Jdi na obsah Jdi na menu
 


Technická muzea

Příspěvky

Karolinka - muzeum sklářství

Muzeum sklářství v Karolince bylo otevřeno v roce 2014, aby připomínalo historii tohoto oboru ve městě, v němž první výrobky ze skla vznikly již v 19. století. Tehdejší Karolininu Huť založil židovský podnikatel Salomon Reich, který sklárny pojmenoval své matce, stejně jako na přelomu 40. a 50. let minulého století dnešní město. Zakladatel továrny zemřel v roce 1900 a jeho dědicové hospodařili velice špatně, takže když ve dvacátých letech 20. století přišla hospodářská krize, rodina Reichů ji neustála. V roce 1934 se novým majitelem staly Českomoravské sklárny, které byly po druhé světové válce znárodněny a od té doby patřily mezi státní podniky. Během socialismu sklárny v Karolínce pod hlavičkou Crystalexu prosperovaly. Továrna představovala po celá desetiletí zdroj obživy pro mnoho lidí z Valašska, jejichž umění bylo známé i za hranicemi naší země. 

 
22. 12. 2023 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Budišov nad Budišovkou - muzeum břidlice v bývalém mlýně

Muzeum břidlice bylo založeno v roce 1996 a svým charakterem je na našem území ojedinělé. Sídlí v budově bývalého mlýna z 1. poloviny 18. století, který dnes patří mezi památkově chráněné stavby. Muzeum mapuje nejen zajímavou více jak 700letou historii města, ale především se zaměřuje na vznik, zpracování a využití břidlice, která je pro naši oblast charakteristická. Mezi nejzajímavější exponáty paří břidlicové hodiny, břidlicové školní tabulky a pisátka, fosílie rostlin a zvířat, které zkameněly. Na muzeum navazuje Naučná břidlicová stezka mapující doly naší oblasti a svým zaměřením tvoří s muzeem komplexní a zajímavý celek. V roce 2008 prošlo muzeum kompletní rekonstrukcí - přibyly nové podsvícené panely, na kterých každý návštěvník najde mnoho zajímavého nejen o břidlici, ale také např. informace o oblíbených zkamenělinách. 

 
4. 7. 2023 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Pelhřimov - Muzeum rekordů a kuriozit

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově spravuje Agentura Dobrý den a bylo otevřeno dne 30. června 1994 v Dolní bráně. Muzeum rekordů a kuriozit skýtá stovky exponátů, které se pyšní přívlastky největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší, nejvytrvalejší. Mapuje unikátní výkony českých a světových rekordmanů, z nichž mnozí jsou zapsáni v České knize rekordů a někteří také v publikaci Guinnessovy světové rekordy, sídlí v Pelhřimově. V pěti patrech pelhřimovské Dolní brány se podařilo nashromáždit unikátní exponáty jinde na světě se nevyskytující. Expozice je složena nejen z trojrozměrných exponátů, ale i z fotografií zachycujících unikátní momenty z průběhu uplynulých ročníků festivalu Pelhřimov – město rekordů a z dalších rekordních pokusů pořádaných na území České republiky a přibližuje atmosféru zahraničních festivalů ve Francii, Belgii a Německu, kde se prezentovala i Česká republika. 

 
17. 2. 2023 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Litovel - první muzeum harmonik

Soukromou sbírku harmonik si v Litovli na Javoříčské ulici otevřel před lety nadšený sběratel pan Sedláček. Za celý svůj život shromáždil více než 300 nástrojů, čímž vytvořil největší sbírku svého druhu ve střední Evropě. Mezi exponáty jste u něj doma mohli zhlédnout klávesové a knoflíkové akordeony, heligonky od 55 českých výrobců a atypické harmoniky. Nejstarší nástroje spatřily světlo světa už před 150 lety a vzhledem k tomu, že je pan Sedláček po koupi opravoval, jsou všechny funkční a zájemci si mohli jejich zvuk sami vyzkoušet. Přáním pana Sedláčka, majitele muzea a skromného učitele hry na akordeon vždy bylo, aby tato jedinečná sbírka byla zachovaná pro další generace. 

 
19. 12. 2021 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Valašské Meziříčí - muzeum řeznictví Krásno

Muzeum řeznictví ve Valašském Meziříčí bylo otevřeno 10. září 2015 a založil jej majitel rodinné firmy MP Krásno Karel Pilčík. Jedná se o unikátní zážitkové muzeum v samotném srdci regionu Valašsko a na každém kroku připomíná výjimečné postavení řeznického řemesla v regionu Valašska a odkazuje na vynikající kvalitu místních uzenářských a masných výrobků.  Muzeum představuje vzácnou přehlídku desítky let starých řeznických strojů z 1. poloviny 20. století. Stroje navíc před očima návštěvníků skutečně ožívají, roztáčí je totiž funkční transmisní pohon poháněný stacionárním motorem.

 
23. 8. 2021 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Hodonín - muzeum naftového dobývání a geologie

Muzeum naftového dobývání a geologie je jediné svého druhu v České republice. Bylo umístěno do budovy bývalých kasáren a otevřeno bylo v roce 2006, čili téměř po 100 letech od prvních objevů ropy na území Československa. Muzeum tvoří vnitřní expozice a venkovní technologický park v okolí budovy. Svými expozicemi přibližuje návštěvníkům bohatou a zajímavou industriální a svébytnou minulost regionu.

 
13. 3. 2021 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Brno - Technické muzeum

Technické muzeum v Brně začalo vznikat již v roce 1924, kdy byl založen výbor pro jeho založení na Moravě. Jeho předchůdcem byl Archiv pro dějiny průmyslu, obchodu a technické práce, který byl založen v roce 1936, ale svoji činnost plně rozvinul až v roce 1948. V 50. letech bylo muzeum přesunuto do barokní budovy na rohu Orlí a Josefské ulice v Brně, také bylo zestátněno a stalo se součástí Národního technického muzea v Praze. V druhé polovině devadesátých let se muzeum přesunulo do nové budovy v Králově Poli na ulici Purkyňova 105, u níž zastavuje tramvaj linky 12.

 
19. 5. 2020 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Valašské Meziříčí - muzeum moravské gobelínové manufaktury

V roce 1898 jistý Rudolf Schlattauer začal s tvorbou gobelínů v obci Zašová nedaleko Valašského Meziříčí, kam se výroba přesunula roku 1909. Ovšem až o dvacet let později se koberce přestěhovaly na současné místo. V období první republiky gobelínové a kobercové dílny spolupracovaly s předními architekty i výtvarníky a tak práce ze zdejší gobelínky ozdobily Jurkovičovu vilu v Brně či reprezentativní interiér celosvětové výstavy v Paříži. Až do druhé světové války vzrůstala obliba drobných gobelínků s přírodními či pohádkovými motivy určených pro běžné domácí interiéry. V roce 1950 se zde začaly restaurovat historické tapiserie a dílny se staly součástí národního podniku Textilní tvorba. V následujícím období komunismu se v dílnách zhotovovaly zakázky pro státní podniky, obřadní síně nebo se vyráběly opony divadel a kin. Po roce 1990 nastal útlum výroby a nevědělo se, co bude dál.

 
20. 12. 2019 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Brno - Zetor Gallery muzeum

Zetor Gallery je netradiční muzeum, ve kterém tradičního výrobce zemědělské techniky představuje nejen pohled do bohaté historie traktorů Zetor, ale i přehlídku techniky moderní. Od současné produkce máte možnost cestovat zpátky časem přes řadu Crystal, řadu Suprů až po legendární Zetor 25. Řada audiovizuálních prvků, multi-dotykové displeje, součástky a obchod pro fanoušky firmy Zetor dokreslují atmosféru galerie.

 
12. 8. 2019 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0

Kunovice - letecké muzeum

Letecké muzeum bylo v Kunovicích založeno jako volná dobrovolnická organizace při Slováckém aeroklubu v roce 1970 a pod vedením zakladatelů zahajuje pod názvem Slovácké letecké muzeum svou činnost. Jeho skutečným prvním vystavovaným exponátem se stal v roce 1974 letoun Aero L-29A Delfín Akrobat, který je v Kunovicích dnes jediným vystavovaným exemplářem tohoto typu letadla na světě. V současné době stojí na ploše muzea přes dvacet letadel a vrtulník Mi–4.

 
10. 6. 2019 | Rubrika: Technická muzea | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 434204
Měsíc: 15492
Den: 749