Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stavba hvězdárny

Postavení  hvězdárny, byl můj klukovský sen. V té době jsem pročítal vše, co s astronomií souviselo a možná zíral na Měsíc dalekohledem z brýlových čoček. Ani před pár lety jsem netušil, že se dostanu do situace, která si stavbu vynutí. Již montáž p. Drbohlava měla své pevné místo s poctivým betonovým základem a svařený sloup z ocelové roury. Vše bylo chráněno krytem na kolečkách. Hlavním důvodem pro stavbu bylo pořízení nové montáže a nechuť vše před focením sestavovat a propojovat. Intenzivní příprava započala v zimě 2017. V hlavě bylo již vše vyřešeno. Zbývalo dát všemu rozměry. Půdorys je čtvercový 230 x 230 cm, abych se tam vešel i s refraktorem o ohnisku 1200 mm. Původní sloup montáže byl snížen, aby výška stěn nepřesáhla 165 cm. Jižní stěna se dá snížit sklopnou částí o 20 cm. Nosná kostra stavby je z železných jeklů, stojící na betonových kvádrech, zapuštěných 50 cm v zemi. Stěny jsou spojeny šrouby. Střecha má vysoustružené kladky. Jako kolejnice je použita 16 mm hlazená kulatina. Do bočních stěn jsou vsazeny střešní latě jako rošt. Celá stavba je obložena plastovými palubkami. Střecha je uzavřena OSB deskami a trapézovým plechem. Stavba měla být zahájena v létě 2017 a do zimy hotová. Majiteli výrobní firmy se nedařilo skloubit moji zakázku, přes všechnu snahu a sliby, s jeho výrobou. V červnu 2018 to vzdal a já přišel o iluze a naději. Souhra náhod mě nasměrovala k neznámé firmě. Slovo dalo slovo a za dva víkendy byla konstrukce svařena samotným majitelem. To byla polovina července 2018. V největších tropech jsem natíral v chládku firemní haly. Pak už to bylo vše v mé režii. Na konci října byla stavba dokončena.

Závěrem děkuji všem, kteří přispěli fyzickou silou, když moje nestačila, přidali ruce k dílu, když mé dvě byly málo. Ještě jednou – Díííky.

 

Něco málo o průběhu stavby:

 

Tak toto je původní řešení. Základ a sloup sloužil pod montáží p. Drbohlava. Po sundání čela, s krytem montáže, tzv. kadibudkou, se odjelo a montáž se osadila optikou, elektronikou s kabeláží. Pak teprve nastala hlavní příprava na focení. Právě tato složitá příprava a vysněné pohodlí byly hlavním důvodem ke stavbě pozorovatelny.

img_9149.kom.zm.jpg

Tady už to jede. Betonové kvádry jsou domácí výroby, zapuštěné do hloubky 50 cm. Na nich bude stát konstrukce z jeklů, která se sváří o víkendech v jedné nejmenované firmě ochotného a obětavého podnikatele Jana Koudelky. Dělal jsem na dvě směny. Počasí a tropické teploty rozhodovaly, zda budu dělat na základech, nebo před Sluncem uteču do firemní haly natírat konstrukci. Moje dovolená docela utíká.

img_3135.kom.zm.jpg

Konstrukce je v rozích sešroubována. Střecha byla sestavena na zemi a s pomocí ochotných sousedů a kamarádů posazena na kolejnice. Všem "chlapákům" děkuji.

img_3151.kom.zm.jpg

Konstrukci jsem doplnil roštem z latí, uchycených na přivařených patkách. Jako obklad stěn jsem zvolil plastové palubky. Dnes mohu říci, že práce s nimi je snadná a povrch stěn je bezúdržbový.

img_3163.kom.zm.jpg

Bílá barva odráží teplo a celá stavba, což je důležité,  rychle chladne. Takto vypadá pozorovatelna s odsunutou střechou.

img_3181.kom.zm.jpg

Jako podlahu jsem zvolil zámkovou dlažbu. Pod ní jsou založené  "husí krky" pro přívod elektřiny, nebo propojovací kabely elektroniky. Sloup montáže byl snížen a ukončen vysoustruženou patkou pro montáž SKY-WATCHER EQ-6R.

img_3193.kom.zm.jpg

Zde je plně funkční interiér mé hvězdárničky. Čas ukáže, co pozměnit za účelem lepší funkčnosti, co ještě doplnit a trochu se tam zabydlet. Na "otoman" v ní prostor není.

img_4388wwww.jpg