Brokolice
Brokolice (Brassica asparagoides)
U nás méně pěstovaná zelenina oproti květáku. Za původ divokého předka je považován Apeninský poloostrov. Je vyšlechtěno mnoho odrůd různých barev od chřestové přes světlezelenou, tmavozelenou, růžovou, červenou až po fialovou. Bez ohledu na barvu jsou všechny rovnocenné.
Dobře vyvinuté růžice se sbírají ve stavu, kdy jsou ještě pevně uzavřené, neboť po rozevření ztrácí na kvalitě. Po odříznutí hlavní růžice sbíráme menší boční růžice postupně, tak jako dostávají. Sklízené růžice je nutno rychle zkonzumovat, neboť během 3 dnů zežloutnou a poupata se otevírají, zvláště pak za teplejšího počasí.
Brokolice má velmi malou energetickou hodnotu a proto je vhodná k přípravě dietních jídel. Její konzumaci lze doporučit, nejen z toho důvodu, ale i pro její antikancerogenní a antisklerotické účinky a při léčení chorob z ozáření. Důležitý je i obsah kyseliny tartronové a inositolu, které profylakticky brzdí přeměnu glycidů na tuky a cholesterol. Zanedbatelné nejsou ani její léčivé účinky na žaludeční a dvanácterníkové vředy a záněty tenkého i tlustého střeva. Je zásadotvorná a tedy vynikající pro lid, kteří trpí přebytkem žaludečních kyselin a pálením žáhy. Brokolice obsahuje mnoho vitaminů B1, B2 a B3, které jsou zárukou pěkné pokožky, vlasů, nehtů a uklidňuje nervy. Je bohatá na minerální soli, fosfor, magnesium, železo, vápník a síru.
Pokud chceme uchovat co nejvíce vitaminu C v brokolici, je třeba ji vařit v páře, anebo zcela krátce ve vařící vodě ( tzv. blanšírovat), kterou lehce osolíme. Brokolice chutná, pokud ji uvaříme do poloměkka a vzápětí ji rychle podusíme na másle či olivovém oleji s troškou česneku.
♦Polévka: 250 g brokolice, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 1/8 l mléka, žloutek, sůl, libeček, muškátový květ. Světlou jíšku z mouky a a tuku zředíme vývarem z kostí, zeleniny nebo jen vodou. Vložíme drobně nakrájenou brokolici, do měkka vaříme, odstavíme, zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce.
♦Salát: 1 větší brokolice, sůl, bílý pepř, 1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy, 1 pór, červená paprika čerstvá, 2 lžíce zeleného hrášku, 4 lžíce jogurtu a lžíce strouhaného, nasucho opraženého, kokosu. V osolené vodě uvaříme do poloměkka brokolici. Vyjmeme z vody a necháme vystydnout. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a na čtverečky nakrájenou červenou papriku a zelený hrášek. Zalijeme nálevem připraveným z octa (citronové šťávy) a bílého pepře. Podáváme vychlazený, sypaný praženým kokosem.