Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chaty v Beskydech

Příspěvky

Kohútka - horská chata a ski areál

Kohútka je název horské chaty a ski areálu v západní oblasti Javorníků, ležící přímo na státní hranici se Slovenskem. Na severním svahu Kohútky je stejnojmenný lyžařský areál, kde je několik sjezdovek, které mají i svá vypovídající jména: Malá, Velká, Babská, Runda, Seník. V blízkosti vrcholu se nachází také lyžařský vlek Portáš. Kohútka je také rozcestím červené a žluté turistické značky vedoucí na všechny světové strany. Hřebenové túry Vám umožní výhled na Moravskoslezské Beskydy, Jeseníky, na Slovensku Malou a Velkou Fatru, Martinské hole a Kysuce. Na vrcholu stojí stejnojmenná horská chata, odkud se nabízí nádherný výhled na hřeben Vsetínských vrchů a Moravskoslezských Beskyd. Název areálu se odvíjí od vrcholu Kohútka (913 m n. m.), kde byla v roce 1930 postavena stejnojmenná chata.

 
18. 12. 2023 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Soláň - horský hotel Čarták

Vrchol Soláň byl od pradávna považován za jednu z nejkrásnějších částí Beskyd a proslul jako valašský Olymp, protože vždy patřil k vyhledávaným místům malířů. Na Soláni se dochovalo několik ukázek rázovitých valašských staveb, mezi které patří také stylový Horský hotel Čarták. Na místě dnešního ubytovacího zařízení s restaurací už v 17. století stával srub, sbitý dohromady z dřevěných desek, který sloužil nejen jako skrýš před nepohodou, ale zároveň jako pozorovatelna. V letech 1638 - 1830 totiž srub využívali členové pohraniční stráže jako hlídkové stanoviště, kteří kromě hranic hlídali dění na bývalé obchodní stezce z Uher na Moravu. Valašským četníkům se tehdy říkalo portáši a srubu čarda, od kterého převzal název pozdější hostinec Čarták. Když se blížilo nebezpečí, právě odtud dávali portáši kouřem ze zapáleného smolného sloupu znamení ostatním. 

 
14. 12. 2023 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Martiňák - horský hotel v Beskydech

Martiňák je jeden ze známých turistických pojmů v regionu Beskydy, když dal své jméno hotelu, rozcestí či lyžařskému vleku. Historie tohoto krásného místa s křižovatkami mnoha cest se začala odvíjet v 18. století, kdy tady majitelé panství povolili pasení ovcí. V roce 1743 pastvinu nazývanou U Blata koupil Jan Martiňák z Horní Bečvy a protože tudy chodívalo opravdu hodně lidí, jeho potomek Michal (1820 – 1899) zde vystavěl dům a pověsil na něj vývěsní štít, čímž začal provozovat hostinskou činnost. Ten prožil doby své největší slávy po zahájení provozu železniční trati Ostrava – Čeladná v roce 1871 a tratě z Frýdlantu nad Ostravicí do Valašského Meziříčí roku 1888. A protože koleje spojily Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí až o čtyři roky později, bylo pro dělníky a další poutníky výhodnější cestovat z Čeladné do Horní Bečvy právě přes Martiňák. 

 
10. 12. 2023 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Skalka - horská chata v Beskydech

Horská chata Skalka byla zbudována německým turistickým spolkem Beskideverein, aby konkurovala nedaleké české chatě Velký Polom. Finance na ni získávali činovníci spolku ve sbírkách i na společenských akcích. Základní kámen chaty Skalka byl položen 1.7. 1928 a po neuvěřitelně krátké době 7.10. 1928 se chata otevřela prvním návštěvníkům. Lákala je krásná poloha s výhledy, dobrá dostupnost a slušné sněhové podmínky.

 
21. 8. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Severka - horská chata v Beskydech

Ski areál Severka na severním svahu Kostelka začal psát svou historii roku 1962, kdy zde byla vybudována jednosedačková lanovka, která návštěvníkům sloužila do přelomu 70.-80. let minulého století. Tehdy byla zrušená a nahradil ji vlek Tatrapoma, který funguje dodnes a překonává převýšení 200 metrů. Ve stejné době byla v místech horní stanice zrušené lanovky postavena chata, která turistům i lyžařům poskytovala neocenitelné služby. Po revoluci roku 1989 přešla chata do soukromého vlastnictví, kde zůstala dodnes a nadále slouží pro turisty.

 
21. 8. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Kamenná chata - horský penzion v Beskydech

První turistická chata pod Velkým Polomem byla postavena KČST Bezkyd na místě staré lovecké boudy, do níž se uchylovali turisté za špatného počasí. Turistický nápor však sílil a tak bylo rozhodnuto o výstavbě nové chaty, která byla umístěna asi kilometr pod Velkým Polomem, na místě zvaném Čerchlaný Beskyd v nadmořské výšce 945 metrů.

 
7. 8. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Pustevny - Jurkovičovy domy Libušín a Maměnka

Chata Libušín a Maměnka se nacházejí na Pustevnách v katastru obce Prostřední Bečva a je dílem slovenského architekta Dušana Jurkoviče. Ten na architektonickém návrhu Libušína a sousední Maměnky začal pracovat v roce 1897, když si jejich stavbu objednala Pohorská jednota. Architekt navrhl dřevěné srubové stavby v secesním slohu s bohatým stylizovaným dekorem a dbal při tom, aby budily dojem slovanské lidové architektury. Na výzdobě Libušína se podílel malíř Mikoláš Aleš. Je totiž autorem kreseb boha Radegasta, portáše Stavinohy a dvou zbojníků, podle kterých interiéry vymaloval akademický malíř Karel Štapfer. Již o dva roky později byly obě chaty zvané útulny slavnostně otevřeny. Jejich výstavba stála 82 433 rakouských korun. V roce 1928 chaty navštívil prezident T. G. Masaryk.

 
19. 7. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 1

Mosty u Jablunkova - hotel Fojtský grúň

Fojtský grúň je kopec vysoký 676 metrů a nachází se nad obcí Mosty u Jablunkova. Pod tímto vrcholem byl postaven největší srubový hotel v České republice a také velké sportovní  turistické centrum, které je zaměřeno na celoroční volnočasové aktivity. Bezprostřední okolí hotelu zdobí dřevěné sochy, které zde vznikly při každoroční řezbářské soutěži.

 
9. 3. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Portáš - horský hotel v Beskydech

Chata Portáš byla postavena v nadmořské výšce 960 metrů nad mořem roku 1932. Hotel měl již tehdy parní ústřední topení a taky elektrické osvětlení, které fungovalo díky agregátu, což jiné valašské stavby tehdy mohly jen závidět. K tomu bylo ještě k dispozici ještě útulné stylové vybavení, ze strany provozovatele prvorepubliková úcta k hostům a odpovídající služby. Není se co divit, že se hotel Portáš stal brzy vyhlášeným a vyhledávaným místem. Majitel pan Bittner v hotelu zřídil poštovnu, takže hosté plni čerstvých zážitků mohli přímo z místa pobytu posílat pohlednice. Tehdy se zde ubytovávali lyžaři, sáňkaři, ale také dámy v noblesních šatech a pánové v černých oblecích, pro které zde majitel pořádal plesy.

 
22. 2. 2019 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0

Vsacký Cáb - horská chata v Beskydech

Pod vrcholem Vsackého Cábu ( 841 m.n.m ) vybudoval Klub českých turistů v letech 1927 - 1928 turistickou chatu, velmi podobnou té, která zde stojí dosud. Ovšem za ty léta došlo k řadě přístaveb a rekonstrukcí, třeba v roce 2004 byla vybudována kamenná terasa u restaurace či o šest let později byla dokonce vystavěna zcela nová část pro hotelové hosty.

 
19. 12. 2018 | Rubrika: Chaty v Beskydech | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 433501
Měsíc: 15426
Den: 605