Jdi na obsah Jdi na menu

MILÝ DENÍČKU...

----------- 23. října 2018 -----------------------------

Dnes jsme měli na rozvrhu "hustou" super hodinu. První hodinu bylo normální čtení s novým písmenkem S. A pak to přišlo! Pracovka, výtvarka, tělocvik a prvouka v jednom!!! Vytvářeli jsme společně se druháky kůru pro náš národní strom, lepili ji na jeho kmen, pak jsme lepili ještě lístky, tancovali jsme se školkáčky a povídali si o vzniku státu. Však uvidíte ;-)

V matematice jsme se učili podle šipek procházet čtvercovou sítí a počítali jsme slovní úlohy a rozdělovali jsme zase čísla a všichni jsme si odnesli už druhou jedničku!

Psali jsme S a pak už byl oběd /zapečené těstoviny s masem a řepa. Ve FIE jsme dokončili šestý list.

MOOOOC se těšíme na zítra! :-)

----------- 22. října 2018 -----------------------------

Dnes jsme procvičovali písmenko N a učili se číst otázky. Odpovídali jsme na ně ANO - NE.  Stále děláme robota. V matematice si upevňujeme číselnou osu vzestupně i sestupně, děláme rozklad čísel, samozřejmě počítáme a úplně nejradši vymýšlíme slovní úlohy :-) Při prvouce jsme byli na zahradě a užívali si sluníčka, taky jsme tam trénovali náš tanec...ale to je překvapení!!! 

K obědu byla hrachová kaše s uzeným masem. Mňam!

----------- 19. října 2018 ------------------------------

Na školním fcb je nové video od Jana Kalenského - náš první školní den. Jsem po tomhle týdnu dost vyčerpaná, ale když jsem na to koukala, jak nám děti povyrostly a jaký udělaly pokrok ve svém osamostatňování, tak všechno zlobení je zapomenuto a jsem p-y-š-n-á!!! heart

------------ 18. října 2018 ------------------------------

Dneska jsme opakovali čtení a zkoušeli jsme doplňovat chybějící písmenka do slov. Šlo nám to společně hezky. Při prvouce jsme pracovali na listu se státními symboly. Už toho o nich víme docela hodně a krásně jsme je vybarvili i popsali.

Při tělocviku jsme se učili bezpečně házet kriketovým míčkem. To nás moc bavilo!!! Pak jsme si ještě mohli hrát na hřišti. Bylo krásně teplo :-)

Při psaní jsme opisovali samostatně slova z tabule a to se nám podařilo tak dobře, že jsme všichni dostali jedničku do Notýsku / žákovské knížky.

K obědu byla vepřová selská pečeně, která nám celý den voněla po Eladě, s bramborem a mrkvičkami.

Pak jsme měli ještě FIE a někteří z nás po vyučování kroužek výtvarných činností.

------------ 17. října 2018 --------------------------------

Kromě učení čtení a psaní a počítání jsme si dnes začali povídat o vzniku samostatného státu. Je to pro nás trochu obtížné, ale my se s tím nějak srovnáme :-) Zatím zpíváme písničku pana prezidenta Masaryka Ach synku, synku, známe národní barvy a státní znak. Taky už dobře víme, že náš národní strom má listy jako srdíčka a je to lípa. Chystáme pro vás překvapení... ;-)

Zkusili jsme si malovat anilinovýma barvama, které se nesmějí olizovat. Jsou to fakt hodně zvláštní barvičky a naše obrázky vypadají hooodně zajímavě. Těšte se!

------------ 16. října 2018 --------------------------------

Zkusili jsme si bubnovat na různé druhy bubnů a bubínků, nakonec dokonce i se zavřenýma očima. A šlo nám to parádně. Moc hezký zážitek byla zvonkohra. Cítili jsme se jako v kouzelném lese ... 

------------ 15. října 2018 ---------------------------------

Tak už to vypadá, že úplně denně si do Deníčku zapisovat nezvládám. 

 

Každopádně dneska jsme měli téma NEČEKANÁ NÁVŠTĚVA :-) Bylo to opravdu nečekané a kromě paní učitelky Martiny z 5. třídy a Míši ze družiny nás dneska navštívil taky kamarád paní učitelky Honza Dušek. Krásně si to načasoval k písmenku J, které jsme se dneska učili, když je vlastně Jan ;-) Všichni jsme se s ním seznámili a on nás později přijel natáčet pro reportáž o škole, zrovna když jsme měli angličtinu.

V matematice bylo opakování psaní pětky, totiž krk, bříško, křidýlko . Počítali jsme také příklady na sčítání do pěti. V učebnici Prvouky byl na dnešek obrázek fakt příšerné třídy. Nepořádek, špína, děti dělaly vesměs hrozné věci... ta paní učitelka to zjevně nějak nezvládala.

Po výborném obědě - cikánská pečeně s rýží - byla hudební výchova a zpívali jsme Ach synku, synku, což prý byla oblíbená písnička Tomáše Garriqua Masaryka. A nakonec jsme poslouchali hudbu pana Antonína Dvořáka. Byla fakt pěkná!

Stihli jsme i poslech jedné kapitoly o paní Láryfáry... No byl to zase den akorát tak na zelený semafor ;-)

------------- 9. října 2018 ----------------------------------

Máme nové písmenko! Je to písmenko našeho školního skřítka, takže písmenko T. Otevřela se nám s ním spousta možností nejen ke čtení, ale i ke psaní. A psaní nás baví!!! Dneska jsme zvládli na samé jedničky náš první diktát. A není to ani trochu těžké, jak říkají někteří starší kamarádi ;-)

V matematice bylo zase počítání s nulou. Tentokrát jsme ji odečítali. 

O tělocviku jsme si hráli na zahradě, pak jsme chytali vitamín D a dýchali čerstvý vzduch a hooodně se protahovali.

K obědu bylo prímové rizoto se salátem a se sýrem. A ve FIE jsme pracovali úplně sami na trojúhelnících a vyvozovali jsme společně vztahy mezi trojúhelníkem a čtvercem.

-------------- 8. října 2018 ----------------------------------

Tak jsme začali marodit :-( Děti mi začínají po troškách chybět a tím pádem už nebudeme všichni dělat všechno spolu, ale bude víc práce na doma pro rodiče malých marodů. I tak samozřejmě děti mohou pracovat, až když je jim lépe a ne mnoho. Snažte se prosím projít práci ze čtení a z matematiky. Prvouka jim neuteče, stejně jako výchovy. 

Dneska jsme ve čtení upevňovali M a psali jsme věty s MÁ, MÁM, UMÍ, UMÍM. Není to tak snadné, jak byste si mysleli ;-) V matematice se nám docela dařilo - počítali jsme s nulou. Kromě toho jsme hledali rozdíly, vybarvovali, pracovali ve čtvercové síti. To bylo při FIE, protože jsem si spletla rozvrh a místo hudebky tam dala FIE. Takže zpívat budeme zítra nebo v pátek ;-)

-------------- 3. října 2018 -----------------------------------

Naposledy jsme dnes procvičovali samohlásky a zítra nás čeká první souhláska :-) V matematice jsme se naučili počítat v matematických domečcích - jedná se v podstatě o zpočátku intuitivní sčítání a odčítání a všem dětem to šlo moc dobře. Pracovaly daleko snáz než v příkladech, přestože jde o totéž. Tak uvidíme v pátek :-) A protože dnes byla středa, měli jsme naši oblíbenou kombinaci výtvarné výchovy a pracovních činností. Měla jsem vážně radost z toho, že některé děti okamžitě začaly probouzet barvičky, jak jsme se to nedávno učili. Krásně jsme pracovali s mícháním hnědých tónů a malovali pole. Vyprávěla jsem dětem o bratrancích Veverkových a o pluhu a vysvětlovali jsme si důležitost půdy a péči o ni. Při "orání" jsme uvolňovali ruku a pak, než nám pole uschla, jsme koukali na pohádku o červeném traktůrku ;-) Traktory jsme pak vystřihovali i s pluhem a lepili na naše políčka. Práce se dětem opravdu moc podařily! heart

 

43104989_271751663677566_5356788167687012352_n.jpg               43111320_1160724124084309_7250100478652973056_n.jpg

 

 

 

 

 

 

Oběd: polévka s kuskusem a znojemská pečeně s rýží

-------------- 2. října 2018 ------------------------------------

Při čtení jsme procvičovali samohlásky a jejich tvary - s čárkou, háčkem a kroužkem. Trénovali jsme robota a psaní Y. Zase jsme uvolňovali ruku pro psaní, tentokrát s kuřátky. V matematice jsme měli pracovní list s medvídkem Pú. Příklad nám dělaly trochu potíže, ještě nám to tak dobře nejde. Vybarvování ale bylo príma. Protože dnes bylo opravdu nevlídno, přesunula paní učitelka tělocvik na konec týdne a místo toho jsme zase plnili úkoly v HRAJEME SI. Abychom nebyli smutní z toho sychravého dne, pustli jsme si jeden příběh medvídka Pú, právě o větrném dni a o povodni. Moc se nám to líbilo :-) K obědu byly brambory a čevabčiči a polévka byla z dýně hokaido. Ve FIE jsme dnes zvládli poslední cvičnou stránku - byla plná trojúhelníků. Těšíme se na zítra na VÝTVARKU a na BOŘKA!!! yes

-------------- 1. října 2018 -------------------------------------

Začal nám nový měsíc, což znamenalo dvě věci - vysvětlili jsme si, co název říjen znamená a také jsme si /nakonec dne/ vyměnili místa k sezení ve třídě. Budeme to dělat každý měsíc, abychom poznávali nové kamarády, abychom se poznávali navzájem, zkoušeli si spolupracovat v různých týmech a taky abychom koukali na "tabuli" z různých míst.

Ve čtení jsme dělali délky samohlásek - viz DÚ. V matematice procvičujeme + a - v oboru 1 - 3. Začali jsme také psát 4. V prvouce jsme mluvili o tom, co rádi děláme a co máme společného. Našlo se toho opravdu hodně. Třeba skoro všichni chodíme rádi do lesa a úplně všichni chodíme rádi do bazénu a na zmrzlinu :-) V angličtině bylo téma rodina. Při hudební výchově jsme poslouchali jelení říji a Vivaldiho Podzim. Zpívali jsme písničky z minula a přidali si slíbenou písničku o žabce.

K obědu byly těstoviny s omáčkou z lišek. Ne z lišky!!! laugh Tak zase zítra ;-)

------------- 27. září 2018 -------------------------------------

Kromě jiného jsem si dnes dala za úkol vysvětlit dětem, co je státní svátek a kdo byl svatý Václav. Možná si takhle řeknete, že to nic není....ale zkuste to přijatelně a srozumitelně předat šesti - sedmiletým dětem ;-) Docela by mě zajímalo, jak to doma interpretovali laugh Mohou používat slova: vévoda, středověk /nebo i pravěk laugh /, kníže, křesťan, patron, ochránce, péče, Blaník, Václavské náměstí... jak vidíte, byla to vážně dřina :-))) Myslím, že si to za rok dáme pro jistotu znova ;-)

Ve čtení jsme trénovali I a Y a fonematický sluch /zvuky, robot/, hráli jsme popcorn a POPRVÉ JSME PRACOVALI VE SKUPINÁCH. Šlo to parádně a mám z toho vážně radost!

V prvouce jsme si ukazovali, jak jsme si všichni podobní, zmínili jsme i jiná etnika...ale zatím jen velmi okrajově. 

Protože byla dnes dost zima, tělocvik jsme omezili na půlhodinku na zahradě a ušetřený čas jsme později věnovali dvěma krátkým pohádkám blush

Při psaní stále uvolňujeme ruku a píšeme ve stoje. Pracovali jsme na logickém myšlení v sešitě HRAJEME SI VE ŠKOLE I DOMA. Už brzy si v něm budete hrát i doma ;-) Dnešní téma /mimo jiných/: "Pod deštníkem neprší!" ;-)

A ve FIE jsme zavedli nové pojmy - svislý a vodorovný. Spojování nám pak šlo moc dobře a děti už krásně říkají "pan Forštejn" heart

PS: Oběd byly špagety! Mňam!!! A taky výborná květáková polévka. Po obědě byla ještě Kinder čokoládka od Denisky, která slaví narozeniny:-) Děkujeme a přejeme všechno nejlepší!

 

Přeji hezký prodloužený víkend! 

------------- 26. září 2018 --------------------------------------

Milí příležitostní čtenáři mého "deníčku",

chtěla bych vám o sobě něco prozradit. Mívám nápady. A některé ty nápady jsou fakt dobré...některé dokonce téměř geniální :-))) A asi před třemi týdny mě kolega Pavel Mach přivedl na nápad, že přemluvím mého muže, aby pro naše jeleny vykupoval od dětí kaštany a žaludy. Představovala jsem si, že sem tam dovezu domů pytlík kaštanů, někdy třeba i přepravku, když to budu pár dní shromažďovat. A dětem, že za to nalípnu do Diářku lísteček, že vydělali škole 38 korun a ty pošlu na transparentní účet.  A že děti budou mít příležitost podílet se na stavbě školy. No... to jsem se teda spletla ;-) Ke sběru se hned přidali myslivci, později pan Jiránek. Děti se i s rodinnými příslušníky vrhají na veškeré lokality se žaludy a kaštany v okolí, městské parky nevyjímaje, a tak máme v tuto chvíli nasbíráno více než za 10.000 korun!!! To je naprostá paráda, zejména naši jeleni jsou z toho celí paf :-)) Dělíme se samozřejmě i s ostatními odběrateli, ale já po ránu místo vlídného vítání dětiček běhám s pytlíkama kaštanů, převažuju je a ty velké bedny chodí vážit Fanda Haufer a lepit lístečky skoro nestíhám a pak to psát na facebook, aby měly děti radost .. a tak jsem teď trochu ošidila tyhle stránky, ale už si to pohlídám. Slibuju. Aspoň do dalšího báječného nápadu! laugh

 

Dneska jsem měla svátek a dětičky byly skvělé. Slavili jsme s bábovkou a konečně jsme použili /na mlíčko/ i naše krásné třídní hrnečky. Děti mi zazpívaly a popřály a dostala jsem i přáníčka a obrázky a nádhernou kytku heart Jinak jsme dnes měli ve čtení I a Y a tudíž už umíme všechny samohlásky. Hrajeme hru "Popcorn". Třídíme obrázky podle počátečních hlásek. Hodně pracujeme na rozvoji fonematického sluchu, děláme poslechy a robota... V psaní uvolňujeme ramenní kloub a zatím píšeme velké tvary ve stoje. V matematice jsme zavedli + a - , zatím v oboru 1 - 3. Příklady si kreslíme - viz Matematika pracovní učebnice. Ve FIE máme za sebou náročný úvod a hravě jsme zvládli první cvičný list. Samy děti ale listovaly a hlásily, že dál už to bude těžší ;-) 

Tak asi tohle se teď ve škole děje. Učení nešidíme, dnes jsme ovládli i temperky! yes

------------- 24. září 2018 --------------------------------------

Ranní vzkaz nám prozradil, že začal podzim. Ve třídě máme příjemně, ale venku je vážně chladno. I přes to se budeme snažit každý den aspoň na chvilečku vyběhnout ven. Potřebujeme proto určitě čepice a vůbec teplé oblečení i boty. Díky :-)

Ve čtení jsme si dnes ukázali nejveselejší písmenko. Je to E, které se směje od ucha k uchu. Zpívali jsme "Skákal pes" na O U A a E. Je to dost sranda, když zpíváme EEE, EEE laugh

Při matematice jsme začali dělat skutečné příklady, zatím se znaménkem +. Pro někoho je to nuda, ale některá zvířátka se zatím tváří trochu vyděšeně. Tak budeme trénovat ;-)

A na závěr dne jsme zpívali písničky o zvířátcích. O kočce, psovi, rybičce a říkadlo o žábě. Příště se o ní  naučíme novou písničku. A víte, že kočka neleze jenom dírou, ale v jedné písničce taky dolů, protože na střeše fouká? ;-)

Hezký večer a díky za přinesené kaštany! heart

------------- 20. září 2018 ---------------------------------------

Dnes jsme měli vážně napilno. Učili jsme se nové písmenko A. Je to písmenko Aničky z naší třídy a taky paní učitelky Andrey. Je vtipné, že taky paní učitelka v učebnici se jmenuje na A. Je to Alena. Po čtení a psaní A jsme šli ven - na tělocvik. Nástup, který jsme si minule zkoušeli, jsme vyfikli napoprvé tak perfektně, že nám paní učitelka všem napsala jedničku :-) Na hřišti jsme pak hráli hry a cvičili jsme. Byl i čas si jen tak pohrát...musíme přece využít toho krásného babího léta heart

K obědu jsme ve škole měli vepřovou pečeni s bramborem, polévka byla kulajda. Taky jsme dostali nové krásné desky na výkresy, do kterých jsme si uložili včerejší obrázky. Povedly se nám náramně a tak není divu, že i za ně byla jednička. To nám to pěkně v žákovských knížkách přibývá smiley A protože jsme se dnes snažili být hodní /a až na výjimky se nám to i dařilo/, pustila nám paní učitelka slíbenou pohádku. Nebyl to tentokrát Bořek, ale Dubínek. Hodí se nám krásně k učení o dubech a ke sběru žaludů. Dnes jsme naplnili kyblíček a bylo toho za 80 korun pro školu. No a úplně nakonec dne jsme trénovali psaní trojky na tabulku a zítra to dáme naostro do písanky!

 

PS: Paní učitelka vzkazuje rodičům, že není bláznivka, aby dávala dětem za úkol psát 10 řádků jedniček a dvojek /včera/, to my jsme neposlouchali, co nám pětkrát řekla, a místo jednoho řádku 1 a jednoho řádku 2 jsme psali jak diví sad

------------- 19. září 2018 -----------------------------------------

 

THE FOX IS BACK! 

Z lesa se nám vrátila liška. To se nám ulevilo. V češtině jsme poslouchali zvuky a hráli robota. Paní učitelka má takové cédéčko, kde je to nahrané. Zpívali jsme "Skákal pes" ale na hlásky O a U. Je to dost legrační :-)

V matematice jsme porovnávali na kostkách a psali jsme 2. Je těžší než jednička, ale šlo nám to hezky. 

Konečně jsme taky měli pořádnou výtvarku. Kreslili jsme voskovkami dub, jeho listy a plody - žaludy. Pak jsme to celé přemalovali vodovými barvami. Paní učitelka nás nejdřív naučila barvy probudit a vysvětlila nám, jak se s nimi správně pracuje. Prostě nesmí mít žízeň, když jsou vodové wink A pak bylo učení - i při výtvarné výchově se člověk může učit..to jsou teda věci. Míchali jsme barvy. Nejdřív se nám do toho moc nechtělo, ale pak nám to přišlo fakt super! A ty krásné obrázky!!! Musíme jen počkat do zítřka, až nám uschnou.

K obědu byly zapečené těstoviny s kuřecím masem. Měli jsme v plánu příběh Bořka stavitele, ale kluci porušili zamčené pusy cestou na záchod a tak se nedalo nic dělat, byl to prostě rámus a pohádka nebyla. Dost nás to mrzelo a tak bylo spousta žlutých semaforů :-/ Naštěstí máme slíbeno, že když to zítra nepokazíme, bude pohádka ;-)

-------------- 18. září 2018 ------------------------------------------

Odešla od nás liška. Ráno prostě nebyla ve třídě. Když si toho děti všimly, přemýšleli jsme proč. Napadlo nás, že to možná souvisí s tím včerejším zlobením sad Tak jsme se dnes snažili a uvidíme, jestli se k nám vrátí.    

Při čtení jsme procvičovali písmenko U a taky jsme dělali reportáž s kamarádem v lavici. Za domácí čtení se rozdávaly první odměny - je  jen škoda, že někteří kamarádi úkol nesplnili a odměnu nedostali.

V matematice jsme se naučili psát jedničku a máme ji trénovat i za úkol. Při psaní jsme zase psali nové písmenko U a zjistili jsme, že když člověk poslouchá, co mu radí paní učitelka, jde to docela snadno wink

Měli jsme úplně opravdový tělocvik, trénovali jsme nástup a hráli hry na hřišti. Pak už bylo to psaní U a oběd. Byla játra s rýží a to úplně všem nechutnalo, ale měli jsme i dobrou polévku a bylo taky mléko v krabičce.

Po obědě jsme měli poprvé FIE. Zatím jsme si jen vysvětlili několik slov, kterým jsme moc nerozuměli. Totiž "instrumentální", "obohacování", "bod" a kdo byl pan "Feurstein". Přišlo nám to trochu nuda a taky to bylo trochu těžké. Ode dneška ale víme, že bohatství nejsou jen peníze, zlato, diamanty a domy.... že důležitější bohatství jsou zážitky, kamarádi, rodina, vzpomínky....a my se ve FIE budeme obohacovat v přemýšlení yes

Zítra bude slavný den.... Dana Zátopková má narozeniny.

-------------- 17. září 2018 -------------------------------------------

Dnes několik dětí z naší třídy onemocnělo vysoce infekční dětskou nemocí, proti které dosud neexistuje očkování, jako prevence nepomáhá ani důkladná hygiena a jediné skutečně účinné prostředky k jejímu překonání jsou nelegální. Ve třídě nám řádí ZLOBIVKA. Doufám, že zítra už bude onemocnění na ústupu a zase nám to hezky půjde.

Jinak jsme dnes i přes tyto komplikace zavedli nové písmenko U, zpívali jsme a poznávali zvuky města, v matematice jsme porovnávali a v prvouce si povídali o škole a o tom, co patří a nepatří do aktovky. Na velkou přestávku jsme si šli hrát ven a po obědě, ke kterému byl africký sumeček s bramborem a vynikající bramboračka, jsme měli angličtinu. 

-------------- 16. září 2018 --------------------------------------------

Máme za sebou dva týdny školní práce. Pro mě je to období, které považuji za hodně obtížné. Potřebovala jsem děti trochu poznat, každé si zažít....udělat si takovou "diagnostiku" jednoho každého a celé třídy. Je to doba zavádění třídních zvyklostí a pravidel, důležitý začátek našeho školního žití na dlouhou dobu. Některé moje plány se ujaly, některé se posunuly někam dál a něco prostě zaniklo nebo na to nedošlo. Tak to bývá... Ty dva týdny jsme zvládli dobře a přestože jsou mezi dětmi opravdu velké rozdíly, myslím, že jako celek to zní docela hezky ;-)

Začali jsme pozvolna, by se děti s prostředím sžily, zvykly si na všechno to nové a teď už pofrčíme! Těším se dál :-)

-------------- 14. září 2018 --------------------------------------------

V pátek jsme jako vždycky četli dopis, hledali jsme v něm písmenko tohoto týdne - O. Také jsme ho psali a hledali jeho umístění ve slovech podle obrázků. V matematice jsme měli připravený list s liščí školou a žaludy /které známe z výpravy/. Porovnávalo nám to parádně a všichni, kdo jsme byli ve škole, máme další JEDNIČKU!!! yes

Ze včerejší výpravy jsme si zpracovali přinesené materiály a vytvořili si projekt v Prvouce. Paní učitelka nám také ukázala knížku s Dubánky a budeme si z ní příští týden číst příběh pro měsíc září.

K obědu bylo lečo, což ne všechny úplně nadchlo, ALE ... mimořádně byly dnes na rozvrhu pracovní činnosti - tzn. obrázek Bořka a tzn., že jsme si pustili jeden jeho příběh! Bylo to o Hugovi a vráně a byla to fakt legrace laugh A pak jsme vyráběli přáníčka pro paní Danu Zátopkovou k narozeninám a moc se nám povedla. Určitě ji to potěší. Vyrábějí je všechny děti z 1. stupně naší školy a bude jich plná krabice. Plná krabice srdíček heart...ta bude mít radost!

Nakonec týdne byla ještě angličtina, zase jsme mluvili do mikrofonu a učili jsme se poprosit a poděkovat.

Tak zase v pondělí! wink

-------------- 13. září 2018 ---------------------------------------------

Pro dnešní den jsme měli naplánovanou výpravu do lesa a všichni jsme se na ni moc těšili. Navíc Deniska slavila svátek a narozeninky a přinesla ke sváče muffinky. Při čtení jsme opakovali věty o Otovi a písmenko O, v matematice jsme začali dělat porovnávání. Taky jsme si naplnili krabičky žetonky na počítání matematických příběhů. Prosíme, aby krabičku měli co nejdříve všichni z nás :-)

Na výpravu jsme dnes měli spoustu věcí. Zkoumali jsme strom dub. Jakou má kůru, že se nám do jejího vrásnění vejde několik prstů. Tu kůru jsme si pak pastelkou překreslili ze stromu na papír. Taky jsme si našli list a prohlédli si žaludy. Na cestě jsme pak uviděli slepýše a tak jsme si ho prohlédli. Byl dost vyplašený a paní učitelka říkala, že umí ztratit ocásek a že je to ještěrka bez nožiček.

V lese jsme pak porovnali s kůrou smrku a našli jsme i jednu borovici a ta je zase trochu jiná. Julča našla i šišku modřínu....nejspíš si to všechno najednou ani nezapamatujeme, ale máme na to spoustu času ;-)

 Pak jsme stavěli domečky a hráli hry se slovy a obrázky ...41552574_981496148720767_867514992142843904_n.jpg 

Vlastně úplně na začátku jsme taky házeli velikánskýma kostkama a sbírali jsme šišky podle čísla, které padlo. A ty šišky jsme pak házeli na terč ...  Paní učitelka by potřebovala zopakovat hodiny, už abychom je probírali, neboť jsme málem přišli o oběd. A to byly těstoviny se sladkou staročeskou posypkou a broskev!!!

Co se dnes fakt nepovedlo, že paní učitelka neměla úplně správnou informaci a dala Klárce něco, co její bříško neumí sníst a té pak bylo moc špatně :-( Teď už je to naštěstí v pořádku a paní učitelka slíbila, že bude ještě opatrnější.

Zbytek učení dnes už nestál za nic, ale nám to neva, i tak toho bylo až až ;-)

 

-------------- 12. září 2018 ----------------------------------------------

Ráno nebyl na tabuli žádný dopis. Paní učitelka byla ještě před vyučováním ve sborovně, což je přes celou náves ve staré škole. Když přišla, rychle nám dopis napsala. Hned po ránu jsme se naučili první písmenko na naší cestě k plynulému čtení. Je to písmenko O. Četli a také jsme psali věty o Otovi. V  matematice jsme si zavedli číslici 5 a hlavní věc z dneška je, že počítat na prstech se může a že je to nejlepší kalkulačka na světě!!! O přestávce jsme si hráli venku a pak bylo psaní. To psaní bude tedy asi dost těžké, říkala to paní učitelka, a taky se u toho musí sedět rovně a tak vůbec... no, je to věda, ale prý se nemáme bát, že to zvládneme ;-) Naučili jsme se rozcvičovací říkanku, sedět rovně a opírat se o správnou ruku.. a psali jsme na tabulku O. Protože O je jako "oběd", šli jsme na vepřové na paprice s rýží :-) Pak jsme psali ještě O do pracovní učebnice a paní učitelka si to O nějak oblíbila nebo co a při pracovních činnostech jsme ho lepili z kousků papíru. Dobrá zpráva je, že na rozvrhu jsou pracovní činnosti s obrázkem Bořka Stavitele a prý si brzo pustíme nějakou jeho příhodu :-)

-------------- 11. září 2018 -----------------------------------------------

Takže - dneska paní učitelka poprvé chyběla a my "zvířátka" jsme byli poprvé ve škole bez naší paní učitelky. Přišla paní asistentka Aša a opravdu moc jsme si to užili! Byla hlavně legrace s tím, že v dopise paní učitelka psala S PANÍ  a my jsme chtěli vědět, co je SPANÍ  a kdy už se teda bude spát?! :-))) Pak jsme paní asistentku přemluvili, že budeme stavět ze sirek, jak je to v naší učebnici ;-) Aša sehnala sirky u tety Lenky a byla to fakt zábava! Chvilku jsme ještě počítali do čtyř a pak jsme šli na výpravu do lesa. Liška byla s námi a stavěli jsme zase domečky a nory. Bylo to príma a k obědu byla sekaná.

Viki v 11 hodin odjela do Senátu a byla to tam prý veliká sláva! 

-------------- 10. září 2018 -----------------------------------------------

Paní učitelka byla v pondělí celá roztržitá, protože učitelé stále ještě chystají výstavu pro Senát. Přesto jsme zvládli v pracovní učebnici ZAČÍNÁME ČÍST A PSÁT tvořit věty o Pepovi. V MATEMATICE jsme si zavedli číslici 4 a v PRVOUCE jsem si zase povídali o škole. Úplně nejlepší z celého pondělí byl ale oběd, protože se paní kuchařky stěhovaly sem do Elady a udělaly nám balíček, ve kterém byl sendvič s kuřecími stripsy a ledovým salátem, jablíčko, Tatranka a pitíčko s brčkem!!! :-) To bychom chtěli každý den.... 

-------------- 7. září 2018 --------------------------------------------------

Dnešní dopis byl od paní učitelky a psala nám, že za sebou máme první školní týden. Tentokrát jsme už nehledali svoje písmenko, ale písmenko kamaráda v lavici. Zavedli jsme si to, že v pátek si o přestávkách pouštíme písničky :-) Poprvé jsme pracovali s obrázky /na co začínají, tvořili jsme o nich věty.../ a v matematice jsme měli samostatnou práci a rozdávaly se JEDNIČKY!!! Na přestávku jsme šli na zahradu a čekali jsme, až přijede Julinka. Když dorazila, všichni jsme se ve třídě představili a seznámili se. Byl výborný oběd - krůtí plátek a zeleninový salát a brambory - a pak jsme měli angličtinu s paní učitelkou Káťou. Mluvili jsme na mikrofon a fakt moc nás to bavilo. Těšíme se zase na pondělí! 

Máme úkol, ale máme celý týden na jeho splnění :-)

-------------- 6. září 2018 ---------------------------------------------------

Liška nám napsala, že nás dnes čeká výprava tam, kde má obydlí. Ráno jsme se tedy v prvním bloku učili jako o život a šlo nám to moc dobře! Pracovali jsme přes 30 minut. Při svačině nám Bára rozdala dobroty a my jsme jí popřáli všechno nejlepší k narozeninám. Pak jsme měli krátkou matematiku - dosvačili jsme a hurá k lesu! :-) Začala naše první výprava za liščí norou. Cestou jsme novým dětem ukázali, jak vypadá tato část Bystrého a dovedli je až k lesu, kde je Kámen smíření. Tam jsme vyzkoušeli první liščí noru a hráli jsme seznamovací hry. Pak jsme se nechali vést dál do lesa, kde jsme si stavěli domečky a pak měli lesní školu - hledali jsme svoje písmenka a pak písmenka pro kamaráda. 

V Eladě byla k obědu roštěná :-) a potom už bylo jenom psaní a naučili jsme se zapisovat věty s obrázkem. Jak se to dělá se můžete podívat v odkazu TENTO TÝDEN SE UČÍME ..

A dnes jsme nedostali žádný domácí úkol :-)

-------------- 5. září 2018 ---------------------------------------------------

Dnes ráno jsme opět četli dopis od Lišky. Hledali jsme svoje písmenko. Poprvé jsme počítali v nové pracovní učebnici a šlo nám to moc dobře. Úplně nejvíc byl dnes Jakub, který vymyslel v matematice možnost, která nikoho jiného nenapadla a přesně podle instrukce spojil tři stejné mráčky, přestože nebyly ve skupince vedle sebe!!! yes Nikdo z dětí si nezapomněl přinést úkol! :-) Měli jsme "jako tělocvik" na zahradě, kromě jiného jsme hráli hru s míčem na jména a ještě se úplně dobře všichni jmény neznáme. Tak na tom budeme pracovat. K obědu byly karbanátky a skvělá hrachová polévka ... mňam :-) Měli jsme také prvouku a povídali si o škole - dokreslovali jsme obrázek tělocvičny, která v té škole chyběla. 

41094427_456778974832240_6428497054816796672_n.jpg

   "A to nalevo seš paní učitelko ty, sedíš na křesle a hlídáš nás." laugh

 

Chtěla bych říct, že nemám křeslo, ale pouze židli na kolečkách, že   nemáme tělocvičnu a že jsem dnes při tělocviku na zahradě cvičila s dětmi, byť jsem se na to nepřevlékla do tepláků :-) 

 

 

 

Den byl prima, udělali jsme už víc práce než včera, děti si nalepily do Diáře kontakty do školy a samy dělaly semafor - nevím ani, jaké bylo skóre.

Nezapomněla jsem dnes na nic a to, že jsem šla děti dovést k autobusu v přezuvkách, prý nebylo poznat ;-)

 

-------------- 4. září 2018 ---------------------------------------------------

Ráno všechny děti dorazily v pořádku do Elady. Začali jsme se zabydlovat ve třídě. Ráno to teda vypadalo jak překážková dráha, ale rychle jsme si udělali pořádek a pomalu se nám to rýsuje. Četli jsme společně ranní vzkaz od Lišky a učili jsme se být školákem. Pak jsme si šli hrát na zahradu, kde jsme se sešli se druháky a taky se zastavil pan ředitel. Potom bylo opravdové učení, zakládali jsme sešity na Emila a pak oběd!!! Rajská...mňam :-) 

Pak už jsme si jen zapsali úkol, nakreslili si "semafor" /všichni měli zelenou smiley / uklidili si věci a šli jsme do družiny nebo na autobus. Dětem se prý první den líbil a když jsem jim zamávala u družiny a odjel autobus, tak mě ta únava a to všechno tak dojalo, že jsem zamáčkla slzu :-)

Anička: " Toníku, já se tak těším na zítřek!" .... tak to bylo nejvíc heart Taky se těším.

 

----------------- 3. září 2018 -------------------------------------------------

Dnes to byla taková jízda, že jsem večer zapomněla jít do divadla. Děti byly natěšené, seznamování se nám vydařilo a většina zůstala i na Emila. Pak byly zmatky s těmi všemi návštěvami a s natáčením, ale všechno dobře dopadlo :-)