Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy 2022

2022

125 LET DRÁHY RAKOVNÍK - BEČOV NAD TEPLOU A ODBOČKY PROTIVEC - BOCHOV

 

Poslední prázdninovou sobotu, tedy 27. 8. 2022, brázdil motorový vůz M 131.1513 zvaný Hurvínek naší lokálku společně s její páteřní odbočkou do Bochova. Oslavili jsme tím 125. výročí trati Rakovník - Bečov nad Teplou, která je s necelými 90 kilometry považována za jednu z nejdelších českých lokálek. Stejné jubileum oslavila také již zmíněná trať do Bochova, která odbočuje ve stanici Protivec. Po této téměř sedmnáctikilometrové lokálce se dnes už vlakem nesvezete - poslední osobní vlaky tudy projely 31. května 1996. Loni jsme s motorovým vozem Hurvínkem na této trati "slavili" čtvrtstoletí od ukončení pravidelné osobní dopravy. Letošní jízda začínala opět v dopravně Štědrá, odkud krátce před devátou hodinou ráno vyrážel Hurvínek jako zvláštní vlak s krásným číslem Os 11111 do Žlutic. V Protivci jsme objeli přívěsný vůz BDlm, který nám pro tuto akci zapůjčila Zubrnická museální železnice, a začali stoupat k Bochovu. Dopolední program pak završila jízda z Bochova přes Protivec do Chyší, kde byla pauza na oběd a pro zájemce možnost návštěvy nedalekého zámku a zámeckého pivovaru Chyše. Kdo předložil jízdenku z historického vlaku, dostal na prohlídku zámku 50% slevu. Odpoledne jsme do Bochova jeli ještě jednou a po krátké pauze jsme se opět vrátili do Chyší, odkud jsme se v podvečer vrátili do Žlutic. Počasí sice nevyšlo podle představ a během dne jsme několikrát zmokli, ale projížďka po krásné lokálce v podhůří Doupovských hor si přesto zájemce našla a svezlo se s námi celkem 142 osob všech věkových kategorií.

 

Věříme, že si tady ještě mnozí z Vás vzpomenou, že jsme před rokem pomáhali sbírkou obci Stebno.

Tak jen na vysvětlenou: Pomohli jsme obci Stebno tím, že jsme organizovali na stránkách Nadačního fondu pomoci - Znesnaze21.cz sbírku pro obec Stebno. Bohužel jsme jen prostředníci a nikde nefigurujeme ve smlouvě, která je mezi NFP a Městem Kryry. Poděkování za finance šlo tedy za NFP a ne za námi. K nám se bohužel poděkování nedostalo. Děkujeme aspoň panu Ratiborskému z Okrašlovacího spolku Stebno 2020 , který poděkoval v příspěvku u nich na facebooku, který jsme raději smazali, protože na nás přišlo osočení pana starosty Kryr. Více to tu rozebírat nebudeme... Takže pro shrnutí. Město Kryry za sbírku poděkovalo, ale né nám, protože ve sbírce prostě nefiguruje naše jméno. Tečka.

 

Na základě rozhodnutí Členské schůze byla ukončena naše organizace sbírek pro o.p.s. Život dětem. Všem doposud děkujeme za zapojování se do sbírek a podporu.

 

Náhledy fotografií ze složky Pomoc obci Stebno u Kryr