Jdi na obsah Jdi na menu
 


Audi

 Audi (AUDI AG) je německá společnost, která se zabývá výrobou luxusních automobilů, sídlí v Ingolstadtu v Bavorsku. Je součástí skupiny Volkswagen Group a patří k nejstarším výrobcům automobilů v Německu. Skupina AUDI AG zahrnuje nejen značku Audi, ale také italského výrobce sportovních vozů Lamborghini. Od roku 2012 patří do skupiny AUDI AG také tradiční italský výrobce motocyklů Ducati. Znakem Audi jsou 4 propojené kruhy, které symbolizují čtyři různé výrobce automobilů (Audi, DKW, Horch a Wanderer), k jejichž fúzi do koncernu Auto Union došlo v roce 1932.

 
Skupina Audi se zaměřuje na výrobu sportovních, sofistikovaných a progresivních produktů. V roce 2013 dodala svým zákazníkům 1 751 007 vozidel, z toho 1 575 480 vozů značky Audi. Největšími trhy pro značku Audi jsou Čína, Německo a USA. V roce 2013 vykázala společnost obrat 49,88 miliardy EUR a provozní zisk 5,03 miliardy EUR.[3]
 
Značka Audi proslula svým sloganem Vorsprung durch Technik, česky Náskok díky technice. Mezi milníky v technickém vývoji ingolstadtské automobilky patří především pohon všech kol quattro (více než 6 milionů vyrobených vozů Audi s pohonem quattro od roku 1980[4]), lehká konstrukce (například celohliníková karoserie ASF – Audi Space Frame) a motory TDI a TFSI
 
V roce 1899 založil August Horch v Kolíně – Ehrenfeldu firmu A. Horch & Cie. Přesně 2 roky trvalo, než z výrobní linky vyjel první automobil Horch. Měl dvouválcový, naležato uložený motor o výkonu 4 – 5 koní. Tento vůz slavil velké úspěchy a v roce 1904 byla zahájena sériová výroba.
 
Zakladatel automobilky ve své firmě působil až do roku 1909, kdy ji nejen kvůli finančním těžkostem, ale též díky neshodám se správní radou opustil a založil si firmu novou. Pochopitelně nebylo možné, aby v jednom městě existovaly dvě automobilky stejného jména, a tak byl Horch nucen název změnit. Učinil tak poměrně jednoduchým způsobem. Své příjmení (v překladu slyš) přeložil do latiny – a Audi bylo na světě. Netrvalo dlouho a světu se představila Audiwerke GmbH[5].
 
1913 – Vznikl první automobil firmy Audiwerke GmbH – Wanderer.
1921 – Audi v září 1921 přišlo jako první s vozem, který měl řízení vlevo – typ Audi K. Řízení vlevo se velmi rychle prosadilo, protože řidič měl v zemích, kde se jezdí vpravo, lepší přehled o protijedoucích vozidlech, zejména při předjíždění.
Opět nastala krize, která donutila A. Horche prodat firmu Skaftemu Rasmussenovi – zakladateli DKW. Roku 1932 byl veřejnosti představen závodní vůz Auto Union a došlo k tomu spojením čtyř firem. Auto Union byl první vůz, se kterým se zahájily tzv. crash testy – zjišťování povahy auta při nehodě. Za 2. světové války bylo velké množství továren zničeno, proto byla zastavena výroba automobilů. Výroba byla obnovena až po dlouhých dvaceti letech – z továrny vyjel model Audi 75.
 
1980 – Na autosalonu v Ženevě bylo představeno Audi quattro – systém stálého pohonu všech čtyř kol.
1986 – Audi demonstruje schopnosti svého systému quattro – Audi 100 CS vyjíždí skokanský můstek.
1994 – Představeno Audi A8
2005 – 25. výročí systému quattro. Audi znovu vyjíždí skokanský můstek, tentokrát s vozem Audi A6.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář