Rybíz
Rybíz černý (Ribes nigrum)
Nejvíce se pěstuje v Rusku, kde také roste planě v lesích.
V severské tundře se z jeho bobulí připravuje alkoholický nápoj připomínající medovinu.
Listy (nesmějí být zažloutlé ani napadené škůdci nebo rzí) se sbírají do konce června. Suší se ve stínu ve vrstvě do 10 cm, schnou poměrně rychle. Plody v úplné zralosti se sbírají hlavně pro potřeby potravinářského průmyslu a ke kuchyňskému využití. Kořen se sbírá na konci květu rostliny, nebo až do konce června.
Listy se vnitřně užívají proti průjmům a nemocem z nachlazení. Protože mají močopudné vlastnosti a vyplavují z těla soli, využívají se i k podpoře metabolismu a k léčbě revmatismu.
Hlavní formou užití je nálev, který je nejúčinnější, připravíme-li jej z listů trhaných do letního slunovratu. Při pozdějším sběru účinnost klesá, podobně jako při sušení, proto je nejlepší připravit si tinkturu z listů trhaných brzy na jaře.
Čerstvé listy se také používají jako kořenicí přísada do nakládaných okurek a kysaného zelí.
Plody mají podobné využití jako listy. Pro potřeby potravinářského průmyslu se zatím nevykupují, spíše se využívají v potravinářském průmyslu či v kuchyni k výrobě džemů, šťáv apod.
Nálev ze sušených plodů se užívá při zánětech dutiny ústní, anginách atd.
Šťávy z plodů (2 sklenice denně) zvyšuje vzhledem k obsahu vitaminů pevnost cév a posiluje odolnost organismu proti virové a bakteriální infekci.
♦Nálev z listů: 2 čajové lžičky drobně řezané drogy, nebo nejlépe čerstvých lístků, přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a scedíme. Pijeme 2 - 3 x denně.
♦Odvar z kořene: podává se při zánětech jater. Polévková lžíce drobně řezaného sušeného kořene se přelije 250 ml vody a krátce povaří. Polovina odvaru se pije před jídlem, druhá po jídle, a to 3 x denně. Tato kůra by měla trvat minimálně 14 dní, a maximálně měsíc.
♦Tinktura: 50 g drobně řezaných mladých listů dáme do láhve a přelijeme 500 ml 70% lihu na 14 dní. Poté slijeme, zbytek vylisujeme a sfiltrujeme. Užívá se 2 - 3 x denně 20 - 30 kapek na lžíci vody.
Vzhledem k tomu, že silice černého rybízu obsahuje v malém množství cynolovou složku, nedoporučuje se jeho dlouhodobé podávání ve vyšších dávkách.