Jdi na obsah Jdi na menu
 


Novoročenky fotografů

Novoročenka (PF, slangově péefko – zkratka francouzského Pour féliciter – „pro poblahopřání“ nebo "pro štěstí") je obvykle papírová kartička nebo e-mailová zpráva s přáním do nového roku. Novoročenka je nenáboženskou alternativou vánočního papírového přání „Šťastné a veselé Vánoce“. Zvyk rozesílat koncem roku novoročenky se ujal například v České republice, zatímco ve většině zemí světa zůstává doposud populární tradiční vánoční přání.

Dále na  https://cs.wikipedia.org/wiki/Novoro%C4%8Denka

Z historie PF 

Zkratka PF je vy5310365406_103397224_o2.pngnálezem hraběte Chotka z Chotkova a Vojnína, je odvozena z francouzského Pour féliciter - "pro štěstí". Hrabě místo aby podle zavedených zvyklostí přijímal k novému roku zdvořilostní návštěvy, začal rozesílat na počátku 19. století blahopřejné lístky. Říkalo se jim omluvenky a zdobil je hezký obrázek. Zdání světovosti vytvořil hrabě doplněním textu přáním ve francouzštině. Přitom ve Francii se toto slovní spojení pro novoroční přání v současnosti nepoužívá.

Někdy je jako nejstarší česká známá novoročenka zmiňována kovová mince s německy psaným nápisem ZVM NEVEN IAHR, vyrobená v pražské mincovně s datací 1606. Svým charakterem a především svou hodnotou se však moderním novoročenkám téměř v ničem nepodobá.

p3g.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papírová novoročenka s přáním do dalšího roku se v Česku stala populární v průběhu 19. století. Popularitě se nejprve začala těšit ve městech, nikoli na vesnicích s konzervativnějším náboženským obyvatelstvem. Další příčinu rozmachu novoročenek lze spatřovat v narůstajícím společenském, ale i celkově hektickém životním stylu obyvatel města. Už v polovině 19. století byl totiž rozmáhající se zvyk novoročenek kritizován.

440px-neujahrsgluckwunschkarte_a_harting_bozen_1922.jpg
V současnosti se jako osobní novoročenka posílá zpravidla klasická pohlednice nebo tzv. rozkládací přání (kartonový dvojlist). Naproti tomu firemní novoročenky se snaží být originální, proto bývají roztodivných tvarů, motivů, grafických zpracování i funkcí. S rozmachem elektronické komunikace však byly klasické fyzické novoročenky částečně vytlačeny virtuálními - lidé posílají e-mail. Přesto tradice klasických novoročenek přetrvává a stále více lidí se k nim opět navrací pro jejich osobitost.

Převzato z:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Novoro%C4%8Denka

https://literarky.cz/civilizace/704-novorocenky-dosud-ano-avsak-jen-v-digitalnich-reprodukcich

https://www.fotonovotny.cz/galerie/fotograficke-novorocenky-aneb-galerie-plna-prani-12-38/

 

novorocenky-jako-ceska-specialita.jpg

 

 

 

Příspěvky

Novoročenky - P.F. 2020 ...

3. 1. 2021

P.F. 2020

 

Novoročenky - P.F.2015 - 2019

13. 1. 2020

P.F. 2019