Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání u hrobu státníka a politika Antonína Švehly

27. 12. 2021

Společnost Antonína Švehly spolu s dalšími partnery a účastníky společně uctila památku státníka Antonína Švehly u jeho hrobu

 

svehla-12.12.2021_1.jpg

 

Po kladení květinových darů a pamětních věnců (náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý kladl spolu s předsedou SAŠ Pavlem Černým věnec v pátek 10. 12.) následovaly proslovy. První proslov měl Josef Hejnic z Křesťanského společenství Praha Hostivař, který pronesl modlitbu a také boží přímluvy za uzdravení pana starosty Milana Wenzla. Poté předseda SAŠ symbolicky posílal energii panu starostovi a předal slovo Michalu Mojžíšovi z Československé obce legionářské, který poděkoval Společnosti Antonína Švehly za prospěšnou společenskou činnost a zdůraznil odkaz Antonína Švehly při založení státu i ve vztahu k legionářům, kteří vedle Sokolů byli páteří republiky. Poté předseda SAŠ přečetl zdravici profesora Ivo Budila, předsedy místní organizace Trikolory na Praze 4, který kandiduje na předsedu Trikolory, o Antonínu Švehlovi a významu jeho zásluh pro stát a národ evropského formátu. Univerzitní profesor Ivo Budil je také prezidentem Československé Společnosti pro vědy a umění, organizace, která byla založena ve Washingtonu DC v roce 1958 převážně československými krajany a emigranty.

Na závěr předseda SAŠ Pavel Černý představil přítomným svůj záměr jít aktivněji inspirován ve stopách Antonína Švehly a našeho starosty pana Milana Wenzla, a zahájil kampaň do Senátu v rámci volného sdružení Občanský aktiv, kterou pozitivně přijali přítomní hosté. Poté proběhla neformální diskuse a společné přání pokojných Vánoc a lepšího roku příštího.

 

svehla-12.12.2021_2.jpg

 

Vážený pane předsedo, vážení přátelé, dámy a pánové,

 

dovolte mi, abych Vás pozdravil a poděkoval Vám za úctyhodnou práci, kterou vykonáváte v rámci Společnosti Antonína Švehly.

 

Britský diplomat a přítel meziválečného Československa Bruce Lockhart prohlásil, že Antonín Švehla byl po prvních deset let existence republiky nejenom vůdcem mocné agrární strany, ale skutečným pánem československé politiky. Byl hoden místa v kterékoliv galerii portrétů hlavních evropských státníků a kdyby tomu byly okolnosti nakloněny, stal by se pozoruhodnou hlavou mladého státu.

 

Antonín Švehla se podílel na konsolidaci politického života. Opíral se o široké lidové vrstvy, které si získal neokázalým konzervatismem spjatým s prací pro národ a věrností morálním zásadám. Byl patriotem, jenž nikdy nepodlehl šovinismu. Bránil národní zájmy a svrchovanost bez upadnutí do provincionalismu.

 

Naše země opět hledá v rozbouřených a nemilosrdných vodách dramaticky se měnícího světa pevné místo, které by jí zabezpečilo stabilitu, svobodu a prosperitu. Z tohoto důvodu je život a dílo Antonína Švehly inspirující. Náleží mu čelní postavení mezi historickými vzory obrozujícího se českého národního konzervatismu.

 

Vážení přátelé, přeji Vám hodně úspěchů a štěstí ve Vaší péči o odkaz tohoto mimořádného státníka.

 

Děkuji Vám za pozornost.

 

Ivo Budil

 

Předseda místní organizace Trikolory na Praze 4 a kandidát na předsedu Trikolory

 

svehla-12.12.2021_3.jpg