Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bělá - pramen Židlo a Priessnitzovy koupele

Pramen lesní vody zvaný Židlo, vyvěrající na povrch z veliké hloubky v lese Pavlačka, má svou bohatou historii. Z vyprávění víme, jak pramen pomáhal lidem, ale i zvířatům už v 19. století. Voda byla popisována jako spolehlivá pomocnice při očních zánětech, kožních ekzémech a podobně. Obec Bělá v roce 2002 pramen upravila do dnešní podoby a roku 2004 vznikl i areál Priesnitzových koupelí. Větší bazének slouží jako venkovní koupel ke zlepšení prokrvení dolních končetin, která zlepšuje prokrvení hlavy, krku a horní poloviny těla chladnou vodou o teplotě 8 °C až 15 ° C. 

article preview

Obec Bělá byla jedním z našich cílů v rámci třídenního víkendového pobytu na Hlučínsku, během něhož jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích. Hlavním důvodem návštěvy malé vesnice byla sice pstruží farma, o které se dočtete v jiném článku, nicméně nás zaujalo ještě jedno zdejší místo. Tím byl pramen Židlo, který napájel blízké Priessnitzovy koupele a nevynechali jsme ani přilehlý křesťanský labyrint. Po úzké asfaltové silničce jsme přijeli na malé parkoviště na okraji Bělé a vydali jsme se do 100 metrů vzdáleného vodního areálu. Za pěkným dřevěným mostem jsme ovšem nenašli žádné výstavní domy na lázeňské kolonádě, nikdo zde neprodával kulaté oplatky a ani jsme nenarazili na žádný hotel, zvoucí nás na úžasné wellness služby. Přesto, nebo možná právě proto se nám zde velice líbilo.

Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 01 - vstup do areálu a vpravo Křesťanský labyrint Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 10 - tok vody z pramene do koupacího bazénku

Při procházce malými lázněmi jsme nejdříve minuli křesťanský labyrint, poté koupací bazének a pak jsme konečně přišli k prameni vody s podivným názvem Židlo. Před námi se nacházela kameny obložená oblouková zídka, ze které uprostřed trčela plastová trubka s poměrně velkým průměrem. Z ní mohutným proudem vytékala voda, jež poté proudila kamenným korýtkem několik desítek metrů až do bazénku. Jelikož bylo velké vedro, rádi jsme se osvěžili její ledovou vodou, která na povrch vyvěrala v lese Pavlačka z veliké hloubky a jejíž léčebné účinky pomáhaly lidem i zvířatům už v 19. století. Již tenkrát ji lidé využívali při očních zánětech, kožních ekzémech a dalších nemocech. Potom jsme si na mosazné tabulce nad trubkou přečetli, že v roce 2002 byl pramen upraven pro veřejnost a vznikl i koupací bazének.

Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 02 - pramen studené vody Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 03 - pramen židlo

Když jsme se osvěžili, syn odběhl pro kešku do lesa a my jsme se zatím vydali ke zmíněnému bazénku. Kráčeli jsme kolem kanálku, kterým proudila ledová voda z pramene do malé nádrže. Obdivovali jsme pár lidí, kteří ve vodě chodili dokola, tak jak to radil vodní doktor Priessnitz v lázních Jeseník, aby se jim zlepšilo prokrvení dolních končetin, zmírnily migrény, odstranila nespavost a zklidnil srdeční tep. Ve větším bazénku se pak lidé koupali a ponořeni do vody léčili dolní končetiny i celé tělo. Chvíli jsme je s jistou závistí pozorovali a když konečně přišel syn z úspěšného lovu kešky, tak jsme popošli ke křesťanskému labyrintu, který zde vznikl roku 2008. Bludiště mělo průměr 26 metrů a zdálo se nám neuvěřitelné, že člověk po cestičkách labyrintu může klidně nachodit přes půl kilometru.

Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 09 - koupací bazén a Křesťanský labyrint Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 11 - Křesťanský labyrint

Jelikož nás ještě čekalo hodně chození při pokračování našeho výletu, odmítli jsme bloudění v kruhu i cestičku pro bosé nohy a vrátili se přes most k autu. Vzápětí jsme odjeli do Polska, kde jsme v obci Tworków navštívili kostel sv. Petra a Pavla, vodní mlýn a ruiny zámku. Chcete-li se dozvědět jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje příspěvky, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech, kde je pro vás připraven cestopis Jak jsme poznávali město Hlučín a okolí. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Snad vás tedy tento příspěvek inspiroval k návštěvě slezského kraje, který všem turistům nabízí spoustu zajímavých cílů.

Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 08 - koupací bazén Bělá - Priessnitzovy přírodní lázně 07 - léčivá voda - detail

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bela_-_pramen_Zidlo_a_Priessnitzovy_koupele/

Historie :

Pramen lesní vody zvaný Židlo, vyvěrající na povrch z veliké hloubky v lese Pavlačka, má svou bohatou historii. Z vyprávění víme, jak pramen pomáhal lidem, ale i zvířatům už v 19. století. Voda byla popisována jako spolehlivá pomocnice při očních zánětech, kožních ekzémech a podobně.

Obec Bělá v roce 2002 pramen upravila do dnešní podoby a roku 2004 vznikl i areál Priesnitzových koupelí. Větší bazének slouží jako venkovní koupel ke zlepšení prokrvení dolních končetin, která zlepšuje prokrvení hlavy, krku a horní poloviny těla chladnou vodou o teplotě 8 °C až 15 ° C. Menší bazének slouží k ponoření horních končetin, dále pomáhá k vymizení migrén a nespavosti, zklidňuje rychlou frekvenci srdečního tepu u srdečních potíží a u poruch funkce štítné žlázy zmírňuje alergické projevy a zlepšuje dýchání. Koupel zlepšuje místní prokrvení horních končetin a cestou reflexů zvyšuje prokrvení hrudníku, krku a hlavy.

Ve stejných místech byl roku 2008 zřízen Křesťanský labyrint i chodníček s oválnými kameny pro chůzi na boso za účelem aktivování akupunkturních bodů v chodidlech.

Historie čerpána z webu

http://www.estudanky.eu/1721-pramen-zidlo

Obec Bělá nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 436710
Měsíc: 15939
Den: 577