Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítkov - starý pivovar

První zmínky o vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301, kdy pěnivý mok dle práva várečného produkovaly měšťanské domy. Klasický pivovar ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let. Ve druhé polovině 19. století byl pivovar se sladovnou přebudován do dnešní podoby z režného cihelného zdiva, neboť v tomto období byl zmíněný materiál ve Slezsku velmi oblíbený a z neomítaných cihel vznikla spousta různých budov. Soukromý pivovar po komunistickém převratu přešel do státní správy, kdy se v jeho držení střídaly národní podniky s různými názvy. V roce 1975 byl však uzavřen, provoz ukončen a od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny.

article preview

Poslední týden v roce mezi vánočními svátky a Silvestrem může člověk strávit různým způsobem. Většina z nás navštěvuje rodinu a příbuzné, část obyvatelstva vyrazí za sněhem na hory, někdo nedělá vůbec nic, jiní vyrazí na procházku a méně šťastní jedinci musí chodit do práce. Náš volný čas jsme využili k odpočinku, rodinným setkáním, kratším i delším procházkám a jeden volný den jsme vyrazili na výlet do Vítkova. Slezské město v opavském okrese jsme sice navštívili již o 12,5 roku dříve, ale tehdy jsme viděli pouze novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a tak jsme do Vítkova zavítali ještě jednou, abychom si prohlédli všechny jeho zajímavosti. Jednou z nich byl starý pivovar nedaleko centra, který ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let.

D - Vítkov - starý pivovar 001 D - Vítkov - starý pivovar 002

Naše černé SUV jsme zaparkovali u zadní brány do pivovarského areálu a vydali se na jeho obhlídku. Jelikož bylo vaření piva ve Vítkově zrušeno v roce 1975 a od té doby byly budovy částečně využívány jako sklady, už předem jsme věděli, že se dovnitř nepodíváme. Nicméně jsme se alespoň snažili vyfotit a shlédnout exteriéry pivovaru se sladovnou v co největší možné míře, ale ze začátku jsme se pohybovali pouze za plotem. Samozřejmě to značně omezovalo naše možnosti focení, přesto se nám z jedné strany podařilo objektivem zvěčnit pivovar a sousední administrativní budovu. Pak nás napadlo proklouznout kolem využívané části komplexu a naše odvaha byla odměněna otevřenou bránou, nulovým výskytem zaměstnanců, nevrlých obyvatel, zlého psa či hlídače v lidské podobě.

D - Vítkov - starý pivovar 006 D - Vítkov - starý pivovar 007

Využili jsme toho a obešli si pivovarský komplex v historickém jádru města kolem dokola. Daleko lépe jsme tak viděli výrobní části pivovaru s typickými komíny a bývalou sladovnu, které vznikly v druhé polovině 19. století. Původní budovy byly tehdy přestavěny do dnešní podoby z režného cihelného zdiva, neboť v tomto období byl zmíněný materiál ve Slezsku velmi oblíbený a z neomítaných cihel vznikla spousta různých budov. Když jsme přešli na druhou stranu, zblízka jsme si prohlédli dvouramenné schodiště s dřevěnou vstupní předsíní do zmíněné administrativní budovy a další menší přístavby okolo. Bohužel nikdo k nám po schodech nesestoupil a nepřišel nás přivítat, protože pokus o znovuobnovení výroby v devadesátých letech 20. století nebyl úspěšný a pivovar nadále sloužil ke skladovým účelům.

D - Vítkov - starý pivovar 009 D - Vítkov - starý pivovar 010

Nevyužívané části bývalého pivovaru včetně varny však zchátraly a tak v novém miléniu radní uvažovali o demolici budov. Další variantou byla přeměna pivovaru na administrativní komplex nebo byty pro sociálně slabší obyvatele, ale městu se nepodařilo majetek odkoupit. V roce 2023 byl objekt pivovaru na prodej a šance na jeho záchranu tedy stále existovala. Co bude dál, to ukáže čas. Na závěr jsme shlédli vstupní obloukovou bránu mezi domy č.p. 274 a č. p. 275, což byl hlavní vchod do areálu a následně jsme se vrátili k autu, jímž jsme odjeli do jiného pivovaru s názvem Vikštejn, ale o něm již vypráví jiný můj článek. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme v prosinci navštívili města Vítkov a Odry.

D - Vítkov - starý pivovar 011 D - Vítkov - starý pivovar 013

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/vitkov-stary-pivovar​

Historie :

První zmínky o vaření piva ve Vítkově pocházejí již z doby kolem roku 1301, kdy pěnivý mok dle práva várečného produkovaly měšťanské domy. Klasický pivovar ve slezském městě vznikl zároveň s humnovou sladovnou roku 1650 a svému čelu sloužil více jak 300 let. Ve druhé polovině 19. století byl pivovar se sladovnou přebudován do dnešní podoby z režného cihelného zdiva, neboť v tomto období byl zmíněný materiál ve Slezsku velmi oblíbený a z neomítaných cihel vznikla spousta různých budov. Soukromý pivovar po komunistickém převratu přešel do státní správy, kdy se v jeho držení střídaly národní podniky s různými názvy. V roce 1975 byl však uzavřen, provoz ukončen a od této doby budova pivovaru sloužila jako sklad zeleniny. V devadesátých letech 20. století byl proveden neúspěšný pokus o znovuobnovení výroby a nadále sloužil ke skladovým účelům. Nevyužívané části bývalého pivovaru včetně varny však zchátraly a tak v novém miléniu radní uvažovali o demolici budov. Další variantou byla přeměna pivovaru na administrativní komplex nebo byty pro sociálně slabší obyvatele, ale městu se nepodařilo majetek odkoupit. V roce 2023 byl objekt pivovaru na prodej a šance na jeho záchranu tedy stále existovala. Co bude dál, to ukáže čas.

Historie čerpána z webu

http://www.pivovary.info

Město Vítkov je držitelem turistické známky č.1262.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/vitkov-c1262

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 437016
Měsíc: 16010
Den: 659