Líska
Líska obecná (Corylus avelana)
Lískové keře lze nalézt po celé Evropě ve světlých lesích, na okraji lesních cest, v zahradách i v parcích.
Keltové považovali lísku za strom moudrosti, inspirace a poezie.
Listy se sbírají v červnu a červenci. Suší se ve stínu za dobrého přístupu vzduchu, pokud možno rychle. Droga je bez pachu, chuti slabě svíravé a poněkud hořké. Obsahuje malé množství silice, třísloviny a flavonové deriváty.
V lidovém léčitelství se využívá jako spasmolytikum při křečích hladkého svalstva, při nemocech dolních cest močových a jako diuretikum. Dále při chorobách trávicího traktu, průjmech, nadýmání a kvasných dyspepsiích. Užívá se formou nálevu.
Lískové oříšky se používají v kuchyni do pečiva i do vaření. Mají značnou energetickou hodnotu. Jejich nevýhodou je, že jsou těžko stravitelné, takže jsou nevhodné pro osoby se žaludečními obtížemi. V potravinářském průmyslu se z oříšků lisuje vynikající olej.
♦Nálev: 2 čajové lžičky řezané drogy přelijeme šálkem vroucí vody a pod pokličkou necháme 15 minut louhovat. Poté scedíme a pijeme 2-3 x denně šálek. Používá se při kožních chorobách, rovněž k zastavení krvácení a uklidnění bolesti při hemoroidech a při chorobách zažívacího traktu.