VELIKONOČNÍ PEČENÍ a TVOŘENÍ
- Na ZELENÝ ČTVRTEK bylo zvykem péct a jíst tzv. jidáše. Jedná se o sladké pečivo, podobné vánočce, které se potírá medem. Jsou to tenké válečky těsta, smotané do různých tvarů. Vkládám sem odkaz na recept paní Florentýny i s postupem a radami.
Já jsem jidáše podle tohoto návodu vloni pekla a byly moc dobré!
Letos je udělám taky
https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-jidase-recept/#more-8134
moje loňské:
Doporučuju je jíst s máslem
- Kdybyste na Velikonoce chtěli upéct perníčky, nabízím vám můj mnohokrát vyzkoušený skvělý recept na perníčky, které jsou hned měkké! Je potřeba přesně dodržet množství ingrediencí, nezoufat si, když ze těsto zpočátku drolí - chvíli trvá, než ho zpracujete. Když to opravdu hodně nejde, přidejte si malinko másla A pozor, při pečení hodně "vyskočí" - tedy nabydou na objemu.
PERNÍČKY
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
50g změklého másla
2 celá vejce
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
.................
- vypracovat těsto a nechat ho odpočinout, nejlépe přes noc v lednici
- vyválet placku cca 0,5 cm silnou
- vykrajovat tvary, přenášet na plech s pečícím papírem
- péct 8-10 minut ve vyhřáté troubě /podobně jako jste zvyklí péct cukroví/
- po upečení hned teplé potřít 1žloutkem smíchaným s 1 lžící vody
ODKAZY KE TVOŘENÍ:
https://cz.pinterest.com/pin/445856431867165671/
https://cz.pinterest.com/pin/445856431867165674/
https://cz.pinterest.com/pin/445856431867165690/
https://cz.pinterest.com/pin/445856431867024285/
https://cz.pinterest.com/pin/429601251948068394/ - tady můžete využít tácek, který vám zbývá ze školních pomůcek
https://cz.pinterest.com/pin/445856431859342833/ - toto je tip hlavně pro kluky
https://cz.pinterest.com/pin/445856431854262752/ - a jeden vtípek pro všechny