Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charita? Ta dnes už nikoho nechytá …

Pomoci druhým- zvláště těm, kteří si sami pomoci nemohou- mě vždy fascinovalo a sama jsem také chtěla přiložit ruku k dílu. Když mi byla nabídnuta možnost organizovat na škole jako výchovná poradkyně sbírkové charitativní akce, byla jsem nadšená. Za ta léta, co se tomu věnuji, musím konstatovat, že se změnil svět, ale i žáci, které do sbírek angažuji.

Počet sbírek byl v prvopočátku vyšší než dnes. Teď za rok zvládneme tak pět sbírek. Největším problémem je získat dobrovolníky. Přesvědčování typu- nepůjdeš na praxi, uleješ se ze školy, dostaneš tričko, získáš zkušenosti- dnes nikoho neoslovuje. Tak musím přijít s mazanější cestou. Cestou citového vydírání. Vždyť mě v tom nenecháte! To bych musela chodit sama! Lze říct, že zatím to zabírá, nevím, co budu muset ještě příště vymyslet. Nejvíce mě dostala poslední sbírka srdíček. To, že žáci přišli s negativními poznatky- agresivita ze strany oslovených, diskuse s policií, jsem už znala, další třešničkou na dortu je jednání s pracovnicemi pošty, když si musíte sbírku sami spočítat a peníze vložit na účet. První pohroma přišla, když jsem zjistila, že hlavní pošta v Kolíně je zavřena. Tak tedy kam? Na sídliště, tam to půjde, tohle doporučení jsem brala jako zcela pravdivé a neoddiskutovatelné. A ejhle, fronta čekajících neměla konce a dle pořadí bylo přede mnou dalších dvacet nedočkavců. Avizovaná hodina čekání se smrskla na 20 minut, ti chudáci neměli nervy z ocele jako já. Co chcete? Zazněl dotaz. Nesu sbírku. Ne, to snad není pravda, zašveholila dívka za okénkem. Asi mě ráda viděla. To to musím počítat? Ano, přisvědčila jsem. První kolo počítání se slečně nepodařilo, jedna pagoda drobných mincí jejím neuváženým pohybem padla na zem. Tak znova. Po 20 minutách, co jsem odcházela, jsem získala dojem, že by mě ostatní klienti nejraději zavraždili! Přežila jsem.

Co říct závěrem? Také jsem se zasmála. Sebevědomá pracovnice pošt mi přisoudila i jiné místo pracoviště s odůvodněním- tu školu znám, chodila jsem tam. Neznala. Na omluvu jen řekla- no jo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář