, smetanu, vejce a zpracujem na hladké těsto. Těsto rozválíme na plát, vykrájíme z něj formičkou stromečky.

Stromečky rozložíme na plech vyložený pečíécím papírem, povrch potřeme rozšelehaným vejcem, pečeme v předehřáté troubě při 200stupnu 8minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

Smetanu s cukrem přivedeme k varu, přidáme jemně nastrouhaný kokos a krátce povaříme. Odstzavíme a necháme vychladnout, poté přidáme na kousky nakrájené máslo, utřeme na hladkou pěnmu.

polovinu stromečku potřeme náplní a slepímje druhou polovinou. Povrch přestříkáme druhou polevou a posypeme cukrovým máčkem.

 

 

FÍKOVÉ ŠPIČKY                         13.12.2018

250g fíku, 100g jemně mletých vlašských ořechu, 1lžíce citronové štávy, 1lžívce slivovice, piškotové droberčky, 100g hořké čokolády, 20g ztuženého tuku, cukrové sypání.

Fky zbavíme tuhé stopky a umeleme v mlýnku na maso. V míse sícháme umleté fíky s ořechy, citronovou štávou s slivovicí. Směs zahustíme piškotovými drobečky nebo drobečky z rozlámených sušenek. Rozdělíme jí na stejně velké kousky a upravíme do tvary fíku. Do malé misky nalámeme čokoládu, přidáme tuk, misku postavíme do kastrolu s horkou vodou, a mícvháme, až se vše dobře rozpustí. Špičky namočíme do čokolády, rozložíme je na pečící papír nebo na mřížku, ozdobíme sypáním a necháme v chladnu ztuhnout,

 

 

KOKTEJL- VULCANO

20ml likéru Flord cana Expreso, 20ml vaječného likéru, šlehačka a mletá káva.

V mikrovlné troubě zvlášt zahřejeme kávový a vaječný likér. Do whiskové sklenice nalijeme nejdřív vaječný likér a na něj opatrně, aby se vrstvy nepromíchali, kávový. Ozdobíme čepúicí šlehačky a posypeme mletou kávou.

 

 

VÁNOČNÍ ZELNAČKA

1kg uzených žeber nebo uzené maso, 1kg kvašeného zelí, 1mrkev, 1celer, 1velká brambora, 2klobásy, 1zakysaná smetana, hrst sušených švestek, koření, pálivá paprika, cukr a sůl.

Uvaříme uzená žebra a uzené maso. poté maso vyjmeme.

Do vývaru dáme kvašené zelí, mrkev, celer a bram,boru. Vše nakrájené na malé kousky.

Když je zelenina měká, přidáme obrané maso ze žeber, zakysabnou smetanu a dle chuti přisolíme. Uzené maso je dost slané samo o sobě, proto solíme až nakonec. Dodáme cukr a nakonec nakrájené sušené švestkly, aby chut byla sladkokyselá.

pokud máte rádi pikantní, zasypte ještě pálivou papriku, to si muže každý oxchutit až na talíři.

 

 

 

SLAVNOSTNÍ LOSOSOVÁ POLÉKA

300g lososa bez klůžr, 2lžíce másla, 1velká mrkev, 1velká brambora, 1cibule, 1l vody, 1lžíce hladké mouky, 1lžíce zeleninového bujonu, 4lžíce zakysanmé smetany, 250ml smetany na vaření, špetka koření, houskové krutony.

Rzehřejeme máslo a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibulku a nastrouhanou mrkev. Přsypeme mouku a ještě minutu společně mícháme. Př míchání přiléváme vodu.

Přidáme bujon a nakrájenou bramboru, přvedeme k varu a přilejem,e vodu.

Do vroucího zálivu polévky vhodíme filé a uvaříme. Poté obsah hrnce rzmixujem dohladka.

Do rozmixované polévky dáme obě smatany, ještě 5minut vaříme.

Polévku dosolíme, opepříme a dozdobíme krutony.

 

 

 

RYBÍ POLÉKA                         11.12.2018

1/2kg lososa, 1/2kg tresky, 30dkg vyloupaných krevet, 1středně velkou cibuli, 2velké mrkve, čtvrtku středně velkého celeru, 1petržel, 1lžíce nasekaného kopr, 2lžíce másla, 2dl bílého vína, 2lžíce rajského protlaku, 300g smetany, špetka provensálského koření, špetka chili, špetka bílého pepře, špetka soli.

Na másle usnažíme najemnbo nakrájwenou cibuli, až zesklovatí přidíme nakrájenou mrkev, celer a petržel, osolíme a 15minut promícháme a dusíme.

Když se štáva ze zeleniny vydusí, směs zalijeme bílím vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří.

Přidáme rajský protlak, vše zALIJEME 1Ú2L VODY,  důkladně rzmixujem.

Za stálého míchání přidáme smetanu, na kousky nakrájené ryby, krevety a ještě 15minut vaříme. na závěrdochutíme provensálským kořením, mletým bílím pepřem a koprem, dle chuti přidáme čili.

 

 

POCTÍVÝ VÝVAR

Kuřecí skelet ke kterému můžeme přidat i křídla, hovězí plec, kořnovou zeleninu ( mrkev, celer,. cibuli), 1hrst divokého koření, sůl, 6ks bobkovéhio listu.

Pokud chceme dosáhnout opravdu poctivého vývaru, vložíme před přípravou maso a kosti do trouby  předehřáírté na 180stupnu 20minut. Maso se zatáhne a zezlátne, čímž ovlivní chut i barvu vývaru.

Poté vložíme maso a kosti do hrnce a zalijeme studenou vodou. Studená voda je velmi duležitá, protože kdybychom maso vložíli do vroucí vody, stáhne se, neuvolní tím pádem do vývaru svou štávu. Hrnec s masem a vodou pomalu přivedeme k varu.

Mezitím přidáme kořenovou zeleninu a koření. Dále přidáme cibuli, na které necháme spodní slupku, můžeme přidat několik neloupaných stroužku česneku, který pouze rozmáčkneme.

Vývar necháme táhnout několik hodin, )

Nakonec hotový vývar scedíme, abychom ho zbavili nečistot.

 

 

SVÁTEČNÍ KRÁLIČÍ POLÉVKA

2králíčí stehna, 100g králičích jater, 1vejce,. 50g strouhanky, 50g hrubé mouky,. 2petržele, 2mrkve, domácí vlasové nudle, špetka majoránky, sůl a pepř. ém

Králičí stehna vložříme do hrnce s vodou, přidáme ořčist+ěné petržele a m,rkve nakrájené na kostičky. Maso vaříme doměka na mírném plameni.

Metzirím nasekáme játra a přidáme vejce, strouhanku, majoránku, hrubou mouku, sůl a pepř, vypracujem směs na knedlíčky.

Měká stehjna vyjmeme z polévky a do vznikléhjo vývaru zavaříme játrové knedlíčšky, a hrst nudlí.

Z králíka odebereme maso a vložíme do polévky. Společně krátce povaříme, dochutíéme a necháme odstát.

 

 

PERNÍČKOVÝ STROMEČEK                         6.12.2018

300g hladké mouky, špetka soli, 3lžičky perníkového koření, 1lžička jedklé sody, 100g krupicového cukru, 13g medu, 130g hery, 1vejce, žloutek.

Mouku v míse smícháme se solí, kořením a sodou. Do hrnxce nasypeme cukr a zahříváme tak dlouho, až se vytvoří zlatavý karamel. Za stálého zalévání a míchání přisáme med a tuk. Směs musí báýt hladká. vychladlou karamelovou směs nalijeme do mísy k sypké směsi. Přidáme vejce a umícháme hladké nelepivé těsto. Těsto necháme odpočívat v lednici do druhého dne. Vyválíme ho na plát a tvořítky vykrajujem hvězdičky od nejmenších po největších. Kmen stromečku vytvoříme z vykrájených malých koleček. Všechny tvary pečeme v troubě při 180stupnu 15minut. Ihned po upečení je potřeme rozšlehaným žloutkem. Do tvaru stromečku složíme vychladlé perníčky, ideálně až druhý den po upečení. Nejprv začnem největší hvězdičkou, na spodek stromečku. Bílkovým sněhem na ní do spodu nalůepíme kolečko, na něj menší hvězdičku, opět kolečko a tak pokračujeme, dokud nebude stromeček hotový. Nechám,e několik hodin ztuhnout.

 

 

VÁNOČNÍ CHLEBÍČEK

120g rostlinného tuku,. 60g krupicového cukru, 2vejce, 150g bílý jogrt, 150g hladké mouky, 1sáček prášku do pečiva, 2lžíce rumu, 250g sušeného ovoce, 50g oloupaných mandlí, 50g hrozinek.

Tuk utřeme s polovinou žloutku a cukru do pěny., Přídame střídavě jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva., P/oté přilijeme rum, přisyopeme pokráhjené ovoce a mandle a nakonec opatrně zamícháme sních z bílku a zbylého cukru. Dáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

 

 

AVOKÁDOVÉ BROWNIES

100g hořké čokolády, 40ml oleje, 2avokáda, 2vejce, 2lžíce medu, 90g mletých vlašských ořechu,. 50g kakaa., sůl, 2lžíčky prášku do pečiva.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s olejem. Teplou směs nalijeme do mixéru, přidáme ostatní surovinmy a vše rozmixujem do hladka. Formu vyložíme pečícím papírem, přeložíme do ní připravené těsto, pečeme v troubě předehřáté na 170stupnu 30minut. Upečené brownies necháme vychladnout na mřížce a poté nakrájíme na kousky.

 

 

KOKTEJL- PEPERMINTON

Led, 40ml Božkov peprmint, 120ml toniku, měsíček citronu a máta.

Whisky sklenici naplníme ledem, nalijeme na něj peprmintový likér a doplním,e tonikem. Ozdobíme citronem a mátou.

 

 

VAJEČNÁ HNÍZDA                          5.12.2018

200g listového těsta, tuk, 7vajec, 150g šunky, sůl, mletý černý pepř, 100g ementálu, 2lžíce sekané p130g hery, ažitky.

těsto rozválíme na tenký plát, rozkrojíme ho na čtverce, dáme je do tukem vymazané formičky na mufíny, vidličkou propíchneme dno, potřeme jedním rozšlehaným vejcem. a pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 8minut.

Upečené těasto vyndáme, do každé mističky z těszta vložíme plátek šunky, vyklepneme vejce, osolíme a opepříme. Na každé vejce ještě nastrouháme sýr a znovu pečeme dalších 10minut. po upečení posypeme sekanou pažitkou.

 

 

VRSTVENÉ OVOCNÉ ŘEZY

250g listového těsta, 1vejce, 250ml smetany ke šlehání, 100g zakysané smetany, 70g moučkového cukru, 300g mraženého lesního ovoce, 16jahod,

Těsto vyválíme na tenký plát, rozkrájíme ho na 12 stejně velkých čtvercu, potřeme rozšlehanbým vejcem a pečeme na pečícím papíru v púředehřáté troubně při 200stupnu 10minut. po upečení necháme vychladnout.

Smetanu vyšleháme, zakysanou smetanu utřeme s moučkovým cukrem a vmícháme do šlehačky. Mražené ovoce povaříme v kastrulku 10minut. Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky.

Na plátek těsta navrstvíme šlehačku, vařené ovoce a jahody, další plátek těsta, na nměj znovu šlehačku, ovoce a ještě třetí plátek. Navrch přelijeme už jen ovocem. Stejně uděláme všechny dezerty, Před podáváním vše posypeme moučkovým cukrem.

 

 

DMÁCÍ CROISANTY PLNĚNÉ MLÉČNOU ČOKOLÁDOU

200g listového těsta, 1vekjce, 100g mléčné čokolády.

Dohotovení- mléčná čokoláda, moučkový cukr.

Listové těsto položíme na pomoučený vál, vyválíme na větší obdélník a nařezeme ho na 4 dlouhé trojúhelníky.

Čokoládu rozdělíme na 4stejně velké díly. položíme je do středu těsta a jednotlivé trojúhelníky zabalíme až do špičky těsta.

Cropisanty pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu asi 12minut. Po upečení necháme vychladnout, ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a moučkovým cukrem.

 

 

CITRUSOVÝ PÁJ

200g listového těsta, 50g čokoládfy na vaření, máslo, hladká mouka, 1vejce, 200g mascarpone, 1lžíce moučkového cukru, špetka soli, 2pomeranče, 1červený grep, 3lžíce mandlových plátku.

těsto vyválíme na plát. Vykrojíme kulatý základ pro korpus a ze zbytku těsta nakrájíme 3-4pruhy. Dva z nich potřeme rozpuštěnou čokoládou, dáme je na sebe a třetín necháme nepotřený. Tyto proužky ještě potřeme na menší proužky a zatočíme je do vrtule.

základ pro koláč přeneseme do vysypané a vymazané dortové formy, potřeme rozšlehaným vejcem a připravené vrtulky dáme kolem dokola na okraj.

Mascarpome vyšleháme s cukrem a špetkou soli. potřeme jim korpus,. nahoru poklademe plátky citrusu. Nakonec koláč posypeme mandlovými plátky a pečeme v předehřáté troubě při 160stupnu 20minut.

 

 

KUŘECÍ KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA

2bobkové listy, 4kuličky novéhio koření, 10kuliček celého pepře, 2mrkve, 1/2bulůvového cekeru, 1cibule, sůl, 1celé kuřem 70g másla, 60g hladké mouky, 250g zakysané smetany, 2lžíce hořčicve, 1porek, 10plátku slaniny, 5snítku tymiánu,. 200g listového těsta a 1vejce.

Do vyšího kastrolu s 1200ml vody dáme koření. Zeleninu očistíme, nakrájíme na menší kusy a přidáme do kastrolu. Osolíme a vložíme kuře. Přivedeme k varu, vaříme 60minut. Poté scedíme, maso z kuřete obvereme a vývar ještě scedíme.

Rozpustíme máslo, přidáme mouku a vzniklou jíškou zalijeme vývar., Za STÁLÉHO MÍCHÁNÍ necháme provaqřit 10minut. Pak vmícháme smetabnu a hořčici.

Na sucho na větší kousky orestujeme nakrájený porek spolu s nakrájenou slaninou. porek, slaninu a maso přimícháme do omáčky a přidáme lístky tymiánu. Směs nalijeme do zapékací formy.

Listové těsto vyválíme na tenký púlát, položíkme ho přes formu a ořízneme okraje,. Z njich m,užeme na vrch koláče vytvarovat ozdoby ve tvaru lístku. Těsto rozetřeme rozšlehaným vejcem, zlehka posypeme zbylím tymiánem, pečeme v předehřáté troubě při 160stupnu 25minut.

 

 

PLÍSNOVÝ SÝR V LISTOVÉM KABÁTKU

350g listového těsta, 4hermelíny, 4lžíce mandlových lupínku, 1vejce, 4lžíce petrželky.

Těsto rozdělíme na 4stejně velké díly, Rozdělíme je na tenké čtverce, na jejich střed položíme sýry, na každý nasypeme nandlové lupínky a posypeme petrželkou. Okraje těsta přetáhneme přes sýr nahoru, zamotám,e, přitiskneme k sobě a spojíme špejlí.

Takto připravené sýry v těstě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 175stuopnu 15minut,. Zaoečené sýry podáváme horké a můžeme doplnit lehkým zeleninovým salátem.

 

 

BUREK S MLETÝM MASEM

2lžíce rostlinbého oleje, 800g mix mletého masa, 100g cibule, sůl, ,mletý pepř, 500g bílého hlávkového zelí, 4plátky listového těsta, 1vejce.

Dohotovení- hrubozrnná sůl.

na polovině rozpáleného oleje orestujeme máso, přidáme najemno nakrájenou cibuli a osolíme, opepříme a dusíme 15minut.

zelí zbavíme koštálu. nakrájíme ho na tenké nudličky, pčřidáme k dušenému masu a mírně podlijeme vodou, pčřisolíme a dusíme dalších 10minut.

Těsto- Dáme na něj směs a zarolujeme, zamotáme do tvaru preclíku, přeneseme na plech s pečícím papírem,. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem pečeme v předehřáté troubě při 180stupnu 12minut,. Hotový posypeme solí a můžem podávat se salátem.

 

 

OŘECHOVÝ ŠNECI S MEDEM                            4.12.2018

20g droždí, 1lžíce moučkového cukru, 150ml mléka, 190g hladké mouky, 100g másla, 150g celozrné mouky, špetka soli, 2vejce, 80g třtinového cukru, 100g mletých vlašských ořechu, 3lžičky mleté skořice, 2lžíce medu.

Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme moučkovým cukrem, přidáme vlažné mléko a hladkou mouku. Necháme vzejít kvásek. máslo rozpustíme. Vychladké ho smícháme se zbytkem hladké mouky, celozrnnou mouku a soli, žloutku a třtinovým cukrem, do vzešlého kvásku. vypracujeme těsto, zakryjeme ho a necháme kynout asi hodinu. Ořechy smícháme se skořicí. vykynuté těsto rozválíme na válu posypeme moukou na plát ve tvaru úzkého obdélnmíčku, potřemer ho bílky,l posypeme směsí ořechu a skořice a zavineme ho jako roládu. Rozkrájíme ho na široké pláty a poklademe naležato pláty vedlůe sebe na plech vyložené pečícím papírem. necháme je ještě štvrt hodiny kynout. Šneky potřeme zbývajícím bílkem, pečeme v troubě vyhřáté na 180stupnu 15minut dozlatova.- Upečené šneky potřeme rozpuštěným máslem s medem a posypeme třtinovým cukrem.

 

 

KOKTEJL- HOT HONEY

150ml jablečného džusu, několik kousku hřebíčku, skořice, med, 40ml Bohémia Jelínek, sušená skořice a jablka.

Do hrnečku nalijeme jablečný džus, vložíme hřebíček a kousek skořice, zalijeme ho horkou vodou, přidáme lžičku medu a přilijeme Jelínka. Ozdobíme skořicí a jablky.

 

 

BAREVNÁ PODZIMNÍ POLÉVKA PALEO                       22.11.2018

300g mletého masa- mix hovězího a vepřového, 2stropužky česneku, 1lžička červené papriky, 25g olivovoPočkejte až se po upečení pustí sami. vého oleje, 10g cibule, 400g loupaných rajčat, 1l vody nebo vývaru, 200g kedlubny, 200g dýně hokajdo, 50g kadeřávky, 200g kysaného zelí, sůl a pepř.

Najemno namleté maso smíchejte s rozdrceným česnekem, sladkou paprikou, solí a pepřem. Ze směsi vyřtvarjte malé kuličky. Připravte si širší hrnec, rzehřejte v něm na vyší teplotu olivovýv olej, na něm orestujte ze včšech stran kuličky. P/oškejte až se po upečení pustí sami.

Jakmile jsou kuličky opečené, přisypte k nim nakrájenou na půlkolečka cibuli, jemně jí osolte a za občasnmého promíchání jí orestujte dorůžova.

Obsah hrnce zalijte loupanými rajčaty a vývarem. Vše přivedte k varu a pak přidjte na kostičky nakrájenou kedlubnu. povařze 5minut a přidejte kostičky dýnbě po 10 minutách přidejte nakrájené lístky kadeřávku, a pokrájené kysané zelí, Vaře dalšícgh 5-10minut. Z polévky vybete část zeleniny, zejména kedlubnu a dýni, bez kadeřávku a masových kuliček. Rzmixujte jí dohladka s trochou polévkx a nalijte zpátky do hrnce. Tm se polévka mírně zahustí a všechny chutě se krásně propojí. Vše ještě krátce prohřejte a dle chuti osolte a opepřete.

 

 

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

95g rozmixovaných vlašských ořechu, 85g mandlové mouky, 1/2lžičky skořice, 1vejce, pár kapek rumu, 3-4hrušky, skořice, 200ml smetany na šlehání, vanilkový extrakt, 2žloutky, kokosvý olej.

Troubu přčedehjřejeme na 180stupnu. V míse smícháme ořechy s mandlovou moukou a skořicí. Přdáme vejce, rm a prpracujeme, Vzniklé těsto přendáme do vymazané koláčové formy a pomocí rkou rfvnoměrně rozprostřeme po dnu až na hrany. Hrušky oloupeme a rozkrojíme napul, vykrojíme a nakrájíme na slabší plátky. Nakrájené plátky přendáme do formy a posypeme skořicí. poté formu vložíme do trouby a pečeme 10minut.

Mezrím vlijeme smetanu do nádoby, přidáíme vanilku a žloutky a dukladně promícháme. Formu vyjmeme z trouby a směs bez smetany vlijeme na korpus s hruškami. Teplotu v troubě snížíme na 170stupnu, koláč do ni vložíme a pečeme 25-30MINUT,  hotový koláč vyndáýme z trouby a necgháme vychladnout na pokojovou teplotu. Potom vložýíme ještě na 30minut do lednice. Podáváme společně s domácí zakysanou smetanou.

 

 

ZAPEČENÁ DÝNĚ Z ČESKA

500g dýně hokajdo, 500g brambor, 1lžíce oleje, 400ml smetany ke šlehání, 300g strouhaného ementálu, 100g sýra Grana Padamo, 3stroužky česneku, tymián, mletý pepř, sůl.

Dýni umyji, rzkrojím a vydlabu z ní semínka. Nakrájím na tenké plátky a neloupu jí. Na stejné velké plátky nakrájím brambory, a postupně je skládám do zapůékací kulaté formy, kterou jsem vymazala olejem. Postupně krájím dýnií a brambory tak, abych jimi vyskládala zapůékací mísu. V míse smíchám smetanu a nastrouhaný sýry, prolisovaný česnek a tymián, sůl a pepř. Na patro vyskládané dýně s bramborami naliji část směsi, vyskládáím další patro dýně, brambor a zase směs. Když je forma plná, naliju na ní zbytek směsi a poliju sýrem. aby se krásně zapekl a zezlátnul. Peču v předehřáté troubě na 180stupnu, 40minut.

 

 

PIVNÍ TOKÁŇ                   14.11.2018

600g vepřového bůčku, 1lžíce sádla, 1cibule, 3lžíce hladké mouky, 200ml světlého piva, 1kostka vývaru, sůl, 1lžička mleté sladké papriky, 5stroužku česneku, 1červená paprika, strouhaný sýr.

Máslo na krájíme na nudličky a orestujeme ho na rozpuštěném sádle. Do kastrolu přisypeme nakrájenou cibuli. Necháme jí zezlátnout, přisypeme mouku a ještě pul minuty jí mícháme. Přilijeme pivo a ještě pul minuty je povaříme. Zalejeme hrnkem vody, přidáme kostku vývaru a osolíme, okořeníme paprikou, ochutíme prolisovaným česnekem a podusáíme doměka. Pět minut před dovařením do směsi přidáme na proužky nakrájenou červenou papriku a povaříme jí do měka. Na talíři tokán posypeme strouhaným sýrem.

 

 

KOKTEJL- MUSCOW MULE             

Led, 1citron, 60ml vodky, 100ml Schverzen ginger ale.

Sklenici napúlníme don poloviny kostkami ledu, citron rozděláme na čtyři díly a ze tří vymačkáme štávu na led, jeden dílek vhodíme do sklenice. Přidáme vodku a dolijeme tonikem.

 

 

ENGADINSKÝ OŘECHOVÝ KOLÁČ                        2.11.2018

300g hladké mouky, 186g korunního hnědého cukru, 150g másla pokojové teoploty, 1vejce, špatka soli.

Nápln- 300g hnědého korunního cukru, 200ml smetany ke šlehání, 250g nasekaných vlašských ořechu.

ze všech přísad vypracujem těsto. Ze tří čtvrtin vyválíme plát a vyložíme jim vymazanou a vysypanou kulatou formu. Lehce vychladlou náplní potřeme těstop ve formě a přikryjeme jí zbylím vyváleným těstem. Vidličkou přimáčkneme okraje k sobě a povrch koláče několikrát propíchneme, aby se těsto nenadzvedávalo. Pečeme v troubě předehřáté na 180stupnu přibližně 40minut.

Nápln- Cukr dámje zkaramelizovat v kastrulku s tlustým dnem. Přidáme smetanu, ořechy a dvakrát necháme přejít varem.

 

 

KOKTEJL- JOHNIE WALKER GINGER

400ml Johnie Walker Ginger, 120ml zázvorové limonády, Ginger, osminka čerstvé limetky, led.

Do koktejlové sklenice nalijeme vhisky, doplníme zázvorovou limonádou a zastříkneme štávou z limetky. Přidáme led.

 

 

SLADKÁ BUCHTA                        31.10.2018

350g hladké mouky, 600g dýně, 160g cukru krystal, 2celá vejce, 60g změklého másla, 180g rozinek či brusinek, 1balíček vanilkového cukru, 1/2balíčku prášku do pečiva.

Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do pekáčku vytřeného máslem a pečeme ve středně rozpálené troubě asi čtvrt hodiny. Rozinky namočíme do vroucí vody, mezitím vmícháme vejce s cukrem do pěny, přidáme rozehřáté máslo a opět dukladně vymícháme. Upečenou dýni spolu s rozcezenými rozinkami rozmixujem dohladka.

Vše přidáme k vaječné směsi, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a dukladně spolun promícháme. Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a 20-30minut pečeme v troubě rozpálené na 180stupnu. Vychladlá koláč dozdobíme šlehačkou.,

 

 

KRÉMOVÁ POLÉVKA

2menší dýně hokasjdo, 1střední červená cibule, 1smetana na vaření, 2lžíce olivového oleje, 1/4l horké vody, mletý šafrán, kari koření, sůl, pažitka nebo petrželka.

Dýni rozkrojíme napul, dukladně vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostičky, Cibulku si nasekáme najemno a v hrnci sio rozehřejeme olej, na kteréím cibulku osmažíme dozlatova. Přidáme na kousky nakrájenou dýni a 2minuty dusíme dohropmady. Ohřejeme litr vody a zalijeme s ní směs, Osolíme, přidáme koření a vaříme, dokud dýně uplně nezměkne,. Poté stáhneme z plamene a rozmixujeme.,, Pak přidáme smetanu na vaření a dukladně promícháme,. podle chuti můžeme ještě přidat sůl a koření.

 

 

DÝNOVÝ CHESSCAKE

200g dýně, 1/2lžičce skořice, 250g máslových sušenek, 5vajec, 120g másla, 400gLučiny, 150g cukru krupice, 1citron, vanilkový lusk, 250g zakysanky.

Sušenky rozmixujem se skořicí, změklím máslem, vejcem, a citronem. Umícháme drobivé těsto, které vmáčkneme do formy, Pečeme při 200stupnu 15minut. Se sýrem rozmícháme vejce, ochutíme citronovou štvou, cukrem, vanilkovou hmotou z lusku a přidáme jemně strouhanou dýni. Tuto směs vlijeme na předpečwnou dýni, Dýnový dor necháme zchladnout, poté vložíme do lednice. Podáváme až druhý den se zakysanou smetanou.,

 

 

KOŘENĚNÁ PEČENÁ DÝNĚ

1střední dýně hokajdo, olivový olej, 1střednbě velký citron, 2sředně velké cibule, 6-8stroužku česneku.

Dýni nakrájíme vydlabeme semínka. Rozložíme na vymazaný plech, potřeme marinádou z olivového oleje a soli, česneku a bylinek. Citron omyjeme, nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kousky a přidáme k dýni, Česnek oloupeme a pečeme spolu se směsí. Pečeme do změknutí až do 180stupnu. Podáváme samostatně nebo jako součást jídla, třeba s bramborami.

 

 

ZAPEČENÁ ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

2středně velké špagetové dýně, 500g mletého masa, 2lžíce rajského protlaku, olej, 4stroužky česneku, 2vejce, 2cibule, čubrica, tymián, sůl, pepř, rozmarýn,. 120g tvrdého sýra.

Cibuli nasekáme nadrobno, přidáme vejce, maso a protlak, koření a dalšíé dochucovadla dle chuti. Namačkáme česnek a dobře promícháme. Neoloupané dýně podélně rozkrojíme, vybereme semínka a řezem dolu na rozpáleném oleji 15minut opékáme, poté oročíme a na dýni nbavrstvíme masovou směs. Pečeme dalších 20minut. Nakonec bohatě zasypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Podáváme bez přílohy a hotové jídlo vydlabeme lžící přímo ze slupky,.

 

 

SYROVÉ TĚSTOVINY

1střední dně hokajdo, 500g těstovbin, 60g másla, 100g cibule, 4stroužky česneku, 1l bílého vína, 0,2l smetany, 0,2L zeleninového vývaru, 6lžic strouhaného parmazánu, hrst petrželové natě, strouhaný muškátový oříšek, mletý pepř, parmazán, olivový olej a sůl.

Na másle zvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli, po 10minutáých přidáme česnek, dusíme dalších 5minut, poté vložíme nakrájenou dýni, osmahneme a podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol, dolejeme zeleninovým vývarem a dusíme, dokud není dýně měká. Dýnji rozšťoucháme na menší kousky, namixujeme, omáčka nesmí být hladká, měli by v ní zustat malé kousky.

Vzniklou směs zalijeme sladkou smetanou a dle potřeby i zeleninovým vývarem, vše necháme půřejít varem. Odstavíme těsně před tím než scedíme těstoviny. Vmícháme nastrouhaný parmazáhn a petrželku, lehce dochutíme muškátovým oříškem a solí, případně trochou pepře. Horké těstoviny ihned vmícháme do omáčšky. Na talíři sypeme strouhaným parmazánem a lehce zakápneme olivovým olejem,

 

 

BRAMBORÁK S UZENÝM MASEM

600g brambor, 100ml mléka, 2vejce, 200g polohrubé mouky, 1lžíce majoránky,. 3stroužky česneku, 1lžička kmínu, sůl, mletý černý peoř, rostliný olej, 600g uzené krkovice.

Česneková omáčka- 1lžíce hladké mouky. 1lžíce másla, 400ml zeleninového vývaru, 8stroužku česneku.

Brambory oloupeme a omyjeme, nasterouháme, slijeme přebytečnou vodu a zalijeme mlékem, aby nezčernaly. Přidáme vejce, mouku, majoránku, prolisovaný česnek, kmín a osolíme, opepříme a dobře promícháme.

V pánvi rozehřejeme olej a postupně smažíme na obou stranách menší bramboráky. Přendáme je na savý papír a necháme chvíli vsáknout přebytečný tuk.

Z mouky a másla připravíme jíšku, do které přiléváme za stálého míchání vývar. Vznikliz omáčku osolíme, opepříme a povaříme 5minut. Pak d ní vložíme oloupaný překrojený česnek a vaříme ještě 10minut.,

Uzenou krkovici nakrájíme na plátky, které po obou stranách opečeme. Vložíme je do česnekové omáčky a prohřejeme, podáváme s bramboráky.

 

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA

300g listového těsta, 1vejce, 1cibule,  200g anglické slaniny, 10stroužku česneku, 1lžička kmínu, 4brambory, 1l zeleninového vývaru. 2lžíce majoránky a sůl.

Listové těsto pokrájíme a vytvarujem z něj pokličky o málo větší než je pruměr misek. potřeme je rozšlehaným vejcem a dle je pzdobit podle fanmtazie. Vložímer je d vyghřáté trouby a upečeme při 190stupni dopzlatova.

Cibuli nakrájíme na nudličky, slaninu na kostičky a česnek na plátky, Vše vložíme do hrnce, přidáme kmín a orestujem.

Zalijeme vývarem a vložíme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme dokud brambory nezměknou.

Polévku dochutíme zbylím utřeným česnekem, majoránkou a solí,. Krátce povaříme, rozlijeme do misek a přiklopíme pokličškou z těsta,. Ihned podáváme.

 

 

ZAPEČENÉ KOTLETY

4vepřové kotlety, sůl,  drcený černý pepř, 5stroužku česneku, olej, 1svazek jarní cibulky, 200g žampiony, 100g rajčátek, 100g anglické slaniny, 50ml zeleninového vývaru.

Kotlety na okrajích nařízneme a naklepneme. Jeden stroužek česneku nasekáme. Plátky masa osolíme, opepříme, potřeme nasekaným česnekem, opečeme na rozpáleném oleji dozlatova.

Jarní cibulku nakrájíme na větší kousky, zby,ý česnmek na plátky, očistěné žampiony na čtvrtky a rajčátka přepulíme. Slaninu nakrájíme na nudličky a necháme jí zesklovatět na oleji. Přidáme žamopiony a cibulku, česnek a nakonec rajčata. Vše orestujem, osolíme a opepříme.

Opúečené kotlety přendáme do pekáčku, proložíme orestovanou zeleninou a lehce podlijeme vývarem. Vl.ožíme do vyhřáté trouby a zalékáme 10-15minut. Pak je rozdělíme i se zeleninou na talíře a podáváme s bramborami a petrželkou.

 

 

DOMÁCÍ RIZOTO                     31.10.2018

1střední dýně hokajdo, 400ml zeleninového vývaru, 200ml rýže,  2polévkové lžíce másla,, 1najemno nakŕájená cibule, olivový olej, najemno nastrouhaný parmazán.

Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky. V silnější vyší pánvi rozehřejeme másl25o a doměka na něm osmažíme cibuli a kousky dýně. Jakmile je cibule a dýně měká, rovnoměrně posypeme rýží, zalijeme sběračkou teplého vývaru. Rýži mícháme. Poté co se odpaří všechen vývar,. přilijeme dalůší a tento postup opakujeme. Servírujeme zakapané olivovým olejem a posypané parmazánem.

 

 

PEČENÁ PAPRIKA S HOVĚZÍM A BRAMBORY                         25.10.2018

400g malých brambor, sůl, mletý černý pepř, 2lžíce olivového oleje, 400g malých nejlépe šery rajčat, 400g mletého hovězího masa, 4lžíce vody, 80g brynzy, 2lžíce nahrubo nasekané zelené petrželky, 2velké červené papriky, 1lžíce bazalkového pesta,.

brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a opepříme, pokapeme olejem,. rozložíme do pekáče a pečeme v tropubě vyhřáté na 200stupnu asi 10minut. Rajčata omyjemne a nakrájíme najemno. V míse promícháme mleté maso s vodou a polovinou brynzy, rajčat a petrželky, směs osolíme a opepříme. Omyté papriky podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a půlky naplníme masovou směsí. Naplněné papriky přidáme do pekáče k bramborám, společně pečeme dalších 20minut. Nakonec jídlo posypeme zbývající brynzou, petrželkou a rajčaty dochucenými pestem, ihned podáváme.

 

 

MELOUNOVÉ SMOOTHY

2šálky bezpeckového melounu Bouqet, 1šálek jahod, 1malý řecký jogurt, půl šálku mandlového mléka, půl šálku kokosového mléka, 2šálky ledu,. 1polévková lžíce třtinového cukru.

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru a vyšleháme do hladké struktury.

 

 

PLJESKAVICE PÁLIVÁ                          19.10.2018

500g mletého hovězího masa, 1vejce, sůl, 1lžička černého drceného pepře,. 2feferonky, 1větší cibule, olej, 5stroužku česneku.

Maso dobře ropzmícháme s vejcem, oasolíme a opepříme, Přidáme jemně nakrájené feferonky, cibuli a prolisovaný česnek. Směs necháme hodinu rozležet v lednici. rukama namočenýma v oleji vytvarujeme z masové směsi tenké placky asi ve velikosti dlaně. opečeme je z obouch stran na teflonové pánvi nebo na grilu. Ještě teplé ochutíme utřeným česnekem.

 

 

DEZERT- 50 ODSTÍNU ŠEDI

40ml Beiles, 20ml mátového likéru,. 40ml smetany, 2kopečky vanilkové zmrzliny, 2Oreo sušenky, drcený led.

Všechny suroviny rozmixujem v mixéru. Nalejeme do sklenice na led a ozdobíme zbývajíci sušenkou.

 

 

ŠKUBÁNKY S MÁKEM                         16.10.2018

1,2kg brambor, sůl, 200g hrubé mouky, máslo nebop sádlo, 80g mletého máku, 60g moučkového cukru.

Syrové brambory oloupeme, překrájíme je na kousky, vložíáme je do hrnce, zalejeme studenou vodou, osolíme a uvaříme doměka. Uvařené brambory scedíme tak, aby v hrnci zustala asi polovina vody, a zasypeme je moukou. opačným konce vařečky udělámne několik dírek, ažý ke dnu, uhrnec přiklopíme a necháme tak 15minut stát, aby se mouka propařila. Zbývající vodu scedíme, vše rozmačkáme šťouchadlem a poté dukladně rozmačkáme na hladkou hmotu. V malém, kastrulku rozehřejeme máslo nebo sádlo. Namočíme v něm polévkovou lžíci a z připravené hmoty vytvoříme škubánky. Na talířích posypeme mletým mákem smícháme s moučkovým cukrem a pokapeme je rozehřátým máslem nebo sádlem.

 

 

NÁPOJ- VITAMÍNOVÉ SMOOTHY

1zralé mango, 2hrsti mražených malin, štáva z 1limetky, 2hrsti listového špenmátu, několik lístku máty, 200ml vody.

Všechny ingredience dukladně promícháme. Podáváme ve skleničce ozdobené malinou a lístkem špenátu.

 

 

DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ NOKY S FAZOLOVÝM RAGU                      28.9.2018

500g brambor, 1vejce, 150g hrubé mouky, sůl, 1lžíce solamylu, 1cibule, 100g žampionu, 2lžíce rostlinného oleje, 200g červených sterilovaných fazolí, 100g sušených rajčat, 100g baby špenátu, mletý černý pepř, snítky tymiánu.

Brambory ve slupce uvaříme doměka. Necháme je zchladnout, pak je oloupeme a nastrouháme na hrubo do mísy. Smícháme je s moukou a vejcem, solamylem a trochou soli.

Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyvbálíme uzší válečky. Rozkrájíme je na malé kousky a pomocí vidliščky do každého uděláme malé zářezy. Připravené noky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

cibuli a žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky a orestujem na oleji. Přidáme noky, fazole a sušená rajčata, Vše společně krátce orestujem,.

Nakonec do půánve vmícháme špenát. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem.

 

 

POLÉVKA Z FAVA FAZOLÍ

1cibule, 2lžíce másla, 2stroužky česneku, sůl, 400g mražených fava fazolí, 1000ml zeleninového vývaru, mletý černý pepř, snítky tymiánu, 10g zakysané smetany, 1papriková klobása.

Cibuli a česnek oloupeme a orestujem v hrnci na másle. Fazole necháme povolit, pak je vyloupeme a přidáme do hrnce k cibuli a česneku. Krátce společně orestujem a společně zalejem vývarem. Dochutíme solí, pepřem a tymiánem.

polévku přidáme k varu, povaříme asio 5minut, pak přidáme zakysanou smetanu a odstavíme. Několik fazolí vyjmeme a necháme na ozdobu. Poté polévku rozmixujem dohladka. Paprikovou klobásu nakrájíme na drobné kostičky a necháme vypéct na pánvi, polévku na talíčři doplníme klobásou, ozdobíme fazolkama a smetanou. Zakápneme tukem z pánve. Podáváme s pečivem.

 

 

ŘECKY SALÁT S LUSKU

200g zelených fazolových lusku, sůl, 100g rajčat, 100g okurky, 100g červené papriky, 1červená cibule, 100g sýra feta, 4lžíce olivového oleje, štáva z 1citronu, 2lžíce octa, 10g kaparu, mletý barevný pepř, 50g černých oliv, bazalka a oregano.

Fazolové lusky očistíme a uvařímer ve slané vodě doměka. Pak je slijeme a ZCHLADÍME VE STUDENÉ VODĚ.

Rajčata, okurku, papriku a červenou cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky. Sýr nakrájíme na kostičky.

Na zálivku v zavírací sklenici či v misce dobře promícháme olivový olej, citronovou štávu, ocet, sůl a pepř. Ve velké míse lehce promícháme zeleninu s fazolovými lusky, kapary, olivami a dresinkem. Salát rozdělíme do talířu a dozdobíme zelenými natěmi nebo bazalkou a oregánem.

 

 

BANOFEE

Korpus- 300g nadrcených sušenek nebo piškotu, 80g másla, špetka soli, 1bílek, špetka skořice, 30g krupicového cukru.

Krém- 280g krupicového cukru, 150g másla, 6lžic medu, 6lžic smetany ke šlehání.

Nápln- 4banány, štáva z 1/2citronu.

Na dokončení- šlehačka a mandle.

Máslo rpzpustíme a propracujem se sušenkami, bílkwm, skořicí, špetkou soli a cukrem. Vytvořenou hmotu vymačkáme do menší obdélníkové formy vyložené pečícím papírem. Korpus zapečeme asi 15minut v troubě vyhřáté na 175stupnu.

V pánvi rozpustíme cukr na světlý karamel. Odstavíme, přidáme máslo, med a teplou smetanu a poté na mírném plameni za stálého míchání ještě chvíli zahříváme. Karamelový krém nalijeme do předpečeného korpusu.

Banány oloupeme, rozkrojíme podélně na poloviny, potřeme je lehce citronovou štávou, a rozložíme don ještě teplého krému. Koláč necháme vychladnout a dáme ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Před podáváíním dozdobíme šlehačkou a mandlemi.

 

 

TVAROHOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI                      20.9.2018

260g hladké mouky,. 125g moučkového cukru, 125g másla, špetka soli, 1lžička strouhané citronové kůry, 1žloutek, 1lžíce studené vody, 3hrušky, 1lžička citronové štávy.

Nápln- 400g měkého tvarohu, 150g bílého nízkotučného jogurtu, 2vejce, 7g krupicového cukru, 70%g třtinového cukru.

Na vál prosejeme mouku s cukrem, uprostřed utvoříme dulek, nakrájíme do něj změklé máslo, přidáme špetku soli a špůetku citronové kůry, žloutek rozmícháme ve vodě a vypracujem vláčné těsto.- Zabalíme ho do mikroténové folie a necháme pul hodinu odležet. poté těsto rozválíme mezi dvěma foliema na plát a vyložíme jim pekáček lehce vymazaný máslem. Na těsto nalejeme nápln. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřincu, nakrájíme jí podélně na šestiny a smícháme s citronovou kůrou a štávou a rozložíme je na nápln. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210stupnu. po 15minujtách snížíme teplotu na 150stupnu a koláč dopečeme 20minut dozlatova.

Nápln- V míse smícháme tvaroh s jogurtem.- Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru a vmícháme je do tvarohové směsi.

 

 

NÁPOJ- NEALKO AQUA SPITZ

Čajovou směs zalijeme vroucí vodou a louhujeme 30minut. Do studeného čaje přidáme sirup a zalejeme minerálkou.

 

 

UZENÝ LOSOS S PEPŘEM A CITRONEM                      15.9.2018

600g filetu z lososa bez kůže, sůl, mletý černý pepř, 2hrsti pilin na uzení, plátky citronu.

Rybu omyjeme, opatrně osušíme a nakeájíme na čtyři velké klusy. Lehce osolíme a vetřčeme pepř.  Udicí piliny nasypeme do pánve, na pánev přiložíme grilovací rošt a na něj pokladem,e kusy lososa. Přiklopíme poklicí. Pánev rozpálímena prudkém ohni, aby piliny začALI DÝNAT  Udíme 20 minut. pánev sejmeme z ohně a lososa necháme pod poklicí 20minut dojít. Podáváme s plátky citronu.

 

 

DEZERT- KOZÍ KAŠE

1balení rýžové kozí kaše, 1lžíce plnotučného tvarohu, med, ovoce.

Kaši připravíme podle návodu na obalu. Přidáme do ní tvaroh, ochutíme medem a vše vyšleháme. Do skleniček postupně vrstvíme ovoce a kaši s tvarohem. Podáváme vychlazené. 

 

 

KUŘECÍ POPCORN                     9.9.2018

4plátky kuřecích prsou, 1vejce, 200ml smetany, sůl, 1lžíce worcestrové omáčky, hladká mouka, 1lžíčka mleté sladké papriky, drcené kukuřičné lupínky, 3lžíce prášku do pečiva, tuk.

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, vejce rozšleháme se smetanou, solí a worcestrovou omáčkou. Hladkou mouku promícháme s paprikou. Kukkuřičné lupínky smícháme s práškem do pečiva a trochu osolíme, masové kostky obalíme v mouce, pak ve smetaně s vejcem a nakonec v lupíncích. Osmažíme je ve vyší vrstvě rozpáleného tuku ze všech stran a necháme okapat.

 

 

PANNA COTA BEZ LEPKU

250ml smetany na šlehání, sáček BIO panna coty bez lepku, 1lžíce třtinového cukru, 200ml mléka, ovoce, lístky máty nebo meduňky.

V míse rozmícháme obsah sáčku BIO panna coty bez lepku s cukrem. Mléko přiverdeme k varu, přilejeme do něj smetanovou směs a povaříme 2minuty,. Rozdělíme do misek vyopláchnutých studenou vodou a necháme 2hodinu chladnout do úplného ztuhnutí. Podáváme ozdobené ovocem a bylinkami.

 

 

SENDVIČ S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ                      3.9.2018

4cibule, grilovací koření, 100g krupicového cukru, 200ml červeného vína, 300g kuřecího masa, sůl, mletý černý pepř, 2lžíce rostlinného oleje, 50g anglické slaniny, 1francouzská bageta, pár listu salátu, 1/2okurky, 1červená paprika.

nejlépe červenou cibuli oloupeme, očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnxi necháme zkaramelizovat cukr, který poté zalijeme červeným vínem. Krátce povaříme, pak přidáme kolečka cibule a necháme jí několik minut vařit, dokud se víno částečně nezredukuje a cibule nezměkne.

Plátky kuřecího masa osolíme, opepříme a posypeme kořenbím. Maso opečeme na pánvi z opbou stran dozlatova. Ke konci přidáme slaninu, kterou rozpečeme máslem.

Ma prokrojené baghety postupně vrstvíme salát, plátky okurky, papriku a opečené maso a slaninu. Navrch dáme karamelizovanou cibuli.

 

 

PALIČKY V BBQ OMˇAČCE

800g kuřecích paliček, 4lžíce BBQomáčky, sůl, 2lžíce kečupu, 4rajčata, 2lžíce javorového sirupu, 2stroužky česneku, 1lžíce grilovacího koření, mletý černý pepř, 2plátky toustového chleba, hrst bylinek ( petrželka, bazalka a tymián), 30g tvrdého sýra, 50g másla.

Kuřecí paličky očistíme a opláchneme vodou. V míse smícháme omáčku, kečup, javorový sdirup, utřený česnek, grilovací koření, sůl a pepř´.

Připravené kuřecí paličky potřeme marinádou, necháme odležet v chladu 60minut. Pak je vyrovnáme na pečící papír a upečeme na grilu. Během pečení potíráme marinádou.

Rajčata mezirím očistíme a vydlabeme, část dužiny. Toustový chléb, bylinky, sýr a máslo rozmixujem.

Směsí naplníme rajčata, která pečeme v troubě při 190stupnu 8 minut. Podáváme jako přílohu s kuřecími paličkami.

 

 

 

ANANASOVÁ BÁBOVKA S POLEVOU

200g ananasu, 40g mletého kokosu, 200 g másla, 4vejce, 120g krupicového cukru, 190g polohrubé mouky, 1/2lžičky jedlé sody, 40g kukuřičného škrobu, 200g měkého tvarohu, špetka soli.

Dokončení- 50gbílé čokolády, 1lžíce másla, hoblinky kokosu.

Ananas očistíme a nakrájíme na malé kousky, které osušíme a obalíme v kokosu. Máslo lehce nahřejeme a vyšleháme s cukrem. Postupně zašláme žloutky, z bílku, soli a zbytku cukru vyšleháme jemný sníh.

Mouku promícháme se sodou a škrobem. Do máslové pěny zamícháme opatrně tvaroh,  nakonec střídavě sypkou směs a sníh. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou a naplníme připraveným těstem tak, že vždy nalijeme část těsta, které posypeme kokosem a kousky ananasu. Stejně postupujeme dokud nespotřebujem všechny ingredience. Pečeme v troubě vyhřáté na 165 stupnu 50minut.

Vychladlou bábovku vyklopíme z formy. Nad horkou vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem. Lehce mícháme a polejeme povrch bábovky a posypeme hopblinkami kokosu. Polevu necháme několik minut ztuhnbout a podáváme.

 

ZELENINA SE SEZAMEM                        31.8.2018

2červené papriky, 40g zelených fazolek, 300g baby kukuřice, 4lžříce sezamového oleje, 100g sojových výhonku, 2lžíce ustřicové omáčky, sojovou omáčku, 1lžíci sezamových semen.

Papriky očistíme, vyjmeme semeník a nakrájíme dužninu na proužky. konce fazolek odkrojíme a zbavíme je vláken, kukuřici scedíme a podélně rozpulíme. Na pánvi zahřejeme sezamový olej, přidáme papriky a fazolky za stálého míchání dusíme 6-8minut. Nakonec přidáme kukuřici a sojové výhonky, prohřejeme a ochutíme ustřicovou a sojovou omáčkou. posypeme sezamem a podáváme s rýží.

 

 

VEP/ŘOVÉ MASO SE ZELENINOU

500g vepřové kýty, 3menší barevné paprky, 1cibule, 2mrkve, 100g žampionu,. 2stroužky česneku, 3lžíce sezamového oleje, sůl, mletý pepř, 1lžička solamyla, 1lžíce rajčatového kečupu, 1lžička cukru, 4lžíce sojové omáčky.

Maso nakrájíme na nudličky, paprky zbavíme jádřincu a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli nejemno nasekáme, očistěnou mrkrv nakrájíme na kousíčky. Houby očistíme a přepulíme, oloupaný česnek jemně nakrájíme,. Ve woku rozehžejeme olej, maso na něm zprudka ze všech stran opečeme, pak ho vyjmeme, přidáme do woku olej a opečeme houby a česnek. Vyjmenme, přidáme poslední lžci oleje a orestujeme zeleninu. Pak k ní vrátíme houby s česnekem a maso, promícháme, osolíme a opepříme. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme kečup, cukr a sojovou omáčku. Sěsí přelijeme maso se zeleninou a houbami a prohřejeme podáváme s rýží.

 

 

NUDLE S KRUTÍMI PRSÍČKY A ZELENINOU

2svazky jarní cibulky, 2červené paprky, 1/2ili papričky, 2stroužky česneku, 300g krutích prsíček, 200g čínských vaječných nudlí, 2lžíce sezamového oleje, 125g baby kukuřiček, 4lžíce sojové omáčky, 1lžíce směsi koření pěti vuní, 1lžíčku sezamových semen, 1lžička kmínu.

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Čili papričky a česnek nakrájíme najemno. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. nudle uvaříme v osolené vodě, slijeme a udržujeme v teple. V rozehřátém eoku na oleji opečeme zprudka a krátce maso, vyjmeme hjo a dáme stranou. Na zbylém oleji postupně opékáme česnek a čili papričky pak přidáme klukuřičku, po dvou minutách papriky a cibulky. Opékáme ještě 2minuty a vrátíme maso. Ocbutíme sojovou omáčkou, kořením pěti vuní a ještě minutu restujeme. Do misek dme nudle, maso se zeleninou a posypeme sezamem a kmínem,.

 

 

 

PEČENÁ KUŘECÍ PRSA V PARMSKÉ ŠUNCE

50g sušených rajčat, 1větvička šalvěje, sůl, několik snítek tymiánu, 100g sýra, 4lžíce strouhanky, 1stroužek česneku, mletý černý pepř, 600g kuřecích prsou, 3jarní cibulky, 60g másla, 100g parmské šunkyj, 4lžíce brusinkového džemu.

Sušená rajčata a bylinky nakrájíme nakjemno v míse smícvháme se sýrem, strouhankou a prolisovaným česnekem.

Směs promícháme a dochutíme solí a pepřem. Kuřecí prsa podélně rozkrojíme a naplníme připravenou směsí, na kterou položíme jarní cibulku nakrájenou na větší kusy.  Maso zabalíme do roládek, které obalíme v plátcích šunky, upevníme potravinovým provázkem. Připravená kuřecí prsa vložíme do pekáče, poklademe plátky másla. Podlijeme s trochou vody a přidáme brusinkový džem.

vložíme do trouby a pečeme při 170stupnu 20minut. hotové maso vyjmeme z pekáče a uchováme v teple. výpek přelejeme do hrnce a vaříme, dokud trochu nezhoustne,. Nakrájené maso podlijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a salátem.

 

 

 

 

CUKETOVÉ MANICOTTI                     29.8.2018

10ml olivového oleje, 2stroužky česneku,. čili,. 1rajče, 15ml rajčatového protlaku, sůl, bazalka, 2větší cukety, 60g parmazánu.

Nápln- 6malých žampionu, 1stroužek česneku, 15ml olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 600g baby špenátu, 680g ricotty, 100g mozarely, 2vejce.

Na rozehřátém oleji orestujem česnek, přisypeme čili, přidáme nakrájené rakjče a rajčatový protlak. Vše osolíme a restujeme 15minut. Rajče rozmačkáme vidličkou. omáčku ochutíme nasekanou bazalkou a sundáme z plotny. cukety nakrájím,e na tenké plátky. Na dno zapůékací mísy nalejeme vychladlou rajčatovou omáčku. Plátky cukety polejeme připravenou náplní, zarolujeme a naskládáme do zapůékací mísy. Zalejeme zbývající omáčku a posypeme parmazánem. Mísu vložíme do trouby přehřejeme na 190 stupnu a pečeme 30minut.

Nápln- nakrájené žampiony a prolisovaný česnek orestujeme na oleji 4minuty. Osolíme a opepříme, přidáme nasekaný špenát a vše krátce podusíme. Směs přeložíme do misky, necháme vychladnout, přidáme ricotu, nastrouhanou mozarelu a vejce. Vše dukladně promícháme.

 

 

SLANÉ KARAMELOVÉ LATÉ

250ml mléka, 3lžičky kávy  Jacobs s příchutí karamelu, vanilkový lusk, vločková sůl, třtinový cukr, kousky karamelu.

Do studeného mléka přisypeme 3lžičky kávy, přidáme dřen z vanilkového lusku, špetku soli,. dle chuti cukr a promícháme. Vysokou sklenici naplníme ledem, zalejeme je připravenou kávou a ozdobíme kousky karamelu.

 

 

ŘEDKVIČKOVÁ TUCKA                         21.8.2018

1lahůdková cibulka, 100g nadrobno nakrájených ředkviček, 100g tvarohu, sůl, mletý černý pepř, 2balení TUC semínek a pažitka.

Bílou část cibulky nakrájíme nadrobno, smícháme s ředkvičkami a tvarohem. Pomazanku osolíme, opepříme a potřeme jí bylinkovou tuckou. Chlebíček ozdobíme natí cibulky a plátky ředkvičky.

 

 

PSTRUZI V PARMSKÉ ŠUNCE

4pstruzi, 4stroužky česneku, 200ml olivového oleje, 2limetky, sůl, hrst bylinek (

rzmarýn, šalvěj, tymián), 8plátku parmské šunky.

Pstruhy očistíme, omyjeme a osušíme, česnek prolisujeme do misky, smícháme ho se dvěma lžícemi oleje, lžičkou limetkové štávy a solí. Touto směs potřeme rybu zevnitř i zvenku, břišní dutinu naplnímje celými stonky bylinek. KAŽDOU RYBU OBALÍME PLÁTKY ŠUNKY,  převážeme ho provázkem a uložíme na hodinu v chladu. Pak je rozložíme na plech, přelejeme částí olivového oleje, vložíme do trouby vyhřáté na 180stupnu a pečeme asi 12-15minut dozlatova. Hoové ryby rozdělíme na talíře, pokapeme je zbylím olivovým olejem a štávou z limety.