Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drnholec - rozhledna U křížku

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky v nadmořské výšce 217 metrů byla postavena roku 2012 na viniční trati U Křížku, kde stojí od roku 1899 kříž, který zde nechala vztyčit rodina Scherak. Rozhlednu nechal vystavět MÚ Drnholec, projekt vypracovali Ing. Antonín Olšina a Ing. Martin Novák. Přístupná od června 2012.

article preview

Obec Drnholec byla naším cílem v rámci dovolené, kterou jsme strávili na prosluněné Pálavě. Poznali jsme zde několik zajímavostí a jednu z nich byla dřevěná rozhledna s ocelovými prvky, postavená v roce 2012 na okraji vesnice. Náš stříbrný povoz francouzské značky jsme zaparkovali na parcele rozestavěného rodinného domku vedle silnice a současně u přístupové cesty k rozhledně, ke které jsme se vzápětí vydali.

Drnholec - Rozhledna U křížku 01 - cesta k rozhledně Drnholec - Rozhledna U křížku 02 - cesta k rozhledně

Kráčeli jsme po polní cestě k 300 metrů vzdálené věži a během chůze nás na poli zaujaly obaly od mléka, jenž byly zavěšené na tyčích a zřejmě sloužily k plašení ptáků či odhánění zvířat od rostoucí úrody. Podél netradiční výzdoby jsme brzy došli k rozhledně a protože od ní zrovna odjížděli cyklisté, měli jsme ji jen pro sebe. Na nic jsme tedy nečekali a rovnou jsme po 52 schodech vystoupali na vyhlídkovou plošinu ve výšce deseti metrů, odkud jsme se rozhlédli po krajině Jižní Moravy.

Drnholec - Rozhledna U křížku 05 - cesta k rozhledně Drnholec - Rozhledna U křížku 06 - rozhledna

Nejblíže nám byla pochopitelně obec Drnholec, daleko nebylo ani město Hrušovany nad Jevišovkou, ale spatřili jsme i další místa na Pálavě a směrem na Brno. Nejvíce nás ale zaujal hrad na skále, který se rýsoval na obzoru již na rakouské straně. Později jsme zjistili, že se jednalo o ruiny středověkého sídla jménem Falkenstein, jenž bylo od nás vzdáleno přes dvacet kilometrů, takže svému účelu vyhlídková věž posloužila evidentně dokonale.

Drnholec - Rozhledna U křížku 12 - na vyhlídkové plošině Drnholec - Rozhledna U křížku 08 - výhled z věže

Poměrně dlouho jsme se kochali pěkným rozhledem po krajině plné vinic, než jsme začali sestupovat dolů po železných schodech, na kterých jsme kousek pod vyhlídkovou plošinou odlovili kešku. Když jsme stanuli opět na pevné zemi, zamířili jsme k informační tabuli, na které jsme si přečetli její krátkou historii. Pak jsme se na chvíli posadili na lavičky, abychom si po náročném dni odpočinuli. Vedle posezení se nacházel kříž s Kristem, po němž vyhlídka získala své jméno a který zde roku 1899 nechala vztyčit rodina Scherakova.

Drnholec - Rozhledna U křížku 14 - na lavičce pod rozhlednou Drnholec - Rozhledna U křížku 15 - křížek a rozhledna

Po několika minutách jsme se zvedli a po stejné cestě jsme se vrátili k našemu vozu, kterým jsme odjeli do centra obce. Zaparkovali jsme kousek od informačního centra, v němž jsme si koupili turistickou známku a získali razítko do památníku. Následně jsme se šli podívat na místní kostel a vedle stojící zámek, u něhož jsme odlovili další kešku. Tím byla naše mise v Drnholci ukončena, takže jsme spokojeně mohli odjet do Strachotína, kde jsme byli celý týden ubytováni v rodinném domku místního vinaře.

Drnholec - Rozhledna U křížku 17 - křížek a rozhledna Drnholec - Rozhledna U křížku 20 - pohled z příchozí cesty

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Drnholec_-_rozhledna_U_krizku/

Historie :

Dřevěná rozhledna s ocelovými prvky v nadmořské výšce 217 metrů byla postavena roku 2012 na viniční trati U Křížku, kde stojí od roku 1899 kříž, který zde nechala vztyčit rodina Scherak. Rozhlednu nechal vystavět MÚ Drnholec, projekt vypracovali Ing. Antonín Olšina a Ing. Martin Novák. Přístupná je od června 2012.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=11326

Rozhledna U křížku Drnholec je držitelem turistické známky č.1973.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rozhledna-u-krizku-drnholec-c1973

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437272
Měsíc: 16086
Den: 635