Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základ pro hezkou pleť

Použijte k čištění leti některý z málo používaných prostředků, například máslo nebo sádlo.

Aby pleť mohla dýchat, vypadala zdravě a byla čistá, k tomu je zapotřebí vždy ji důkladně očistit od prachu a nečistot, které se na ní přes den usadí. Teprve po důkladném očištění je pleť připravena přijmout všechny další výživné látky obsažené v krému a může se začít regenerovat. K čištění můžete použít:

Dětský olejíček
Dětský olejíček výborně rozpouští makeup a líčidla a navíc je k pleti velmi jemný a šetrný. Použijte ho spolu s vatovým tampónem a čistěte pleť tak dlouho, dokud nebudou tampóny bílé. Olejíček je hodně mastný, takže můžete pleť poté přetřít čistícím tonikem nebo přebytečnou mastnotu odsát papírovým kapesníkem. Olejíček ovšem můžete na pleti nechat vsáknout, což ocení hlavně suchá pokožka.

Máslo
Máslo obsahuje vysoký obsah tuku a velké množství výživných látek a vitaminů. K čistění můžete použít tampón namočený do rozpuštěného másla a krouživými pohyby pak odstraníte nečistoty. Pokud máte suchou pokožku, není vhodné solené máslo, které by mohlo pleť podráždit.

Sádlo
Možná vám bude tento způsob připadat poněkud odpudivý, ale pokožce může velmi prospět. Použití je stejné jako u másla, ovšem může být poněkud problém sehnat sádlo z přírodně krmeného prasete. Jeho přednost tkví především v tom, že jeho vlastnosti jsou shodné s tukem v kůži a dostatečně vstřebává přírodní látky. Ze sádla se přidáním různých surovin vyrábí masti, vy můžete vyzkoušet například mast řepíkovou. Příprava není náročná, zabere pouze pár minut - smícháte výtažek z nati řepíku lékařského, levandulový olej, včelí vosk a vepřové sádlo. Tato mast je výborným lékem pro suchou pleť, chrání před sluncem, škodlivinami z ovzduší, saponáty, ekzémy a záněty.

Mýdlo
Na použití mýdla k čištění pleti se dnes názory dost liší. Může pleť hodně vysušovat, proto je důležité, aby se používalo mýdlo pouze pH neutrální. Vhodná jsou mýdla s případkem olivového oleje nebo lanolinu.

Obklady
K dokonalému dočištění lze poté použít ještě bylinkové obklady, které pleť napaří a volní z nich ještě zbylou nečistotu. K obkladům používejte bylinky svařené horkou vodou, které se po 10 minutách scedí, do odvaru namočíte malý ručník a ten přiložíte na několik minut na obličej. Poté ještě pleť přepřete tonikem. K obkladům můžete použít například tyto bylinky:
Heřmánek- Silný odvar namočený do gázy a přiložený po dobu 15 minut na obličej uklidní, osvěží a vyčistí pokožku. Někteří lidé jsou ale na tuto bylinku alergičtí.
Lipový květ- Odvar ze sušených lipových květů podporuje prokrvení a zvlhčuje pleť. Je vhodný zejména pro suchou, citlivou pokožku.
Máta peprná- Obsahuje peprmintový olej s obsahem mentolu, díky tomu působí osvěživě a dezinfikuje mastnou a nečistou pleť.
Sedmikráska- Tato bylinka snižuje produkci mazu, je tedy vhodná na velmi mastnou a nečistou pleť.


Peeling
Největší hloubkový čistící účinek má peeling. Peeling je slupovací emulze s drobnými zrníčky, která odstraňuje odumřelé buňky a zjemňuje pokožku. Pokud máte suchou pleť, používejte peeling jednou za měsíc, u mastné pleti jsou intervaly kratší. Můžete si ho připravit i doma, například ze lžíce jemně pomletých lískových oříšků nebo mandlí (použít můžete i krystalky cukru, soli, pšeničné otruby) a 1 lžičky čistícího mléka.