Jdi na obsah Jdi na menu

INFO - VVH 2021 pro sbory i okrsek

5. 1. 2021

Přátelé, kamarádi,

měl jsem pro Vás připravený návod na provedení nutných opatření tak, abychom řádně nahradili neuskutečnitelné valné hromady, avšak dnes (tj. 05.01.2021) náš pomezský starosta kontaktoval paní Havlíčkovou z OSH, kde mu bylo řečeno, že stačí na OSH v řádném termínu (tj. do 31.01.2021) zaslat hlášení o činnosti SDH a hlavně uhradit příspěvky podle centrální evidence. 

Je to rozhodně jednodušší než moje vytvořené opatření, proto náš sbor bude jednat dle dohody na OSH.

Já si o tom myslím své, ale aby moje aktivita nevyšla na prázdno, menším písmem zde bude doloženo moje opatření. Jednejte, jak se sami rozhodnete. 

Václav

 

Můj návod:

Ahoj kamarádi,

Nebudu se rozepisovat o uplynulém roce, prožili jsme si jej všichni a za sebe jen řeknu, že měl tedy „grády“.

Teď musíme splnit papírově všechny náležitosti. Takže musí proběhnout valné hromady, tak jak káže ust. § 75 odst. 5 písm. a) našich stanov. Dnes (tj. 04.01.2021) jsem si na ústředí SH ČMS ověřil, že vydané pokyny stále platí, proto se odvolávám na

1/ zabezpečení VVH sborů a okrsků ze dne 25.07.2020

2/ jednací řád pro hlasování orgánů SH ČMS per rollam ze dne 25.11.2020

 

Každé SDH musí do 31.01.2021 mít svoji VVH. Protože platí PES typu 5, je setkání více osob vyloučeno. Jak navrhlo naše vedení SH ČMS, musí proběhnout VVH typem „per rollam“, tedy česky řečeno oběžníkem.

Každé SDH popíše co nejstručněji

1/ činnost sboru v r. 2020 (prosím kompletně, tj. výjezdovky, mládež, preventista apod.)

2/ zaměření činnosti v r. 2021 (nikdo neví co bude, alespoň poznáme, kdo je optimista a kdo ne)

3/ sbory, které mají v roce 2021 výročí (Polička, Pomezí a Široký Důl), uvedou, zda budou pořádat veřejné oslavy

4/ pořadatelské sbory okresních soutěží potvrdí či uvedou, zda v obvyklých termínech budou pořádat soutěže (pochopitelně je opět může zrušit koronašmejd, ale to dnes nikdo neví)

5/ závěrem každé zprávy by mělo být usnesení, jako normálně píšete.

 

Po vyhotovení tohoto výtvoru nakonec dát do textu:  PRO  nebo PROTI. A teď to rozeslat všem členům na email, datovku a podobně. Já osobně navrhnu u nás, aby se děti trochu proběhly a VŠEM, nejen starším členům, to donesly osobně. Každý musí potvrdit přijetí, tzn. v emailu je nutné označit vyžádání potvrzení přijetí zprávy, při osobním předání to podepsat i s datumem na obálku (můžou to vyžadovat při kontrole!).

„Obdarovaný“ člen touto zprávou má pak 5 pracovních dní na vyjádření!!!

Proč osobně? Do 31.01.2021 musí být na OSH zaplacený členský příspěvek, osobním jednáním takto peníze budeme mít jisté. Z tohoto vyplývá, že v uvedené době musí být peníze již na okrese, tedy vybírat se musí co nejdříve. Stejně tak platí v termínu do 31.01.2021 napsat všechna hlášení a podobně. Vím, že to je složité a časově náročné, ale jinak to prostě nepůjde stihnout.

Tedy návrh, který dnes (04.01.2021) navrhnu u nás (ovšem ještě nevím, jestli mi to schválí?)  

(* tak je jiný postup, poznámka ze dne 05.01.2021).

Nejlépe tento víkend, tj. 09-10.01.2021, roznesou děti všem členům (nad 15 let) obálku, kde bude popsaná práce sboru – viz výše body 1-5. A ideálně další víkend (16-17.01.2021) si zaběhnou pro odpovědi, tj. zaškrtnutí políčka, že souhlasím či nesouhlasím se zprávou SDH, včetně vybrání peněz na příspěvek (pokud se to vše podaří, jak se naivně domnívám, zbývá pouze 14 dnů na zaplacení příspěvků na OSH). Pak musí sbor sestavit členy tzv. „pracovní skupiny“, která odpovědi vyhodnotí a samozřejmě zjistí, že je vše dle pravidel stanov (pracovní skupina je pěkný název pro známou sčítací komisi na VVH). Pracovní skupina pak ověří mandát všech hlasujících (tedy členů sboru), vyhodnotí výsledky hlasování (pro, proti, zdržel se, neplatný hlas) a zpracuje výsledky hlasování nejpozději do 5 dnů od ukončení hlasování. Tyto výsledky zašle e-mailem osobě oprávněné (starostovi sboru), který ji potvrdí standartním způsobem, tj. podpisem a razítkem. Okamžikem podpisu nabývá toto usnesení právní moci. Výsledky s podpisem starosty a razítkem sboru pak každý sbor zašle na OSH. Pozor – všechny doklady od hlasování uschovat pro případnou kontrolu! Nakonec se tyto výsledky musí zveřejnit, takže vyvěsit na stránky sboru a podobně.

 

To je zhruba vše.

A teď info pro okrsek.

Všechny Vaše zprávy za všechny sbory budu v kopii požadovat i já a celý výbor okrsku. Přestože okrsky mají termín o měsíc delší (do 28.02.2021), prosím o zaslání Vašich zpráv nejpozději také do 31.01.2021. Nějak to dám dohromady, sepíši sesumírovanou a řádně zkrácenou zprávu za celý okrsek a zašlu Vám ji zpět do sborů tak, aby jste mi ji potvrdili a já oslovím členy okrskové pracovní skupiny (Kuba, Martina a Míra), kteří provedou vyhodnocení per rollam akce. Dobře, nebudu strašit, stačí když straší média, vše spočítám a potom to nechám jednotlivě každému členovi pracovní skupiny zkontrolovat. Do neděle 28.02.2021 musí být nejpozději zpráva za okrsek na OSH.

Každou jednotlivou zprávu z příslušného SDH naskenuji a vyvěsím na naše webovky. Bude zde i tabulka s datem, kdy jsem zprávu obdržel. Kdo bude chtít, může si ji na webovkách vyvěsit sám, jinak prosím o zaslání na e-mail: okrsekpolicka@seznam.cz či vasekstaudpomezi@seznam.cz.

Na webovkách bude i datum odeslání okrskové zprávy jednotlivým sborům, datum přijetí zprávy a datum zaslání hlasování od sboru. Protože má pracovní skupina okrsku na práci 5 dnů, prosím o zaslání souhlasu či nesouhlasu nejpozději do 20.02.2021.

 

POZOR:

Celá akce per rollam se NESMÍ uskutečnit, pokud:

1/ vyžaduje-li povaha věci ústní, tedy osobní projednání

2/ se jedná o zrušení SDH

3/ by se měla uskutečnit jakékoliv volba nebo odvolání orgánu nebo funkcionáře

 

Takže pokud Vás otravuji nebo štvu, musíte vydržet až do konce PSA. Chápu, že mohou nastat akutní problémy, tyto, prosím, vyřešíme operativně, ale tak, aby se vlk, v tomto případě pes, nažral a koza zůstala celá.

 

Jakýkoliv dotaz – jsem neustále na emailu: vasekstaudpomezi@seznam.cz, telefonicky +420774569711 nebo datovce: v94tabr.

 

Neváhejte, ptejte se, ať to máme v okrsku v pořádku.

 

Ahoj.

 

Pevné nervy, pevnější zdraví a hlavně optimismus, neb jak říká lidové moudro – Co to je? Je to černé a tluče to na dveře? No přece naše růžová budoucnost. Tak to byl pokus o černý humor, neb jak my, mladí, říkáme FAKE.

 

Václav