Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - pivovar Avar

V Hlučíně byl první pivovar založen již roku 1526, bohužel v roce 1904 se přestalo pivo vařit. V roce 1993 vznikl minipivovar Hlučínský starý pivovar a nabízel světlý ležák Leovar a tmavý ležák Radovar. Minipivovar byl vybaven novou technologií v nerezovém provedení a měl kapacitu 10 000 hl ročně. Stará budova byla kompletně zrekonstruována na moderní objekt, jehož interiér byl stylově zařízen.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotný Hlučín a jedním z našich cílů byl minipivovar Avar, který v tomto slezském městě vznikl již roku 1993 pod názvem Hlučínský starý pivovar.

Hlučín - pivovar Avar

K budově malého pivovaru s restaurací jsme přišli pěšky po prohlídce památek v centru města a zámeckého muzea. Na první pohled nás zaujaly tři prosklené okna v prvním patře, které nám připomínaly vikýře, jelikož stejným způsobem vystupovaly z fasády budovy. Za skleněnými tabulkami jsme pak spatřily měděné nádoby na vaření mladiny, ze které pak kvašením a dalšími procesy vznikalo světlé, tmavé nebo kvasnicové pivo pod značkou Avar.

Hlučín - pivovar Avar - varna v prvním patře

Následně jsme vstoupili dovnitř budovy pivovaru a ihned jsme zamířil k výčepu, kde jsme si koupili litr světlého piva v PET lahvi za celkem rozumnou cenu. Pěnivý mok jsme pak vypili až po příjezdu domů do Olomouce o dva dny později a zrzoun nám velice chutnal. Trochu jsme tak litovali, že jsme si nekoupili větší množství hlučínského piva, ale nedalo se nic dělat.

Hlučín - pivovar Avar

Docela nás překvapilo, že ačkoliv zvenku pivovar vypadal velice moderně, uvnitř jsme se najednou ocitli o století zpátky. U výčepu nás zaujala stará pokladna, na stěně visely mosazné pípy a sudové zarážky a líbilo se nám také osvětlení lampami ve stylu petrolejek. Také zařízení restaurace v selském stylu potěšilo naše oči, když na dřevěných stěnách byly koňské chomouty, staré keramické nádoby a demižóny. Nechyběly ani selské cepy, starodávná váha, staré lahve od piva nebo limonád, mlýnky na kávu pily, staré pendlovky. Líbivé byly rovněž dřevěné lavice, malá dělená okna či servírka v selském kroji, ale vzhledem k tomu, že jsme se předtím už najedli, nabídky restaurace jsme nevyužili.

Hlučín - pivovar Avar - varna v prvním patře

Když jsme si vše prohlédli, vyšli jsme ven a vydali se odlovit nedalekou kešku u historické vily. Po úspěšné nálezu jsme se vrátili k autu na Mírovém náměstí, které jsme si prohlédli už předtím a odjeli za dalšími památkami města. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech, tak si je ve volné chvíli také někdy přečtěte.

Hlučín - pivovar Avar

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_pivovar_Avar/

Historie :

V Hlučíně byl první pivovar založen již roku 1526, bohužel v roce 1904 se přestalo pivo vařit. V roce 1993 vznikl minipivovar Hlučínský starý pivovar a nabízel světlý ležák Leovar a tmavý ležák Radovar. Minipivovar byl vybaven novou technologií v nerezovém provedení a měl kapacitu 10 000 hl ročně. Stará budova byla kompletně zrekonstruována na moderní objekt, jehož interiér byl stylově zařízen.

V polovině domku je pivovar a v druhé části restaurace a nachází se pár metrů od náměstí v centru města. Varna pivovaru je umístěna v patře a hosté kavárny mohou sledovat přípravu mladiny. Rovněž stěna varny směrem do ulice je prosklená, takže varné kotle lákají kolemjdoucí. Původní kamenné sklepy s místy až dvoumetrovou šířkou stěny snadno udržují žádoucí teplotu a jsou chloubou minipivovaru.

Roku 1996 se zdejší pivo jmenovalo Bivoj, ale po sporu o značku s opavskou řeznickou výrobnou byli nuceni majitelé dát svému pivu název Slezský korbel. Na počátku roku 2002 podnik změnil název na Avar. V roce 2003 pivovar prodával svou produkci i v Německu a v obchodních domech Tesco, kde se dalo koupit v lahvích s porcelánovým uzávěrem. Sortiment minipivovaru v listopadu 2004 stále tvořil světlý ležák Avar a tmavý ležák, jež byl výhradně exportován do Německa pod názvem Dérer. Dvanáctistupňový ležák Avar šlo na podzim 2005 koupit v některých restauracích v Opavě, Ostravě, na Hlučínsku měl dvě vlastní restaurace, kde toto pivo teklo a v tomto roce pivovar uvařil necelé 4 000 hl piva.

Roku 2007 proběhla rekonstrukce restaurace a návštěvník zde mohl vypít opět světlé nebo tmavé pivo. Restaurace evokovala atmosféru venkovského hostince 19. století. Na dřevěných stěnách byly koňské chomouty, staré keramické nádoby, demižóny, cepy, starodávná váha, staré lahve od piva nebo limonád, mlýnky na kávu pily, staré pendlovky. Nechyběly dřevěné lavice, malá dělená okna či servírka v selském kroji.

V lednu 2011 minipivovar své pivo plnil i do litrových PET lahví a do skleněných lahví s keramickým uzávěrem a klasických NRW. Avar je neurychlované, poctivé pivo. Po dvanáctihodinovém vaření leží týden ve spilce a čtyři týdny ve sklepě. Tímto způsobem Avar ročně vyprodukuje 10 tisíc hektolitrů příjemně nahořklého moku. Ani v černém pivu, obecně známém nasládlostí, se karamelová chuť, daná praženým ječmenem, nebije s chmelovou hořkostí. 

Historie čerpána z webu

https://www.pivovary.info/

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 434235
Měsíc: 15497
Den: 764