Jdi na obsah Jdi na menu

TOP 5 knih čtených v roce 2022

Milí čtenáři,

 

dnes jsem se rozhodla zabrousit do knižních vod. Prošla jsem si seznam toho, co se mi do ruky dostalo minulý rok, a došlo mi, že některé ty tituly si opravdu zaslouží na sebe více upozornit, protože jsou jednoduše skvělé. Vybrala jsem top 5, aby článek nebyl zase tak moc dlouhý. Řeknu vám ale, byla to docela fuška... 

 

Do žebříčku se nedostal např. LISTOPÁD od A. Mornštajnové, protože se domnívám, že její knihy reklamu navíc nepotřebují, ačkoliv jsou vážně dobré. A také proto, že dříve čtená HANA od stejné autorky se mi líbila o něco víc. A představovat nepotřebuje nejspíš ani kniha PROČ SPÍME, protože jednu dobu jí bylo opravdu všude plno. Na druhou stranu, kniha je to velice povedená, plná zajímavostí a za sebe ji můžu také jen doporučit. Pro kompletní seznam mé (i aktuální) četby navrhuji proklik na fantastickou databaziknih.cz ZDE. A teď už jdeme na to…

 

1. LŽI V PLAMENECH (Jennifer Lynn Alvarez) ZDE

 

Kromě toho, že je to obsahově velice zajímavá kniha, bezkonkurenčně vyhrála jako počin s nejhezčí obálkou, co jsem loni (a možná za život vůbec) držela v ruce. Je nádherná, jednoduchá a přitom neuvěřitelně vystihuje podstatu příběhu.

 

Osmnáctiletá Hannah – dcera místního šerifa, jejímž snem je stát se agentkou FBI – si užívá poslední léto s kamarády před odjezdem na vysokou. Pětice vyráží k jezeru nedaleko jejich rodného města, kde však omylem založí požár, který se začne nekontrolovatelně šířit krajinou k jejich domovu. Protože i neúmyslné založení požáru je trestným činem, rozhodne se skupinka všechno zamlčet. Ničivý požár se však nedaří uhasit, a zatímco plameny směřují k Yosemitskému národnímu parku, mezi pěticí se šíří panika. Začíná nervy drásající boj o udržení tajemství, jak před federální policií, tak i mezi samotnými aktéry. Protože jestli lidé něco nesnáší, tak lháře...

 

Přestože je to původně plánované jako přírůstek do teen literatury, já to rozhodně doporučuji i dospělému čtenáři. Jedná se o napínavý příběh plný zvratů s velice originálním námětem. Co byste dělali vy, kdybyste omylem založili požár, který se proměnil v totální katastrofu? Co byste dělali, kdyby vám v tu chvíli bylo teprve 17, 18 a měli jste před sebou celou budoucnost? Vyměnili byste nástup na univerzitu za místo ve vězení? Tohle je skutečně kniha o přátelství, žárlivosti, oddanosti, svědomí... a snaze přežít. A nejspíš tam toho najdete mnohem víc. Zamotá vám hlavu, nenechá vydechnout. Patří to ke špičce thrillerů pro teenegery a může potěšit nejen je.

 

2. DRUHÁ PŮLKA AUGUSTY HOPEOVÉ (Joanna Glen) ZDE

 

Augusta a Julia jsou dvojčata, ale přesto je každá jiná. Augusta miluje slova stejným způsobem, jako jiní lidé zbožňují bonbony nebo zmrzlinu, a sní o cestách na exotická místa, zatímco Julia je doma spokojená a chce se především vdát a založit rodinu. Augusta hodně čte, pokládá spoustu otázek, ve škole opravuje učitele. Dokáže lézt lidem na nervy a nutno přiznat, že do maloměstské čtvrti nezapadá, a tak se už v útlém věku rozhodne, že až vyroste, odstěhuje se někam daleko. Mezitím na opačné straně světa vyrůstá chlapec jménem Parfait v zemi, kde zuří občanská válka a panuje neuvěřitelná chudoba. I on sní o lepším životě pro sebe a svoji rodinu. Ačkoliv Augusta i Parfait čelí mnoha ranám osudu,k nehodlají se vzdát svých snů a oba hledají místo, kde se budou cítit úplní a sami sebou. Místo, kam patří.

 

Když jsem knihu loni dočetla, okamžitě jsem ji považovala za to nejlepší, co se mi zatím toho roku dostalo do ruky. Aby taky ne, má exotické prostředí, originální hlavní hrdinku (a velmi sympatického hlavního hrdinu), obsahuje spoustu silných emocí, ale přitom netlačí na pilu. A plyne nenásilně jako život. Nečekejte žádnou velkou akci, nebo červenou knihovnu. Ale za to příběh, který vás chytne za srdce a dotkne se vaší duše. Budete hrdinům držet pěsti a přitom sledovat, jak život mění a ovlivňuje nejenom je, ale i lidi kolem nich. A možná vám dojde, jak jednoduché je ovlivnit druhé, aniž byste je kdy museli potkat. Je to bolestně dojemný román o ztrátách, lásce (hlavně té rodinné a sourozenecké) ale i naději a odpuštění… Kniha možná spíš pro náročnější čtenáře (kvůli stylu psaní a změnám vypravěče), ale fakticky nebudete litovat.

 

3. HLUCHAVKY (Luboš Panda) ZDE

 

Honza a Eva, každý z jiného prostředí, ale oba se stejným handicapem - narodili se se jako neslyšící. Pomocí deníkových záznamů sledujeme jejich životní cestu od dětství až do dospělosti, aby se v závěru knihy jejich osudy protnuly.

 

Co říct ke knize o neslyšících z českého prostředí sepsané dle skutečných příběhů? Neuvěřitelné. Tleskám. Doporučuji. Chcete-li se o tomto postižení, o lidech s tímto handicapem dozvědět víc, směle do toho. Čtení vás určitě obohatí. Každého obohatí. Tahle kniha by si pro svůj obsah zasloužila zařadit do povinné četby. Aby člověk pocítil, jaké to je mít určitý nedostatek. V tomto případě tedy sluchový... Jen mě dost mrzí, že mají neslyšící pocit, (alespoň autorem vyjádřený) že nepatří ke slyšícím, že nemůžeme žít společně... Smutné, tak smutné. A co to o lidech asi vypovídá?

 

4. PROŽILA JSEM SI PEKLO (Andrea Claudia Hoffmann, Patience Ibrahi) ZDE

 

Unesena islamistickými povstalci z Boko Haram mladá Nigerijka Patience si prožila skutečné peklo. V okamžiku, kdy se ve svých sedmnácti letech dostává do područí teroristické skupiny Boko Haram, začíná pro těhotnou ženu boj o život. V listopadu 2015 se s Patience setkává německá novinářka Andrea C. Hoffmannová, která přicestovala do Nigérie, aby získala o činnosti Boko Haram co nejvíce informací. Obě ženy se shodnou na tom, že neuvěřitelné krutosti této fanatické islamistické organizace musí být zdokumentovány. A tak Patience novinářce vypráví svůj traumatický příběh...

 

K příběhům jako je tohle se nedá napsat nic moc jiného, než co byste asi čekali. Je to hrůza, čeho je člověk schopný v 21. století kvůli náboženství. Nebo spíš ho používá jako výmluvu k tomu, aby mohl páchat zlo. Osud Patience vás pohltí. Druhá stránka věci je, že knihu sepsala dle jejího vyprávění novinářka, která nejen, že zpověď čtivě podala čtenáři, ale zároveň ho obohatila o kapitoly ze svého úhlu pohledu, opět skvěle zpracované. Dohromady to tvoří výjimečnou, leč brutální knihu o Boko Haram a Nigerii, která stojí za přečtení.

 

5. V ZAJETÍ ZIMY (Naomi Novik) ZDE

 

Mirjem pochází z rodu lichvářů, avšak její otec ve svém řemesle zrovna nevyniká. Každému rád půjčí, ale pak si neumí říct o splátky, takže se rodina nachází na pokraji chudoby — dokud Mirjem nezakročí… To ale přiláká pozornost krále Staryků — bytostí, které přicházejí s prvním záchvěvem zimy a prahnou po zlatě. Tím se dá do pohybu řada událostí, jimž spolu s Mirjem čelí vesnická dívka Wanda, která pro ni pracuje, protože její otec si nemůže dovolit zaplatit dluh, a šlechtična Irina, kterou chce otec provdat za mladého cara… (Eliminovaná anotace, protože ta celá toho dle mého prozrazuje předem zbytečně moc.)

 

V zajetí zimy je natolik originální příběh, že mi chvíli trvalo se začíst. Než se zorientujete v prostředí a přilnete k postavám. Ale jakmile se to stane, necháte se unášet proudem vyprávění o nelehkých lidských osudech, osobité (a to velmi, v tom nejlepším slova smyslu) magii a nečekaných setkáních. Dost dlouho jsem netušila, kam příběh směřuje a co bude s postavami dál. A užívala si to. Škoda, že rozuzlení hlavní zápletky a závěr už je vymyšlen méně originálně. Ale drží to pohromadě a čtení celkově mě moc bavilo. Ten svět i postavy. Nakonec se mi nechtělo skončit. Velmi doporučuji a to hlavně těm, co hledají něco nového ve fantasy knihách.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář