Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trestání neočkovaných: Evropský zdravotní experiment COVID-19

13. 12. 2021

Binoy Kampmark

 

Zapomeňte na představy o cukru a biči; řecká vláda se při prosazování očkování řídí zásadou tvrdých trestů. Není zdaleka jediná. V řadě evropských zemí se vlády, které chtějí zvýšit proočkovanost proti COVID-19, rozhodly upustit od přesvědčování a velkorysého poskytování lékařských informací ve prospěch trestů a sankcí.

V Rakousku byl kancléř Alexander Schallenberg velkým zastáncem drtivých trestů a odvolával se na tvrdohlavost občanů své země. (Pouze 69 % občanů obdrželo alespoň jednu dávku, což je výrazně méně než v jiných západoevropských státech). „Máme dost vakcín,“ řekl CNN před oznámením své rezignace. „Věda nám dala možnost, únikovou jízdenku z tohoto začarovaného kruhu virových vln a diskusí o uzavírkách. A tuto možnost a tuto únikovou jízdenku nevyužívá dostatečný počet lidí“.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová inspirována vznikem varianty Omicron se rovněž nyní otevřeně zabývá podobnou myšlenkou. „Máme život zachraňující vakcíny,“ řekla tento měsíc novinářům v Bruselu, „ale ne všude se dostatečně používají. A to něco stojí.“ Nastal čas „podpořit a případně uvažovat o povinném očkování v rámci Evropské unie“.

Takové myšlenky již nějakou dobu kolovaly v právních a politických debatách. Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Vavřička a ostatní proti České republice, které bylo vyneseno v dubnu letošního roku, údajně otevřelo dveře tomuto trendu. Případ Vavřička se týkal rodičů v České republice, kteří z různých důvodů, včetně náboženských, odmítali očkování svých dětí a podali stížnost k ESLP. Soud jejich argumenty neuznal. Byli potrestáni pokutami a jejich děti byly vyloučeny ze školky.

Většina soudců rozhodla, že politika povinného očkování dětí je v souladu s článkem 8 (právo na respektování a rodinný život) Evropské úmluvy o lidských právech. Soud uznal, že jakákoli zákonnost zásahu do tělesné integrity osoby by musela mít určitý základ ve vnitrostátním právu dané země.

Soud rovněž shledal, že politický cíl ochrany zdraví členů společnosti obecně a snížení dobrovolného očkování, který by ohrozil cíl stádové imunity, mohou taková pravidla ospravedlnit.

Navzdory nesouhlasnému stanovisku soudce Wojtyczka bylo uznáno, že Úmluva „nevylučuje zavedení povinnosti očkování proti určitým nemocem ve spojení s výjimkami na základě výhrady svědomí“.

Nejnovější experiment v tomto duchu se odehrává v Aténách, kde Mitsotakisova vláda navrhuje, aby osoby starší 60 let byly pokutovány částkou 100 eur, pokud odmítnou očkování po polovině ledna. (Počet neočkovaných v této skupině se pohybuje kolem 520 000.) Řecko se tak stává jakýmsi průkopníkem v cílení na určitou věkovou skupinu. (Autor zřejmě neví, že totéž se odehrává v ČR, poznámka editora.) V současné době má zákony, které nařizují očkování proti COVID-19 pro personál v zdravotnických zařízeních a v zařízeních, která se starají o seniory a zdravotně postižené.

Místo toho, aby řecká vláda označila pokutování odmítačů za trestné opatření, které je . . . . . . . . . . .

 

https://www.zvedavec.org/komentare/2021/12/8950-trestani-neockovanych-evropsky-zdravotni-experiment-covid-19.htm