Jdi na obsah Jdi na menu
 


Asus

 ASUSTeK Computer Inc., známější pod zkratkou ASUS, je taiwanský mezinárodní výrobce počítačových součástek a elektroniky.

 
Společnosti sídlí ve městě Taipei, Taiwan. ASUS je pátý největší výrobce počítačů (po firmách Lenovo, HP, Dell a Acer) a největším[zdroj?] výrobcem základních desek. V lednu 2015 oznámil, že prodal již 500 milionů základních desek od svého založení. Slogany firmy byly "Rock Solid. Heart Touching.", "Inspiring Innovation. Persisten Perfection." a aktuální slogan je "In Search of Incredible."
 
 Na burze, ASUS primárně operuje na Taiwan Stock Exchange a potom také na London Stock Exchange. 
 
Slovo ASUS vychází z latinského názvu - Pegasus - okřídleného koně z řecké mytologie. Pouze poslední čtyři písmena byla použita kvůli prvním pořadím v abecedních seznamech.
 
ASUS byl založen v Taipei v roce 1989 čtyřmi lidmi - T.H. Tuangem, Ted Hsunem, Waynem Hsiehem a M.T. Liaonem. Všechny tyto čtyři zakladatelé původně pracovali pro společnost Acer jako počítačoví inženýři. Prvním prototypem, který společnost zkonstruovala, byla základní deska používající procesor Intel 486, ale ten byl v té době již zastaralý. Když ASUS zažádal Intel o spolupráci, tak jim vyhověl. Od té doby ASUS dostával přímo od Intelu výrobní vzorky stejně rychle, jako jeho konkurenti.
 
 
Obchod ASUS v Hongkongu.
V roce 2005 ASUS vypustil na trh jako první grafickou kartu určenou jen pro výpočty technologie PhysX, která ve hrách v reálném čase počítala fyzikální jevy. V prosinci 2005 ASUS vstoupil na trh s LCD monitory, konkrétně model TLW32001. V lednu 2006 oznámil, že bude se společností Lamborghini pracovat na luxusních noteboocích výrobní série VX. V květnu 2007, ASUS představil jako první svého druhu, netbook Eee PC na výstavě Computex. 9. září 2007 ASUS oznámil, že začne podporovat technologii Blu-ray.
 
Rok 2008 byl pro ASUS klíčový. Společnost se rozdělila na tři dceřiné společnosti. První byla ASUS - zaměřený na hardware a elektroniku, druhá Pegatron - zaměřující se na OEM výrobu komponent, a třetí Unihan Corporation - společnost vyrábějící počítačové skříně. Společnost Pegatron se však 1. června 2010 úplně oddělila od společnosti ASUS. V říjnu stejného roku, ASUS a Garmin oznámili konec jejich spolupráce na vývoji a výrobě PDA. V lednu 2013 ASUS oznámil, že končí výrobu netbooků pro nezájem spotřebitelů.
 
Své výrobní továrny má po celém světě, nejvíce na Taiwanu, v Číně, Mexiku a v České republice. ASUS operuje v 32 zemích světa a po celém světě má přes 400 partnerů. ASUS má kromě svého taiwanského sídla zastoupení ve 14 pobočkách v Asii a Austrálii, 11 pobočkách v Evropě a jedné ve Spojených státech amerických.