Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravský Beroun - kaple Nalezení sv. Kříže

Poutní kaple Nalezení sv. Kříže byla vystavěna roku 1752 na vrcholku výrazného skalnatého vršku zvaném Křížový vrch na severozápadě města Moravský Beroun. Základní kámen ke kapli na Křížovém vrchu položil svobodný pán Friedrich Lichtblau, kterou postavil z vlastních prostředků. Po roce 1752 se o kapli staral první poustevník – Konrád Thanel. Roku 1819 byla vysvěcena dřevěná zastavení křížové cesty, které o 23 let později začaly nahrazovat zděné kapličky. Kaple Nalezení sv. Kříže zřejmě zchátrala nebo byla zbořena, protože v roce 1995 byla vystavěna nová. Drobná barokní stavba zakončuje křížovou cestu s kaplemi, které lemují stezku stoupající nahoru ke svatostánku. Není bez zajímavosti, že právě tyto stavební úpravy výrazně poškodily zříceniny hradu, který na Křížovém vrchu stával. 

article preview

Horký letní den na konci srpna byl jako stvořený pro polehávání u vody, kdy příroda neotužilým lidem nabídla jednu z posledních možností ke koupání v přírodě za příjemné teploty vzduchu i vody. Neodolatelnou nabídku jsme využili i my, ovšem tak trochu jiným způsobem, než by se mohlo zdát. Jednodenní výlet jsme opravdu takřka celý strávili u přehrady Slezská Harta, jenže jsme nelenošili na pláži, ale navštívili několik zajímavosti v jejím okolí. Vše začalo zastávkou v Moravském Berouně, kde dlouhé roky bydleli naši příbuzní, nicméně jejich návštěvu jsme v plánu neměli, jelikož jsme toho měli naplánované opravdu hodně. Nejprve jsme ochutnali minerální pramen Ondrášovka, potom jsme se prošli po náměstí a následně jsme nasedli do auta, jímž jsme Lidickou ulicí zamířili ke kostelu Povýšení svatého Kříže.

C - Moravský Beroun - Křížový vrch 01 - křížová cesta C - Moravský Beroun - Křížový vrch 09 - křížová cesta

Když jsme si jej prohlédli, vydali jsme se na Křížový vrch, na němž se nacházel park se starými stromy, zřícenina hradu, drobné stavby a také poutní kaple Nalezení sv. Kříže. Jelikož se park od kostela nacházel coby kamenem dohodil, prakticky okamžitě jsme do něj vstoupili a po upravených cestičkách jsme po chvíli dorazili k jednomu ze 14 zastavení křížové cesty. Jednalo se o zděné výklenkové kapličky z roku 1842, které nahradily původních 14 dřevěných zastavení, jež po 23 letech zchátraly. Míjeli jsme jedno zastavení za druhým tak trochu na přeskáčku, protože jsme netrefili začátek křížové cesty, ale nijak nám to nevadilo. Pod milosrdným stínem vzrostlých stromů jsme kráčeli pomalu do kopce a občas jsme se u některých zastavení pár okamžiků zdrželi, abychom si blíže prohlédli klasické výjevy z utrpení Ježíše Krista.

C - Moravský Beroun - Křížový vrch 10 - křížová cesta a kaple C - Moravský Beroun - Křížový vrch 11 - křížová cesta a kaple

O pár minut později jsme dorazili na vrchol kopce s názvem Křížový vrch, na němž byla roku 1752 vystavěna poutní kaple Nalezení sv. Kříže. Stalo se tak za vlastní peníze svobodného pána Friedricha Lichtblauma, který správcem kaple ustanovil poustevníka Konráda Thanela. Při pohledu na kapli velmi zajímavého tvaru nás vůbec nenapadlo, že se vlastně díváme na novostavbu. Kaple Nalezení sv. Kříže totiž zřejmě zchátrala nebo byla zbořena, protože v roce 1995 byla vystavěna nová. Před námi se tyčila stavba s netradičním trojbokým průčelím, k němuž byla připojena oválná vstupní předsíňka, opatřená mříží. Přes ni jsme se sice dál nedostali, ale i tak jsme se přes mříž mohli podívat do interiéru sakrální stavby, který však zel prázdnotou a neviděli jsme v něm vůbec nic. Ani zlámaná grešle nebo zapomenuté montérky se tam neválely.

C - Moravský Beroun - Křížový vrch 16 - kaple C - Moravský Beroun - Křížový vrch 17 - kaple

Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů kaple, kterou v horních částech trojbokého průčelí prosvětloval stejný počat oken s půlkruhovým záklenkem, nad nimiž jsme spatřili trojúhelníkové štíty s kříži na střechách. Na bocích svatostánku se pak nenacházel žádný architektonický prvek a docela nás překvapilo, že závěr kaple měl půlkruhový tvar, protože jsme vzhledem k zajímavému členění průčelí čekali něco jiného. Není bez zajímavosti, že kaple Nalezení sv. Kříže vznikla v místě středověkého hradu, který jsme prozkoumali po obhlídce církevní stavby. O zřícenině hradu však již pojednává jiný můj článek, tak si jej nezapomeňte také přečíst. Chcete-li vědět, co všechno jsme v tento srpnový den viděli, mrkněte do sekce Velké povídání o výletech, kde na vás čeká velmi obsáhlý příspěvek Jak jsme se toulali v okolí Slezské Harty a dozvíte se víc.

C - Moravský Beroun - Křížový vrch 18 - kaple C - Moravský Beroun - Křížový vrch 13 - křížová cesta a kaple

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/moravsky-beroun-kaple-nalezeni-sv-krize​

Historie :

Poutní kaple Nalezení sv. Kříže byla vystavěna roku 1752 na vrcholku výrazného skalnatého vršku zvaném Křížový vrch na severozápadě města Moravský Beroun. Základní kámen ke kapli na Křížovém vrchu položil svobodný pán Friedrich Lichtblau, kterou postavil z vlastních prostředků. Po roce 1752 se o kapli staral první poustevník – Konrád Thanel. Roku 1819 byla vysvěcena dřevěná zastavení křížové cesty, které o 23 let později začaly nahrazovat zděné kapličky. Kaple Nalezení sv. Kříže zřejmě zchátrala nebo byla zbořena, protože v roce 1995 byla vystavěna nová. Drobná barokní stavba zakončuje křížovou cestu s kaplemi, které lemují stezku stoupající nahoru ke svatostánku. Není bez zajímavosti, že právě tyto stavební úpravy výrazně poškodily zříceniny hradu, který na Křížovém vrchu stával. Právě v místě hradního jádra kaple Nalezení sv. Kříže totiž stojí.

Historie čerpána z těchto webů

https://olomoucky.denik.cz/​

https://www.morberoun.cz/​

Město Moravský Beroun je držitelem turistické známky č.1358.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/moravsky-beroun-c1358​

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 434282
Měsíc: 15504
Den: 774